Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať najlepšiu zrnkovú kávu

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a pre každého, kto si tento nápoj rád vychutnáva, je jasné, že výber kvalitných kávových zŕn má zásadný vplyv na celkový zážitok z kávy. Z tohto dôvodu neustále narastá záujem o kvalitné zrnkové odrody.

Práve preto, aby ste si vybrali naozaj kvalitnú zrnkovú kávu je dôležité poznať pôvod a spôsob spracovania vašej kávy. Spoločne sa pustíme do objavovania sveta zrnkovej kávy a preskúmame, ako jej kvalita ovplyvňuje chuťové poháriky a celkový kávový zážitok. Predstavíme vám najznámejšie druhy kávových odrôd, rôzne spôsoby praženia, a tiež to, čo si všímať pri kúpe kávy, aby ste si mohli vychutnať kvalitnú zrnkovú kávu.

Ako vybrať najlepšiu zrnkovú kávu.

Druhy zrnkovej kávy

Zrnková káva obsahuje kávové zrná, ktoré pochádzajú z plodov kávovníka a slúžia ako základ pre prípravu kávových nápojov. Tieto zrná predstavujú surovú formu kávy pred ďalším spracovaním, ako je praženie a mletie, procesy, ktoré sú kľúčové pre odhalenie plného spektra chutí a aróm, ktoré kávové zrná obsahujú. Zrnková káva je k dispozícii v rôznych druhoch a odrodách, ktoré sa líšia vo svojom chuťovom profile, aromatických vlastnostiach a intenzite, poskytujúc tak široké spektrum možností pre milovníkov kávy.

Najčastejšie sa jedná o odrody Arabica a Robusta, prípadne zmesi týchto kávových odrôd (najčastejšie v pomere 80 % Arabica a 20 % Robusta). Tie spolu vytvárajú vyvážené kávové zmesi, kombinujúce jemnú a bohatú chuť Arabiky s plnšou a robustnejšou chuťou Robusty.

Táto rôznorodosť ponúka milovníkom kávy možnosť objavovať rôzne chuťové profily a nájsť svoje obľúbené zrnkové kávy, ktoré najlepšie vyhovujú ich individuálnym preferenciám. Pri výbere zrnkovej kávy je dôležité zvážiť nielen druh kávových zŕn, ale aj kvalitu, čerstvosť a spôsob praženia, keďže tieto faktory majú významný vplyv na konečný chuťový zážitok z každej pripravenej šálky kávy.

Arabica

Arabica (Coffea arabica) je najrozšírenejším a najobľúbenejším druhom kávy, s podielom približne 60 - 70 % na svetovej produkcii kávy. Je známa pre svoju jemnú chuť, vyváženú kyslosť a bohatú arómu, ktoré sú často doplnené o tóny čokolády, ovocia a kvetov, čo z nej robí preferovanú voľbu medzi kávovými gurmánmi. Rastie vo vyšších nadmorských výškach, kde chladnejšie teploty spomaľujú jej rast a umožňujú zrnám rozvinúť plnšiu chuť.

Arabica je náročnejšia na pestovanie v porovnaní s ostatnými druhmi kávy, čo sa odráža na jej cene, ale vďaka jej vynikajúcej chuti a aróme si získala obľubu po celom svete. Obsahuje nižší obsah kofeínu (približne 1,5 %), čo ju robí ideálnou pre tých, ktorí hľadajú menej intenzívny povzbudzujúci účinok. Pestuje sa v mnohých krajoch ako Mexiko, Kolumbia, Brazília a India, ale aj v oblastiach Ekvádoru či v Kostarike, pričom každá lokalita prispieva k unikátnemu chuťovému profilu z dôvodu odlišných klimatických a pôdnych podmienok.

Táto rozmanitosť umožňuje milovníkom kávy objavovať neustále nové a fascinujúce chuťové kombinácie, ktoré Arabica ponúka, a vychutnávať si tak skutočne osobitý a obohacujúci kávový zážitok.

Robusta

Robusta (Coffea canephora) je druhá najbežnejšia odroda kávy po Arabice. Je obzvlášť cenená v priemysle pre svoju odolnosť voči škodcom a chorobám, čo ju robí výhodnou pre pestovateľov v tropických regiónoch. Má silnejšiu chuť s výraznejšou horkosťou a nižšou kyslosťou, čo jej dáva charakteristický profil, ktorý je obľúbený v niektorých kultúrach a používa sa na výrobu espressa pre jeho plnšie telo a lepšiu penivosť. Rastie v nižších nadmorských výškach a je menej náročná na pestovanie než Arabica, čo umožňuje jej rozšírené pestovanie v rôznych častiach sveta vrátane Brazílie, Vietnamu či Indie.

Obsahuje vyšší obsah kofeínu (približne 2,5 %), ktorý prispieva k jej intenzívnej chuti a stimulačným účinkom.

Pôvod kávy a spôsob jej spracovania majú zásadný vplyv na jej chuťový profil a celkovú kvalitu. Rôzne kávové regióny a metódy spracovania, od mokrého cez suché až po polosuché, prispievajú k jedinečným charakteristikám každej odrody kávy, čím sa vytvára nekonečná paleta chutí a aróm pre milovníkov kávy. Táto rozmanitosť umožňuje konzumentom objavovať rôzne chuťové profily a nájsť ten, ktorý najlepšie vyhovuje ich individuálnym preferenciám.

Či už je to silná a horká chuť Robusty alebo jemná a aromatická Arabica, každý typ kávy ponúka jedinečný zážitok, ktorý odráža bohatú kultúru a históriu jej pôvodu.

Arabica a Robusta.

Čo sledovať pri výbere zrnkovej kávy?

V jednoduchých krokoch sme pre vás zhrnuli dôležité informácie, ktoré vám odporúčame sledovať na obale kávy pri kúpe.

Prvým krokom pri výbere kávy je kontrola dátumu praženia. Kúpa kávy s čerstvým dátumom praženia zaručuje, že dostanete produkt najvyššej kvality. Ideálna čerstvosť sa udržuje približne 2 až 3 týždne po pražení, čo je kritické pre zachovanie optimálnej chuti a arómy. Pri výbere čerstvej kávy si tiež všímajte transparentnosť informácií zo strany výrobcov, ktorí by mali poskytovať úplné údaje o pôvode, dátume praženia a stupni praženia.

Krajina pôvodu kávy hrá veľkú úlohu vo vytváraní jej charakteru a chuti. Kávy z rôznych krajín majú odlišné chuťové profily a sú ovplyvnené klimatickými podmienkami a pôdou, čo pridáva k vášmu kávovému zážitku novú dimenziu. Najviac cenené kávy pochádzajú z Brazílie, Kolumbie, Etiópie, Indonézie a Vietnamu, kde každá z týchto oblastí prispieva unikátnymi chuťami a arómami. To umožňuje milovníkom kávy objavovať a vychutnávať rozmanitosť svetovej kávy.

Stupeň praženia kávy ovplyvňuje jej chuťový profil. Zvyčajne sa rozlišuje medzi slabým, stredným a silným stupňom praženia, pričom každý stupeň ponúka odlišný zážitok. Od jemnejších a kyslejších tónov, po bohaté a horké chute. Existujú aj detailnejšie stupnice, ktoré určujú stupeň praženia kávy, napríklad až do 10 stupňov, čo umožňuje ešte presnejšie prispôsobenie podľa individuálnych preferencií.

Hrubosť mletia kávy ovplyvňuje chuť a spracovanie kávy a rozhoduje o tom, aký spôsob prípravy kávy je najvhodnejší. Pre espresso je vhodné jemné mletie, zatiaľ čo pre French Press by ste mali voliť hrubé mletie, aby ste dosiahli optimálnu extrakciu chutí a aróm.

Hmotnosť zrnkovej kávy je pri kúpe tiež dôležitá. Zrnkovú kávu kúpite najčastejšie v 250 g, 500 g alebo 1 000 g balení. Rozhodnite sa, aké množstvo kávy potrebujete a pamätajte, že väčšie balenia sú ekonomické, ale menšie balenia sú vhodné pre tých, ktorí si chcú kávu vyskúšať. Myslite na to, že čerstvá káva je najlepšia, preto sa radšej vyhnite veľkým zásobám, ktoré by sa mohli pokaziť.

Ak ste sa rozhodli si kúpiť čerstvo upraženú kávu priamo z kaviarne, takáto káva by sa mala predávať pražená maximálne pred 3 - 5 dňami. Samozrejmosťou je aj vákuové balenie, ktoré zabezpečí, že káva zostane čo najdlhšie čerstvá. Tieto praktiky sú základom pre udržanie kvality a čerstvosti kávy, čo v konečnom dôsledku prispieva k lepšej chuti a celkovému zážitku z pitia kávy.

Zrnková káva Nestlé Colombia 100% Arabica so stupňom praženia s intenzitou 7.

Ako zistiť či je zrnková káva kvalitná?

To či je zrnková káva skutočne kvalitná zbadáte aj voľným okom. Jednoducho viete identifikovať niektoré chyby alebo nedostatky v kávových zrnách, ako sú červivé zrná, polámané časti a prípadne nezrelé, alebo veľmi prepražené zrná.

Pozornosť by sa mala venovať aj uniformite veľkosti zŕn, keďže rozdielne veľké zrná môžu viesť k nejednotnej extrakcii a tým ovplyvniť chuť kávy. Prítomnosť cudzích predmetov ako kamienky, kúsky dreva alebo iné rastlinné časti, môže naznačovať nižšiu kvalitu kávy a potenciálne riziko pri príprave. Kvalitná zrnková káva by mala mať bohatú a príťažlivú arómu, ktorá je charakteristická pre danú odrodu kávovníka a jej spracovanie, a ktorá vás príjemne prekvapí už pri otvorení balenia.

Často je dobrým indikátorom kvality kávy jej pôvod a značka. Káva s označením z renomovaných regiónov alebo od spoľahlivých výrobcov môže mať väčšiu pravdepodobnosť, že bude kvalitná, pretože tieto oblasti sú známe svojimi ideálnymi podmienkami pre pestovanie kávy a striktnými štandardmi spracovania.

Stupeň praženia má veľký vplyv na chuť a arómu kávy. Kvalitná zrnková káva by mala mať jednotnú farbu a nemala by byť príliš tmavá ani príliš svetlá, čo umožňuje vyvážený profil chutí a aróm. Najlepší spôsob, ako zistiť kvalitu kávy, je ju jednoducho ochutnať.

Mnoho kaviarní a predajcov kávy ponúka možnosť ochutnávky pred nákupom, čo je ideálna príležitosť na to, aby ste si mohli urobiť vlastný názor a vybrať si kávu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim chuťovým preferenciám. Degustácia vám tiež umožní vycítiť nuansy a komplexnosť chutí, ktoré sú charakteristické pre kvalitnú zrnkovú kávu.

Čerstvé kávové zrná.

Zachovanie čerstvosti kávových zŕn alebo, ako správne skladovať zrnkovú kávu

Aby ste si vychutnali kávu v jej najlepšej podobe, je kľúčové mať čerstvé a kvalitné kávové zrná. Čerstvosť a chuť kávy môžu byť ovplyvnené nielen spôsobom pestovania a zbierania zŕn, ale aj samotným skladovaním. Preto odporúčame sa zamerať na tieto 3 dôležité vlastnosti, aby ste udržali vaše kávové zrná čerstvé a aromatické čo najdlhšie:

  1. Kvalita obalu - pri nákupe kávy si všímajte kvalitu balenia. Ideálne sú obaly s hliníkovou ochranou proti svetlu a vlhkosti, s opätovne uzatvárateľným zipsom a jednosmerným ventilom, ktorý umožňuje uvoľňovanie CO2 z kávy bez prístupu kyslíka. Tieto obaly zabezpečujú, že zrná zostanú dlhšie čerstvé a zachovajú si svoje bohaté arómy.
  2. Čerstvosť mletej kávy - ak si kávu meliete doma, odporúča sa mlieť zrná až tesne pred prípravou. Mletie kávy totiž zrýchľuje proces oxidácie, čo nakoniec ovplyvňuje chuť kávy. Preto je najlepšie mlieť len toľko kávy, koľko potrebujete na jednu prípravu, aby ste si vychutnali jej maximálnu čerstvosť a plnosť chutí.
  3. Skladovanie po otvorení - po otvorení balenia kávu uchovávajte na suchom a tmavom mieste, ideálne vo vzduchotesnej nádobe, aby sa minimalizoval kontakt so vzduchom, svetlom a vlhkosťou. Toto znižuje riziko znehodnotenia kávy a udržiava jej kvalitu na optimálnej úrovni. Vhodné sú keramické alebo sklenené nádoby s tesniacim mechanizmom, ktoré zabraňujú vniknutiu pachov a zaisťujú, že vaša káva zostane aromatická a plná chuti.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete značne predĺžiť životnosť vašej kávy a uistiť sa, že každá šálka bude čo najlepšia. Investícia do správneho skladovania a priamy prístup k čerstvo mletej káve môže výrazne zlepšiť vaše každodenné kávové rituály a zvýšiť váš celkový kávový zážitok.

Zrnková káva v hliníkovom obale.

Najlepšia zrnková káva do kávovaru

Zrnkovú kávu do vášho kávovaru si môžete zakúpiť aj u nás. V našej ponuke nájdete výber tých najznámejších značiek zrnkovej kávy, ktoré zaručujú vynikajúcu chuť a kvalitu.

  • De'Longhi - ponúka zrnkové kávy z mixu robusty a arabiky, čo prináša bohatý a plný profil s hlbokou arómou a lahodnou chuťou. Stavte na jednu z popredných značiek kvalitných kávovarov a prémiovej kávy.
  • Segafredo - je známa pre svoje zrnkové kávy s vysokým podielom arabiky, ktoré sa vyznačujú jemnými odtieňmi a vyváženou chuťou. Doprajte si neodolateľnú kávu ako z kaviarne Segafredo u vás doma.
  • Nestléšvajčiarska značka kávy je zmesou arabiky s kolumbijskou robustou a prináša osviežujúcu chuť s jemnými tónmi a príjemnou arómou.
  • Jacobs – známa nemecká značka kávy ponúka zrnkové kávy s výrazným podielom robusty, čo dodáva káve silný a intenzívny profil s bohatou chuťou a plným telom.
  • Štrbské Pressoslovenský výrobca kávy prináša unikátnu chuť a vôňu kávy, ktorá poteší aj tých najnáročnejších kávových nadšencov.
  • Lucaffe – je značka, ktorá pochádza z Talianska a je známa svojou bohatou kávovou kultúrou a dlhou tradíciou v pražení a príprave kávy. Kávy od Lucaffe sú zmesou rôznych druhov arabiky, ktoré sú starostlivo vybrané a pražené podľa talianskych tradícií, čo prináša lahodné a vyvážené kávy.
  • LOR - ponúka výber luxusných zrnkových káv s intenzívnym a hlbokým profilom, ktoré vás okúzlia svojou jedinečnou chuťou a arómou. Káva LOR sa pestuje a praží s vášňou a precíznosťou vo Francúzsku.

 

 

​​​​​​​Unikátna káva Štrbské Presso.​​​​​​​

Súvisiace kategórie

Káva