Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať robotický vysávač

Robotické vysávače priniesli revolúciu v oblasti domáceho upratovania čím značne uľahčili život ľuďom po celom svete. Stále sa zvyšujúca obľuba robotických vysávačov nepochádza len z ich praktických výhod, ale aj z pokroku v technológii. Moderné robotické vysávače sú vybavené inteligentnými senzormi, umelou inteligenciou a pokročilými algoritmami, ktoré dokážu zabezpečiť komplexné čistenie bez zbytočného zasekávania. S rastúcou ponukou modelov sa stávajú robotické vysávače aj cenovo dostupnejšie, čo je atraktívne pre čoraz viac domácností.

V článku sa zameriame na to, ako správne vybrať robotický vysávač tak, aby čo najviac vyhovoval vašim potrebám. Poradíme vám, aké faktory treba zvážiť pri jeho výbere, ako sú napríklad veľkosť vášho domova, povrch podláh, typy znečistenia a mnoho ďalších kritérií. 

Robotický vysávač je moderný pomocník do každej domácnosti.

Typy robotických vysávačov

Na úvod si predstavíme dostupné typy robotických vysávačov, aby bolo pre vás rozhodovanie jednoduchšie. Na trhu nájdete niekoľko základných typov robotických vysávačov, z ktorých sa každý špecializuje na konkrétne úlohy, prispôsobené rôznym potrebám.

Robotické vysávače na koberce

Prvým typom sú robotické vysávače určené na vysávanie kobercov. Tieto vysávače sú vybavené silnejšími motormi a špeciálnymi kefami, ktorými sa dajú efektívne vyčistiť vlákna kobercov a odstrániť aj hlboko usadené nečistoty. Tento typ robotického vysávača dokáže odstrániť nečistoty aj z tvrdých podláh, avšak bez mokrého vytierania. 

Základné modely si neporadia s vysokým vlasom koberca a rovnako nezvládnu ani prechod cez vyšší prach (2 cm). Preto, ak máte koberce s vlasom väčším ako 1,5 cm a tiež domácich miláčikov, stavte na prémiový robotický vysávač s vysokým sacím výkonom a inteligentnými funkciami, aby sa čo najlepšie vedel prispôsobiť vašej domácnosti.

Robotický vysávač Sencor na koberce aj na tvrdé podlahy.

Robotický vysávač, ktorý si poradí so zvieracími chlpmi

Ďalším významným typom sú robotické vysávače vyvinuté špeciálne pre majiteľov domácich miláčikov. Tieto modely sú navrhnuté tak, aby účinne odstraňovali zvieraciu srsť a iné alergény z podláh. Ich vysokoúčinné filtre a kefy zachytia až 99% alergénov, peľu a iných čiastočiek. 

Okrem toho sú tieto robotické vysávače vybavené senzormi, ktoré im umožňujú detegovať prekážky, zabrániť pádu zo schodov a efektívne navigovať okolo nábytku a stien. Skvelou výhodou je aj funkcia automatického nabíjania. Keď sa batéria vysávača vyčerpá, vysávač sa automaticky vráti na svoju nabíjaciu stanicu. Po tom, čo sa robotický vysávač nabije, pokračuje v čistení presne tam, kde skončil, čo umožňuje nepretržité upratovanie bez vášho zásahu.

Robotický vysávač na zvieracie chlpy.

Robotické vysávače s mopom

Robotické vysávače s mopom predstavujú ďalšiu kategóriu vysávačov, ktoré sú určené na dôkladné čistenie tvrdých podláh, ako sú dlaždice, drevené podlahy alebo linoleum. Tieto modely majú zabudovaný vodný zásobník a mop, ktorý účinne čistí a utiera povrchy počas vysávania a zanecháva podlahy dokonale lesklé. Robotické vysávače s mopom umožňujú vytrieť podlahu na mokro či na sucho a dokonca si môžete zvoliť z viacerých upratovacích režimov. 

Jedinou nevýhodou môže byť rozdielny objem nádržiek pri mokrom či pri suchom mopovaní a tiež to, že modely s funkciou suchého zotierania umožňujú iba suché vytieranie podlahy.

robotický vysávač s mopom.

Robotický mop

Robotický mop a robotický vysávač s mopom sú dva odlišné typy robotických pomocníkov. Zatiaľ čo robotický vysávač s mopom kombinuje funkciu vysávania s možnosťou zotierať podlahy, robotický mop sa špecializuje výhradne na mopovanie a čistenie tvrdých podláh. Často má aj väčší vodný zásobník a špeciálne vyvinutý mop, ktorý zvláda intenzívnejšie a dôkladnejšie mopovanie. Tieto mopy často používajú vibračné, rotačné alebo pulzné pohyby, aby bolo čistenie účinnejšie, a aby sa tak odstránili aj veľmi odolné a zaschnuté škvrny.

Nevýhodou robotických mopov ostáva ich vyššia cena a tiež to, že nedokážu vyčistiť koberce a nedokážu prejsť cez prah. Avšak pre domácnosti, kde prevládajú tvrdé podlahy, sú ideálnou voľbou.

Robotický mop.

Robotický čistič okien

Okrem základných typov existujú aj špeciálne robotické vysávače, medzi ktoré patria aj robotické čističe okien. Sú navrhnuté tak, aby sa starali o údržbu okien a sklenených povrchov efektívne a pri maximálnej bezpečnosti. Stačí ich len pripevniť na povrch okna a spustiť. Týmto spôsobom ušetríte čas a úsilie, ktoré by ste inak potrebovali na manuálne čistenie okien.

Napriek množstvu výhod majú tieto robotické čističe aj niekoľko nevýhod, ako je napríklad vyššia cena a niektoré modely môžu mať zložité ovládanie a nastavenie.

Robotický čistič okien.

Dôležité parametre pri výbere robotického vysávača

Preto, aby ste si vybrali robotický vysávač, ktorý bude vyhovovať vašim požiadavkám a potrebám je dobré sa pri kúpe zamerať na niekoľko dôležitých parametrov.  

Navigácia

Robotické vysávače s pokročilou navigáciou sú schopné efektívne a systematicky čistiť váš domov, minimalizovať duplikáciu a vyhýbať sa prekážkam. Navigačné senzory zaručujú, že sa vysávač nedostane do slepých uličiek a dokáže sa pohybovať po celej miestnosti bez problémov. Vďaka moderným technológiám, ako je GPS či pomocou kamerovej navigácie s technológiou vSLAM (Vision Simultaneous Localization and Mapping), dokáže robotický vysávač upratať až 99% miestnosti.

Naopak, robotický vysávač bez navigácie sa pohybuje po miestnosti náhodne alebo na základe vlastného algoritmu a chýbajú mu nárazové senzory. Robotický vysávač bez navigácie nedokáže rozpoznať miesta, ktoré už vyčistil, a preto sa často stáva, že tieto miesta vyčistí znova.

Inteligentný robotický vysávač Ecovacs s navigáciou a modernými funkciami.

Sací výkon

Sací výkon sa udáva v jednotkách tlaku v pascaloch (Pa) a platí, že čím je táto hodnota vyššia, tým efektívnejšie bude vedieť robotický vysávač odstraňovať nečistoty z podláh a kobercov. Pri robotických vysávačoch sa stretnete so sacím výkonom od 1800 – 3000 Pa

Rozmery robotického vysávača a objem zbernej nádoby

Jednotlivé modely robotických vysávačov sa môžu líšiť svojimi rozmermi. Pred kúpou odporúčame zmerať výšku priestoru pod nábytkom, kde má vysávač upratovať. Obvykle majú robotické vysávače oválny tvar s priemerom 30 až 40 cm a výšku okolo 8 cm

Veľkosť zbernej nádoby vysávača vás bude zaujímať najmä vtedy, ak plánujete upratovať väčšie plochy. Robotické vysávače majú kapacitu zbernej nádoby v rozmedzí 0,3 až 0,9 l. Pre majiteľov domácich miláčikov a kobercov odporúčame vyberať zariadenie s objemom aspoň 0,5 l. 

Je dobré vedieť, že ak si plánujete zaobstarať robotický vysávač s mopom, toto zariadenie má k dispozícii dve zberné nádoby a každá má odlišný objem. Takýto robotický vysávač môže mať menšiu kapacitu na zber nečistôt, čo môže vyžadovať častejšie vyprázdňovanie zariadenia.

Batéria a nabíjanie

Robotické vysávače majú dva druhy akumulátorov. V lacnejších zariadeniach sa stretnete s NiMH akumulátormi, ktoré majú kratšiu životnosť a naopak drahšie modely disponujú s Li-Ion batériou, ktorej životnosť je podstatne vyššia. Robotický vysávač s Li-Ion batériou má oveľa väčšiu výdrž. 

Dôležité je sledovať, aký čas je potrebný na úplné nabitie robotického vysávača a aký je jeho časový dosah na jedno nabitie. Na jedno nabitie vydrží robotický vysávač upratovať 60 – 240 minút (v závislosti od vybraného modelu). Čo sa týka doby nabíjania, môže sa vyšplhať až na 6 hodín. Nájdete však aj modely, ktorých nabíjanie trvá len okolo 2 hodín.

Hlučnosť

Vo všeobecnosti možno zaradiť robotické vysávače za najmenej hlučné v porovnaní s bežnými vysávačmi. Pre lepšiu predstavu, klasický vysávač dosahuje hlučnosť okolo 70 dB, pričom robotický vysávač s naozaj tichou prevádzkou má hodnotu hlučnosti iba 55 dB. Pri tomto zariadení môžete nerušene relaxovať.

Robotický vysávač patrí medzi najtichší vysávač.

Typy kief a filtrov

Pre každý robotický vysávač platí, že iba s pomocou kvalitných kief a filtrácie je schopný vysať a vyčistiť priestor presne tak, ako si predstavujete. Preto, aby bolo čistenie povrchov skutočne efektívne, robotický vysávač musí mať rotačné kefy. Tie majú na starosti vháňanie všetkých nečistôt do sacieho otvoru vysávača a následne ich zachytávajú v zbernej nádobe. 

Existujú však špeciálne kefy, ktoré si poradia s konkrétnymi nečistotami a vy si môžete vybrať, ktorý typ vám bude najviac vyhovovať. Zvieracie chlpy a vlasy najefektívnejšie odstráni štetinová kefa, a ak si želáte zároveň aj zotrieť podlahu, zvoľte gumovú kefu

Čo sa týka filtrov robotického vysávača, tie slúžia na zachytenie peľu a alergénov a je dobré im venovať pri kúpe pozornosť. Najmä ak ste alergik, zvoľte do vysávača HEPA filter, ktorý je schopný zachytiť až 99% alergénov

HEPA filtre do vysávačov sú rozdelené číslom od 10 až 13. Čím vyššie číslo, tým viac alergénov je schopný filter zachytiť. Pre robotické vysávače sa najčastejšie používa filter s číselným označením 11 (EPA 11).

Robotický vysávač s gumovou kefou.

Funkcie a príslušenstvo robotických vysávačov

Robotické vysávače sú atraktívne nielen svojim vzhľadom, ale najmä funkciami, ktoré im umožňujú byť tými najlepšími a spoľahlivými pomocníkmi v upratovaní vašej domácnosti. Práve preto sa pri výbere vášho nového robotického vysávača zamerajte na funkcie a rovnako aj na príslušenstvo, ktoré k zariadeniu nepochybne patrí a výrazne mu uľahčí prevádzku a vám ušetrí množstvo času.

Medzi také príslušenstvo patrí dobíjacia stanica robotického vysávača. Akonáhle vysávač počas upratovania zistí, že mu dochádza batéria, je schopný sa automaticky vrátiť do nabíjacej stanice, počkať, kým sa dostatočne nabije a vrátiť sa na miesto, kde upratovanie skončil. 

Robotický vysávač môžete ovládať buď diaľkovým ovládačom alebo pomocou mobilnej aplikácie vo vašom smartfóne. Ovládanie vysávača pomocou aplikácie umožňuje zariadenie ovládať odkiaľkoľvek, napríklad aj z práce. Výhodou mobilnej aplikácie je aj to, že si môžete pohodlne pozrieť všetky nastavenia a funkcie a prispôsobiť si ich podľa svojich predstáv. Rovnako nepohodlne zistíte aj stav batérie vysávača.

Skvelou vychytávkou je tiež funkcia odloženie štartu, kedy sa robotický vysávač spustí v presne stanovený čas. Poteší vás aj automatická detekcia schodov, ktorá zabráni zídeniu vysávača zo schodov alebo funkcia bezdotykového rozpoznávania prekážok, ktorá analyzuje možné prekážky v miestnosti ešte predtým, ako by s nimi prišiel vysávač do kontaktu. 

Azda najzaujímavejšou funkciou robotických vysávačov je Virtuálna stena, ktorá vytvorí neviditeľnú prekážku, ktorú vysávač počas upratovania jednoducho neprejde. Táto funkcia je obzvlášť užitočná vtedy, ak chcete, aby robotický vysávač nevstupoval do niektorých miest v určitom čase. Pomocou virtuálnej steny môžete vytvoriť neviditeľnú bariéru, ktorá vysávač zadrží v určenom priestore, a to bez nutnosti fyzickej manipulácie s vysávačom.

Veľmi užitočnou funkciou je aj detekcia nečistôt (Dirt Detect), vďaka ktorej robotický vysávač rozozná znečistené miesto a bude sa mu venovať. Vďaka najmodernejšej navigácii a neustálym aktualizáciám si robotický vysávač poradí aj s objektmi, ako sú ponožky, káble či dokonca psie exkrementy. Dokáže tieto objekty rozoznať a spoľahlivo sa im vyhnúť.

Robotický vysávač iRobot Roomba s nabíjacou stanicou.

Aké robotické vysávače nájdete v našej ponuke

Na trhu existuje niekoľko značiek robotických vysávačov. Medzi najvyhľadávanejšie môžeme považovať týchto 6 výrobcov robotických vysávačov:

  1. Sencor robotické vysávače sú známe svojou dostupnou cenou a jednoduchým ovládaním. Ponúkajú pomerne dobrý výkon a účinné čistenie tvrdých podláh.
  2. Xiaomi je známa značka sústredená na inteligentné zariadenia. Ich robotické vysávače sú vybavené pokročilými senzormi a umelou inteligenciou, čo im umožňuje efektívne navigovať a prispôsobiť sa rôznym podmienkam v domácnosti.
  3. ETA robotické vysávače sú obľúbené pre ich praktický a funkčný dizajn. Sú vybavené dobrými sacími výkonmi a dokážu čistiť rôzne povrchy.
  4. Rowenta je značka, ktorá sa vyznačuje kvalitnými zariadeniami pre domácnosť. Ich robotické vysávače majú pokročilé navigačné systémy a silné motory, ktoré zaručujú dôkladné čistenie.
  5. iRobot je známa značka, ktorá ako prvá uviedla robotické vysávače na trh. Ich vysávače sú vybavené inteligentnými navigačnými algoritmami a mnohými pokročilými funkciami, ktoré zaručujú vysoký výkon.
  6. Ecovacs je ďalšia popredná značka vo svete robotických vysávačov. Ich modely sú známe pre svoju vysokú účinnosť, dlhú výdrž batérie a inovatívne riešenia, ako napríklad robotické vysávače s mopom.

Súvisiace kategórie

Robotické vysávače Irobot robotické vysávače Robotické vysávače s mopom