Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ryža a ryžovary

Surová ryža v drevenej miske a klas ryže

Čo je vlastne ryža? Je to veľmi výnimočná a zdravá obilnina. V každom maličkom zrniečku sa nachádzajú komplexné sacharidy. Ryža ponúka mnoho zdraviu prospešných benefitov a to najmä:

  • detoxikuje organizmus od škodlivín
  • energia z ryže sa uvoľňuje postupne
  • normalizuje glykemický index
  • má nízku energetickú hodnotu
  • zlepšuje funkciu trávenia
  • podporuje vyprázdňovanie
  • má močopudný účinok 
  • prečisťuje obličky a močové cesty
  • znižuje vysoký cholesterol z krvi a upravuje  vysoký krvný tlak

Ak vám ryža nechutí, možno ste ju nejedli správne pripravenú. Aby bola uvarená čo najlepšie a zachovala si čo najviac živín, je najvhodnejšie ju pripravovať v ryžovare. Je to finančne nenáročný spotrebič a okrem toho je v ňom príprava ryže omnoho jednoduchšia a rýchlejšia. Keďže príloha sa bude variť sama, vám ostane viac času na prípravu hlavného jedla. 

Ako funguje ryžovar?

Ryžovar je spotrebič, ktorý je plne automatický. Varí ryžu pomocou horúcej pary a tým pádom si zachová svoje vitamíny a ďalšie blahodarné látky. Hrniec sám rozpozná, kedy je všetka voda vstrebaná a ryža uvarená. Tak sa vám nemôže stať, že ryžu rozvaríte alebo naopak narazíte na nedovarené zrnká. Ryžovar navyše udrží ryžu teplú aj po uvarení, a tak si môžete pripravený pokrm vychutnať aj po niekoľkých hodinách. 

Objem je najdôležitejším faktorom pri výbere ryžovaru

V prvom rade musíte zvážiť, pre koľkých ľudí chystáte variť. Je úplný nezmysel, aby ste každú porciu chystali zvlášť alebo naopak, aby ste vlastnili veľkokapacitný ryžovar, v ktorom budete robiť iba pár porcií. Na trhu sú k dispozícii tri druhy na základe objemu.

Objem 0,5 – 1 l : Pri takomto objeme uvaríte približne 500 gramov ryže teda porciu pre 3 stravníkov.

Objem 1 – 1,8 l: Stredne veľký ryžovar je ideálnou voľbou pre štvorčlennú rodinu. Z jednej pripravenej porcie sa s prehľadom nasýtia 4 osoby a zostane aj na pridanie.

2 litre a viac: Veľký ryžovar vhodný pre početnejšiu rodinu a všade tam, kde sa varí ryža vo veľkom. Väčší objem sa vám môže vyplatiť, napríklad ak si chcete pripraviť ryžu na viac dní dopredu.

Príkon a výkon ryžovaru

Výkon súvisí s rýchlosťou varenia, resp. s množstvom. Čím vyšší je výkon, tým rýchlejšie uvaríte väčšie množstvo ryže. Príkon ryžovarov na trhu sa pohybuje v priemere od 400 do 900 W.

Osoba sype ryžu do ryžovaru

Čo všetko dokáže ryžovar a aké má funkcie?

Dnes už čoraz viac spotrebičov dokáže robiť viac ako jednu činnosť a výnimkou nie je ani ryžovar. Možno jedinou nevýhodou takýchto multifunkčných ryžovarov je ich veľkosť, pretože obvykle majú väčší objem, ale môžete počítať s viacerými funkciami. Ak však od ryžovaru viac ako prípravu chutnej ryže neočakávate, stačí sa poohliadnuť po lacnejších modeloch.

Okrem toho, že ryžovary dokážu pripraviť aj mäso, rybu, kašu či zeleninu, mali by ste hľadieť na nasledovné funkcie:

Automatický režim: Ak ním ryžovar disponuje, je takmer bez obsluhy. Vypne sa automaticky.

Udržanie tepla/Keep Warm: Táto funkcia zabezpečí, že po dovarení ostane ryža teplá. Môže to byť 2, 5, ale aj 24 hod.

Ochrana voči prehriatiu: Funguje ako bezpečnostná poistka, zabraňuje vyvretiu vody, prehriatiu alebo pripečeniu.

Časovač: Vďaka nemu môžete nastaviť presný čas, kedy sa má ryžovar zapnúť a uvariť ryžu. Hotový pokrm na vás môže čakať napríklad po návrate z práce.

Pokročilé programy: Nimi zvládnete okrem prípravy ryže aj varenie na pare, pečenie, varenie pod tlakom, môžete si v ňom uvariť polievku, dusiť mäso, zeleninu a podobne. 

Rôzne programy na prípravu ryže na základe jej odrody

Materiál nádoby a údržba

Väčšina ryžovarov má vyberateľnú nádobu s nepriľnavým povrchom. Pri teflónovom povrchu si dajte pozor na lacné varianty, pretože ak sa takýto povrch naruší, ryža sa vám môže v hrnci pripáliť. Nádobu ryžovaru môžete umývať v umývačke riadu alebo ručne, všetko závisí od zvoleného modelu. 

Ako pripraviť chutnú ryžu v ryžovare?

Na jeden diel ryže ide zvyčajne 1,5 – 2 diely vody. Pre neskúsených je najlepšou odmerkou šálka. Ryžu treba pred varením opláchnuť pod prúdom tečúcej vody, aby ste ju zbavili prebytočného škrobu, inak sa bude veľmi lepiť. Niektoré druhy ryže vyžadujú pred varením namočiť na istú dobu, ktorú si prečítate na obale výrobku.

Niektoré ryžovary majú vo vnútri vyznačené protiľahlé rysky. Jedna zobrazuje množstvo ryže, druhá množstvo vody. Do ryžovaru vložte ryžu, vodu, soľ, koreniny alebo bylinky podľa chuti, premiešajte a zapnite ryžovar. Môžete nastaviť dĺžku varenia alebo sa spoľahnúť na automatické vypnutie po odparení vody. Nepriľnavý povrch nádoby zabráni pripáleniu, takže ryžu netreba vôbec premiešavať. Cez veko škrobová voda nevykypí, pretože vo veku sú otvory na paru a ryžovar varí pozvoľna. Po uplynutí času môžete servírovať. 

Náš TIP: Ryžovar bude skvelým pomocníkom pri príprave najrôznejších druhov ryže, ktoré ste možno doposiaľ neskúšali a to :

  • Ryža Basmati – aromatická a chuťovo výrazná ryža, ktorá neobsahuje lepok. Môže byť biela alebo celozrnná. Nelepí sa, nie je však ani úplne sypká. Je vhodná k jedlám bez omáčky.
  • Ryža Parboiled – špeciálne upravená lúpaná ryža, ktorá vďaka zvláštnej úprave nestráca vitamíny a minerály zo šupiek. Hodí sa najmä ako príloha.
  • Ryža Arborio – typ guľatozrnnej ryže vhodný na prípravu talianskeho rizota. Viaže na seba veľa vody, na povrchu je krémová a vnútri však stále pevná.
  • Ryža Carnaroli – krátkozrnná ryža s podobnými vlastnosťami ako Arborio. Vhodná je na krémové rizotá a ryžové kaše. Ide o jednu z najkvalitnejších odrôd.
  • Sushi ryža – ide o typ vyznačujúci sa krátkymi guľatými zrnkami. Obsahuje veľa škrobu, preto sa lepí.
  • Jazmínová ryža – sypká aromatická ryža s kvetinovou vôňou. Je dostupná ako biela i ako celozrnná. Často sa používa v ázijskej kuchyni. Je vhodné ju kombinovať so zeleninou alebo kuracím mäsom.
  • Čierna ryža (indiánska) – hovorí sa jej aj divá ryža a vyznačuje sa tmavým sfarbením. Ide o semená severoamerickej vodnej trávy, ktoré pri varení až 4-násobne zväčšia svoj objem a sú bohaté na bielkoviny.
  • Červená ryža – nutrične bohatá celozrnná ryža vyznačujúca sa orechovou chuťou. Je pomerne náročná na prípravu, treba ju totiž najprv aspoň na 2 hodiny namočiť a až potom variť.
  • Natural ryža – predáva sa tiež ako hnedá ryža, sú v nej zachované dôležité živiny. Táto ryža sa veľmi dlho varí, je tuhšia, má výraznú chuť po orieškoch.

Želáme vám dobrú chuť pri dobre a chutne uvarenej ryži z ryžovaru.

Ryža z ryžovaru v tvare srdca