Ako správne variť párky - ako dlho a tak, aby nepraskli
Párky sú obľúbeným jedlom najmä pre svoju rýchlu prípravu a mnohí si ich radi pripravujú na raňajky, rýchly obed či večeru. Aj keď je ich príprava pomerne jednoduchá, môžeme urobiť chyby pri varení, ktoré pokazia chuť, textúru či vzhľad párku. V našom článku vám vysvetlíme, ako správne variť párky, ako dlho sa majú variť a aké postupy dodržať, aby zostali šťavnaté, nepraskli a chutili presne tak, ako majú. Na záver sme si pre vás pripravili jednoduchý recept na párky.
Zloženie párkov je zásadným faktorom ich kvality a chuti
Predtým, ako vám vysvetlíme ako variť párky tak, aby boli šťavnaté je dôležité to z čoho sú vyrobené. Zloženie párkov výrazne ovplyvňuje nielen ich chuť, ale aj to, či sa správne uvaria, ako dlho sa budú variť a či budú po uvarení chutné alebo sa rozpadnú.
Aj keď sa varenie párkov môže zdať ako jednoduchá záležitosť, aj tu rozhodujú detaily. Pri ich kúpe sa preto oplatí venovať pozornosť niekoľkým dôležitým informáciám uvedeným priamo na obale:
-
Aký podiel mäsa obsahujú?
-
Aký podiel tuku je v párkoch?
-
Aké prídavné látky a plnivá boli použité?
Aký podiel mäsa by mal byť v párkoch?
Tie najkvalitnejšie párky by mali obsahovať vysoký podiel čistého mäsa. Najčastejšie sú párky vyrobené z bravčového, hovädzieho mäsa alebo ich kombináciou. V ideálnom prípade by mäso malo tvoriť viac ako 80 % zloženia. Vyšší podiel mäsa totiž zabezpečuje lepšiu štruktúru, chuť a vyššiu šťavnatosť po ohreve.
Tuk v párkoch – koľko percent je ideálnych?
Tuk v párkoch je tiež dôležitým faktorom, pretože dodáva párkom chuť a vláčnosť. Avšak je podstatné aby bol v párkoch prítomný v rozumnej miere (cca 20–30 %), pretože príliš veľa tuku môže spôsobiť, že párky sa pri ohreve „roztečú“. Naopak, málo tuku v párkoch vedie k suchej konzistencii.
Prídavné látky a plnivá – alebo ako spoznáte kvalitné párky?
Mnoho ľudí podceňuje význam etikety a zloženia párkov, no práve tam sa skrýva odpoveď na to, či kupujete kvalitný výrobok, alebo len lacnú náhradu. Nekvalitné párky často obsahujú lacné prídavné látky a plnivá, ktoré nahrádzajú mäso, ako je napríklad sójová múka, škroby alebo mechanicky separované mäso (MSM) získané zo zvyškov mäsa z kostí.
Tieto zložky, ako aj rôzne zahusťovadlá (škroby) a glutamáty znižujú kvalitu párkov, ktorých konzistencia je častokrát gumená či sypká, čo zistíte neskôr pri varení, keď sa začnú párky rozpadávať, v lepšom prípade iba praskať.
Ak chcete konzumovať naozaj kvalitné párky, hľadajte len také, ktoré majú jednoduchý zoznam položiek v zložení. Príklad zloženia kvalitných párkov: bravčové mäso, voda, jedlá soľ, prírodné koreniny, stabilizátor E301 (vitamín C), črievko. Rovnako označenie typu - Bez lepku a bez sóje je dobrým indikátor kvality. Všímajte si tiež pôvod mäsa - dôveryhodní výrobcovia uvádzajú krajinu pôvodu mäsa a transparentné označenie. Určite sa vyhýbajte sa nejasným zloženiam ako „mäsová zmes“ alebo „hydinové mäso z formy“.
Pri kúpe párkov si všimnite aj to, či sú plnené do prírodného črievka (zvyčajne bravčové alebo ovčie), alebo do umelého (celulózového či plastového). Prírodné črievka lepšie znášajú teplo pri varení a majú príjemnejšiu štruktúru pri jedle. Umelé obaly môžu pri varení ľahko prasknúť. Vo väčšine prípadoch sa musí tento obal z párkov odstrániť ešte pred varením - výrobca túto informáciu vždy uvádza na obale produktu.
Ako dlho variť párky?
Ak si chcete naozaj pochutnať, nezabúdajte okrem zloženia párkov aj na správnu teplotu vody a čas varenia. Dobre pripravené párky sú šťavnaté, teplé a nerozpadávajú sa. A v kombinácii s kvalitným pečivom a oblohou ide o výborný rýchly obed alebo pohostenie. Ako dlho sa majú variť párky a pri akej teplote?
Dĺžka varenia závisí najmä od typu párkov - inak sa správajú tenšie detské párky a inak klasické špekačky či klobásky. V zásade však platí, že čím dlhšie párky zostávajú ponorené v horúcej vode po uvarení, tým viac strácajú šťavnatosť a môžu byť mäkké alebo až rozmočené. Preto ich po dovarení nenechávajte zbytočne stáť vo vode (ak sa nejedná o vývar). Najlepšie je párky hneď po uvarení vybrať z vody a premiestniť ich rovno na tanier, kde ich môžete zakryť pokrievkou alebo potravinovou fóliou, aby si udržali teplo a zároveň nevyschli.
V prípade podávania viacerým osobám sa odporúča ich uložiť do ohrevnej nádoby s vývarom alebo mierne osolenou teplou vodou, nie však vriacou.
Dĺžka varenia párkov sa odvíja od typu:
-
Detské alebo mini párky stačí povariť vo vode 4–5 minút.
-
Štandardné mäsové párky (napr. frankfurtské) stačí variť 5–8 minút v horúcej vode bez varu.
-
Hrubšie alebo syrové párky zohrievajte 8–10 minút.
Ako správne variť párky – dbajte aj na teplotu
Ako sme už naznačili, párky by sa mali variť vo vode, ktorá nevrie, ideálne bez intenzívneho bublania. Pre tých, čo používajú kuchynský teplomer, ideálna teplota vody pre párky by mala na teplomere ukazovať hodnoty medzi 70 až 80 °C.
Čo sa stane, ak uvaríte párky vo vriacej vode?
-
Párky prasknú pretože vysoká teplota (100 °C) spôsobí rýchlu expanziu vnútorného obsahu – črievko nevydrží tlak a jednoducho popraská.
-
Vytečie šťava a párky stratia svoju vlhkosť, budú suché a nakoniec gumové.
-
Párky budú mať horšiu chuť a aj ich konzistencia bude nevzhľadná.
Náš TIP: Ak voda v hrnci predsa len začne vrieť, odstavte hrniec z ohňa na 1–2 minúty, vložte doňho párky a prikryte pokrievkou. Párky sa takto perfektne uvaria bez toho, že by popraskali alebo sa rozmočili.
Kuchynskí pomocníci na varenie párkov
Vhodné kuchynské náradie a metóda zohriatia rozhodujú o tom, či si pochutnáte na šťavnatých párkoch s dokonalou štruktúrou. Na varenie párkov preto odporúčame kuchynské nástroje, ktoré predstavujú najspoľahlivejší spôsob varenia a to nielen párkov, ale aj iných vašich pokrmov.
Klasický hrniec s pokrievkou predstavuje najspoľahlivejší a najtradičnejší spôsob prípravy párkov. Stačí nechať vodu zohriať na teplotu 70–80 °C a variť párky podľa odporúčaného času. Pokrievka zase pomôže udržať stálu teplotu a zabezpečí, že sa párky rovnomerne ohrejú bez toho, aby voda začala vrieť. Párky pripravené v klasickom hrnci so správnym postupom varenia zostanú celé, pevné a šťavnaté.
Multifunkčný hrniec s nastavením teploty je moderným pomocníkom do kuchyne, ktorý predstavuje ideálne riešenie aj na ohrev párkov bez rizika prevarenia. Vďaka digitálnemu ovládaniu teploty si nastavíte presnú teplotu vody (napr. 75 °C) a dosiahnete vždy konštantný výsledok.
Sous-vide varič sa síce využíva skôr pri príprave steakov alebo vajec, avšak funguje výborne aj na ohrev kvalitných mäsových párkov. Po celý čas prípravy sa udržuje presná teplota čoho výsledkom sú dokonale prehriate párky ktoré, neprasknú a ich šťava zostáva zachovaná. Viac o metóde Sous-Vide sa dočítate v našom samostatnom článku.
Parný hrniec predstavuje menej tradičnú avšak veľmi praktickú alternatívu varenia párkov. Párky stačí vložiť do do naparovacej nádoby, pod ktorou vrie voda, kde ich para jemne zohrieva a nehrozí im žiadne prasknutie. Výsledkom je intenzívnejšia chuť keďže párky nie sú „vymyté“ vodou.
Náš TIP: Okrem kvalitných hrncov sa oplatí investovať aj do kuchynského teplomera na kontrolu teploty vody v hrnci či časovača, ktorý vám pomôže presne odmerať čas varenia párkov vo vode. Skvelým pomocníkom je aj naparovacia vložka do hrnca, ktorú využijete aj na varenie zeleniny či knedlí.
Nevhodné spôsoby varenia párkov
Určite ste sa už stretli s mnohými spôsobmi varenia párkov. Niektorí ľudia párky varia spôsobom, ktorý škodí a to nielen chuťovo, ale aj zdravotne.
V čom párky určite nevariť?
Rýchlovarná kanvica je jedno z najhorších miest na varenie párkov, pretože v nej dosiahne bod varu veľmi rýchlo, čo spôsobí, že črievko párkov sa rýchlo natiahne, popraská a obsah unikne do vody. Navyše, tuk z párkov môže zaniesť vykurovacie špirály kanvice, čo ju môže poškodiť.
Mikrovlnná rúra je varenie párkov absolútne nevhodná. Mikrovlnné lúče ohrievajú jedlo nerovnomerne, čo spôsobuje, že je jedlo na jednom mieste zohriate a na druhom môže zostať ešte studené. Párky varené v mikrovlnke môžu popraskať a prepáliť sa, čím sa výrazne zhorší ich chuť aj vôňa.
Panvica s olejom tiež nie je dobrý nápad ak v nej chcete uvariť párky. Hoci je opekanie párkov chutnou možnosťou, treba ich najskôr šetrne zohriať vo vode. Ak vložíte surové párky na rozpálený olej bez predchádzajúceho zohriatia, ich vnútro zostane chladné, zatiaľ čo povrch praskne. Výsledkom je suchá, tvrdá konzistencia bez šťavy.
Párky recept pre ideálne servírovanie
Na záver sme si pre vás pripravili skvelý recept na párky v chrumkavom pečive. Párky sú rýchlym a jednoduchým jedlom na prípravu a keď si ich pripravíte so správnymi ingredienciami, môžu byť skutočným kulinárskym zážitkom, na ktorom si pochutná celá rodina.
Ingrediencie (pre 2 porcie):
-
4 kvalitné bravčové alebo hovädzie párky s vysokým podielom mäsa (80–90 %)
-
4 čerstvé chrumkavé rožky alebo žemle
-
Plnotučná horčica a kvalitný kečup (ideálne s min. 70 % paradajkového podielu) alebo chren
-
Sterilizované kyslé uhorky alebo cibuľka nakladaná v sladkokyslom náleve
Postup:
-
Zohrejte vodu v hrnci na teplotu 75–80 °C (vodu nevarte). Ak nemáte teplomer, nechajte vriacu vodu odstáť aspoň 2 minúty pred vložením párkov.
-
Párky vložte do vody a zakryte pokrievkou - nechajte ich dôjsť 6–8 minút (doba záleží od hrúbky párkov)
-
Medzitým zohrejte pečivo - vložte žemle do rúry na 2–3 minúty pri 160 °C alebo ich krátko opečte na suchej panvici, vďaka čomu budú mäkké a z vonkajšej strany mierne chrumkavé.
-
Pripravte si omáčku a oblohu - nakrájajte kyslé uhorky alebo cibuľu, prípadne vyberte prísady ako chren alebo praženú cibuľku.
-
Ohriate párky podávajte v žemli a pridajte omáčky podľa chuti a obložte zeleninou. Môžete posypať praženou cibuľkou prípadne dochutiť pár kvapkami chilli.
Najlepší recept na hotdog s hotdogovačom z PLANEO
Ak si radi pochutnáte na hotdogu alebo chcete prekvapiť návštevu niečím netradičným, stavte na hotdogovač. Tento špecializovaný kuchynský spotrebič dokáže pripraviť párky aj žemle naraz rýchlo a jednoducho a bez rizika prevarenia či prasknutia párkov. Na prípravu dokonalého domáceho hotdogu stačí nastaviť na hotdogovači správnu teplotu, o všetko ostatné sa postará sám. Hotdogovače sú univerzálny pomocníci ktorí vám okrem párku v rožku pripravia aj vajíčka alebo zeleninu v pare. Na záver vám prinášame recept na prípravu perfektného domáceho hotdogu ktorý pripraví hotdogy ako od šéfkuchára.
Ingrediencie (na 4 porcie):
-
4 kvalitné mäsové párky (min. 80 % mäsa, ideálne údené)
-
4 dlhé hotdogové žemle (s hladkým povrchom, ideálne mierne sladkasté)
-
4 PL plnotučnej horčice
-
4 PL kečupu (alebo BBQ omáčky)
-
1 menšia cibuľa (nakrájaná nadrobno)
-
Nakladané uhorky, kyslá kapusta alebo jalapeños podľa chuti
-
Voliteľné: strúhaný syr, opražená cibuľka, chilli omáčka
Postup prípravy:
-
Nalejte vodu do spodnej nádržky hotdogovača podľa návodu (zvyčajne 0,5–1 liter).
-
Zapnite prístroj a nastavte parný režim na ohrev párkov – väčšina modelov má automatickú reguláciu pary.
-
Párky vložte do parnej nádoby a nastavte čas ohrevu na 6-8 minút.
-
Počas toho, ako sa párky zohrievajú, nasaďte žemle na nerezové kolíky (trny), ktoré sú súčasťou hotdogovača. Čas nahrievania žemlí je cca 2–4 minúty, v závislosti od typu žemle.
-
Vyberte žemľu z kolíka, do otvoru vložte trochu horčice a kečupu. Pridajte zohriaty párok, obložte cibuľkou, uhorkami alebo kapustou. Podľa chuti dochuťte syrom, chilli, BBQ alebo medovou horčicou.
Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako správne variť párky, ako dlho sa majú variť, v čom ich určite nevariť, a hlavne ako si vybrať tie naozaj kvalitné.
Pozrite si našu ponuku kuchynských spotrebičov v kategórii varenie a pečenie a vyberte si kvalitných pomocníkov na varenie, s ktorými bude každé jedlo jednoduchšie, rýchlejšie a chutnejšie.
Prajeme vám dobrú chuť!