Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať infralampu

Infračervená lampa má viacero pozitívnych účinkov pre pokožku a zdravie, vďaka čomu sa stala obľúbeným nástrojom pri riešení mnohých zdravotných problémov. Účinne si tiež poradí so stuhnutými svalmi a bolesťou. V našej ponuke nájdete niekoľko modelov, preto vám poradíme, aké parametre pri výbere sledovať a na čo si dať pri používaní infralampy pozor.

Infračervená lampa na domáce použitie.

Infralampa vs biolampa

Mnohí ľudia si infralampy zamieňajú s biolampami, avšak ide o dve rozličné zariadenia. Kým infralampa generuje infračervené žiarenie, biolampa využíva upravené polarizované svetlo. Rozdiely medzi jednotlivými lampami sú aj v účinnosti svietenia a zdravotných účinkoch pre naše telo.

Infralampa, známa aj ako solux, generuje infračervené žiarenie pomocou infražiarovky alebo infražiariča, ktoré preniká do podkožných vrstiev a vyvoláva teplo. Týmto spôsobom dokáže zlepšiť prekrvenie konkrétneho miesta, čím uľaví od bolesti, podporí hojenie rán a pomôže pri poúrazových stavoch. Taktiež má schopnosť uvoľňovať stuhnuté svaly a posilňovať imunitný systém. Infračervené žiarenie, ktoré je neviditeľné a úplne bezpečné, je podobné teplu, ktoré sa šíri zo slnka a čiastočne aj z radiátorov a ohrievacích telies.

Biolampa nevyužíva infračervené žiarenie, miesto toho využíva špeciálne upravené polarizované svetlo rôznych farieb, s rôznymi vlnovými dĺžkami. Toto svetlo preniká 4,5 až 6 cm pod kožu a zvyšuje teplotu tkanív, čím dochádza k aktivácii biochemických reakcií v tkanivách. Liečba pomocou tohto svetla podporuje prirodzenú regeneráciu organizmu a nachádza uplatnenie v rôznych oblastiach medicíny. Používa sa v rehabilitácii po úrazoch a chirurgických zákrokoch, v reumatológii na zmiernenie bolesti, v dermatológii ako pomocná terapia pri kožných ochoreniach a v oblasti kozmetiky. Je dôležité zdôrazniť, že polarizované svetlo nevykazuje žiadne vedľajšie účinky.

Infračervená lampa pomáha uľaviť od bolesti.

Infračervená lampa je skvelou investíciou pre zdravie

Používanie infračervenej lampy má viacero pozitívnych účinkov pre vaše zdravie. Objavte všetky výhody používania infralampy a zistite, s akými problémami vám vie pomôcť.

  • Po náročnom fyzickom výkone vám môže infračervená lampa poskytnúť úľavu od bolesti, prispieva k rýchlejšej rekonvalescencii a celkovému uvoľneniu svalov.
  • Soluxy, ktoré využívajú infračervené svetlo, môžu byť účinnou pomocou pri ochoreniach spojených s hornými dýchacími cestami, napomáhajúc pri problémoch s dýchaním, astme či upchatom nose.
  • Infračervené svetlo môže pozitívne ovplyvniť funkciu štítnej žľazy a prispieť k zvýšeniu koncentrácie hormónov tejto žľazy.
  • Infralampy sa často používajú pri osteoartritíde a drobných poraneniach na zmiernenie bolesti a zmenšenie opuchov.
  • Infračervené svetlo môže pomôcť ničiť baktérie a vírusy, čo je prospešné pri infekciách a zápaloch.
  • Nechtová mykóza, ktorá často odoláva bežnej liečbe, môže byť úspešne ovplyvnená dennou infračervenou terapiou, ktorá pomáha s liečením a udržaním tohto stavu pod kontrolou.
  • Pri problémoch s močovým mechúrom a vaginálnych infekciách môže infračervené svetlo poskytnúť úľavu a prispieť k liečbe.
  • Infračervené svetlo môže byť užitočné pri liečbe infekcií v uchu, nose alebo ústnej dutine, a zároveň pomáha zmenšovať opuchy.
  • Používanie infračervenej lampy je vhodné aj pre malé deti, ako sú dojčatá alebo batoľatá, pretože pomáha pri riešení rôznych problémov, ako sú kolika, zápcha, úzkosť, podráždenosť a ďalšie. Je však dôležité dbať na to, aby svetlo nebolo smerované priamo na oči alebo hlavu dieťaťa.

Výhody používania infralampy.

Infralampa pomáha aj vašej pokožke

Infralampy nie sú využívané len z hľadiska zdravotných výhod, ale často majú aj pozitívny vplyv na krásu. Využiť ich preto môžete aj na vylepšenie vzhľadu pokožky, hojenie jaziev alebo zamedzenie vypadávania vlasov, či prevenciu a liečbu spálenia pokožky od slnka.

Vylepšenie vzhľadu pokožky - pri používaní infračervených lámp s nízkou intenzitou môže dôjsť k zvýšenému prekrveniu pokožky. To zlepšuje prietok kyslíka a živín, čo podporuje obnovu kožných buniek. Zvýšená tvorba kolagénu a elastínu môže pomôcť vyhladiť jemné linky a vrásky. Okrem toho môže infračervené svetlo prispieť k zmierneniu začervenania pokožky a zlepšiť celkový tón pleti.

Zlepšenie jaziev - infračervené svetlo môže mať pozitívny vplyv na proces hojenia rán a jaziev. Pri aplikácii na postihnuté miesto dokáže stimulovať tvorbu kolagénu a proteínu nevyhnutného pre štruktúru pokožky. Zlepšuje sa elasticita a regeneračné schopnosti tkanív, čo vedie k rýchlejšiemu hojeniu jaziev. V prípade jaziev po akné je možné dosiahnuť ich viditeľné zmenšenie a zjemnenie.

Prevencia vypadávania vlasov - infračervené svetlo môže mať stimulačný efekt na vlasové folikuly, čím podporuje rast vlasov. Týmto spôsobom môže pomáhať v boji proti vypadávaniu vlasov a podporovať rast silnejších a zdravších vlasov.

Prevencia a liečba spálenia pokožky od slnka - aby ste predišli spáleniu pokožky, môžete použiť infračervenú lampu na niekoľko minút pred vystavením sa slnečnému žiareniu. Infračervené svetlo absorbované v ľudskom tele vás totiž ochráni pred spálením. Ak už došlo k spáleniu pokožky na slnku, aplikácia svetla na postihnuté miesta po dobu niekoľkých minút môže podporiť proces regenerácie pokožky. Infralampa môže pomôcť zmierniť príznaky spálenia a podporiť rýchlejšiu obnovu postihnutých oblastí pokožky.

Infralampa pomáha aj pokožke.

Infračervenú lampu musíte používať opakovane

V oblasti úľavy od bolesti mnohí ľudia zažívajú takmer okamžitú úľavu, ktorá sa ďalej zlepšuje pri pravidelnej domácej liečbe. Pre dosiahnutie očakávaných výsledkov zlepšenia stavu pokožky je nutné používať infračervenú lampu pravidelne. Prvé výsledky sa totiž neobjavia okamžite, ale počkať si budete musieť niekoľko týždňov. Pri používaní teda buďte trpezlivý a požadovaný efekt sa časom určite dostaví. 

Po prvých dvoch týždňoch môžete očakávať, že vaša pokožka bude pôsobiť lepšie. Zlepšenie textúry pleti a zvýšenie celkovej sviežosti je jedným z prvých pozorovateľných výsledkov.

  • V rozmedzí od 2 do 6 týždňov môžete začať pozorovať postupné miznutie jemných vrások. Vaša pokožka získa zdravší nádych a jemnejšiu štruktúru. Tento časový rámec môže byť kľúčový pre viditeľné zlepšenie vzhľadu kože.
  • Po približne štyroch mesiacoch pravidelného používania infralampy môžete očakávať výraznejšie zmeny. Vrásky budú menej viditeľné a môžete pozorovať zlepšenie kontúr tváre. Tento dlhodobý účinok môže byť výrazný a prispieť k celkovému zlepšeniu stavu vašej pokožky.

Tipy, ako správne používať infralampu

Infralampy môžete bezpečne aplikovať na ľubovoľnú časť tela, čím podporíte liečbu nespočetných zdravotných stavov a kožných problémov. Vždy dodržiavajte bezpečnostné pokyny a v prípade akýchkoľvek nejasností alebo závažnejších zdravotných problémov jej používanie vždy konzultujte s odborníkom.

Ošetrenie pleti, redukcia vrások - usaďte sa vo vzdialenosti približne 30 až 60 cm od lampy. Nastavte časovač na 5 minút, pričom každá oblasť pokožky môže byť ošetrovaná maximálne 5 až 6 minút. Na ochranu očí používajte vhodné ochranné okuliare. Terapiu opakujte každé 2 až 3 dni. Je dôležité odolávať pokušeniu používať infralampu denne, aby mala vaša pleť dostatok času na obnovu a liečbu po každom použití, čo zahŕňa tvorbu nového kolagénu.

V optimálnom prípade sa odporúča používať infralampu 4 až 5 krát týždenne. Týmto spôsobom môžete dosiahnuť maximálny účinok z terapeutických vlastností infralampy a podporiť regeneráciu vašej pokožky.

Kožné problémy - postup liečenia kožných problémov prostredníctvom infračerevenje lampy je podobný, ako pri ošetrení pleti. Pred ošetrením však dbajte na to, aby bola pokožka čistá a zbavená pleťových olejov alebo iných krémov. Týmto spôsobom zabezpečíte optimálnu absorpciu infračerveného svetla a podporíte liečebné účinky na postihnutú oblasť pokožky.

Úľava od bolesti - infračervenú lampu umiestnite na stoličku, poličku, stôl alebo na iné vhodné miesto, kde sa môžete pohodlne usadiť vo vzdialenosti približne 45 – 60 cm od lampy. Je dôležité používať ochranné okuliare na blokovanie infračerveného svetla a zabezpečiť, aby ošetrovaná oblasť postupne dosiahla teplotu, ktorú ešte pohodlne tolerujete. Keď ste pripravený, sadnite si pred lampu a vystavte postihnutú oblasť alebo miesto, ktoré potrebujete liečiť účinkom infralampy.

V priebehu sedenia jemne meňte polohu, aby ste dosiahli rovnomerné pôsobenie svetla. Dĺžku jedného sedenia nastavte na 15 až 20 minút, s možnosťou opakovania terapie až trikrát denne. Ak lampu využívate na liečbu bolesti hlavy alebo dutín, obmedzte čas aplikácie na maximálne 10 minút na jedno sedenie. Nezabudnite vždy používať časovač na sledovanie trvania terapie.

Na čo si dať pri používaní infralampy pozor?

Na čo si dať pri používaní infralampy pozor?

Infralampy sa nedotýkajte ihneď po vypnutí, aby ste predišli popáleninám, pretože žiarovka zostáva horúca aj po vypnutí.

Pri používaní infralampy nepoužívajte krémy ani oleje. Predtým, než spustíte infračervené žiarenie, si dôkladne umyte pokožku. Oleje by sa mohli prehriať, čo by mohlo spôsobiť popáleniny.

Po poranení nezačínajte liečbu infralampou okamžite. Počkajte aspoň 24 hodín, než začnete s terapiou infračerveným svetlom. Inak by mohlo dôjsť k zhoršeniu rany.

Svetlo z infralampy nenechávajte pôsobiť príliš dlho. Aj napriek tomu, že vás nedokáže popáliť, dodržiavajte odporúčanú dobu používania. Ak používate infralampu na tvár, vždy noste ochranné okuliare a nepoužívajte lampu dlhšie než desať minút.

V prípade, že je miesto pôsobenia infračerveného žiarenia začervenané, nemusíte mať obavy, toto začervenanie zmizne do niekoľkých hodín.

Po terapii infralampou môžete pociťovať únavu a bolesti hlavy. Ak sa tieto účinky opakujú, radšej sa poraďte s lekárom alebo prestante používať infralampu.

Infračervená lampa nie je vhodná pre každého

Je nevyhnutné si uvedomiť, že infralampa môže nielen pomôcť, ale aj potenciálne uškodiť. Existujú situácie, kedy sa neodporúča alebo výslovne zakazuje používať infralampu.

  • Nepoužívajte infralampu, ak máte poruchy vnímania tepla.
  • Infralampy nie sú odporúčané pre jednotlivcov s vážnymi ochoreniami pečene.
  • Používanie infralampy sa neodporúča pri akútnej horúčke alebo zápale.
  • V tehotenstve sa neodporúča používať infračervené svetlo, aby sa minimalizoval možný negatívny vplyv na plod.
  • Ak používate kardiostimulátor alebo inzulínovú pumpu, v žiadnom prípade nepoužívajte infralampu.
  • Pri závažnej poruche zrážanlivosti krvi nie je odporúčané používať infralampu.
  • V prípade zhubných nádorov konzultujte používanie infralampy so svojím lekárom.
  • Pri diagnostikovanej ťažkej hypertenzii sa neodporúča používať infračervené žiarenie.
  • Nepoužívajte infralampu, ak máte diagnostikovanú rakovinu kože. Terapia infračervenou lampou by mohla váš zdravotný stav výrazne zhoršiť.

Infračervená lampa má viacero pozitívnych účinkov pre zdravie

Ako vybrať infračervenú lampu?

Výber infralampy je často náročnou úlohou, preto vám pri výbere odporúčame sledovať niekoľko parametrov. Dôležitý je najmä výkon, avšak podceniť by ste nemali ani intenzitu svietenia či niektoré ďalšie funkcie.

Pri výbere infračervenej lampy sa zamerajte na tieto kritériá:

  • výkon
  • intenzita svietenia červeného svetla
  • užitočné funkcie

Aký výkon má infralampa?

Výkon infralampy sa vyjadruje vo wattoch (W) a všeobecne platí, že čím vyšší je, tým rýchlejšie dosiahne požadovanú teplotu a poskytne výraznejší terapeutický účinok. Okrem výkonu je dôležité zohľadniť aj veľkosť plochy, ktorú chcete infralampou liečiť. Drahšie modely sú schopné pôsobiť na rozsiahlejšie oblasti, často zasahujúce niekoľko desiatok centimetrov štvorcových. Naopak, lacné varianty sú vhodné pre menšie plochy.

  • Lacnejšie infračervené lampy zvyčajne disponujú výkonom okolo 100 W, čo postačuje pre nenáročné použitie.
  • Drahšie a účinnejšie modely môžu dosahovať výkony presahujúce 300 W.

Možnosť nastavenia intenzity červeného svetla

Niektoré infralampy ponúkajú možnosť nastavenia intenzity červeného svetla. Jednotlivé stupne by ste mali voliť opatrne a určite vám pred prvým použitím odporúčame prečítať si návod. Zvyčajne majú infralampy tri stupne intenzity červeného svetla, ktoré si môžete nastaviť nasledovne:

  • Nízka intenzita - má najdlhšiu vlnovú dĺžku a zároveň preniká hlboko do tkaniva. Aj keď v porovnaní s vyššou intenzitou menej zahrieva tkanivo, môže dosiahnuť teplotu medzi 20 a 30 °C. Je ideálna pre dlhodobé osvetľovanie, pričom pôsobí šetrne na tkanivo.
  • Stredná intenzita - v porovnaní s nízkou intenzitou nepreniká tak hlboko. Jej teplotný rozsah je 30 až 40 °C a využíva sa na prehriatie tkaniva, vďaka čomu dochádza k rýchlejšej regenerácii poškodených tkanív. Tento režim sa odporúča pre kratšie aplikácie, obvykle na niekoľko desiatok minút.
  • Vysoká intenzita - má najkratšiu vlnovú dĺžku a pôsobí povrchovo. Dosahovať môžete teplotu až 42 °C a je určená predovšetkým na veľmi krátke pôsobenie a rýchle zahriatie konkrétneho miesta. Tento režim je ideálny pre krátke aplikácie, kde potrebujete rýchle zohriatie miesta na terapeutické účely.

Ako používať infralampu?

Praktické funkcie infralampy

Ovládanie infralampy je jednoduché a intuitívne, bez zbytočných tlačidiel a komplikovaných programov. Väčšina modelov disponuje jediným vypínačom, prípadne môže obsahovať aj možnosť nastavenia časovača. U lacnejších modelov môže chýbať vypínač a lampa sa jednoducho zapne pripojením do zásuvky. Toto jednoduché ovládanie však môže spôsobiť, že po terapii zabudnete prístroj vypnúť. Preto sú veľmi užitočné funkcie automatického vypnutia a časovača, avšak pre lepšie nastavenie infralampy určite oceníte aj možnosť zmeny polohy.

Automatické vypnutie je dôležitou bezpečnostnou funkciou, ktorá sa aktivuje, aby nedošlo k prehriatu.

Časovač vám umožňuje nastaviť požadovaný čas trvania terapie. Obvykle sú k dispozícii prednastavené časy, ako napríklad 5, 10 alebo 15 minút. Po uplynutí nastavenej doby sa lampa automaticky vypne, čím zabezpečuje kontrolu nad dĺžkou používania a bezpečnosťou terapie.

Funkcia nakláňania, alebo aretácia, je skvelým prínosom, najmä pokiaľ ide o pohodlie pri používaní. Čím viac polôh alebo stupňov nakláňania má konkrétna infralampa, tým viac možností poskytuje pre flexibilné použitie. Ak je infralampa vybavená iba jedným základným stupňom naklonenia, môže to v praxi znamenať obmedzené možnosti nastavenia a sťažiť používanie.

Výkonná keramická infračervená lampa.

Objavte všetky infračervené lampy v našej ponuke

Často hrá cena dôležitú úlohu pri rozhodovaní o kúpe. V našej ponuke nájdete cenovo dostupné infralampy, ktoré vás prekvapia svojim výkonom.

  • do 30 eur - základné modely, ktorým väčšinou chýba časovač a zapínajú sa okamžite po pripojení k elektrickej zásuvke
  • od 30 do 50 eur - za túto cenu zakúpite kvalitné infračervené lampy s dostatočným výkonom na domáce použitie
  • od 50 eur a viac - v tejto cenovej kategórií nájdete najvýkonnejšie infračervené lampy, ktoré majú možnosť nakláňania a samozrejmosťou je aj možnosť časovača a automatického vypnutia

Súvisiace kategórie

Starostlivosť o telo Infračervené lampy