Netradičné vianočné pečivo - 10 jednoduchých receptov
Vianoce sa nezadržateľne blížia a mnoho gazdiniek už rozmýšľa, aké cukrovinky pripraviť tento rok. Nemajte obavu, pretože vianočné koláče nemusia byť iba tradičné. Ak chcete svojich blízkych prekvapiť niečím novým a zdravším, stavte na netradičné vianočné pečivo, ktoré dodá vašim sviatkom svieži a originálny nádych. V našom článku sme pre vás pripravili pár rýchlych receptov na netradičné vianočné pečivo, ktoré môže byť zdravšou súčasťou vášho štedrovečerného stola.
Netradičné vianočné pečivo – zdravšie, s alternatívnymi surovinami
Ak radi experimentujete a chcete, aby vaše pečivo bolo nielen chutné, ale aj zdravšie a menej kalorické máme pre vás niekoľko zaujímavých rád.
Obľúbené náhrady bieleho cukru
Biely cukor môžete nahradiť rôznymi prírodnými alebo menej spracovanými sladidlami, ktoré ponúkajú nielen inú chuť, ale aj inú výživovú hodnotu.
-
Kokosový cukor - má jemnú karamelovú chuť a môžete ním nahradiť biely cukor v pomere 1:1.
-
Javorový sirup – pri tejto alternatíve používajte miesto šálky cukru približne ⅔ šálky sirupu pričom znížte tekutiny v recepte približne o 2 lyžice.
-
Erytritol – predstavuje zaujímavú náhradu, pretože nemá takmer žiadne kalórie a môžete ním nahradiť biely cukor v pomere 1:1.
-
Med – v niektorých receptoch je možné cukor nahradiť medom. Šálku cukru nahraďte ¾ šálky medu.
Čím nahradiť pšeničnú múku?
Chutné netradičné vianočné pečivo si pripravíte aj z ovsenej, mandľovej, kokosovej, pohánkovej alebo špaldovej múky. Pri nahrádzaní pšeničnej múky je však dobré vedieť, že každá alternatívna múka má svoje špecifické vlastnosti, ako sú absorpčná schopnosť, chuť a textúra, preto sa nahrádza iba časť.
-
Ovsená múka – nahraďte ňou maximálne 25-50 % pšeničnej múky, aby si cesto zachovalo správnu štruktúru.
-
Mandľová múka - pri pečení piškótového cesta môžete nahradiť 20-30 % pšeničnej múky mandľovou. Pri príprave sušienok to môže byť až 50 %.
-
Kokosová múka - je hustá a ľahko absorbuje vlhkosť. Nahraďte ňou približne 10-20 % pšeničnej alebo ju používajte v kombinácii so špaldovou.
-
Špaldová múka - je najlepšou náhradou pšeničnej múky a nie je potrebné ju miešať s iným typom múky. Má podobné vlastnosti, obsahuje lepok. V prípade, že sa vám zdá cesto hustejšie, môžete pridať o niečo viac vody.
-
Pohánková múka - mimoriadne zdravý druh múky. Má síce intenzívnu chuť, ale ak ňou nahradíte približne 33 %, nepostrehnete výrazne zmenu chuti.
Aj kravské mlieko sa dá nahradiť
Klasické kravské mlieko pri pečení v plnej miere nahradí sójové alebo mandľové mlieko. Jednoducho ho zameňte v pomere 1:1 a rozdiel vo výslednej chuti v koláči ani nespoznáte.
Netradičné vianočné pečivo s náhradou smotany
Ako náhradu sladkej smotany môžete použiť kokosové mlieko. Má príjemnú kokosovú chuť a dobre sa kombinuje so strúhaným kokosom do plniek, alebo sa ľahko želíruje plátkovou želatínou.
Náš TIP: Aj tuky v koláčoch je možné vymeniť za zdravšie alternatívy. Nahraďte maslo avokádom v pomere 1: 1. Táto výmena sa obzvlášť hodí pri príprave sušienok.
10 receptov na netradičné vianočné pečivo
Vyskúšajte zmenu a prekvapte svojich blízkych niečím netradičným.
1. Jednoduché a rýchle domáce „Rafaelo“
Ingrediencie:
-
200 g kondenzované mlieko - Salko
-
250 g mandle
-
250 g kokos
Postup:
-
Do misky dajte kondenzované mlieko, 200 g kokosu a dobre zmiešajte.
-
Vypracujte hmotu, ktorú nechajte asi hodinu odstáť v chladničke.
-
Z cesta následne formujte guľky, do stredu každej vložte mandľu a obaľte v zvyšnom kokose.
2. Vynikajúci Matcha koláč
Ingrediencie na korpus:
-
200 g maslové sušienky
-
80 g maslo
Ingrediencie na plnku:
-
100 g biela čokoláda
-
2 PL matcha prášok
-
2 KL prášková želatína
-
250 g mascarpone
-
1 konzerva sladené kondenzované mlieko
-
trochu vody
Na ozdobu : limetka, strúhaný kokos, mätové lístky, čerstvé bobuľové ovocie
Postup prípravy korpusu:
-
Sušienky rozdrvte na prach a zmiešajte ich s roztopeným maslom.
-
Vzniknutú zmes utlačte na dno a boky koláčovej formy a vložte do chladničky alebo mrazničky.
Postup prípravy plnky:
-
Bielu čokoládu roztopte nad vodným kúpeľom a nechajte chvíľu vychladnúť.
-
V miske vymiešajte Matcha prášok s dvoma lyžicami vriacej vody na pastu, ktorú nechajte vychladnúť.
-
Následne do osobitného hrnčeka pridajte 2 PL vriacej vody a 2 PL práškovej želatíny. Nechajte napučať po dobu 5 minút, kým sa želatína úplne nerozpustí.
-
Do väčšej misky vložte mascarpone, nalejte salko, pridajte rozpustenú čokoládu, cez sitko prepasírovanú matcha pastu a rozpustenú želatínu.
-
Všetko spolu vyšľahajte do hladkej plnky.
-
Plnku nalejte na vychladený korpus a uložte do chladničky na 6 hodín, najlepšie cez noc.
-
Stuhnutý matcha koláč môžete pred podávaním ozdobiť čerstvým bobuľovým ovocím, lístkami mäty a kokosovými hoblinami.
3. Bonbóny z mandľového cesta
Ingrediencie:
-
150 g mandlí
-
1 bielok
-
150 g práškový cukor
-
okvetné lístky ruží
-
sušené datle a slivky
Postup:
-
Sparené a olúpané mandle rozdrvte v mažiari, a vytvorte mandľovú múku.
-
Z jedného bielka vyšľahajte hustú penu, ktorú jemne zmiešajte s mandľovou múkou.
-
Pridajte práškový cukor a dôkladne premiešajte s cestom.
-
Cestom obaľte sušené ovocie alebo okvetné lístky ruží a vytvorte drobné bonbóniky.
4. Pomarančové crinkles
Ingrediencie:
-
250 g hladká múka
-
80 g maslo
-
50 g kryštálový cukor
-
1 vajce
-
3PL pomarančový sirup sunquick
-
menší pomaranč
-
1 ČL prášok do pečiva
Na obalenie:
-
kryštálový cukor
-
práškový cukor
Postup:
-
Vo väčšej miske vyšľahajte vajíčko, maslo a cukor do peny.
-
Pridajte pomarančový sirup Sunquick, šťavu z pomaranča a nastrúhanú pomarančovú kôru.
-
Nakoniec primiešajte múku s práškom do pečiva a hotové cesto vložte na 1 hodinu do chladničky.
-
Z vychladnutého cesta tvarujte malé guličky, ktoré obaľte najskôr v kryštálovom a potom v práškovom cukre.
-
Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 12 minút pri teplote 170 stupňov.
5. Netradičné vianočné pečivo - Mochi
Ingrediencie:
-
1 šálka hladkej ryžovej múky mochiko (ak tento druh múky nezoženiete, postačí aj klasická ryžová múka)
-
1/4 šálky práškového cukru
-
1/2 šálky vody
-
dve kvapky ryžového octu
-
štipka soli
-
1/4 šálky kukuričného škrobu
Postup:
-
Vo veľkej miske zmiešajte ryžovú múku a cukor. Postupne pridávajte do suchej zmesi vodu, ocot a pravidelne miešajte, aby ste dosiahli tuhšiu hladkú konzistenciu.
-
Nádobu s ryžovým cestíčkom prikryte a vložte do mikrovlnnej rúry, ktorú zapnete na stredný výkon približne na 8-10 minút.
-
V strede doby ohrevu zmes vyberte a dôkladne premiešajte, aby ste dosiahli rovnomernú konzistenciu.
-
Po uvarení nechajte cesto vychladnúť na izbovú teplotu, a vytvarujte malé guľôčky, ktoré obaľte v kukuričnom škrobe.
Náš TIP: Mochi môžete podávať len samotné alebo ich naplniť obľúbenými príchuťami. Najčastejšie sa plnia sladkou pastou z červených fazúľ, ale ako plnka vám skvelo poslúži aj jahodový džem alebo kávový krém.
6. Raw avokádové rezy
Ingrediencie:
-
120 g kokosového oleja v tuhom stave
-
100 g horkej čokolády s min. obsahom kakaa 70 %
-
60 g medu
-
1 väčší banán
-
2 stredne veľké avokáda
-
1 lyžica holandského kakaa
-
100 g nahrubo nasekaných lieskových orechov
-
1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
-
V miske nad vodným kúpeľom rozpusťte kokosový olej, čokoládu a med. Misku dajte bokom.
-
Rozmixujte banán s avokádom a túto zmes primiešajte k rozpustenej čokoláde.
-
Pridajte kakao, nasekané lieskové oriešky a vanilkový extrakt.
-
Hotové cesto nalejte do formy na pečenie vyloženej papierom na pečenie.
-
Povrch uhlaďte stierkou a dajte aspoň na 1 hodinu do mrazničky.
-
Po hodine vyberte z mrazničky, a koláč nakrájajte na kocky.
-
Ak kocky hneď nezjete, skladujte ich v chladničke.
7. Netradičné vianočné pečivo - Francúzske pistáciové „eclaire“
Ingrediencie - cesto:
-
40 g masla
-
80 ml mlieka
-
80 ml vody
-
100 g hladkej múky
-
20 g krupicového cukru
-
Štipka soli
-
2 vajcia
Ingrediencie – krém:
-
200 g creme fraiche
-
200 g smotana na šľahanie
-
80 g pistácie
Postup - cesto:
-
Do hrnca nalejte mlieko, vodu pridajte maslo, cukor, štipku soli a nechajte zovrieť.
-
Za stáleho miešania prisypte múku a varte kým sa cesto neoddeľuje od dna hrnca.
-
Nechajte mierne vychladnúť.
-
Cesto vložte do kuchynského robota a za pomalého miešania pridávajte postupne po jednom vajcia.
-
Rúru predohrejte na 170 °C a pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Cesto z robota premiestnite do drezírovacieho vrecka s ozdobnou špičkou s priemerom 1,5 cm.
-
Pomocou vrecka vytláčajte na plech pásiky dlhé asi 7 cm a vzdialené od seba minimálne 5 cm.
-
Pečte približne 20 minút dozlata.
Postup na prípravu krému:
-
Pistácie v sekáčiku rozdrvte.
-
Následne vyšľahajte sladkú smotanu s créme fraiche, pridajte pistácie a nechajte stuhnúť v chladničke približne 15 minút.
-
Vychladnuté eclaire prekrojte pozdĺžne, naplňte krémom a vyzdobte.
8. Lahodná FIT Marlenka
Na cesto budete potrebovať tieto Ingrediencie:
-
6 PL hladkej celozrnnej špaldovej múky
-
5 PL mletých orechov
-
4 vajcia
-
1 PL kypriaceho prášku do pečiva
-
6 PL trstinového cukru
-
1/8 šálky vody
Ingrediencie na krém:
-
250 g jemného nízkotučného tvarohu
-
3-4 PL medu
-
1 ČL vanilkového extraktu
-
2 PL mletých orechov
-
40 g kvalitnej horkej čokolády
Postup prípravy:
-
Najskôr z bielkov v mixéri vyšľahajte tuhý sneh.
-
Následne vymiešajte žĺtka s cukrom, mletými orechmi a vodou. Túto žĺtkovú zmes pridajte k bielkom a jemne zamiešajte, aby sa cesto spojilo a ostalo nadýchané.
-
Menší plech alebo zapekaciu misku vyložte papierom na pečenie a naplňte cestom.
-
Pečte na 170°C asi 45 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť.
-
Medzi tým si zmiešajte tvaroh s orechmi, oslaďte medom a dochuťte vanilkovým extraktom.
-
Korpus prekrojte na 2 až 3 pláty a potrite plnkou.
-
Nakoniec si vo vodnom kúpeli rozpustíte čokoládu a koláč jemne ozdobne pofŕkajte.
9. Matcha sušienky ako netradičné vianočné pečivo
Ingrediencie:
-
4 g čaj matcha
-
2 ČL mletá škorica
-
1 ČL vanilkový extrakt
-
3 žĺtky
-
150 g práškový cukor
-
250 g hladká múka
Postup:
-
Zmäknuté maslo, škoricu a práškový cukor vymiešajte do peny. Následne pridajte žĺtky, vanilkový extrakt, čaj Matcha a poriadne vyšľahajte.
-
Prisypte múku a rukami hmotu jemne premieste.
-
Hotové cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke oddychovať približne 40 minút.
-
Studené cesto rozvaľkajte na doske s múkou, vykrojte ľubovoľné vianočné tvary a dajte na plech s papierom na pečenie.
-
Pečte približne 10 minút pri teplote 175°C.
10. Nepečený medovníkový cheesecake
Ingrediencie – korpus:
-
200 g maslové sušienky
-
1 PL perníkové korenie
-
90 g roztopené maslo
Ingrediencie – krém:
-
500 g mascarpone
-
80 g práškový cukor
-
1 PL perníkové korenie
-
1 PL pomarančová kôra
-
250 ml kyslá smotana
-
180 ml smotana na šľahanie
-
2 KL prášková želatína
-
3 PL voda
Postup - korpus:
-
Maslové sušienky rozmixujte na prach a premiešajte s perníkovým korením.
-
Pridajte roztopené maslo a výslednú zmes utlačte na dno menšieho plechu vystlaného papierom na pečenie.
-
Plech s korpusom vložte do chladničky na čas, kým si pripravíte krém.
Postup – krém:
-
Mascarpone vymiešajte s cukrom, pridajte perníkové korenie a nastrúhanú pomarančovú kôru.
-
Následne do krému zašľahajte kyslú smotanu a dobre vychladenú smotanu na šľahanie.
-
Želatínu vymiešajte v troške vody, nechajte napučať a zahrejte, kým sa úplne nerozpustí.
-
Do želatíny pridajte najskôr dve lyžice krému, premiešajte a následne celú zmes prilejte do krému a poriadne vyšľahajte.
-
Hotový krém navrstvite na korpus a hotový koláč vložte aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc do chladničky.
-
Pred podávaním cheesecake ozdobte škoricou, prípadne škoricovým cukrom a polovicou čerstvých fíg.
Pár rád na záver
Na prípravu netradičných vianočných pochúťok zaručene prídu vhod rôzni kuchynskí pomocníci, ktorí prácu značne uľahčia a urýchlia. A to nie je všetko. Vianočný zhon zmenia na radostný a bezproblémový zážitok. Tu je zoznam všetkých pomocníkov, bez ktorých sa pri pečení nezaobídete:
-
Kuchynské roboty – poslúžia nielen na miešanie a miesenie cesta, ale aj na šľahanie masla či vajec.
-
Mlynčeky na mak – namelú mak veľmi rýchlo, kvalitne a jemne.
-
Sekáčiky potravín – hodia sa na sekanie rôznych tvrdých surovín ako orechy, kávové zrná, ale možno ich použiť aj na krájanie čerstvého ovocia.
-
Strúhadlá – využitie nájdu pri strúhaní čokolády alebo pomarančovej kôry.
-
Kuchynská minútka – sa postará, aby pri pečení nič nezhorelo.
-
Rôzny riad na pečenie – aby aj pečivo malo ten najúžasnejší tvar.
-
Misy a dózy – nezabudnite ani na príslušenstvo, v ktorom budete svoje cukrovinky skladovať.