Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kameru do auta

Autokamera je obľúbeným a najmä užitočným doplnkom šoférov a motorkárov, ktorí chcú mať prehľad o svojej jazde. Kamera do auta nielenže zaznamená vašu jazdu a udalosti pred vozidlom, ale môže vám poskytnúť silný a objektívny dôkaz v prípade potreby. V našom článku sa dočítate aké sú rozdiely medzi jednotlivými kamerami do auta, a ktoré parametre sledovať pri výbere.

Sencor digitálna kamera do auta

Aké kamery do auta nájdete v našej ponuke?

Kamera do auta je v súčasnej dobe neoceniteľným pomocníkom. Neexistuje len jeden typ kamery do auta, preto ich podľa typu môžeme rozdeliť do viacerých kategórií.

V našej ponuke nájdete:

Konvenčné/predné autokamery sú najbežnejším a často aj najviac cenovo dostupným typom autokamier. Ich hlavnou úlohou je zaznamenávať udalosti a dianie, ktoré sa odohrávajú pred vozidlom. Umiestňujú sa na hornú časť čelného skla alebo na palubnú dosku a zaznamenávajú všetko, čo sa deje v zornom poli vozidla. Tieto kamery sú užitočné na dokumentovanie prípadov nehôd, problémových situácií alebo jednoducho na záznam jazdy.

Duálne autokamery sú okrem zaznamenávania udalostí pred vozidlom schopné tiež zachytiť vnútorný priestor auta. To je veľmi užitočné, ak chcete mať záznam nielen o tom, čo sa deje na ceste, ale aj o správaní vodiča a cestujúcich vnútri vozidla. Duálne kamery sú často vybavené dvomi objektívmi a umožňujú synchronizovaný záznam.

Externé autokamery majú výhodu v tom, že zahŕňajú dodatočnú optiku umiestnenú na zadnej strane vozidla. Okrem snímania udalostí pred vozidlom sú schopné zaznamenať aj situácie a dianie za ním. Externé kamery majú často vyššiu cenu, kvôli prídavnej optike a schopnosti zaznamenať viacero smerov súčasne.

Kamera do auta Sencor.

Čo všetko dokáže zaznamenať autokamera?

Ako vodič na cestách ste neustále vystavení riziku dopravných nehôd alebo nedbalým vodičom, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Autokamery predstavujú významný nástroj na zabezpečenie vašich jazdných zážitkov a dôkazov v prípade nečakaných udalostí. Videozáznamy môžu mať zásadný význam v mnohých nepríjemných situáciách a oceníte ich najmä v týchto prípadoch:

  • pomôžu dokumentovať dopravné nehody a priestupky
  • poskytnú ochranu pred radarovými kontrolami
  • poskytnú dôkazy pri riešení súdnych sporov alebo presadzovaní vašich práv
  • pomôžu pri poistných udalostiach
  • slúžia ako ochrana vozidla pri parkovaní, náraze alebo krádeži
  • zachytia nezvyčajné udalosti, ako je napríklad vandalizmus
  • zdokumentujú zaujímavé zábery z ciest

Ako vybrať kameru do auta?

Kamery do auta sa pohybujú v rôznych cenových reláciách a líšia sa viacerými technickými parametrami. Aby ste si vybrali najlepšiu kameru do auta v pomere ceny a kvality, zhrnuli sme pre vás niekoľko parametrov, ktoré by ste mali zohľadniť pri výbere.

Pred kúpou kamery do auta sa zamerajte na tieto parametre:

  • rozlíšenie
  • obrazový snímač
  • uhol záberu
  • počet snímok za sekundu
  • veľkosť úložiska
  • konektivita

Kamera do auta Pioneer.

Aké je odporúčané minimálne rozlíšenie kamery do auta?

Rozlíšenie kamery do auta poskytuje informáciu o tom, koľko pixelov (jednoducho povedané bodov) dokáže kamera zachytiť. Prvé číslo oznamuje počet pixelov v horizontálnom riadku, zatiaľ čo druhé číslo udáva počet pixelov vo vertikálnom stĺpci. Jednoduchým spôsobom povedané, čím vyššie je číslo rozlíšenia autokamery, tým väčšiu detailnosť a kvalitu záznamu môžeme očakávať. Je dôležité si uvedomiť, že s rastúcim rozlíšením sa zväčšuje aj veľkosť videa, čo môže vyžadovať väčšiu kapacitu pamäťovej karty.

Na výber sú autokamery s rozlíšením:

  • SD (640 × 480)
  • HD Ready (1 280 × 720)
  • Full HD (1 920 × 1 080)

Pri výbere kamery vám odporúčame zvoliť modely, ktoré sú schopné nahrávať vo Full HD rozlíšení 1080p alebo vyššom. Pri nižšom rozlíšení by mohla hroziť situácia, kedy nebude možné jasne rozpoznať registračné značky vozidiel na záznamoch. Je teda vhodné zvážiť dostatočne detailné rozlíšenie, aby boli záznamy v prípade potreby skutočne užitočné.

Kamera do auta.

Prečo je dôležitý obrazový snímač?

Obrazový snímač má veľký vplyv na výslednú kvalitu obrazu. Autokamery môžu využívať dva typy obrazových snímačov:

CCD snímače (Charged Coupled Device) zabezpečujú vysokú kvalitu záznamu. Sú väčšie vo fyzickej veľkosti a majú vyššiu citlivosť na svetlo. Vzhľadom na ich technické vlastnosti sa často nachádzajú v drahších a profesionálnejších kamerách. CCD snímače dokážu zachytiť bohaté farebné podrobnosti a poskytujú vysokú kvalitu obrazu.

CMOS snímače (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) poskytujú obraz s mierne nižšou kvalitou v porovnaní s CCD snímačmi, avšak sú zvyčajne cenovo dostupnejšie. Sú aj kompaktnejšie a energeticky úspornejšie, čo umožňuje ich využitie v rôznych zariadeniach. Vďaka svojej jednoduchšej konštrukcii sú populárne v širokom spektre kamier, vrátane tých určených pre širokú verejnosť.

Kamery do auta vyberajte podľa uhla záberu

Uhol záberu alebo pozorovací uhol, označuje šírku pohľadu, ktorý kamera dokáže zachytiť. Ideálna hodnota zorného uhla sa pohybuje medzi 120° a 150°, pričom najviac odporúčanými sú autokamery s približne 130° horizontálnym zorným uhlom. Táto hodnota sa osvedčila ako vhodná, keďže autokamera dokáže zaznamenať celé zorné pole vodiča a zároveň minimalizovať efekt "rybieho oka".

  • Ak je uhol príliš úzky, existuje riziko, že kamera nepokryje časť cesty pri krajnici, na chodníku alebo iné dôležité oblasti, čo môže obmedziť periférne zaznamenávanie.
  • Naopak, ak je uhol príliš široký, môže sa objaviť efekt "rybieho oka", pri ktorom sa obraz ohýba a stáva sa ťažšie čitateľným.

Navitel záznamová kamera do auta.

Čo označuje skratka FPS?

Skratka FPS, teda "frames per second" označuje, koľko obrazových snímok autokamera dokáže zaznamenať za jednu sekundu. Táto hodnota má zásadný vplyv na plynulosť a kvalitu videa.

Odporúčame vám vyberať kamery, ktoré majú aspoň 25 FPS, čo je typická hodnota pre klasický film.

Podobne ako pri rozlíšení, aj tu platí, že vyšší počet snímok za sekundu zaberá viac miesta na pamäťovej karte, pretože viac snímok znamená väčší objem dát.

Pozor na malé úložisko autokamery

Zvyčajne majú kamery do auta malé úložisko, ktoré však môžete jednoducho rozšíriť pomocou externej pamäťovej karty. Využiť môžete SD alebo micro SD kartu, ktoré majú rozdielnu kapacitu. Po ich zaplnení ich jednoducho pripojíte k počítaču a obsah z nich prekopírujete v priebehu niekoľkých minút. Na výber sú pamäťové karty s rôznymi veľkosťami úložiska. Zvyčajne platí, že čím väčšie má externá pamäťová karta úložisko, tým vyššia je aj jej cena.

V našom e-shope zakúpite tieto pamäťové karty:

  • 16 GB
  • 32 GB
  • 64 GB
  • 128 GB

Konektivita autokamery

Autokamery sú väčšinou vybavené rôznymi vstupmi a výstupmi, ktoré vám umožnia pripojiť kameru k ďalším typom zariadení. Vaša nová autokamera môže umožňovať tieto spôsoby pripojenia:

  • USB umožňuje najbežnejší spôsob, ako autokameru pripojiť k počítaču alebo televízoru. Pomocou USB môžete prenášať dáta z kamery a prehrávať záznamy na väčšom displeji.
  • HDMI / AV výstup umožňujú prehrávanie videozáznamov na televízore alebo iných externých zariadeniach. HDMI zabezpečuje vysokokvalitné prehrávanie, zatiaľ čo AV výstup môže byť užitočný pri starších televízoroch.
  • WiFi umožňuje prenos dát a záznamov medzi kamerou a smartfónom, čo zjednodušuje ich zdieľanie alebo zálohovanie.
  • Bluetooth umožňuje spárovanie autokamery s mobilným telefónom alebo diaľkovým ovládaním. Bluetooth môže slúžiť na ovládanie kamery na diaľku bez nutnosti fyzického kontaktu.

Autokamera Navitel má množstvo funkcií.

Užitočné funkcie kamery do auta

Okrem zaznamenania videozáznamu z jazdy môže mať kamera do auta viacero praktických funkcií. Ich zoznam vždy nájdete v technickej špecifikácií každého modelu autokamery spolu s vysvetlením.

  • Detekcia pohybu spustí autokameru pri detekcii pohybu, napríklad pri náraze do zaparkovaného auta, čo môže poslúžiť ako dôkaz.
  • Nočný režim slúži pre natáčanie v noci alebo za horších svetelných podmienok.
  • GPS modul zobrazuje rýchlosť a polohu vo videu. Môže byť zapnutý alebo vypnutý, pri kvalitných kamerách sa dá nastaviť, aby rýchlosť bola viditeľná iba v aplikácii.
  • Tachometer/detekcia rýchlostných radarov - okrem zobrazovania aktuálnej rýchlosti a smeru jazdy dokážu niektoré autokamery upozorniť na blížiace sa rýchlostné radary alebo zobrazujú povolenú rýchlosť a varujú pred jej prekročením.
  • Časová slučka umožňuje nepretržité nahrávanie videa cyklicky. Po naplnení pamäte autokamera automaticky prepíše staršie záznamy novými.
  • Uzamknutie videa - v prípade, že nechcete, aby vám časová slučka niektoré z videí vymazala, môžete si ho uzamknúť, takže je ťažšie ho vymazať a zároveň sa novými videami neprepíše.
  • G-Senzor (senzor nárazu) rozpoznáva nárazy a automaticky uzamkne príslušné záznamy. Dáta smeru nárazu si môžete dodatočne pozrieť v aplikácii.
  • Automatické spustenie - kamera do auta sa zapne pri štarte motora, ak je pripojená do zásuvky.
  • LDWS (Lane Departure Warning System) varuje pred opustením jazdného pruhu, čím prispieva k bezpečnejšej jazde.
  • Voľba jazykov umožňuje nastavenie českého alebo slovenského menu, vďaka čomu je ovládanie kamery zrozumiteľné a pohodlné, zvlášť pre tých, ktorí neovládajú cudzie jazyky.
  • Čas a dátum - kamera do auta umožňuje ukladanie aktuálneho dátumu a času priamo do video súboru. To oceníte napr. pri dodatočnom hľadaní videozáznamu alebo pri policajnom vyšetrovaní v prípade nehody.

 

Súvisiace kategórie

Kamery Kamery do auta Pamäťové karty Micro SD