Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako nastaviť subwoofer

Zlepšite si celkový zvukový zážitok pri počúvaní hudby alebo sledovaní filmov s reproduktormi a subwooferom. Správne nastavenie subwoofera zabezpečuje rovnováhu medzi basmi a ostatnými frekvenčnými rozsahmi, čo vytvára presný a hlboký zvukový profil. V našom článku sme si pre vás pripravili postup, ako správne nastaviť váš subwoofer.

Ako nastaviť subwoofer

Všetko, čo musíte vedieť pred kúpou subwoofera 

Subwoofer predstavuje špecifický typ reproduktora, zameraný na precíznu reprodukciu basových frekvencií. Subwoofer vytvára zvuk s nízkymi kmitočtami, ktorý sa šíri kruhovo a nie je príliš zameraný na konkrétny smer. Subwoofery sa rozdeľujú na pasívne a aktívne.

Pasívny subwoofer predstavuje reproduktor umiestnený v ozvučnici, avšak bez vstavaného zosilňovača. Jeho úspešná integrácia a kalibrácia si vyžadujú určitú technickú znalosť. Naopak, aktívny subwoofer predstavuje atraktívnu alternatívu pre väčšinu užívateľov, keďže disponuje zabudovaným zosilňovačom.

Kam v miestnosti umiestniť subwoofer?

Kam v domácnosti umiestniť subwoofer? 

Základným zámerom a funkciou subwoofera je naplniť miestnosť zvukom, a to najmä vďaka odrazom zvukových vĺn od stien. Zvuk s nízkymi kmitočtami sa šíri kruhovo a nie smerovo, čo teoreticky znamená, že umiestnenie subwoofera v miestnosti nemá veľký vplyv. Väčšiu rolu zohráva skôr rozloženie miestnosti, usporiadanie nábytku a ďalšie faktory, a preto budete pravdepodobne potrebovať nejaké experimenty.

Užitočné tipy, pre správne umiestnenie subwoofera:

  • Efektivitu subwoofera možno zvýšiť umiestnením v blízkosti steny alebo do rohu miestnosti, aj keď to môže mať negatívny vplyv na presnosť reprodukcie. 
  • U subwooferov s ozvučnicou typu bassreflex umiestnenou vzadu je dôležité zachovať správnu vzdialenosť medzi ozvučnicou a stenou
  • Ak má subwoofer bassreflexový otvor smerujúci k podlahe a je správne umiestnený, zvuková vlna získa vďaka odrazom ešte väčšiu citlivosť.
  • Problémom pre reprodukciu zvuku je vznik stojatých vĺn, ktoré vznikajú kombináciou pôvodnej zvukovej vlny a odrazených vĺn. Tieto stojaté vlny produkujú neprirodzené a ťažko počúvateľné zvuky. Týmto javom možno predchádzať tlmením. V domácnosti je často dostatok nábytku, závesov, kobercov a vankúšov, ktoré môžu slúžiť ako tlmiace prvky pre stojaté vlny. 
  • Odporúčaným riešením je tiež umiestniť subwoofer na odhlučňovacie podložky. Tieto podložky bránia šíreniu basových rezonancií do podlahy, čo ocenia najmä susedia na nižších poschodiach. Týmto opatrením minimalizujete aj rezonancie v nábytku a sklenených plochách.

Náš tip: Pred zakúpením domáceho kina je vhodné zvážiť možnosť investovať do sústavy s bezdrôtovým subwooferom. Vďaka čomu sa nemusíte trápiť s pripojením kábla k základni. Taktiež premiestňovanie subwoofera bude jednoduchšie a prakticky budete obmedzení iba dostupnosťou elektrickej zásuvky.

Zistite, ako správne nastaviť subwoofer.

Ako nastaviť subwoofer 

  1. Pri prvom pripojení subwooferu nastavte jeho hlasitosť na približne 1/3 jeho rozsahu, regulátor fázy nechajte v neutrálnom nastavení. 
  2. Pomocou tlačidla hlasitosti (Volume) na zosilovači si nastavte hlasitosť, akú ste zvyknutí počúvať. 
  3. Prostredníctvom testovacieho signálu dosiahnite rovnakú subjektívnu hlasitosť vo všetkých kanáloch zo svojho počúvacieho miesta. Subwoofer by nemal dominovať v reprodukcii, ale iba vytvárať výrazné basové pozadie. Toto relatívne nastavenie hlasitosti sa následne udrží aj pri manipulácii s tlačidlom Volume na zosilňovači.

Pri sledovaní filmov máte kedykoľvek k dispozícii regulátor hlasitosti na subwooferi, ktorý určite využijete hlavne pri tichom nočnom počúvaní, pretože tzv. dynamický režim zosilňuje tiché pasáže a tlmí tie hlasné. Fázu upravujte v prípade, keď medzi zvukovými zložkami reprodukovanými hlavnými reproduktormi a subwooferom vzniká fázový posun kvôli odrazom v miestnosti. Horný frekvenčný limit subwooferu potom laďte podľa schopností hlavných reproduktorov, aby nedochádzalo k rušivému prekrytiu frekvenčných oblastí.

 

Súvisiace kategórie

Reproduktory a subwoofery