Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať pevný disk

Pevný disk je zariadenie, ktoré slúži na uchovávanie dát vo vašich elektronických zariadeniach. Vďaka pevnému disku môžete ukladať a rýchlo získať prístup k vašim fotografiám, videám, dokumentom a iným digitálnym súborom. Avšak toto úložisko má svoje obmedzenia, a preto je dôležité vedieť, kedy je ten správny čas na zváženie výberu nového pevného disku.

V tomto článku vám poskytneme prehľad o dôležitých faktoroch, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere pevného disku. Zameriame sa najmä na dva hlavné typy pevných diskov - HDD (Hard Disk Drives) a SSD (Solid State Drives). Budeme analyzovať ich kľúčové vlastnosti a pomôžeme vám pochopiť, ktorý z nich by mohol najlepšie vyhovovať vašim potrebám.

SSD a HDD disky

Typy pevných diskov

Podľa typu môžeme pevné disky rozdeliť na HDD, SSD a hybridné SSHD disky. Ku každému typu vám povieme zopár dôležitých informácii, ktoré by ste mali poznať predtým, ako sa pre jeden z nich rozhodnete.

HDD disky

HDD (Hard Disk Drive), inak známe aj ako platňové disky, fungujú na rovnakom princípe už viac, ako pol storočia. Ich technológie sa síce vyvíjali, ale základný koncept zostal zachovaný. V týchto diskoch sa používajú rotujúce platne vyrobené z magneticky citlivého materiálu, ktoré sú v kontakte s čítacími a zapisovacími hlavami. Štandardná rýchlosť rotácie platní sa pohybuje okolo 7 200 a 5 000 otáčok za minútu, ale existujú aj modely s vyššími hodnotami.

Jedným z hlavných pozitívnych aspektov klasických HDD diskov je ich veľká kapacita a relatívne nízka cena na gigabajt úložného priestoru. Ceny 1 TB diskov sa pohybujú okolo 40 eur, čo predstavuje približne 4 centy za 1 GB. Táto vlastnosť ich robí ideálnym výberom pre veľké dátové archívy, úložisko pre videá, fotografie a iné veľké súbory.

Nevýhodou HDD diskov je ich nižšia rýchlosť, ktorá ich znevažuje v moderných počítačoch, kde je potrebný rýchly prístup k dátam.

Zaujímavosťou je, že väčšinu trhu s HDD diskami ovládajú len dve spoločnosti, Western Digital (WD) a Seagate. Obe firmy majú rozličné modelové rady určené pre rôzne použitie.

  • WD Blue - navrhnuté pre základné domáce použitie
  • WD Black - výkonnejšie verzie pre domáce použitie
  • WD Green - úspornejšie varianty pre domáce využitie
  • WD Red - určené pre sieťové úložiská
  • WD Purple - navrhnuté pre nepretržitú prevádzku

Spoločnosť Seagate tiež ponúka rôzne modely diskov, vrátane:

  • BarraCuda - určené pre bežné domáce použitie
  • IronWolf - navrhnuté pre sieťové úložiská
  • Skyhawk - určené pre nepretržitú prevádzku

HDD a SSD disk

SSD disky

SSD (Solid State Drive) sú rýchlejšie a predstavujú modernú alternatívu k tradičným HDD diskom. SSD disky fungujú na úplne odlišnom princípe. Nepoužívajú pohyblivé platne, ale miesto toho ukladajú dáta do NAND Flash pamätí. Toto riešenie prináša výhody ako odolnosť voči fyzickej manipulácii, nízku spotrebu energie, menšie rozmery a výrazne vyššiu rýchlosť prenosu dát.

Prenosové rýchlosti SSD diskov sú výrazne vyššie než u HDD a predstavujú limitáciu pri pripojení diskov k počítaču. Kým mechanické HDD čelia obmedzeniam pripojenia cez rozhranie SATA III s rýchlosťou 6 Gb/s, SSD disková technológia dosahuje až 4 GB/s vďaka pripojeniu cez rozhranie M.2. Treba však vedieť, že nie všetky M.2 SSD disky dosahujú takúto vysokú rýchlosť.

SSD disky ponúkajú ďalšie výhody, vrátane menšej spotreby energie a výrazne rýchlejšieho načítavania operačného systému a spustenia aplikácií. Výber medzi HDD a SSD bude závisieť najmä od vašich potrieb a rozpočtu.

SSHD disky

SSHD disky (Solid State Hybrid Drive) tzv. hybridné disky kombinujú technológie HDD a SSD. Tieto disky obsahujú časť SSD určenú pre často používané dáta, čo zrýchľuje ich prístup. Predstavujú tiež kompromis medzi rýchlosťou a cenou oproti klasickým HDD a rýchlosťou SSD.

Použitie SSHD sa môže ukázať ako zaujímavá voľba, ak máte iba jeden 2,5" slot pre disk (napríklad v notebooku). Na druhej strane, oproti klasickým SSD nedosahujú tak výrazné zlepšenie v rýchlosti. Taktiež si nemôžete vybrať, ktoré dáta budú uložené v SSD časti, čo môže obmedziť výkon.

Jediným výrobcom, ktorý ponúka SSHD, je Seagate.

HDD a SSHD disky

Nakoniec, váš výber medzi týmito typmi pevných diskov bude závisieť od vašich individuálnych požiadaviek a preferencií a tiež od nasledujúcich faktorov:

  • Kapacita a cena - klasické HDD disky sú cenovo výhodné pri väčších kapacitách. Ak potrebujete veľký úložný priestor za nízku cenu, HDD disk môže byť vhodnou voľbou.
  • Rýchlosť - ak potrebujete rýchly prístup k dátam a vysokú rýchlosť prenosu, SSD disk je lepšou voľbou. Rýchle načítanie operačného systému a rýchle spustenie aplikácií sú výhodou SSD disku.
  • Odolnosť - SSD disky sú odolnejšie voči mechanickému poškodeniu, pretože nepoužívajú pohyblivé časti. Ak potrebujete disk na cestovanie alebo prenášanie, SSD disk môže byť bezpečnejšou voľbou.
  • Hybridné riešenie - ak hľadáte kompromis medzi cenou a rýchlosťou, môžete zvážiť kúpu SSHD disku. Tieto disky poskytujú zvýšený komfort pri načítaní dát bez výrazného navýšenia ceny.
  • M.2 formát - ak máte nový počítač s podporou M.2 pripojenia, môžete zvážiť M.2 SSD disk pre vysoký výkon a menšie rozmery.
  • Spotreba energie - SSD disky zvyčajne spotrebujú menej energie ako HDD disky, čím sú energeticky účinnejšie.
  • Cena - SSD disk je oveľa spoľahlivejší a odolnejší, a preto je potrebné rátať s jeho vyššou cenou oproti cene HDD disku.

M2, SSD a Sata disky

Pevný disk a rozhranie

Rozhrania SATA, NVMe, PCIe, mSATA a USB sú rôzne typy pripojení, ktoré sa používajú pri pevných diskoch a SSD diskoch. Každé z týchto rozhraní má svoje vlastné využitie.

SATA (Serial ATA) je široko používané rozhranie pre SSD disky a tradičné pevné disky (HDD). Ide o spoľahlivú a overenú technológiu, ktorá sa používa v mnohých notebookoch a stolných počítačoch.

NVMe (Non-Volatile Memory Express) predstavuje novšie rozhranie, ktoré je špeciálne navrhnuté pre vysokorýchlostné SSD disky. Je založené na rozhraní PCIe a je schopné prenášať dáta vysokou rýchlosťou.

PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) je vysokorýchlostné rozhranie na prenos dát, ktoré sa bežne používa v počítačoch a iných elektronických zariadeniach.

mSATA (mini-SATA) je menšia verzia rozhrania SATA, ktoré sa často používa v prenosných zariadeniach, ako sú tablety a ultrabooky.

USB rozhranie je externé rozhranie SSD diskov a existuje jeho viacero verzií, ktoré sa líšia rýchlosťou. USB 2.0 má rýchlosť 480 Mb/s, USB 3.2 sa vyznačuje rýchlosťou od 5 Gb/s (v závislosti od konkrétnej generácie)

Pevný disk a formáty

​​​​​​​Pri výbere disku je dôležité poznať rôzne formáty SSD a HDD diskov. Začnime s dostupnými formátmi pre SSD disky:

  • M.2 SSD disky - ideálne pre kompaktné zariadenia, ako sú notebooky, tablety a ultrabooky. Ich hlavnou výhodou je kompaktný tvar, ktorý umožňuje ľahkú inštaláciu do tenkých zariadení. Dostupné sú v dvoch hlavných veľkostiach - 22 mm a 80 mm, takže si môžete vybrať podľa svojich potrieb.
  • 2,5-palcové SSD disky - ideálne pre výkonné prenosné počítače, stolné počítače a servery. Tieto disky sú známe svojou vysokou rýchlosťou, odolnosťou a dlhou životnosťou, čo ich robí ideálnymi pre náročné aplikácie.
  • PCIe SSD disky - ponúkajú maximálnu výkonnosť a pripájajú sa priamo k základnej doske cez port PCIe x4. Tieto disky sú vhodné pre používateľov, ktorí vyžadujú vysoký výkon pre náročné úlohy.

Pokiaľ ide o HDD disky, existujú 2 hlavné formáty:

  1. 3,5-palcové HDD disky - sú obvyklé v stolných počítačoch a poskytujú veľký kapacitný úložný priestor. Tieto disky sú ideálne pre tých, ktorí potrebujú veľa úložného priestoru na svoje dáta.
  2. 2,5-palcové HDD disky - sú často používané v prenosných počítačoch a externých úložiskách kvôli svojej kompaktnosti. Sú dostatočne prenosné a poskytujú dostatok úložného priestoru pre bežné potreby.

Pri výbere formátu disku je dôležité zvážiť svoje požiadavky na veľkosť zariadenia, výkonnosť a účel použitia. Každý formát má svoje výhody a môže byť optimálny pre určité aplikácie, takže zvážte svoje potreby a preferencie pred konečným výberom.

Externy-hdd-disk-seagate

​​​​​​​Interné a externé disky

Pri výbere medzi internými a externými pevnými diskami je dôležité zvážiť svoje potreby a účel. Predstavujeme vám zopár hlavných faktorov, ktoré vám pomôžu sa rozhodnúť.

Interné pevné disky (HDD alebo SSD)

Interné disky majú všeobecne vyšší výkon a rýchlosť prenosu dát ako externé disky, čo ich robí ideálnymi pre systémové disky, alebo disky určené pre náročné úlohy. Ak potrebujete dlhodobé a stále úložisko pre svoje dáta alebo aplikácie, interný disk je pravdepodobne lepšou voľbou. SSD je výhodný pre rýchly prístup k dátam zatiaľ čo HDD je cenovo efektívnejšou možnosťou pre veľké úložiská. Interné disky vyžadujú inštaláciu do počítača, čo môže byť náročné, ak nie ste technicky zdatný. Tieto disky vyžadujú tiež údržbu a zálohovanie dát.

Externé pevné disky (HDD alebo SSD)

Externé disky sú vhodné pre zálohovanie dát, prenosný úložný priestor a jednoduchý prenos súborov medzi rôznymi zariadeniami. Môžete ich pripojiť k akémukoľvek počítaču s kompatibilným portom (napríklad USB). Externé SSD disky sú rýchlejšie a odolnejšie ako externé HDD disky, čo ich robí vhodnými pre profesionálov alebo tých, ktorí potrebujú rýchly prístup k dátam na cestách. Externé disky nevyžadujú inštaláciu do počítača, takže sú ľahko dostupné pre každého.

Ak by sme mali uviesť konkrétne modely, môžete zvážiť nasledujúce:

  • Interné SSD/HDD - pre rýchly SSD na interné účely môžete zvážiť model Samsung 970 EVO. Pre interný HDD s veľkou kapacitou môžete zvážiť model Seagate BarraCuda.
  • Externé SSD/HDD - pre externé SSD môžete zvážiť model Samsung T5 alebo SanDisk Extreme Portable. Pre externé HDD môžete zvážiť model Western Digital My Passport alebo Seagate Backup Plus.

Ceny interných diskov sa môžu líšiť v závislosti od kapacity a rýchlosti, pričom externé disky budú obvykle drahšie, keďže sú zvyčajne vybavené odolnejším dizajnom.

Pri konečnom rozhodovaní je dôležité zvážiť svoje potreby týkajúce sa úložného priestoru, rýchlosti, mobility a ceny. Pre domáce použitie a zálohovanie sú externé disky často lepšou voľbou, zatiaľ čo pre profesionálov alebo náročnejšie úlohy môže byť interný disk ideálnou voľbou.

SSD disk alebo HDD disk.

​​​​​​​Záverečné zhrnutie pre SSD a HDD disky

V závere článku sme pre vás zhrnuli potrebné informácie o pevných diskoch, aby bolo pre vás rozhodovanie čo najjednoduchšie.

Ak preferujete rýchly výkon a rýchlu odozvu systému, SSD je ideálnou voľbou. Odporúčame aspoň 240 GB kapacitu v prípade SSD disku. Pre uloženie dát a uloženie menej náročných programov môžete zvážiť kombináciu SSD a HDD, kde HDD ponúka väčšie úložisko za prijateľnú cenu.

Pri SSD diskoch zohľadňujte typ NAND flash pamäte. SLC a MLC majú rýchly výkon a dlhšiu životnosť, zatiaľ čo TLC a QLC sú cenovo výhodnejšie, ale s nižšou životnosťou.

Premýšľajte o tom, ako plánujete používať váš disk. Pre všeobecné použitie v domácnosti je SSD alebo kombinácia SSD a HDD ideálnou voľbou, zatiaľ čo pre firemné účely, alebo spracovanie veľkého množstva údajov môže byť HDD s vysokou kapacitou praktickým riešením.

Súvisiace kategórie

HD disky