Čo upiecť na veľkú noc - tradičné aj netradičné veľkonočné recepty
Veľká noc je jedným z najvýznamnejších kresťanských sviatkov, ktorý symbolizuje vykúpenie, nádej a znovuzrodenie Krista. Zároveň je oslavou jari, pretože sa príroda prebúdza po dlhej zime. Tak ako pri každom sviatku, ani pri Veľkej noci nesmie chýbať dobré jedlo, ktoré dotvorí tú pravú sviatočnú atmosféru. Objavte tie najlepšie a najoriginálnejšie veľkonočné recepty. Inšpirujte sa našimi chutnými nápadmi na tradičné aj netradičné veľkonočné pečivo, zákusky a koláče, ktoré neodmysliteľne patria na sviatočný stôl.
Recepty na veľkonočné pochúťky podľa sviatočných dní
Varenie počas Veľkej noci má svoje nezameniteľné čaro, pretože každý deň tohto sviatočného obdobia ponúka príležitosť pripraviť tradičné jedlá plné symboliky, ktoré obohatia sviatočnú atmosféru. Aký jedálniček teda zvoliť počas jednotlivých dní veľkonočného obdobia?
Škaredá streda – chutné, ale škaredé jedlá
Na škaredú stredu sa podľa tradície pripravuje jedlo, ktoré síce chutí výborne, ale nevyzerá lákavo. Jedná sa o symboliku tohto dňa. Obľúbeným jedlom tohto dňa sú zemiakové placky, ktoré sa pred servírovaním natrhajú na menšie kúsky. Ďalej sú to trhance, ktorých cesto je podobné palacinkám, ale navyše sú posypané cukrom, orechmi alebo hrozienkami. Prípadne si môžete pripraviť nadýchané pečené buchty, ktoré po upečení roztrhajte na menšie kúsky a servírujte s lekvárom.
Zelený štvrtok – zdravie na tanieri a tradičné judáše
Zelený štvrtok je dňom spojeným so zelenou farbou, ktorá symbolizuje jar. V minulosti sa pripravovali pokrmy zo špenátu, žihľavy, šťaveľa či medvedieho cesnaku, ktoré sú plné vitamínov a okrem iného podporujú imunitu. Chcete tieto dávne jedlá vyskúšať aj dnes?
Pripraviť si môžete zelenú praženicu s mladou žihľavou a medvedím cesnakom alebo špenátovú nátierku s taveným syrom. Zaujímavú voľbu predstavujú aj špenátové halušky, ktoré majú netradičnú chuť a krásnu zelenú farbu alebo halušky s medvedím cesnakom.
Na Zelený štvrtok sa pečú aj špeciálne kysnuté koláče, nazývané judáše. Toto pečivo stočené do tvaru pripomínajúceho povraz, na ktorom sa obesil Judáš po zrade Krista. Judáše sa podávajú skoro ráno a majú zaistiť pevné zdravie a ochranu. Veľkonočné koláče – judáše ako si ich pripraviť?
Budete potrebovať:
-
500 g hladkej múky
-
250 ml mlieka
-
100 g rozpusteného masla
-
100 g cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
2 žĺtky
-
25 g čerstvého droždia
-
1/2 lyžičky soli
-
Kôru z 1 citróna
-
1/2 lyžičky mletej škorice
-
1 vajce (na potretie)
-
100 g hrozienok
-
1 lyžica rumu
Postup:
-
Do malej misky nalejte 100 ml teplého mlieka, pridajte lyžičku cukru a rozdrobené droždie. Nechajte 10-15 minút stáť, kým kvások nezhustne a nezačne bublinkovať.
-
Do väčšej misy preosejte múku, pridajte soľ, vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z citróna a škoricu. Urobte v strede jamku a do nej nalejte kvások, žĺtky, zvyšok mlieka a rozpustené maslo.
-
Cesto dôkladne premiešajte, aby vznikla vznikne jemná a elastická hmota.
-
Následne ho zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezväčší na dvojnásobok.
-
Po vykysnutí pridajte hrozienka a cesto ešte raz ručne prepracujte a rozdeľte na malé kúsky. Každý kúsok rozvaľkajte na dlhší pás, ktorý potom zviniete do tvaru slučky alebo uzla.
-
Hotové judáše uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ich ešte asi 15-20 minút kysnúť, aby trochu narástli.
-
Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajíčkom.
-
Nastavte teplotu na 180 °C a pečte približne 20-25 minút alebo kým nezískajú zlatistú farbu.
-
Po upečení nechajte judáše vychladnúť a na koniec ich posypte práškovým cukrom alebo potrite medom, aby boli sladšie a lesklejšie.
Pôstne a bezmäsité jedlá na Veľký piatok
Na Veľký piatok sa podľa tradície dodržiaval prísny pôst, a preto sa pripravovali iba bezmäsité jedlá. Medzi obľúbené recepty patrili kapustové, zemiakové a strukovinové pokrmy. Často sa podávali aj trhance s makom, sladké knedle so sušeným ovocím alebo hubová máčanka. Ak ju chcete ochutnať, prinášame vám recept na jej jednoduchú prípravu.
Ingrediencie:
-
300 g čerstvých alebo sušených húb
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
2 lyžice masla alebo oleja
-
1 liter zeleninového vývaru alebo vody
-
1 zemiak
-
1/2 lyžičky majoránky
-
1/2 lyžičky tymiánu
-
Soľ a čierne korenie podľa chuti
-
100 ml smotany na varenie
-
Kyslá smotana na dochutenie
Postup:
-
Ak používate sušené huby, najprv ich namočte do vody na 20-30 minút a následne sceďte. Ak používate čerstvé huby, nakrájajte ich na menšie kúsky.
-
Do panvice nalejte olej, nakrájanú cibuľu a upečte ju do sklovita.
-
Pridajte nasekaný cesnak a krátko opečte aj ten, aby uvoľnil svoju vôňu.
-
Následne zmes nalejte do hrnca, nasypte nakrájané huby a varte ich na strednom ohni asi 10-15 minút, až kým nezmäknú.
-
K hubám vložte nakrájaný zemiak, zalejte vývarom alebo vodou, pridajte majoránku, tymián, a nechajte variť na miernom ohni, približne 10-15 minút.
-
Následne nalejte smotanu na varenie a krátko povarte, aby sa všetky chute prepojili.
-
Polievku dochuťte soľou, čiernym korením a podávajte s kyslou smotanou.
Veľká noc - hostina nielen pre šibačov
Vajíčka sú neodmysliteľným symbolom Veľkej noci. Predstavujú plodnosť a nový život. Okrem zdobených kraslíc a čokoládových vajec, ktoré slúžia ako výslužka pre šibačov, sú vajíčka aj dôležitou súčasťou veľkonočnej výzdoby a kuchyne. Nachádzajú sa v mnohých sviatočných receptoch, no najviac sa hodia práve na Veľkonočný pondelok. V tento deň sa podávajú s veľkonočnou šunkou, chrenom a čerstvým chlebom, čím sa stávajú stredobodom sviatočného stola. Ak chcete mať istotu, že vajíčka budú pripravené dokonale, stavte na variče vajec. Urobia väčšinu práce za vás a vajíčka budú presne také, aké máte radi.
Sviatočný stôl sa však nezaobíde ani bez tradičnej veľkonočnej šunky. Nemusíte ju variť celý deň ani sa obávať, že bude suchá. Prinášame vám recept, vďaka ktorému ju pripravíte rýchlo a chutne.
Recept na tradičnú veľkonočnú šunku
Ak na varenie šunky použijete tlakový hrniec, výsledok vás určite milo prekvapí. Šunka bude nielen šťavnatá a chutná, ale aj rýchlo pripravená.
Ingrediencie:
-
1 surová alebo predvarená šunka
-
1 cibuľa
-
2-3 strúčiky cesnaku
-
1-2 bobkové listy
-
1 čajová lyžička čierneho korenia
-
Soľ podľa chuti
-
1 liter vody
-
1-2 lyžice octu
Postup:
-
Šunku dôkladne umyte a osušte. Na niektorých miestach ju môžete popichať vidličkou, aby sa koreniny lepšie vsiakli.
-
Tlakový hrniec naplňte vodou, pridajte cibuľu nakrájanú na štvrtiny, cesnak, bobkové listy, soľ a korenie.
-
V prípade surovej šunky ju varte 30-40 minút. Ak máte predvarenú šunku, postačí ju variť 20-25 minút.
-
Po uplynutí času vypnite ohrievanie, uvoľnite tlak a nechajte vychladnúť.
-
Ak je to potrebné, môžete ju ešte niekoľko minút dusiť bez uzatvárania tlakového hrnca.
-
Po vychladnutí ju môžete nakrájať. Ak chcete dokonalé pláty použite krájače na šunku, ktoré vám prácu uľahčia a šunka nebude rozpadnutá.
-
Veľkonočná šunka sa podáva s rôznymi prílohami, ako sú pečené zemiaky, zelenina či tradičná veľkonočná nádivka.
Náš TIP: Na varenie šunky môžete použiť aj hrniec na pomalé varenie. Nastavte ho na nízku teplotu (LOW) a nechajte šunku variť 6-8 hodín alebo na vysokú teplotu (HIGH), pričom na varenie stačia 3-4 hodiny. Čas varenia závisí od veľkosti a druhu šunky, či je surová alebo predvarená.
Čo upiecť na Veľkú noc, aby sa každý koláč podaril?
Na Veľkú noc máte viacero možností, čo upiecť. Záleží len na vás, či sa rozhodnete pre tradičné recepty alebo vyskúšate niečo nové. Mimoriadne dôležité je však správne pečenie, pretože každý typ rúry si vyžaduje iné nastavenia. Ak je teplota príliš nízka, cesto dostatočne nenarastie a koláč môže byť hutný. Naopak, pri príliš vysokej teplote sa povrch rýchlo upečie, zatiaľ čo vnútro zostane surové. Aby ste sa vyhli sklamaniu, je dobré dodržiavať tieto odporúčania:
-
Elektrické sporáky s klasickou rúrou – pri pečení koláčov používajte horný a dolný ohrev s teplotou 180 °C.
-
Teplovzdušné rúry – pracujú efektívnejšie, preto sa odporúča teplotu znižovať o 15 °C oproti elektrickým variantom. Ak je v recepte uvedená teplota 180 °C, v teplovzdušnej rúre postačí 165 °C.
-
Parné rúry – pri pečení s parou sa odporúča nielen znižovať teplotu, ale aj skrátiť čas pečenia. Ak máte v návode na pečenie uvedenú teplotu 180 °C, v parnej rúre stačí nastaviť 170 °C so 40 % pary. Čas pečenia môže byť o 10 – 20 % kratší, ako pri klasickej rúre, preto koláč pravidelne kontrolujte.
-
Plynové sporáky – sú náročnejšie na pečenie, pretože nemajú presné nastavenie teploty. Pri pečení sa odporúča použiť teplomer do rúry, aby ste zistili správnu teplotu. Keďže teplo prichádza zdola, a tak sa spodná časť koláča sa môže rýchlo pripiecť. Na dno rúry je dobré položiť plech s vodou, aby sa udržala vlhkosť.
Tradičné veľkonočné recepty – sladké pochúťky, ktoré by zaručene nemali chýbať
Originálne veľkonočné recepty sú nielen oslavou bohatých chutí, ale aj pripomienkou tradícií a symboliky, ktoré neodmysliteľne patria k Veľkej noci. Na Bielu sobotu vyberajte tradičné veľkonočné recepty, ako je napríklad mazanec z kysnutého cesta alebo veľkonočný baranček. Tieto chutné koláče sa často podávajú aj na Veľkonočnú nedeľu, čím sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou sviatočného stola. Okrem sladkých pochúťok si môžete pripraviť aj veľkonočnú nádivku, ktorá umocní atmosféru veľkonočných hodov.
Recept na tradičný veľkonočný koláč - mazanec
Mazanec je vynikajúci jednoduchý koláč vhodný na raňajky, alebo ako dezert ku káve počas celej Veľkej noci.
Ingrediencie:
-
500 g hladkej múky
-
200 ml mlieka
-
80 g masla
-
100 g cukru
-
3 žĺtky
-
25 g čerstvého droždia
-
1 vanilkový cukor
-
1 citrón
-
1/2 lyžičky soli
-
1 vajce
-
100 g hrozienok
-
100 g nasekaných orechov
-
1/2 lyžičky mletej škorice
Postup:
-
Do malej misky nalejte trochu teplého mlieka, pridajte lyžičku cukru a rozdrobené droždie. Nechajte 10-15 minút stáť, aby sa kvások aktivoval. Ak je kvások pripravený, mal by sa mierne napeniť.
-
Do väčšej misy preosejte múku, pridajte soľ, vanilkový cukor, škoricu a nastrúhanú kôru z citróna. Pridajte kvások, zvyšok teplého mlieka, žĺtky a rozpustené maslo.
-
Začnite miešať všetky ingrediencie dokopy, aby vzniklo hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať trochu múky.
-
Následne ho zakryte čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 až 1,5 hodiny, alebo kým zdvojnasobi svoj objem.
-
Po vykysnutí cesta ho jemne premiešajte, pridajte hrozienka a orechy.
-
Cesto vytvarujte do tvaru bochníka, položte do vymastenej a múkou vysypanej formy a nechajte ešte asi 30 minút kysnúť.
-
Ak používate elektrický sporák bez ventilátora, nastavte teplotu na 180 °C, ak máte elektrický sporák s teplovzdušnou rúrou, znížte teplotu na 160 °C.
-
Pečte približne 35 až 40 minút, alebo kým mazanec nezíska krásnu zlatohnedú farbu.
Veľkonočný baranček - typický symbol Veľkej noci
Veľkonočný baranček je koláčom, ktorý symbolizuje Veľkú noc. Pripravuje sa z kysnutého cesta a zvyčajne sa pečie v špeciálnej forme, ktorá mu dáva charakteristický tvar. Ako na veľkonočné pečenie barančeka?
Ingrediencie na cesto:
-
500 g hladkej múky
-
200 ml mlieka
-
100 g masla (rozpusteného)
-
100 g cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
2 žĺtky
-
1 balíček sušeného droždia alebo 25 g čerstvého droždia
-
1/2 lyžičky soli
-
Kôra z 1 citróna
-
1 vajce na potretie
Ingrediencie na náplň:
-
100 g mletých vlašských orechov
-
50 g cukru
-
50 g masla
-
2 lyžice mlieka
Postup:
-
Do malej misky nalejte 100 ml teplého mlieka, pridajte lyžičku cukru, rozdrobené droždie a nechajte 10-15 minút stáť.
-
Následne cesto premiešajte, až kým nebude hladké a elastické. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
-
Medzi tým si môžete pripraviť orechovú náplň. Zmiešajte mleté orechy, cukor, maslo a mlieko na hladkú zmes. Túto náplň môžete pridať priamo do cesta, alebo ju naniesť do formy pri tvarovaní barančeka.
-
Po vykysnutí cesta ho prepracujte a rozdeľte na dve časti.
-
Väčšiu časť použite na telo barančeka a menšiu na hlavu a nohy.
-
Orechovú náplň naneste do stredu tela a dôkladne spojte oba konce cesta.
-
Barančeka vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie a nechajte ešte 20-30 minút kysnúť.
-
Pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom.
-
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-40 minút.
-
Po upečení nechajte barančeka vychladnúť vo forme, až potom ho opatrne vyberte.
Náš TIP: Veľkonočného barančeka si môžete ozdobiť aj farebnými mašličkami alebo inými dekoráciami. Vďaka tomu sa stane nielen vynikajúcim dezertom, ale aj krásnou veľkonočnou dekoráciou na stole.
Originálne veľkonočné recepty - slané pochúťky na sviatočný stôl
Veľkonočné koláče nemusia byť iba sladké. Môžete si pripraviť aj rôzne slané koláče a lahodné pochúťky, ako aj studené obložené misy, ktoré spríjemnia sviatočné chvíle. Nezabudnite ani na kvalitné údeniny, syry a čerstvú zeleninu, ktoré potešia každého hosťa. Skvelým doplnkom sú aj rôzne druhy pečiva, chrumkavé tyčinky či vajíčkové špeciality, ktoré k Veľkej noci neodmysliteľne patria. Ponúkame vám niekoľko receptov, ktoré skvele doplnia každý stôl.
Recept na veľkonočnú nádivku – skvelý pokrm nielen na Veľkú noc
Ingrediencie:
-
500 g vareného údeného mäsa alebo šunky, prípadne zvyšky pečenej hydiny
-
6 vajec
-
6 žemlí
-
2 lyžice masla
-
Mäsový alebo slepačí vývar
-
Mleté čierne korenie
-
2 lyžice pažítky
-
Lyžica petržlenovej vňate alebo 2 lyžice mladých nadrobno nakrájaných žihľavových listov
-
Lyžica byliniek ( pažítka, žihľava, bazalka, tymián)
-
soľ
-
Tuk na vymastenie pekáča
Postup:
-
Mäso nakrájte na drobné kúsky.
-
Žemle pokrájajte na malé kocky a polejete vývarom, v ktorom rozšľaháte žĺtky. Nechajte chvíľu nasiaknuť.
-
K namočeným žemliam pridajte nakrájané mäso, soľ, korenie a bylinky.
-
Jemne primiešajte sneh z bielkov.
-
Nádivku rozložte do vymasteného pekáča a pečte v predhriatej rúre na teplote 180°C asi 40 minút.
-
Podávajte s varenými zemiakmi a jarným zeleninovým šalátom.
Veľkonočný syrek, ktorý na Veľkú noc zaručene nesmie chýbať
Syrek je tradičná veľkonočná špecialita na východnom Slovensku, ktorá sa podáva počas sviatkov k rôznym pochúťkam, ako sú napríklad klobása či šunka.
Ingrediencie:
-
1 liter mlieka
-
8 až 12 vajec (podľa veľkosti)
-
Soľ
Postup:
-
Mlieko a vajcia dôkladne rozšľahajte, aby sa spojili.
-
Prelejte do hrnca a varte na miernom ohni za stáleho miešania až kým sa zmes nezačne zrážať.
-
Do vzniknutej hmoty môžete pridať podľa chuti lístky medvedieho cesnaku, petržlen, čerstvú cibuľu alebo mleté čierne korenie.
-
Následne ju dôkladne zaviažte do gázy a zaveste tak, aby prebytočná tekutina mohla odkvapkať.
Recept na lahodné slané tyčinky z lístkového cesta
Ingrediencie:
-
1 balenie lístkového cesta
-
100 g strúhaného tvrdého syra
-
1 vajce
-
Soľ podľa chuti
-
Mleté čierne korenie
-
Oregano, bazalka alebo iné bylinky podľa chuti
-
Sezamové semienka
Postup:
-
Predhrejte rúru na 200 °C.
-
Lístkové cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika.
-
Pokiaľ ho vyberiete z mrazničky, nechajte ho pred vaľkaním trochu zmäknúť.
-
Nastrúhajte si syr, ktorý zmiešajte s bylinkami, korením, soľou a nasypte ho na rozvaľkané cesto.
-
Potom cesto preložte na polovicu a jemne ho stlačte, aby sa syr trochu prilepil.
-
Následne ho nakrájajte na úzke pásiky a každý pásik jemne zviňte a vytvarujte tyčinky.
-
V miske rozšľahajte vajce a pomocou štetca potrite každú tyčinku.
-
Ak chcete, môžete vrch tyčiniek ešte pred pečením posypať sezamovými semienkami.
-
Pripravené tyčinky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Pečte pri teplote 200 °C asi 12-15 minút, alebo kým nebudú zlatisté.
Netradičné koláče na veľkú noc, ktoré si zamilujete
Zákusky na veľkú noc nemusia byť iba klasické. Čo piecť na Veľkú noc, ak sa chcete vyhnúť klasike? Ponúkame vám pár zaujímavých receptov na veľkonočné zákusky, ktoré prinesú na váš stôl nielen nové chute, ale aj štýlový vzhľad.
Mrkvový koláč s tvarohovou polevou
Ingrediencie:
-
200 g strúhanej mrkvy
-
200 g hladkej múky
-
150 g práškového cukru
-
4 vajcia
-
1 prášok do pečiva
-
100 g oleja
-
1 čajová lyžička škorice
-
1/2 čajovej lyžičky prášku z vanilky
Na polevu:
-
250 g tvarohu
-
100 g práškového cukru
-
50 g masla
-
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
-
Najskôr predhrejte rúru na 180°C.
-
V miske zmiešajte vajcia, cukor a olej. Pridajte strúhanú mrkvu, múku, prášok do pečiva, škoricu a vanilku.
-
Všetko dobre premiešajte.
-
Cesto vylejte do vymastenej formy a pečte asi 30–35 minút.
-
Kým sa koláč pečie, pripravte polevu.
-
Zmiešajte tvaroh, maslo, cukor a vanilku do hladkej zmesi.
-
Po upečení nechajte koláč vychladnúť a na vrch natrite tvarohovú polevu.
Čokoládovo-kávové muffiny
Ak chcete niečo netradičné a zároveň slávnostné, skúste tieto čokoládovo-kávové muffiny.
Ingrediencie:
-
200 g hladkej múky
-
150 g cukru
-
2 lyžičky prášku do pečiva
-
50 g kakaa
-
1 čajová lyžička instantnej kávy
-
2 vajcia
-
200 ml mlieka
-
100 g roztopeného masla
-
100 g čokoládových kúskov
-
Šľahačka
-
Čučoriedky
Postup:
-
Predhrejte rúru na 180°C a formu na muffiny dôkladne vymastite.
-
V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, kakao, kávu a cukor.
-
Pridajte vajcia, mlieko a roztopené maslo.
-
Všetko dôkladne premiešajte.
-
Na záver vmiešajte čokoládové kúsky.
-
Nalejte cesto do formičiek a pečte asi 20 minút.
-
Po upečení nechajte muffiny vychladnúť.
-
Nakoniec ich môžete ozdobiť šľahačkou a čučoriedkami.
Koláče na veľkú noc, ktoré potešia nielen deti
Ak máte menšie deti, pripravte im veľkonočné koláče, ktoré ich zaujmú nielen na pohľad, ale zároveň budú aj skvele chutiť.
Veľkonočné medovníky, ktoré dokonale ozdobia váš sviatočný stôl
Ingrediencie na medovníky:
-
150 g medu
-
220 g kryštálového cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
100 g masla
-
150 ml vody
-
500 g hladkej múky
-
1 vajce
-
½ ČL jedlej sódy
-
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
-
1 PL perníkového korenia
Ingrediencie na polevu:
-
2 vaječné bielky
-
200g práškového cukru
-
1 ČL citrónovej šťavy
-
Rôzne potravinárske farbivo (žlté, zelené, oranžové, modré...)
Postup:
-
Do hrnca nalejte med, pridajte kryštálový cukor, vanilkový cukor, maslo a vodu. Zmes za stáleho miešania privediete k varu a varíte približne 2 minúty, potom odstavíte a necháte úplne vychladnúť.
-
V miske preosejte hladkú múku spolu s kypriacim práškom, pridajte jedlú sódu a perníkové korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Do vychladnutej medovej zmesi zašľahajte vajce a múčnu zmes.
-
Rukami vymieste hladké, kompaktné cesto.
-
Následne ho zabaľte do potravinárskej fólie a necháme ho odpočívať v chladničke minimálne 12 hodín.
-
Rúru predohrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
-
Odležané cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm a vykrajujte veľkonočné tvary, napríklad vajíčka alebo zajačikov.
-
Medovníčky poukladajte na plech a pečte vo vyhriatej rúre, kým krásne nezhnednú.
-
Po upečení ich nechajte úplne vychladnúť.
Príprava polevy:
-
Do misy dajte bielky a vo vodnom kúpeli ich mierne zahrejte, pričom ich neustále miešajte, aby sa nezrazili. Pozor, nesmiete ich variť.
-
Následne ich začnite šľahať na nízkych otáčkach. Pridajte citrónovú šťavu a preosiaty práškový cukor, kým poleva nezíska hladkú, krémovú konzistenciu.
-
Polevu rozdeľte do menších misiek a do každej pridajte potravinárske farbivo podľa želanej farby.
-
Farebnú polevu preložte do cukrárskeho vrecka alebo mikroténového sáčku s malým otvorom a môžete zdobiť vychladnuté medovníčky podľa fantázie.
Recept na nepečené čokoládové guľky
Nepečené sladkosti sú skvelou alternatívou aj na Veľkú noc. Ich príprava je veľmi rýchla a deti si ich zaručene zamilujú.
Ingrediencie:
-
200 g mliečnej čokolády
-
100 g piškót alebo maslových sušienok
-
100 g masla
-
200 g sladeného kondenzovaného mlieka
-
1 vanilkový cukor
-
1/2 hrnčeka kakaa
Postup:
-
V hrnci rozpustíte maslo spolu s kondenzovaným mliekom a vanilkovým cukrom, kým nevznikne hladká zmes.
-
Do tejto zmesi pridajte kakao a dôkladne premiešajte.
-
Následne nasypte rozdrvené sušienky, pridajte roztopenú čokoládu a všetko ešte raz dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná hmota.
-
Z hmoty vytvarujte malé guličky, ktoré môžete vložiť do farebných papierových košíčkov.
-
Rozložte ich na tácku a nechajte v chladničke stuhnúť približne 2 hodiny.
Zákusky na veľkú noc s farbou jari
Veľkonočné zákusky plné farieb evokujú novú energiu prírody. Okrem ovocia môžete na ozdobu použiť aj jedlé kvety, ktoré obohatia nielen vzhľad, ale aj vôňu. Veď predsa veľkonočné pečenie je oslavou príchodu jari a každé sústo prináša pocit radosti.
Jablkovo-pistáciový koláč – zelené prekvapenie
Tento neobvyklý koláč je osviežujúci, vďaka jablkám a pistáciám, ktoré skvele ladia.
Ingrediencie:
-
200 g hladkej múky
-
150 g cukru
-
4 vajcia
-
3 jablká
-
50 g pistácií
-
100 g roztopeného masla
-
1 čajová lyžička prášku do pečiva
-
1/2 čajovej lyžičky škorice
Postup:
-
Predhrejte rúru na 180°C a vymastite formu na pečenie.
-
V miske zmiešajte vajcia s cukrom, pridajte roztopené maslo.
-
Nastrúhajte jablká a zmiešajte ich s pistáciami, múkou, práškom do pečiva a škoricou.
-
Cesto vylejte do formy a pečte asi 30–35 minút.
Veľkonočné pečenie plné farieb a osviežujúcich chutí – to je farebný jarný koláč
Cesto:
-
2 hrnčeky hladkej múky
-
1 hrnček cukru
-
1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
-
1/4 lyžičky soli
-
1/2 hrnčeka masla (roztopeného)
-
3 vajcia
-
1/2 hrnčeka mlieka
-
1 lyžička vanilkového extraktu
-
1/2 hrnčeka kyslej smotany
-
Potravinárske farbivo podľa vašich preferencií
Krém:
-
250 g mascarpone
-
250 ml šľahačkovej smotany
-
1/2 hrnčeka práškového cukru
-
1 lyžička vanilkového extraktu
-
2 lyžice citrónovej šťavy (nepovinné, pre ľahkú kyselkavosť)
Na ozdobu:
-
Jedlé kvety (ako napríklad fialky, sedmokrásky alebo levanduľa)
-
Strúhaná čokoláda
-
Ovocie ako jahody, maliny, čučoriedky (môže byť aj mrazené)
Postup:
-
Predhrejte rúru na 180°C.
-
V menšej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
-
V ďalšej väčšej miske rozšľahajte vajcia, roztopené maslo, mlieko, vanilkový extrakt a kyslú smotanu, kým zmes nebude hladká.
-
Postupne pridávajte suché ingrediencie do mokrých a dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
-
Cesto rozdeľte do niekoľkých menších misiek podľa počtu farieb, ktoré chcete použiť a pridajte do každého potravinárske farbivo.
-
Na plech vystlaný papierom na pečenie postupne nalievajte farebné cestá. Na dosiahnutie farebného efektu použite lyžicu, aby sa farby jemne premiešali, ale zároveň zostali viditeľné.
-
Pečte približne 25-30 minút.
-
Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť.
Príprava krému:
-
V miske vyšľahajte mascarpone, šľahačkovú smotanu, práškový cukor, vanilkový extrakt do hladkej a nadýchanej konzistencie.
-
Ak chcete, môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy pre osviežujúcu chuť.
Zostavenie koláča:
-
Po vychladnutí koláč opatrne rozkrojte na polovicu.
-
Na spodnú vrstvu naneste časť krému a rovnomerne ho rozotrite.
-
Prikryte druhou polovicou koláča a na vrch naneste zvyšok krému.
-
Nakoniec ozdobte koláč jedlými kvetmi, čerstvým ovocím a strúhanou čokoládou podľa vlastného vkusu.
Veľkonočné koktaily plné farieb a ovocných chutí
Oslávte Veľkú noc s gráciou a doplňte sviatočný stôl o osviežujúce nealkoholické koktaily a miešané nápoje. Stačí mať po ruke SodaStream, ľad, ovocie a môžete si pripraviť rôzne variácie, ktoré prekvapia vašich hostí. Ak vás žiadna inšpirácia nenapadá, ponúkame vám pár receptov na domáce veľkonočné drinky.
Osviežujúci jarný koktail
Budete potrebovať:
-
150 ml pomarančového džúsu
-
60 ml limetkovej šťavy
-
300 ml perlivej vody SodaStream s príchuťou sprite
-
2 limetky
Postup:
-
Limetky dôkladne umyte. Z jednej limetky nastrúhajte kôru a z oboch limetiek vytlačte šťavu.
-
Kôru a šťavu z limetiek vložte do pohára, pridajte lyžicu vody a dajte na dve hodiny do chladničky.
-
Pripravte si pohár a šejker, ktoré tiež nechajte chvíľu vychladnúť v chladničke.
-
Následne limetkovú šťavu, pomarančový džús a perlivú vodu nalejte do šejkra.
-
Dobre premiešajte po dobu jednej minúty a nalejte do vychladeného pohára.
-
Ozdobte plátkom limetky a podávajte.
Mango Delight – ovocná explózia v pohári
Ingrediencie:
-
1 zrelé mango
-
3 veľké jahody
-
3 cl limetkovej šťavy
-
150 ml perlivej vody zo SodaStream
-
Ľad
Postup:
-
Mango ošúpte a nakrájajte ho na menšie kúsky.
-
Jahody poriadne umyte a odstráňte z nich stopky.
-
Stolný mixér naplňte mangom, jahodami, limetkovou šťavou a ľadom.
-
Mixujte, kým nevznikne hladká zmes.
-
Pridajte perlivú vodu a nápoj nalejte do pohárov na martini.
Tipy na záver – ako na veľkonočné pečenie s radosťou a bez námahy
Veľkonočné pečenie nemusí byť stresujúcou činnosťou. Ak si chcete prípravu sviatočných jedál užiť bez zbytočného zhonu, nechajte časť práce na výkonných pomocníkov, ako sú kuchynské roboty, mixéry, tyčové mixéry či sekáčiky potravín. Tieto nástroje vám ušetria nielen čas, ale aj energiu. A ak máte deti, zapojte ich do prípravy. Dajte im jednoduchšie úlohy podľa ich veku a schopností, aby sa aj oni stali súčasťou tejto sviatočnej tradície. A čo sa týka poriadku po pečení a stolovaní, stačí všetok špinavý riad vložiť do umývačky riadu a vy si môžete zaslúžene oddýchnuť.