Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať digestor

Moderný komínový digestor v kuchyni.

V súčasnosti sú digestory vyrábané v rôznych estetických prevedeniach takže môžu byť jedinečným dizajnovým kúskom vo vašej kuchyni. Na aké parametre sa, ale zamerať pri výbere vhodného odsávača pár?

Ako vybrať digestor podľa umiestnenia a dizajnu

Pred kúpou digestora je potrebné najskôr zvážiť samozrejme veľkosť kuchyne. Po tom prichádza na rad estetická stránka v podobe umiestnenia a inštalácie. Existuje viacero typov, ktoré sa umiestňujú podľa toho, kde sa nachádza varná doska. Odsávač pár by sa mal nachádzať presne nad varnou doskou. Optimálna vzdialenosť od varnej dosky je minimálne 65 cm. Nezabudnite ani na mierny presah. Čím je digestor vyššie nad varnou doskou, tým by mal byť jeho presah väčší.

Komínový digestor planeo elektro.

Komínový digestor

K najobľúbenejším digestorom najmä kvôli svojmu vzhľadu patrí jednoznačne komínový odsávač pár. Komínové digestory sú väčšie ako zabudovateľné, preto sa hodia skôr do veľkých kuchýň. Umiestňujú sa na stenu do priestoru medzi horné kuchynské skrinky. Najväčšou výhodou komínového odsávača pár je, že vzduch odvádza priamo von z kuchyne cez komín alebo ventilačnú šachtu. Väčšina komínových digestorov, však umožňuje využívať aj funkciu recirkulácie. Menej výkonný komínový digestor má výkon okolo 250 – 300 m3/h. Na trhu však existujú aj silnejšie modely, ktorých výkon môže byť aj viac ako 600 m3/h.

Ostrovčekový digestor.

Ostrovčekový digestor

Je často dominantnou súčasťou kuchyne kvôli veľmi elegantnému vzhľadu. Tento typ digestora sa hodí nad ostrovčekovú pracovnú plochu. Keďže je zavesený na strope, neexistujú žiadne prekážky, ako sú steny alebo skrinky, ktoré by obmedzovali množstvo odsávaného vzduchu. Vďaka tomu sú ostrovčekové digestory účinnejšie ako iné typy. Ich jedinou nevýhodou je komplikovanejšia inštalácia. Okrem vývodu je potrebné myslieť aj na to, že strop musí udržať celú konštrukciu digestora. V kuchyniach, kde je strop znížený sadrokartónom, je potrebné vykonať túto inštaláciu tak, aby bol ostrovčekový digestor upevnený do pevného muriva.

Výsuvný digestor planeo elektro.

Vstavaný digestor

Inak nazývaný aj teleskopický alebo zabudovaný digestor. Jeho prednosťou je, že vysunutím teleskopickej časti môžete zväčšiť odsávaciu plochu. Zaberie minimum miesta a je maximálne nenápadný. Môžete ho zasunúť, keď ho práve nevyužívate a znovu vysunúť, keď ho budete potrebovať. Vďaka svojej konštrukcii je možné ho jednoducho upevniť pod kuchynskú skrinku. Svojím umiestnením vstavané digestory nenarúšajú celkový dizajn miestnosti. Sú však ideálne do menších kuchýň kvôli nižšej efektivite odsávania. Ich sací výkon je 650 – 850 m³/h.

Podskrinkový digestor planeo elektro.

Podskrinkový digestor

Často sú zamieňané s výsuvným digestorom. Hoci sú po technologickej stránke takmer totožné, rozdiel je najmä v ich vzhľade. Podskrinkové digestory sú upevnené pod kuchynskú skrinku a nie je nutné ich zabudovávať. Montáž takéhoto digestora je omnoho jednoduchšia. Rovnako ako výsuvný digestor sa hodí predovšetkým do menších kuchýň, pretože nezaberá veľa miesta. Má trochu nemoderný dizajn, ktorý by mohol mnohých odradiť. Sací výkon dosahuje hodnoty od 170 – 330 m³/h.

Rovnako ako iné spotrebiče tak aj digestory sa inovujú

Na trhu sú dostupné okrem klasických modelov aj prepracovanejšie verzie digestorov. Medzi také patria:

Digestory zabudované v pracovnej doske sú ukryté za varnou plochou alebo vedľa nej. Pri prevádzke sa odsávač pár automaticky otvorí, po skončení sa opäť automaticky uzavrie. Digestory z tohto radu nezavadzajú v priestore. Ich výhodou je moderný dizajn a jednoduchá obsluha. K ďalším prínosom patrí jednoznačne aj priestorová bezbariérovosť.

Digestor zabudovaný v pracovnej doske.

Modernou vychytávkou sú indukčné varné dosky s integrovaným odsávaním teda spotrebič 2v1. Vďaka tomu môžete svoju kuchyňu navrhnúť jednoducho a flexibilne presne tak, ako chcete. Zaručia nielen zabezpečenie čerstvého a sviežeho vzduchu pri varení, ale zároveň sú aj pridanou estetickou hodnotou. Varná doska s integrovaným odsávaním vytvára silný ťah vzduchu priamo nad varnou doskou. Pomocou ventilačnému modulu para mizne priamo z hrncov alebo pekáčov a nemá šancu stúpať ďalej do kuchyne.

Integrovaná varná doska odsávačom pár.

Spôsoby odsávania alebo ako digestor funguje?

Ak ste si vybrali ideálny typ digestora, ktorý presne zapadne do vašej kuchyne, je potrebné zvážiť čo najefektívnejší spôsob odsávania. Práve podľa spôsobu, akým odsávače pár narábajú s odvetrávaným vzduchom ich rozdeľujeme do troch skupín:

  • odsávače pár s vonkajším odťahom (komínové odsávače)
  • odsávače pár s recirkuláciou vzduchu
  • kombinované digestory

Odsávače pár s vonkajším odťahom

Digestory s týmto spôsobom odsávania pachov a vodnej pary sú omnoho efektívnejšie. Odvod znečisteného a prívod čerstvého vzduchu je vedený cez obvodovú stenu alebo komín. Vo vyššej miere sa tak eliminuje nielen para a pachy, ale aj teplo, ktoré vzniká pri varení. Hoci je ich inštalácia náročnejšia odporúčame vám zvoliť si práve digestor s vonkajším odťahom. Takéto odsávače pár majú oproti digestorom s recirkuláciou vždy väčšiu účinnosť odsávania približne až o 20 %. Medzi ich ďalšie výhody patrí tichá prevádzka a lacnejšie náklady. Počiatočné náklady na inštaláciu sa tak veľmi rýchlo vrátia. Nesmieme zabudnúť samozrejme ani na ich bezpečnosť v prípade ak ste majiteľom plynovej varnej dosky. 

Odsávač pár s vonkajším odťahom.

Odsávače pár s recirkuláciou

Technológia, ktorá neodvádza odsávané výpary a pachy von z miestnosti sa nazýva recirkulácia. Odsávaný znečistený vzduch prechádza odsávačom pár cez tukový a pachový filter, zbavuje sa nečistôt a pachov, a takto vyčistený vzduch sa vracia späť do kuchynského priestoru. Nepotrebujú disponovať vysokým výkonom, pretože nasávaný vzduch neprechádza žiadnym potrubím. Tieto odsávače pár sa inštalujú v prípade, ak nie je možná inštalácia digestora s vonkajším odťahom. Ich nespornou výhodou je možnosť inštalovať ich v rôznych dizajnových prevedeniach kamkoľvek na stenu, na strop alebo dokonca do pracovnej dosky v zasúvateľnej verzii.

Kombinované odsávače pár

Ak ešte presne neviete, aký druh odsávania bude pre vás ideálny siahnite po odsávači pár, ktorý ponúka oba typy odťahu, a to odťah do komína aj recirkuláciu. Je potom už len na vás, ktorý variant inštalácie uprednostníte.

Výkon, ktorý rozhoduje

Pre správny a samozrejme aj účelný výber zohráva najdôležitejšiu úlohu samotný výkon digestora. Ten by sa mal vyberať najmä podľa veľkosti kuchyne. Výkon sa udáva v metroch kubických vzduchu, ktorý digestor za hodinu odsaje. Štandardné digestory sú schopné odsať približne 400 až 700 m³ pary za hodinu. Výkonnejšie modely môžu dosahovať úroveň až 1 200 m³. Najlepší spôsob ako zistiť, ktorý digestor bude pre vás ten najlepší, je urobiť si individuálny výpočet. Dá sa to prepočítať veľmi jednoducho:

hĺbka kuchyne x šírka kuchyne x výška kuchyne x 10 = výkon digestora v m3 za 1 hodinu
Podľa výsledku budete presne vedieť, aký minimálny sací výkon by mal mať váš nový digestor.

Sací výkon je na digestoroch rozdelený do niekoľkých rýchlostných stupňov. Lacnejšie digestory ponúkajú menšie možnosti, kvalitnejšie modely majú na výber 3 stupne výkonu. Je to nízky, stredný a maximálny, takže si môžete regulovať výkon odsávania podľa potreby.

Ostrovčekový digestor v priestore.

Ďalšie rozhodujúce parametre pre správny výber

Okrem výkonu je potrebné sa zamerať aj na ďalšie parametre. Odsávač pár by mal mať vyhovujúcu šírku, silný motor a nemal by byť hlučný.

Na šírke záleží

Digestor by nemal v kuchyni zaberať priestor viac ako je potrebné. Avšak treba brať do úvahy fakt, že s rozmermi súvisí aj výkon odsávača pár.

Šírka digestora závisí od veľkosti odsávacej plochy, ktorá musí byť rovnako veľká, ako vaša varná plocha. Obvyklá šírka digestorov je v rozmedzí od 40 do 100 centimetrov.

Priemer odťahového potrubia je dôležitý v prípade ak nekupujete recirkulačný digestor. Priemer musí byť rovnaký, ako je priemer odťahového potrubia u vás doma. Akýkoľvek rozdiel ovplyvní výkonnosť a efektivitu digestora ako aj jeho zapojenie.

Hlučnosť je tiež dôležitá

Pokiaľ máte kuchyňu spojenú alebo otvorenú do obývacej časti alebo jedálne, určite venujte pozornosť tomuto parametru. S výkonom digestora totiž rastie aj jeho hlučnosť. Tú zvyšuje aj zlá montáž alebo odťahové potrubie dotýkajúce sa skrinky. Všeobecne sa hlučnosť digestorov pohybuje v rozmedzí 55 až 70 dB. Hlučnosť by však nemala presiahnuť 60 dB, čo je úroveň hlasného hovoru.

Odsávač pár a výmena filtrov.

Nie je filter ako filter

Filtre sa používajú na odstraňovanie mastnôt z výparov variacich sa pokrmov. Dokážu lepšie prečistiť vzduch a predĺžia životnosť digestoru, pretože mastné výpary sa nezachytia priamo v potrubí odsávača pár, ale sa pekne usádzajú na filter. Najčastejšie digestor disponuje dvoma typmi filtrov.

  • Tukový filter zachytáva čiastočky tukov a chráni tak odsávač pred poškodením motora, ktorý by sa mohol ich vplyvom poškodiť. Súčasťou odsávačov vyššej triedy je aj ukazovateľ nasýtenia tukového filtra.
  • Uhlíkový filter je v podstate pachový filter umiestnený v plastovej nádobe s granulami aktívneho uhlíka, ktoré zachytávajú výpary, tuk a vlhkosť z odsávaného vzduchu. Uhlíkový filter je potrebné po 3 až 4 mesiacoch meniť.
  • Kombinované filtre pohlcujú pach a mastnotu zároveň.

Aj digestor môže mať praktické funkcie

Najmodernejšie digestory môžu ponúknuť automatickú funkciu čistenia vzduchu, pri ktorej sa niekoľkokrát za deň sami zapnú. Pokiaľ ide o bežnejšie funkcie, tak je to využitie osvetlenia. Obyčajnou klasikou je žiarovka. Tie najlepšie modely už využívajú LED technológiu.

Digestor s diaľkovým ovládaním.

Ovládanie nemusí byť iba manuálne, za pomoci tlačidiel. Dnes sú už v ponuke aj digestory s dotykovým ovládaním a digestory na diaľkové ovládanie. Dotykové ovládanie riadi zložitejšia elektronika. Senzory dokážu rozpoznať dotyk ruky, či dokonca len pohyb a reagujú naň. Diaľkové ovládanie je ideálne ak máte veľké priestory, prípadne kuchyňu prepojenú s obývacou izbou.

Ďalšie inovatívne vychytávky

  • AdaptAir technológia ponúka plné nasávanie vzduchu nad celou varnou zónou.
  • AdaptTech pomocou tejto funkcie je možné automatické nastavenie digestora. Po jej aktivácii špeciálny senzor upraví rýchlosť odsávania alebo pozastaví jeho prevádzku na základe úrovne výparov, pachov, nečistôt či vlhkosti.
  • Hob2Hood touto funkciou disponujú prevažne varné dosky a digestory rovnakej značky. Vzájomne sú bezdrôtovo prepojené. Podľa činnosti varnej dosky sa digestor automaticky zapne a prispôsobí rýchlosť odsávania.
  • Airquality senzor kvality vzduchu.
  • Dobehový systém udrží digestor v prevádzke ešte chvíľu po vypnutí, aby sa niektoré pary nevrátili naspäť do miestnosti.