Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať mobilný telefón pre seniorov

Telefón pre seniora nie je len bežným komunikačným nástrojom, ale aj spoľahlivým spoločníkom v každodennom živote. Pre seniorov, ktorí možno nemajú veľké skúsenosti s modernými technológiami, je výber správneho mobilného telefónu kritickým rozhodnutím. V tomto článku vám poradíme, ktoré faktory zohľadniť pri výbere telefónu pre seniora.

Klasický tlačidlový telefón vs mobilný telefón pre seniorov

V porovnaní s klasickými tlačidlovými telefónmi sú telefóny pre seniorov predsa len niečím špeciálne. Kľúčovým faktorom je ich jednoduchosť, pretože práve táto charakteristika ich odlišuje od bežných telefónov. Mobily navrhnuté pre seniorov sú úplne prispôsobené ich potrebám a to od dizajnu až po funkcie.

Telefóny pre seniorov rozdeľujeme na:

  • Tlačidlové mobilné telefóny pre seniorov - mobilné telefóny s tlačidlami sú klasikou a obľúbeným variantom, pretože sa ľahko ovládajú a zároveň majú niekoľko užitočných funkcií.
  • Dotykové mobilné telefóny pre seniorov - výhodou je väčšie množstvo funkcií, avšak pre niektorých seniorov môže byť dotykový displej zložitejší na ovládanie, najmä ak majú obmedzenú motoriku alebo málo skúsenosti s technológiami. Dotykový mobilný telefón je zvyčajne pre seniorov veľkou novinkou, ktorej výber by ste s nimi mali vopred prediskutovať.

Dotykové mobilné telefóny pre seniorov nemusia vyhovovať každému.

Ako vybrať mobilný telefón pre seniorov?

Veľký a čitateľný displej, dlhšia výdrž batérie, väčšie tlačidlá alebo vyššia hlasitosť sú základnými kritériami, ktorými by mal byť vybavený každý tlačidlový telefón pre seniorov. Ponuka mobilných telefónov pre seniorov je skutočne veľká, pri výbere vám odporúčame sledovať najmä tieto parametre:

  • výdrž batérie
  • klávesnica
  • čitateľný displej
  • hmotnosť
  • reproduktory
  • konštrukcia
  • fotoaparát

Výdrž batérie

Výdrž batérie je jedným z kľúčových faktorov, ktorý by mal mať pri voľbe telefónu pre seniorov prioritu. Jej kapacita je udávaná v miliampérhodinách (mAh) a platí, že čím vyššia je kapacita, tým dlhšie by mal telefón vydržať na jedno nabitie. Treba však zohľadniť aj náročnosť jednotlivých komponentov z hľadiska spotreby energie.

  • Výhodou seniorských telefónov je ich menej náročná spotreba energie vzhľadom na obmedzené funkcie a vybavenie. Ich výdrž batérie v pohotovostnom režime sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí niekoľkých dní až týždňov.
  • Všeobecne odporúčame pri výbere seniorského telefónu voliť modely s kapacitou batérie minimálne 600 mAh. Menšie kapacity by mali byť brané do úvahy iba v prípade telefónov s minimálnymi funkciami.
  • Priemerná výdrž sa pohybuje okolo 350 hodín, pričom niektoré modely s väčšou kapacitou sa môžu pohybovať až na úrovni 800 hodín.

Klávesnica

Množstvo seniorov trápi zhoršená motorika, slabší zrak a celkové pomalšie reakcie. Preto majú telefóny pre seniorov veľkú klávesnicu s jednoduchým displejom.

  • Tlačidlá na telefóne by mali byť dostatočne rozoznateľné a vzdialené od seba tak, aby nedochádzalo k nechcenému stlačeniu iných tlačidiel.
  • Výhodou je ak tlačidlá ponúkajú zvukovú alebo vibračnú odozvu.
  • V horšej viditeľnosti pomáha aj jednoduché podsvietenie jednotlivých tlačidiel.

Pri výbere mobilného telefónu pre seniorov musíte zohľadniť viacero parametrov.

Čitateľný displej

V porovnaní s klasickými tlačidlovými telefónmi nájdete u telefónov pre seniorov zväčšený displej. Veľké ikony a písmo, farebnosť, minimum animácií a ľahké ovládanie sú vlastnosti, ktoré by mal mať každý tlačidlový mobilný telefón pre seniorov. Dôležitý je dobrý kontrast a podsvietenie displeja, aby sa zaručila dobrá čitateľnosť aj za horších svetelných podmienok.

Vzhľadom k nízkej cene sa využívajú displeje s nízkym rozlíšením:

  • najčastejšie 320×240 px pri uhlopriečke 2,4“
  • 160×128 px pri uhlopriečke 1,8“

Hmotnosť

Hmotnosť telefónu je u seniorských telefónov veľmi dôležitým parametrom. Dlhé držanie ťažkého telefónu v rukách môže starším ľuďom výrazne znepríjemniť život. Ideálnou kombinácia je, keď je telefón dostatočne veľký, ale zároveň ľahký. To je samozrejme ťažko skĺbiteľné, a preto je vhodné hľadať určitý kompromis.

  • Väčšina modelov sa pohybuje okolo hmotnosti do 100 gramov, čo je hodnota, ktorá by nemala nikomu narobiť príliš veľa problémov.
  • Mobily cez 100 gramov sú potom už o niečo ťažšie a záleží na preferenciách.
  • Pokiaľ hmotnosť presahuje 150 gramov, odporúčame, aby telefón jeho užívateľ pred kúpou vyskúšal.

Kapacita pamäte

Väčšina mobilných telefónov pre seniorov disponuje nízkou kapacitou pamäte, ktorá sa pohybuje v desiatkach megabajtov. Výrobcovia zvyčajne nezohľadňujú potrebu veľkého úložného priestoru pre multimediálny obsah ako audio nahrávky, videá alebo fotografie. Aj keď tieto telefóny môžu mať zabudovaný fotoaparát, jeho nízke rozlíšenie zabezpečuje, že fotografie zaberajú málo miesta - zvyčajne menej ako 1 MB.

  • Ak plánujete ukladať viac fotografií alebo si do mobilu chcete uložiť hudobné skladby, mohli by ste zvážiť telefón, do ktorého je možné vložiť pamäťovú kartu.
  • Najbežnejšie sú pamäťové karty typu microSD, ktoré vám umožňujú rozšíriť úložný priestor o 32 GB až 256 GB, v závislosti od modelu.
  • Týmto spôsobom si môžete vytvoriť dostatočný priestor na ukladanie obľúbeného multimediálneho obsahu bez obmedzení.

Telefón pre seniorov musí mať dostatočne veľké tlačidlá.

Reproduktory

Postupujúci vek môže so sebou často prinášať problémy so sluchom. Preto je nevyhnutné, aby reproduktory v telefónoch boli dostatočne hlasité a zároveň produkovali čistý zvuk. Najčastejšie sa seniori sťažujú, že nepočuli zvonenie prichádzajúceho hovoru alebo nevnímajú notifikácie o prichádzajúcich SMS správach, aj keď je hlasitosť nastavená na maximum. Tento problém sa často rieši špeciálnymi telefónmi navrhnutými pre seniorov, ktoré poskytujú zvýšenú hlasitosť zvonenia. Maximálna úroveň hlasitosti je výrazne vyššia než u bežných telefónov. Ideálne je kombinovať hlasitosť s vibráciou, aby sa zabezpečila všestranná signalizácia.

  • Vďaka zabudovanému reproduktoru môžu seniori jednoducho zosilniť zvuk na počúvanie hovoru alebo dokonca počúvať FM rádio, ak je táto funkcia k dispozícii.
  • Pri výbere telefónu je dôležité, aby slúchadlo bolo dostatočne hlasité a umožňovalo reguláciu hlasitosti podľa potreby.
  • Taktiež je dôležité, aby toto slúchadlo eliminovalo okolitý hluk a zabezpečilo jasný prenos hlasu.

Odolná konštrukcia

Pri výbere mobilného telefónu pre seniorov je dôležité zvážiť aj odolnosť jeho konštrukcie. Starší ľudia môžu mať zhoršenú motoriku rúk, čo zvyšuje riziko pádov z rúk. Výrobcovia to zohľadňujú a často používajú tvrdený plast alebo odolné sklo na ochranu displeja. Týmto spôsobom sa zabezpečuje, že telefón prežije viacero pádov a bude stále plne funkčný.

  • Niektoré drahšie modely seniorských telefónov, často aj smartfónov, majú odolnosť proti vode a prachu. Takéto telefóny zvládnu nepriaznivé podmienky a prípadné situácie, ako napríklad dážď alebo prašné prostredie.
  • Kompaktné rozmery a ergonomické tvarovanie sú dôležité pre pohodlné držanie telefónu v ruke. Niekedy môže byť pridaný matný povrch zadného krytu, ktorý zabezpečuje lepšiu manipuláciu a menšiu kĺzavosť.
  • Skvelým riešením je aj používanie krytov alebo puzdier, ktoré poskytujú ďalšiu vrstvu ochrany pred nárazmi a poškodením.

Fotoaparát

Pre každého staršieho človeka je vzácne, keď môže zachytiť okamihy, napríklad zo sviatku vnúčat alebo rodinnej dovolenky. Často je práve schopnosť fotografovať tou, čo robí najväčšiu radosť, avšak nie všetky modely telefónov pre seniorov túto funkciu umožňujú.

Pri kúpe mobilného telefónu pre seniorov myslite tiež na to, že:

  • Ak telefón obsahuje fotoaparát, je tiež dobré zvážiť možnosť rozšírenia jeho internej pamäte pomocou pamäťovej karty. Interné úložisko bude pravdepodobne obmedzené na ukladanie väčšieho množstva fotografií. 
  • Fotoaparáty s rozlíšením nižším ako 1,3 MPx neprinesú uspokojivé výsledky.

Funkcia SOS neraz zachránila seniorom život.

Telefóny pre seniorov sú vybavené viacerými užitočnými funkciami

Vo všeobecnosti majú mobily pre seniorov vo výbave všetky funkcie, ktoré mali pôvodné „tlačítkové“ telefóny. Aj seniori ich dokážu aktívne používať, predovšetkým, ak je základné menu telefónu prehľadné a intuitívne.

  • SOS tlačidlo - toto tlačidlo slúži na kontaktovanie predvolenej pomoci v prípade, že by človek zostal v núdzi alebo v ohrození života.
  • Budík - najviac využívaná funkcia. Stačí nastaviť správny čas a deň a zvonenie telefónu sa spoľahlivo postará o ranný budíček.
  • Rádio - aj tento druh telefónov dokáže prijímať rádiový signál. Ako anténa mu poslúžia slúchadla, zapojené do 3,5 mm jacku (skontrolujte, či sú súčasťou balenia). Kvalitné mobily pre seniorov nepotrebujú zapojenie slúchadiel. Majú integrovanú anténu aj reproduktory, cez ktoré je možné rádio počúvať.
  • Bluetooth - umožňuje bezdrôtové zdieľané súborov, napríklad piesní alebo fotografií. Chcete zadarmo preposlať fotky z rodinnej oslavy a potešiť babku či dedka? Pozor však na prenášanú veľkosť súborov, aby ste pamäť takéhoto mobilu rýchlo nezaplnili.
  • Kalendár / Pripomienky - praktická funkcia, vďaka ktorej máte prehľad o narodeninách ostatných členov rodiny a tiež aj o dôležitých termínoch, napríklad u lekára.
  • Svetlo - funkciu žiarovky netreba predstavovať, silné LED svetlo poslúži ako nočná lampa na rýchle zorientovanie v priestore alebo pri výpadku prúdu.
  • Nabíjací stojan - čoraz častejšie sa objavujúce riešenie zjednodušilo nabíjanie telefónu. Telefón iba odložíte do stojana s integrovaným microUSB konektorom a stojan zapojíte do elektrickej siete. Ak si váš člen rodiny zvykne telefón odkladať na toto miesto, má zároveň istotu, že vždy bude plne nabitý.

Mobilné telefóny pre seniorov podľa ceny

Ceny telefónov pre seniorov zohľadňujú ich kvalitu a funkčnosť. Pre lepší prehľad sme telefóny pre seniorov rozdelili do niekoľkých cenových kategórií:

  • Do 40 € - v tejto cenovej kategórii nájdete základné modely určené pre volanie a SMS správy. Pri výbere si dajte pozor na veľkosť a usporiadanie tlačidiel, ako aj na kvalitu displeja. Niektoré lacné modely môžu mať problémy s čitateľnosťou obrazovky.
  • Do 80 € - telefóny v tejto cenovej hladine už ponúkajú viac funkcií, ako napríklad budík, rádio a jednoduchý fotoaparát. Taktiež majú klávesnicu s veľkými tlačidlami a intuitívnym ovládaním. Štandardne je tu aj SOS tlačidlo pre rýchlu voľbu.
  • Do 100 € - v tejto triede nájdete tlačidlové telefóny, ktoré sa považujú za prémiové. Okrem toho sa tu objavujú aj lacné dotykové mobily. Pri výbere si však dajte pozor na veľkosť displeja a typ operačného systému, pretože to môže ovplyvniť používateľský zážitok.
  • 100 € a viac - v tejto vyššej cenovej kategórii sú zastúpené odolné telefóny, ktoré sú vyrobené tak, aby zvládali náročnejšie podmienky. Rovnako tu nájdete aj dotykové telefóny s veľkými displejmi a prispôsobenými funkciami, čo môže byť vhodné pre tých, ktorí chcú viac komfortu a možností.

 

Súvisiace kategórie

Mobilné telefóny Tlačidlové mobily