Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

6 dôvodov, prečo piť kávu

Káva, jeden z najobľúbenejších nápojov na svete, prináša nesmierne benefity pre ľudský organizmus. Je dokázané, že pitie kávy má oveľa viac pozitívnych účinkov na zdravie, ako by sa mohlo zdať. Samozrejme platí, že menej je niekedy viac, a s pitím kávy to netreba preháňať a vychutnávať si ju v primeranom množstve. Prezradíme vám prečo sa oplatí piť kávu a aké má káva účinky na zdravie človeka. V závere článku sa pozrieme aj na to, aké účinky môže mať nadmerné pitie kávy, a čo robiť ak to s kávou preženiete.

Pitie kávy má pozitívne účinky na zdravie.

Aké má káva účinky na zdravie

Káva obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ako sú vitamíny skupiny B, horčík, draslík mangán a iné. Vďaka týmto mikroživinám si vie telo lepšie pomôcť v boji s rôznymi ochoreniami. Predstavujeme vám 6 dôvodov, prečo sa oplatí piť kávu.

1. Káva predlžuje život

Pitie kávy preukázateľne predlžuje život. Harvardská štúdia preukázala, že pitie kávy v množstve 2 - 3 šálky denne znižuje riziko predčasného úmrtia na srdcovo cievne choroby, mŕtvicu či cukrovku 2. typu až o 10 %. Ak chcete dlho žiť a mať pevnejšie zdravie doprajte si denne aspoň dve šálky tohto lahodného nápoja.

2. Káva zlepšuje zdravie pečene

Pite kávu a vaša pečeň sa vám poďakuje. Zistilo sa, že pitie kávy má priaznivé účinky aj na zdravie pečene. Predchádza vzniku rôznym ochoreniam, ako je cirhóza pečene a podľa niekoľkých výskumov je dokázané, že pitie kávy znižuje vznik rakoviny pečene až o 43 %.

3. Pitie kávy proti srdcovo-cievnym ochoreniam

Káva má blahodárne účinky pre zdravie vášho srdca. Antioxidanty v káve zabraňujú kôrnateniu ciev čím sa výrazne znižuje vznik srdcovo-cievnych ochorení a vznik infarktu. Štúdie ukázali, že kofeín v káve má protizápalové účinky, vďaka ktorým dokáže znížiť produkciu zápalových procesov v tele a predísť rôznym srdcovým ochoreniam až o 20 - 30 %.

4. Káva a benefity pre mozog

Kofeín v káve má antioxidačné vlastnosti vďaka ktorým pomáha zlepšovať kognitívne funkcie. Pitie kávy podporuje funkciu mozgu, stimuluje ho a predchádza vzniku predčasnej demencie, Parkinsonovej či Alzheimerovej chorobe. Niektoré štúdie naznačujú, že pitie kávy môže znížiť riziko týchto chorôb až o 65 %.

Pocit šťastie pri pití kávy.

5. Pitie kávy zlepšuje psychickú pohodu

Ľudia, ktorí sú náchylní k depresii, sa vďaka dennému pitiu kávy s kofeínom dokážu lepšie vyrovnať s týmto ochorením. Káva dokáže zmierniť aj stres a úzkosť, a to dokonca už vďaka svojej neodolateľnej aróme. Antistresové látky, ktoré sa do tela uvoľňujú okamžite po tom, ako zacítite svoju čerstvo pripravenú šálku kávy, vám dokážu okamžite zlepšiť náladu.

Okrem toho pitie kávy zlepšuje psychickú pohodu aj vtedy ak si ju doprajete spoločne s priateľmi či s rodinou. Spoločné pitie kávy navodzuje pocit šťastia a pohody.

6. Pitie kávy zvyšuje fyzický výkon a pomáha pri spaľovaní tukov

Lepší fyzický výkon a rýchlejšie spaľovanie tukov, aj tieto benefity vám prinesie pitie kávy. Káva vypitá aspoň 30 minút pred akýmkoľvek cvičením vás nabije extra dávkou energie a kofeín v káve vám tiež pomôže so spaľovaním tukov.

Pitie kávy pred cvičením.

Aké negatívne účinky môže mať káva

Nadmerné množstvo vypitej kávy môže nepriaznivo pôsobiť na váš organizmus, preto by ste ju mali piť v primeranom množstve. Odporúčané denné množstvo kávy je 2 - 5 šálok, čo predstavuje asi 400 mg kofeínu.

Pre lepšiu predstavu espresso v štandardnom objeme 30 ml obsahuje viac kofeínu (cca 64 mg) oproti filtrovanej káve v objeme 240 ml (140 mg kofeínu).

Pre každého však platí niečo iné, a preto odporúčame si odsledovať koľko kávy je pre vás už príliš.

Priblížime vám niekoľko situácií kedy môžete cítiť negatívne účinky kávy.

Pitie kávy nalačno

Pitie kávy nalačno môže spôsobiť rýchlejší nástup kofeínu a rýchlejší príval jeho povzbudzujúcich účinkov, ale môže spôsobiť tiež zažívacie ťažkosti, ako je pálenie záhy či nevoľnosť. Ak pociťujete tieto nepríjemné pocity po vypití kávy nalačno, uprednostnite radšej pitie kávy po jedle, kedy môže dokonca predchádzať k prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi po jedle.

Dôležité je tiež vedieť, že kofeín v káve má diuretický vplyv na organizmus, preto si doprajte ku každej káve aj dostatočné množstvo vody.

Nadmerné pitie kávy

Nadmerné pitie kávy môže mať za následok nepríjemné búšenie srdca či nespavosť. Najnovšie štúdie poukazujú na to, že nadmerné pitie kávy po 14-tej hodine má vplyv na zlú kvalitu spánku. Nemusíte mať vôbec problém zaspať, ale váš spánok bude vplyvom nadmerného množstva kávy nekvalitný a ráno sa môžete zobudiť viac unavený.

Účinky kávy nastupujú približne do 30 až 45 minút a vyprchajú z tela až po cca 5-tich hodinách. To znamená, že ak si dáte svoju poslednú kávu o 14-tej hodine v tele zostáva ešte do cca 19-tej hodiny a nebude mať vplyv na kvalitu vášho spánku v prípade, že pôjdete späť až po tejto hodine.

Napriek tomu, že pitie kávy zmierňuje depresiu, stres a úzkosť, jej nadmerné pitie môže tieto nepríjemné stavy ešte zhoršiť.

Prvou pomocou v prípade, že vypijete viac kávy a dostavia sa jej negatívne účinky, je hydratácia a dostatok oddychu. Doprajte si dostatok vody, prechádzku na čerstvom vzduchu, zjedzte ľahké jedlo a len relaxujte.

Nadmerné pitie kávy a bolesť hlavy.

Bolesti hlavy po tom čo ste si nedali svoju kávu

Dlhodobá konzumácia kávy stimuluje mozog, ktorému dávate každou vypitou šálkou kávy najavo, že prichádza odmena. Akákoľvek odmena totiž zvyšuje hladinu dopamínu v mozgu, a ak je pravidelná, telo si ju neustále pýta.

Akonáhle si zabudnete dať porciu kávu, vaše telo vám to dá najavo. Začne vás pobolievať hlava, môže sa vám aj točiť a môžete sa cítiť nesvoji.

Ak chcete prestať s pitím kávy zo zdravotných dôvodov alebo akýchkoľvek iných, odporúčame jednotlivé dávky kávy znižovať postupne, nie naraz. Ak ste zvyknutý piť 4 kávy denne, v jeden týždeň znížte dávku len na 3 šálky kávy denne (môžete chýbajúcu kávu nahradiť napríklad čajom) a každým ďalším týždňom vyraďte ďalšiu porciu kávy až dosiahnete úplnú absenciu kávy a odvyknete si od nej. Telo si takto nenásilným spôsobom dokáže vytvoriť nový a udržateľný zvyk a vy sa tým vyvarujete nepríjemným bolestiam hlavy.

Pitie kávy v tehotenstve

Vo všeobecnosti platí, že konzumácia kofeínu v káve vo veľkých dávkach môže spôsobiť zdravotné ťažkosti, ktoré sa môžu u každého prejaviť individuálne, nielen u tehotných či dojčiacich žien. Preto sa odporúča konzumovať kávu s mierou. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a Európskeho úradu pre bezpečnosť sa odporúča pitie kávy v tehotenstve v množstve do 300 mg kofeínu. Názor vášho ošetrujúceho lekára by však mal byť rozhodujúci.

Pozor na dojčenie a pitie kávy. Je dokázané, že sa kofeín dostáva do materského mlieka z krvi a jeho vysoká koncentrácia môže mať negatívny vplyv na spánkový režim bábätka. Kávu si však môžete dopriať v malom množstve. Odporúčaná dávka kofeínu denne pre dojčiace ženy je 150 mg, čo predstavuje cca 2 šálky kávy denne a táto dávka nemá preukázateľný vplyv na kvalitu spánku vášho bábätka.

Cappuccino a zákusok.

Pitie kávy s mliekom

Ak si denne doprajete svoju šálku kávy s trochou mlieka môžete sa tešiť na extra dávku bielkovín, vápnika a tiež tuku. Pitie kávy s mliekom vás zasýti, avšak ak si strážite svoju váhu, mali by ste vedieť, že káva s mliekom má kalórie navyše.

Napríklad také cappuccino má okolo 100 kcal, espresso s mliekom okolo 50 kcal a vaše obľúbené latte až 175 kcal. Pozor však na to, ak kávu s mliekom pijete viackrát za deň, a ak si k nej navyše ešte doprajete aj nejaký ten zákusok, vtedy bude mať oveľa viac kalórií.

Súvisiace kategórie

Kávovary Kávovary a príprava kávy Káva Príslušenstvo ku kávovarom Príprava mlieka