6 receptov na obľúbené a najlepšie vianočné zákusky 2024/2025
Blížia sa najkúzelnejšie sviatky roka – Vianoce a s nimi prichádza neodolateľná vôňa čerstvo upečených zákuskov, ktorá dokáže naplniť celý dom tou pravou sviatočnou atmosférou. Hneď po rozžiarenom vianočnom stromčeku sú práve tradičné vianočné koláče symbolom radosti a pohody.
Inšpirujte sa našim výberom vianočných pochúťok a pripravte tie najlepšie vianočné koláčiky, ktoré potešia vašu rodinu a aj priateľov. Prinášame vám 6 overených tradičných receptov na sladké dobroty, ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria.
1.vianočný koláč Štedrák
Medzi tradičné slovenské vianočné koláče patrí jednoznačne koláč Štedrák. Ide o kysnutý koláč, ktorý sa stal symbolom pohostinnosti a hojnosti, pretože kombinuje viacero vrstiev rôznych plniek, čo bolo kedysi považované za znak štedrosti.
Príprava Štedráka si vyžaduje viac úsilia a času, avšak výsledok stojí za to. Voňavý a chuťovo bohatý vianočný koláč sa stane skutočnou ozdobou sviatočného stola a poteší každého člena rodiny.
Ingrediencie na cesto:
-
500 g polohrubej múky
-
250 ml mlieka
-
20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
-
100 g cukru
-
100 g masla (roztopeného)
-
2 žĺtky
-
štipka soli
-
kôra z 1 citróna (voliteľné)
Ingrediencie na makovú plnku:
-
200 g mletého maku
-
100 ml mlieka
-
80 g cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
Ingrediencie na orechovú plnku:
-
200 g mletých vlašských orechov
-
100 ml mlieka
-
80 g cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
Ingrediencie na tvarohovú plnku:
-
250 g jemného tvarohu
-
1 vajce
-
50 g cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
hrozienka (voliteľné)
Ingrediencie na slivkový lekvár:
-
200 g hustého slivkového lekváru
Na potretie:
-
1 vajce
1. Vianočný koláč Štedrák - príprava cesta:
V malej miske zmiešajte droždie s lyžičkou cukru, trochou teplého mlieka a nechajte vzísť kvások (asi 10 - 15 minút). V ďalšej väčšej miske zmiešajte múku, soľ, cukor a citrónovú kôru. Pridajte hotový kvások, zvyšné mlieko, žĺtky a roztopené maslo. Vypracujte hladké a elastické cesto. Prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu alebo dovtedy, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Náš TIP: Chýba vám príslušenstvo na pečenie? Vyberte si z našej ponuky vhodné formy na pečenie alebo si doplňte riad na pečenie o kúsky, ktoré využijete nielen pri príprave vianočných koláčov.
2. Príprava plniek:
-
Maková plnka - v hrnci zmiešajte mletý mak s mliekom, cukrom a vanilkovým cukrom. Priveďte k varu a miešajte, kým plnka nezhustne. Potom nechajte vychladnúť.
-
Orechová plnka - v hrnci zmiešajte mleté orechy s mliekom, cukrom a vanilkovým cukrom. Priveďte k varu a miešajte, kým plnka nezhustne. Opäť nechajte vychladnúť.
-
Tvarohová plnka - zmiešajte tvaroh s vajcom, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte hrozienka, ak ste sa rozhodli ich do plnky použiť, a následne zmes dobre premiešajte.
3. Nasleduje tvarovanie Štedráka:
Vykysnuté cesto rozdeľte na 5 rovnakých častí a každú časť vyvaľkajte na veľkosť formy (cca 20 x 30 cm plech). Formu vymastite a vyložte papierom na pečenie. Na dno dajte prvú vrstvu cesta.
4. Vrstvenie plniek:
-
Na prvú vrstvu cesta natrite makovú plnku a prikryte ďalšou vrstvou cesta.
-
Na druhú vrstvu cesta natrite orechovú plnku a opäť prikryte ďalšou vrstvou cesta.
-
Na tretiu vrstvu cesta natrite tvarohovú plnku a opäť prikryte cestom.
-
Na štvrtú vrstvu cesta natrite slivkový lekvár a prikryte poslednou vrstvou cesta.
5. Kysnutie a pečenie:
Nechajte Štedrák podkysnúť ešte asi 20 minút. Pred pečením rozšľahajte elektrickým šľahačom vajíčko. Koláč potrite rozšľahaným vajíčkom, aby bol po upečení pekne zlatohnedý. Pečte v predhriatej teplovzdušnej rúre na 180 °C približne 45 - 50 minút, alebo kým vrch koláča nie je zlatistý a cesto prepečené.
Po upečení nechajte Štedrák úplne vychladnúť, aby sa jednotlivé vrstvy ustálili, potom ho nakrájajte na plátky a môžete servírovať na sviatočný stôl.
2. Tradičný kysnutý závin s kakaom, makom a orechmi
Ak chcete aj tento rok prichystať tradičný vianočný koláč z kysnutého cesta, ale Štedrák sa vám zdá na prípravu príliš náročný, lahodný kysnutý závin to zachráni. A rovno si ho môžete pripraviť s tromi druhmi náplne, čím získate tri rôzne tradičné vianočné koláče.
Ingrediencie na cesto:
-
500 g polohrubej múky
-
250 ml mlieka
-
20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
-
80 g cukru
-
100 g masla (roztopeného)
-
2 vajcia
-
štipka soli
Ingrediencie na kakaovú plnku:
-
4 lyžice kakaa
-
100 g práškového cukru
-
50 g roztopeného masla
Ingrediencie na makovú plnku:
-
200 g mletého maku
-
100 ml mlieka
-
80 g cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
Ingrediencie na orechovú plnku:
-
200 g mletých orechov (vlašských, alebo lieskových)
-
100 ml mlieka
-
80 g cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
1. Príprava cesta - postup:
V malej miske zmiešajte droždie s lyžičkou cukru, trochou teplého mlieka a nechajte vzísť kvások (asi 10 - 15 minút). V ďalšej veľkej miske zmiešajte múku, soľ a cukor. Pridajte vzídený kvások, zvyšné mlieko, vajcia a roztopené maslo. Vypracujte hladké a elastické cesto, s ktorým vám hravo pomôže kuchynský robot s hákom na cesto. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu alebo dovtedy, kým zdvojnásobí svoj objem.
2. Príprava plniek:
-
Kakaová plnka - zmiešajte kakao s práškovým cukrom a roztopeným maslom. Vytvorí sa vám hladká kakaová plnka.
-
Maková plnka - v malom hrnci zmiešajte mletý mak s mliekom a cukrom. Priveďte k varu a za stáleho miešania varte, kým sa zmes nezahustí. Pridajte vanilkový cukor a nechajte vychladnúť.
-
Orechová plnka - v malom hrnci zmiešajte mleté orechy s mliekom a cukrom. Priveďte k varu a za stáleho miešania varte, opäť až kým sa zmes nezahustí. Pridajte vanilkový cukor a nechajte vychladnúť.
3. Tvarovanie závinov:
Vykysnuté cesto rozdeľte na tri rovnaké časti. Každú časť vyvaľkajte na tenký obdĺžnik (približne 0,5 cm hrubý). Na každý obdĺžnik rovnomerne naneste jednu z plniek (jeden s kakaovou, druhý s makovou a tretí s orechovou) a zavinúť tak, aby bola plnka rovnomerne rozložená. Závin potom zaviňte od jedného okraja k druhému a konce cesta jemne zahnite.
4. Kysnutie a pečenie:
Záviny položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou a nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C. Vianočné zákusky záviny potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získali krásny lesklý vzhľad.
Záviny pečte v predhriatej rúre asi 25 - 30 minút, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé. Po upečení nechajte vychladnúť a potom nakrájajte na plátky.
Príprava kysnutých závinov vám zaberie asi 20 minút, ale nezabudnite, že cesto potrebuje na kysnutie aspoň 1 hodinu. Tento čas môžete využiť tak, že nájdete inšpirácie na ďalšie vianočné zákusky recepty, alebo sa môžete rovno pustiť do prípravy ďalšieho vianočného koláča.
3.Tradičné linecké koláčiky na Vianoce
Nesmieme zabudnúť ani na obľúbené suché koláče na Vianoce, ktoré zo sviatočného stola miznú závratnou rýchlosťou. Medzi najlepšie vianočné koláčiky patria nepochybne linecké koláčiky. Ich príprava vám zaberie síce nejaký čas, ak sa však do nej zapojí celá rodina, spoločne si vychutnáte radostnú vianočnú atmosféru a pečenie bude hračkou.
Ingrediencie na prípravu:
-
250 g hladkej múky
-
150 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
-
100 g práškového cukru
-
1 vanilkový cukor
-
1 žĺtok
-
kôra z polovice citróna
-
marhuľový alebo malinový džem na plnenie
Linecké koláče na Vianoce pripravíte nasledovne:
-
Preosejte múku do misky a pridajte práškový cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
-
Pridajte studené maslo a ručne alebo pomocou kuchynského robota spracujte na drobivú zmes.
-
Pridajte žĺtok a vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte 1 až 2 lyžičky studenej vody.
-
Cesto zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
-
Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plechy na pečenie s papierom na pečenie.
-
Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 mm a vykrajujte rôzne tvary (polovicu s dierkou uprostred, ak chcete mať plnené koláčiky).
-
Koláčiky preneste na plech a pečte približne 8 až 10 minút, alebo až kým jemne zružovejú.
Hotové linecké koláčiky nechajte vychladnúť. Potom na polovicu koláčikov natrite obľúbený džem a spojte ich s druhou polovicou s vykrojeným otvorom. Nakoniec linecké koláčiky posypte práškovým cukrom.
4. Vanilkové rožky - sladký symbol Vianoc
Medzi tradičné suché koláče na Vianoce patria aj vanilkové rožky, ktoré sú obľúbené v mnohých domácnostiach po celom svete. Tieto koláče na Vianoce svojou jemnou, sladkou chuťou a vôňou vanilky jednoznačne dotvárajú atmosféru sviatočných chvíľ.
Niektoré sviatočné zákusky si vyžadujú prípravu aspoň deň vopred (deň pred ich servírovaním) a platí to aj pre vanilkové rožky. Tento čas im umožní krásne rozvinúť ich jemnú, maslovú chuť, ktorá sa tak rozplýva na jazyku.
Na krehké, voňavé vanilkové rožky budete potrebovať tieto ingrediencie:
-
250 g hladkej múky
-
200 g masla (v izbovej teplote)
-
80 g práškového cukru
-
1 vanilkový cukor (alebo 1 čajová lyžička vanilkového extraktu)
-
2 žĺtky
-
štipka soli
-
100 g mletých vlašských orechov
-
práškový cukor na obalenie
1. Postup na prípravu cesta:
V miske zmiešajte múku, práškový cukor, vanilkový cukor (alebo vanilkový extrakt), soľ a mleté orechy. Pridajte zmäknuté maslo a žĺtky. Všetko dôkladne vymiešajte a vypracujte hladké cesto. Ak sa vám cesto zdá príliš mäkké, nechajte ho asi 30 minút vychladiť v chladničke.
2. Tvarovanie rožkov:
Z cesta odoberajte malé kúsky a vytvarujte malé valčeky, ktoré následne ohnite do tvaru polmesiaca. Uistite sa, že sú rožky rovnomerné, aby sa pekne upiekli.
3. Pečenie:
Predhrejte rúru na 180 °C. Rožky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Kuchynskú minútku si nastavte asi na 10 minút kedy by sa mali rožky upecť a získať jemný zlatistý vzhľad. Potom plech z rúry vyberte a nechajte rožky vychladnúť.
Po vychladnutí rožky obaľte v práškovom cukre. Môžete pridať aj trochu vanilkového cukru, aby mali ešte výraznejšiu vanilkovú chuť.
5. Medové vianočné zákusky
Medové vianočné rezy sú neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc a patria medzi obľúbené vianočné zákusky. Pripravujú sa v predstihu, aj niekoľko dní pred Štedrým večerom, aby sa jemné, medové cesto a lahodný krém dokonale spojili a zákusok bol mäkší a lahodnejší.
Na medové vianočné rezy budete potrebovať tieto ingrediencie:
-
500 g hladkej múky
-
150 g práškového cukru
-
120 g masla
-
2 lyžice medu
-
2 vajcia
-
1 lyžička sódy bikarbóny
-
štipka soli
Na krém:
-
500 ml mlieka
-
5 lyžíc hrubej múky (alebo vanilkového pudingu na zahustenie)
-
200 g masla
-
150 g práškového cukru
-
1 vanilkový cukor
Na polevu:
-
100 g čokolády na varenie
-
50 g masla
1. Príprava plátov
Postup ako upiecť medové zákusky na Vianoce je jednoduchý. Najprv si pripravte medové pláty:
-
Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo, med a práškový cukor, kým sa všetko nerozpustí a nespojí.
-
Nechajte mierne vychladnúť a pridajte vajcia, ktoré postupne vmiešajte.
-
Pridajte múku so sódou bikarbónou a soľou. Vypracujte cesto, ktoré bude pružné a dobre sa s ním bude pracovať.
-
Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti a každú časť vyvaľkajte na tenký plát vo veľkosti plechu.
-
Každý plát pečte zvlášť na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 °C asi 5 až 7 minút, alebo až kým nezíska zlatohnedú farbu.
2. Príprava krému:
-
Z mlieka a múky uvarte hustú kašu (ak ste použili puding, postupujte podľa návodu na obale).
-
Zmes nechajte vychladnúť.
-
Ručným mixérom vyšľahajte maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do nadýchanej konzistencie a postupne pridávajte vychladnutú zmes, kým nevznikne hladký krém.
3. Zloženie zákusku:
Na spodný plát natrite vrstvu krému, priložte druhý plát a pokračujte, kým nezložíte všetky vrstvy, pričom na vrchný plát už krém nedávajte.
Prikryte zákusok fóliou a nechajte ho aspoň 12 hodín odležať v chladničke, aby zmäkol a chute sa prepojili.
Po odležaní, vrch zákusku potrite čokoládovou polevou, ktorú si pripravíte tak, že čokoládu a maslo rozpustíte vo vodnom kúpeli a vymiešate do hladka.
Pred podávaním nakrájajte zákusok na rezy.
6. Šťavnaté punčové rezy
Punčové rezy spájajú v sebe kombináciu rôznych chutí od ovocného sirupu až po bohatú sladkú ružovú polevu, vďaka čomu sú tieto zákusky na Vianoce skutočným symbolom sviatočného obdobia.
Ingrediencie na korpusy:
-
10 vajec
-
600 g polohrubej múky
-
1/2 prášku do pečiva
-
500 g kryštálového cukru
-
10 polievkových lyžíc oleja
-
10 polievkových lyžíc mlieka
Zálievka:
-
240 g kryštálového cukru
-
150 ml vody
-
2 polievkové lyžice malinového sirupu
-
1 vanilkový cukor
-
2 citróny
-
2 pomaranče
-
100 g masla
-
1 dl rumu
Poleva:
-
250 g práškového cukru
-
3 polievkové lyžice rumu
-
1 polievková lyžica malinového sirupu
-
1 polievková lyžica mlieka
-
štipka červenej potravinárskej farby
-
400 g džemu (napr. malinového)
Punčové vianočné zákusky a ich postup prípravy pozostáva z prípravy korpusov, zálievky, plnenia a prípravy polevy.
Príprava korpusov:
-
Na plechu vystlanom papierom na pečenie upečieme dva pláty korpusu. Na jeden plát si v miske vyšľahajte 3 žĺtky so 150 g cukru, pridáme 3 polievkové lyžice oleja a 3 polievkové lyžice mlieka.
-
Múku zmiešajte s práškom do pečiva a sneh z bielkov opatrne vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejeme na plech a pečieme pri 180 °C 10 - 15 minút.
-
Na druhý plát použite 4 vajcia, 240 g polohrubej múky, 200 g cukru, červené potravinárske farbivo a zmes oleja a mlieka (4 lyžice). Postup prípravy je rovnaký ako v prípade prvého plátu.
-
Upečieme rovnako a necháme vychladnúť.
Zálievku si pripravíte v týchto 3 krokoch:
-
V hrnci zohrejte vodu a cukor, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte maslo a nechajte vychladnúť.
-
Z citrónov a pomarančov nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu.
-
Do vychladnutého sirupu pridajte kôru, šťavu z citrónov a pomarančov, vanilkový cukor, malinový sirup a rum.
Nasleduje plnenie:
-
Prvý červený plát polejte pripravenou zálievkou. Nechajte nasiaknuť asi 30 minút.
-
Druhý plát potrite džemom a položte ho na poliaty červený plát. Opatrne zrolujte pomocou papiera na pečenie.
-
Na posledný plát naneste zvyšný džem a priložte na vrch ako poslednú vrstvu. Všetky vrstvy dobre zaťažíme a necháme v chladničke do druhého dňa.
Príprava polevy:
-
V miske zmiešame práškový cukor, rum, malinový sirup, mlieko a červenú potravinársku farbu. Miešame, kým sa nevyformuje hustá poleva.
-
Na vychladený zákusok nanesieme polevu a necháme zaschnúť.
Punčové zákusky nakrájajte na malé rezy, aby vynikli ich farebné vrstvy. Vaše punčové zákusky na Vianoce získajú svoju šťavnatú chuť, ak ich necháte v chladničke odležať aspoň 2 dni.
TIP na záver
Tradičných vianočných receptov je naozaj neúrekom, každý z nich má svoje čaro a v každej domácnosti sa pripravujú rôzne obľúbené sladké dobroty. Ak však chcete tento rok ozvláštniť svoje vianočné menu a prekvapiť svojich najbližších niečím netradičným, nechajte sa inšpirovať našim výberom netradičných vianočných zákuskov, ktoré vášmu sviatočnému stolu dodajú úplne nový rozmer.