Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Domáca zmrzlina

Zmrzliny, ktoré boli vyrobené z rôzneho ovocia, čokolády, orechov a iných surovín

Kedy a kde vznikla?

Zmrzlinu si vychutnávali už v rímskom impériu. Samozrejme ešte v inej podobe, ako ju poznáme dnes, no jazyky maškrtníkov tešila už vtedy. Správu o nezvyčajných mrazených jedlách priniesol zo svojich ciest po Ázii Marco Polo. Po jeho opise sa začala vyrábať zmrzlina i v Taliansku, odkiaľ sa rozšírila do celej Európy.

Neviete si bez zmrzliny predstaviť leto? Aj zdanlivo dobrá, mliečna či dreňová zmrzlina nemusí byť práve zdravá!

Výhody ale aj nevýhody konzumácie zmrzliny

Keď si doprajete misku zmrzliny, môžete sa cítiť previnilo a mať pocit, že vaše tréningy v posilňovni vyšli nazmar. Keď si však prečítate nasledujúce zdravotné prínosy zmrzliny, možno sa nebudete cítiť tak previnilo.

1. Obsahuje vitamíny a minerály

Zmrzlina obsahuje mlieko a pevné látky, čo znamená, že kedykoľvek jete zmrzlinu, vaše telo dostane vitamín D, vitamín A, vápnik, fosfor, tiamín, riboflavín, niacín či vitamín B12. Napríklad v ovocných zmrzlinách môžete nájsť aj vitamín C, zmrzlina z tmavej čokolády zasa obsahuje antioxidanty a flavonoidy, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a zlepšujú zdravie srdca. 

2. Dodáva vám energiu

Ak sa pýtate, prečo je zmrzlina zdraviu prospešná, je to aj preto, lebo vám dáva okamžitú energiu. Obsahuje dostatočné množstvo cukru, vďaka ktorému sa okamžite cítite nabití energiou. Takže ak budete mať nabudúce málo energie, dajte si kopček zmrzliny a vychutnajte si ju.

3. Pomáha posilňovať vaše kosti

Vápnik je jedným z najdôležitejších minerálov, ktoré naše telo potrebuje na udržanie zdravých kostí. Tento minerál si však naše telo nevytvára, čo znamená, že musíme konzumovať potraviny bohaté na vápnik, aby sme uspokojili požiadavky nášho tela na tento minerál. Zmrzlina je nabitá vápnikom a môže byť zahrnutá do stravy nasýtenej vápnikom.

4. Robí vás šťastnejším

Cítite sa smutne? Chopte sa lyžičky a vychutnajte si vašu obľúbenú zmrzlinu, pretože jedenie zmrzliny vás môže povzbudiť! Pre túto vec existuje vedecké vysvetlenie – keď jete zmrzlinu, vaše telo produkuje hormón známy ako serotonín (serotonín je hormón šťastia a dobrej nálady), teda sa budete cítiť šťastní!

Rôzne farebné zmrzliny v kornútoch

Existujú aj nevýhody konzumácie zmrzliny?


Žiaľ ako s každým jedlom, ani so zmrzlinou to nie je inak. Ak zmrzlinu konzumujete pravidelne, môžete sa na nej stať závislým. Keď sa stanete závislým, možno nebudete vedieť kedy prestať a to môže viesť k obezite a rôznym iným komplikáciám. Ďalšie nástrahy častej konzumácie zmrzliny sú: 

  • Zmrzliny s vyšším obsahom tuku sa môžu tráviť dlhšie a môžete mať pocit nafúknutia.
  • Vysoké množstvo tuku môže viesť k zvýšeniu zlého cholesterolu v tele, čo zvyšuje šance na rozvoj problémov, ako sú srdcové choroby, vysoký krvný tlak, cukrovka atď.
  • Zmrzlina obsahuje rafinované uhľohydráty, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť ukladania tuku, najmä v oblasti brucha.

Zamysleli ste sa vôbec, čo taká zmrzlina obsahuje? Farebné zmrzliny, ktoré na nás žmurkajú z chladiacich pultov, svoju krásnu farbu určite nezískali prírodne. Sú „obohatené“ o rôzne emulgátory, ktoré nezabezpečujú len už spomínanú krásnu farbu, ale aj to, že zmrzlina vydrží veľmi dlho a stále si uchová svoj tvar. Sú tam pridané látky ako E 163 a E 162 (prírodné farbivá), ale aj E 410 a E 621, ktoré spôsobujú žalúdočné problémy.
Ide väčšinou o lacné rastlinné tuky (napr. kokosový tuk), ktoré dodávateľa nestoja veľa. Cukor v zmrzline v horších prípadoch tvorí až 29 % z celej zmrzliny. Pozor si treba dávať aj na lacné ovocné drene a vodové nanuky. Napríklad na takom obale jahodového nanuku sa píše, že by mal byť jahodový, no po prečítaní zloženia zistíte, že s jahodami nemá nič spoločné. Niektoré ingrediencie v zmrzline tiež môžu vyvolávať alergiu. Pri nedodržaní hygieny počas výrobného procesu môžu byť aj zdrojom nákazy, pretože môžu obsahovať koliformné baktérie.

Zmrzliny v kornútoch položené na pláži

Zdravá a chutná pochúťka

Ak sa rozhodnete pre zmrzlinu, ktorá ponúka zdravú verziu, čo tak si ju vyrobiť doma? Okrem toho, že potešíte domácich maškrtníkov, potešíte aj seba lebo pripravíte verziu akú len chcete. Zmrzlinová sezóna začína vychutnajte si ju naplno! Ani ľudia s alergiami, či rôznou intoleranciou sa nemusia vzdať tejto pochúťky. V zmrzlinovači si pripravíte verziu na akú máte práve chuť. Presne s takými ingredienciami, ktoré vám nemôžu uškodiť. 

Zmrzlinu si môžete doma pripraviť so zmrzlinovačom alebo bez. Napriek tomu, že existuje mnoho receptov na prípravu zmrzliny bez prístroja, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť veľmi jednoducho, opak je pravdou. Ide o zdĺhavý proces, ktorý vám môže zabrať aj celý deň. Tak, prečo si neuľahčiť prípravu a nesiahnuť po spotrebiči, ktorý to dokáže? 

Osoba naberá z chladiaceho boxu zmrzlinu

Čo je zmrzlinovač?

Je ideálnym pomocníkom pri výrobe domácej zmrzliny. Je to prístroj, do ktorého vlejete pripravenú zmes, ktorú vyšľahá do patričnej konzistencie. Buď funguje tak, že nádobu najprv namrazíte 8 – 12 hodín v mrazničke a tá potom chlad odovzdáva miešanej zmesi, alebo má kompresor, takže zmes zároveň mieša a mrazí. Hotová zmrzlina býva akurát na lyžičku, pokiaľ máte radšej tuhšiu, uložte ju ešte do mrazničky – aspoň na 2 hodiny. Zmrzlinovač vám pripraví rôzne mrazené pochúťky, jogurty, sorbety a to do 20 minút.

Typy zmrzlinovačov:

Zmrzlinovače môžu byť bez chladiaceho systému (teda nádobu na zmrzlinu musíte najskôr vložiť do mrazničky) alebo s chladiacim systémom, ktoré chladia automaticky už pri výrobe a proces výroby zmrzliny zvládajú bez vášho zásahu. Zmrzlinovač bez chladiacej jednotky je lacnejší a menší, čiže sa jednoduchšie skladuje. Nevýhodou je potreba dlhého namrazenia nádoby. 

Zmrzlinovače s chladiacou jednotkou umožňujú rýchlu prípravu zmrzliny a namrazovanie nádoby nie je potrebné. V prípade, že ste milovníkom zmrzliny, tento typ je pre vás vhodnejší. Čas prípravy zmrzliny závisí od objemu nádoby zmrzlinovača, prípadne do nej vložených surovín a výkonu chladiaceho systému. Pohybuje sa v priemere od 20 minút do cca 2 hodín. Pri zmrzlinovačoch bez chladenia treba započítať aj dobu na vychladenie nádoby v mrazničke. 

Domáci zmrzlinovač, vedľa ktorého sú rôzne zmrzliny, ktoré v ňom boli vyrobené

Na záver pár receptov na osviežujúcu maškrtu 

Recept na sorbet

SUROVINY

  • cukor krupica 250 g
  • voda 250 ml
  • maliny 500 g
  • čerstvá citrónová šťava 1 lyžička
  • malinový likér podľa chuti 1 lyžička

POSTUP

  • V hrnci rozmiešajte cukor vo vode. Zahrievajte na miernom stupni a povarte, až sa cukor rozpustí, zhruba 1 – 2 minúty. Nasypte maliny a varte ich za stáleho miešania, až sa rozvarí.
  • Malinové pyré preceďte dôkladne do misky tak, aby sa do nej nedostali zrniečka, a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Trvá to zhruba 10 - 15 minút. Vmiešajte citrónovú šťavu, misku zakryte potravinárskou fóliou a uložte na 3 – 8 hodín do chladničky.
  • Do zmrzlinovača s objemom aspoň 1 l vlejte pripravenú zmes a nechajte sorbet vymiešať do žiaducej konzistencie. Počas poslednej minúty prilejte malinový likér a premiešajte. Môžete ihneď podávať.

Skvelá nízkokalorická zmrzlina 

SUROVINY

  • 2 zrelé banány mrazené, olúpané a nakrájané
  • 4 polievkové lyžice (60 ml) nesladeného mandľového, kokosového alebo kravského mlieka

POSTUP

Vložte ich do zmrzlinovača, kým nedosiahnete krémovú konzistenciu. V prípade potreby pridajte viac mlieka. Zmes môžete podávať ihneď. Tento dezert neobsahuje žiadny pridaný cukor, menej kalórií a viac živín ako bežná zmrzlina.

Pistáciová zmrzlina

SUROVINY

  • 375 g mascarpone
  • cukor podľa chuti
  • 200 g lúpaných, nesolených pistácií 
  • lyžičku strúhanej citrónovej kôry
  • 4 vajcia

POSTUP

Začnite tým, že zmiešate žĺtky s mascarpone a citrónovou kôrou. Zvlášť vyšľahajte sneh z bielkov a cukru, ktorý následne opatrne vmiešate do pripravenej zmesi. Zvyšok práce za vás urobí zmrzlinovač.