Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Vianočné pečenie 2024/2025 - čo upiecť na Vianoce

Najkúzelnejší sviatok v roku Vianoce sa nezadržateľne blížia. Kým niektorí ešte len rozmýšľajú nad tým, aký darček by im rozžiaril oči pod stromčekom, iní už plánujú, čo upiecť na Vianoce a ako si vianočné pečenie zorganizovať tak, aby na štedrovečernom stole nechýbali obľúbené vianočné dobroty.

Preto, aby sme vám tento nádherný vianočný čas spríjemnili a zjednodušili, pripravili sme pre vás jednoduchý návod, v ktorom nájdete praktické tipy na vianočné pečenie, odporúčania, čo piecť na Vianoce a kedy začať, aby ste sa vyhli stresu a mohli si naplno vychutnať tento čarovný čas spolu s vašimi blízkymi.
 

Čo upiecť na Vianoce?

Predtým ako začnete s pečením, je dobré si premyslieť a prípadne si napísať zoznam toho, čo upiecť na Vianoce. Každý má svoje obľúbené tradičné vianočné pochúťky, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného obdobia a možno by bolo zaujímavé tento rok pridať na štedrovečerný stôl aj niečo netradičné.
 

Štedrá večera

Na štedrovečerný stôl patrí nielen voňavé, sladké pečivo a vianočné zákusky, ale nesmú chýbať ani tradičné jedlá, ktoré pozostávajú z vianočnej polievky, zemiakového šalátu a ryby.

Vianočná polievka môže mať rôzne podoby, veľmi závisí od tradícií, ale aj od toho, čo máte radi. Kým niekde si potrpia na vianočnej polievke pripravenej z ryby, v iných domácnostiach sa pripravuje kapustová, šošovicová alebo hrachová polievka.

Vianočný šalát je tradične pripravovaný z varených zemiakov a zeleniny. Klasický vianočný zemiakový šalát sa zvykne ozvláštniť aj pridaním netradičných prísad, ako sú napríklad jablká či orechy.

Výber a príprava ryby na Štedrú večeru je tiež v každej domácnosti iná. Niektorí obľubujú vyprážaného kapra či rybie filé, zatiaľ čo iní dávajú prednosť pečenému lososovi alebo iným druhom rýb, ktoré v posledných rokoch získali na popularite. Pečená ryba je totiž často jednoduchšia a rýchlejšia na prípravu, pretože ju netreba obaľovať, stačí ju dochutiť soľou a korením a upiecť. Prípravou a pečením vianočnej ryby ušetríte veľa času a energie a navyše získate zdravšiu alternatívu, keďže sa vyhnete nadmernému množstvu oleja či strúhanky, ktorú si vyprážané jedlá vyžadujú.

 

Vianočný šalát a ryba.

 

Pečieme na Vianoce tradičné dobroty

Vianoce sa nezaobídu bez tradičného vianočného pečiva a zákuskov. Pečú sa nielen preto, aby bol stôl bohato zdobený sladkými pochúťkami, ale aj ako symbol hojnosti a pohostinnosti. Každý koláčik či zákusok má svoj jedinečný príbeh a chuť, ktorá sa spája s rodinnými tradíciami a spomienkami. Pripravte si aj tento rok tradičné vianočné koláčiky a zákusky.

Aj vianočné nápoje skvele dopĺňajú vianočnú atmosféru. Nezabudnite si pripraviť na štedrovečerný stôl obľúbený domáci vianočný vaječný likér alebo punč a vychutnajte si vianočnú pohodu.

Medzi obľúbené tradičné suché koláčiky a zákusky, ktoré pečieme na Vianoce patria najmä tieto:

  • jemné a chrumkavé vanilkové rožky obaľované v práškovom cukre

  • medvedie labky s korenistým nádychom

  • linecké koláčiky zlepované do dvojíc a plnené obľúbeným džemom

  • medovníky častokrát zdobené bielou cukrovou polevou

  • kokosky - jemné kokosové pečivo s vláčnou textúrou

  • orechové alebo kokosové guľky z mletých orechov, alebo kokosu a piškót, obaľované v kakaovom prášku alebo kokose

  • Štedrák - tradičný slovenský koláč s viacerými vrstvami, ktorý symbolizuje hojnosť a je typický pre Štedrý večer

  • šuhajdy - nepečené čokoládové dobroty v košíčkoch plnené orechmi, kokosom či makom

  • grilážové rezy patria tiež k obľúbeným vianočným koláčikom, ktoré si nevyžadujú pečenie

Náš TIP: v našom článku sa dozviete 6 receptov na obľúbené a najlepšie vianočné zákusky 2024/2025, ktoré si môžete aj vy tento rok pripraviť.
 

Netradičné vianočné pečenie

Pre tých, čo sa tento rok chystajú prekvapiť svojich milovaných netradičnými vianočnými pochúťkami, môžete skúsiť upiecť moderné či exotické sladké dobroty ako sú napríklad čokoládové brownies s príchuťou pomaranča, mandľové makrónky alebo sušienky s levanduľou a medom. Viac inšpirácií nájdete v našom článku “Netradičné vianočné pečivo s 10 jednoduchými receptami”.

 

pecieme-na-vianoce

 

Kedy piecť na Vianoce, aby bolo všetko včas prichystané?

Vianočná príprava nezačína iba samotným vianočným pečením. Pre mnohých je toto obdobie spojené s dôkladným upratovaním a prípravou vianočnej výzdoby. Predvianočné upratovanie odporúčame začať už v polovici novembra, aby ste sa vyhli stresu a všetko zvládli bez zhonu. Do Vianoc vám tak ostáva ešte dostatok priestoru (cca 6 týždňov) nielen na doupratovanie, ale aj na nákup potrebných vianočných dekorácií či vianočných reťazí, výber prestierania na štedrovečerný stôl a plánovanie vianočného pečenia.

Na konci novembra je potom ideálny čas na vianočné pečenie prvých koláčov, aby ste stihli postupne všetky dobroty pripraviť do Vianoc.

Ešte predtým ako zahájite vianočné pečenie uistite sa, že máte doma všetky potrebné kuchynské nástroje ako sú plechy, riady na pečenie a hrnce, bez ktorých sa pri pečení nezaobídete. Skontrolujte tiež, či sú mixérykuchynské roboty funkčné a zvládnu vianočné pečenie vo veľkom objeme.

 

kedy-piect-na-vianoce-medovniky

 

Pečieme na Vianoce - 1. adventný týždeň

Medzi prvými sa zvykne pripravovať sladké, drobné vianočné pečivo. Ak ste sa aj vy tento rok rozhodli upiecť svojim najbližších medovníčky alebo zázvorníky, už koncom novembra môžete začať s ich pečením.

Cesto na medovníky a zázvorníky vypracujte, zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ešte aspoň 2 dni odležať v chladničke. Po uplynutí dvoch dní sa môžete pustiť do ich pečenia.
 

2. adventný týždeň - vianočné pečenie koláčov bez krému

Druhý adventný týždeň je ideálny na pečenie suchých koláčikov ako sú marokánky, medvedie labky a vanilkové rožteky. Tento týždeň môžete pripraviť všetky druhy koláčov, ktoré neobsahujú krémové náplne. Aj kokosky alebo kokosové pusinky môžete napiecť v predstihu, pretože vydržia až do Vianoc. Môžete však  s ich prípravou ešte počkať a upiecť ich až zo surovín, ktoré zostanú z iných koláčov, ako sú odrezky cesta, kokos, salko, orechy alebo bielky.

 

pecieme-na-vianoce-kolace

 

3. adventný týždeň

Tento týždeň už môžete pripravovať maslové krémy, začať lepiť koláčiky a plniť ich obľúbeným džemom. Pred Štedrým večerom budú krásne jemné, prepojené a pripravené na konzumáciu.
 

4. adventný týždeň - týždeň pred Štedrým dňom

Štedrák dostal svoje menom právom, pretože sa pripravuje na Štedrý deň. Okrem neho sa na Štedrý deň zvyknú piecť záviny, rolády, torty a ďalšie druhy obsahujúce veľké množstvo masla. Pripravovať môžete aj nepečené sladké dobroty, a to z odrezkov, ktoré zostali z pečených koláčoch.

Aj vianočka je najlepšia v deň pečenia, a preto ju odporúčame začať piecť až na Štedrý deň.

 

kedy-piect-na-vianoce-zavin

 

Ako uskladniť vianočné pečivo, aby vydržalo čo najdlhšie?

Keď už máte vianočné pečenie úspešné za sebou, je čas sa pozrieť na to, ako správne uskladniť upečené koláčiky, aby vám dlho vydržali. Častokrát sa totiž stáva, že napečiete v predstihu, dá vám to veľa námahy a času, a na vianočnom stole sú potom naservírované koláčiky, ktoré sú suché, tvrdé, v najhoršom prípade pokazené.

Prinášame vám niekoľko praktických tipov, ako uskladniť vianočné pečivo a koláče:

  1. Pečivo a koláče uskladňujte až po úplnom vychladnutí.

  2. Každý druh uskladnite zvlášť - pripravte si dostatočne veľkú krabicu alebo nádobu a do každej uskladnite jeden druh vianočného pečiva, alebo koláča.

  3. Na uskladnenie použite vhodné nádoby - ideálne sú sklenené dózy na potraviny, plastové, plechové alebo polystyrénové škatule, prípadne môžete použiť na uskladnenie aj hrnce.

  4. Suché jemné vianočné pečivo uskladnite v kartónovej alebo v papierovej krabici vystlanej pergamenovým papierom, aby dokonale zmäklo.

  5. Medovníčky a zázvorníky uložte do krabice a pridajte k nim na polovicu prekrojené jablká. Ideálne miesto na ich uloženie je chladné a vlhké miesto ako špajza, komora alebo balkón.

  6. Chrumkavé pečivo ostane chrumkavé ak ho uložíte na suché miesto do uzatvárateľnej dózy.

  7. Uskladnenie v mrazničke - zmrazovať môžeme iba pečivo, ktoré nie je plnené krémom. Zmrazovať môžete aj pripravené cestá (cca na 2 - 3 dni).

  8. Pečivo zdobené čokoládou uskladňujeme na suchom a chladnom mieste (nie v mraze, čokoláda by mohla popraskať).

  9. Múčniky z lístkového a kysnutého cesta sa pripravujú na Štedrý večer, no ak nestíhate, môžete ich upiecť deň pred Vianocami a v deň podávania ich stačí ešte raz zapiecť. Nik nespozná, že sú z predchádzajúceho dňa.

 

 

uskladnenie-vianocnych-kolacov

 

TIPY ako šikovne zužitkovať zvyšky upečeného cesta

Na záver vám prezradíme zopár praktických tipov, ako zužitkovať zvyšky upečeného cesta.
 

Nepečené višňové guľky

Zo zbytkov piškotového cesta môžete pripraviť klasické nepečené višňové guľky. Piškótové cesto (cca 150 g) pomrvte a pridajte doň asi 60 g masla, 150 g mletých vlašských orechov, 1 PL lyžicu rumu a šťavu z višní. Následne všetky suroviny zmiešajte, vytvarujte placky, do ktorých vložíte odkvapkanú, zavarenú višňu v rume. Potom už len vytvárajte guľky a v poslednom kroku ich obaľte v kokose.
 

Nepečené punčové guľky

Jednoduché nepečené punčové guľky si môžete vytvoriť aj z omrviniek cesta (napríklad z metrového koláča). Zmes vytvoríte pridaním masla, lekváru, kakaa a rumu. Následne tvarujte guľky, ktoré v závere obaľte v kokose.
 

Snehové pusinky

Ostali vám bielka z vajíčok? Spravte si snehové pusinky. Na pusinky je ideálne použiť pomer cukru a bielkov 2:1. Ak chcete mať chrumkavé pusinky, predhrejte rúru na teplotu 100 °C a hneď po vložení pusiniek do rúry znížte teplotu na 70 °C.

Snehové pusinky sa sušia v rúre s ventilátorom 1,5 až 2 hodiny v závislosti od ich veľkosti, pričom približne po 1 hodine opäť znížte teplotu na 60 °C. Správne upečené pusinky by sa mali odlepiť od papiera.

 

vianocne-pecenie-cake-pops

 

Sladké guličky na paličke “cake pops“

Určite ste už počuli o sladkých guličkách nastoknutých na paličke a namočených do farebných čokoládových poliev, zdobených farebnou ryžou. Pripraviť ich môžete nielen na oslavu, ale aj na Vianoce. Bude vám stačiť korpus upečený z akéhokoľvek piškótového cesta, maslo, tvaroh alebo mascarpone na krém a samozrejme paličky na nastoknutie guličiek.

Piškótové cesto je potrebné najskôr rozmrviť na drobné kúsky, ideálny je na to elektrický sekáčik. Tvarovateľnú hmotu z rozdrveného cesta vytvoríte pridaním zmesi tvarohu a masla, prípadne krémového syra či mascarpone.

Na obalenie guľôčok je skvelá roztopená čokoláda (biela, mliečna a horká) zmiešaná s trochou tuku (ideálne masla). Celkový sviatočný vzhľad cake pops získate čokoládovou ryžou a farebnými cukrovými guličkami, ktorými tieto malé sladké guličky obalíte.

Veríme, že vám naše praktické tipy pomohli a vianočné pečenie si užijete bez zbytočných stresov.