Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať router

Pomalé internetové pripojenie patrí v dnešnej dobe medzi tie najnepríjemnejšie situácie. Bez dobrej WiFi sa už dnes nepohneme. Pripojenie na Internet využíva každý člen domácnosti 7 dní v týždni. Potrebujeme ho na pracovné stretnutia, učenie sa do školy, ale aj na sledovanie filmov či hranie hier. Pripojenie k internetu už vyžadujú aj mnohé spotrebiče. Zárukou stabilnej a rýchlej bezdrôtovej siete je dobrý WiFi router. Čo to ten ,,rúter‘‘ vlastne je a ako si poradiť pri výbere vám priblížime v našom článku.

Biely WiFi router položený na skrinke.

Na začiatok je potrebné objasniť niekoľko pojmov

Router je zariadenie, ktoré prepája dve a viac sietí a umožňuje komunikáciu medzi nimi. Riadi prenos dát na základe IP adresy a zároveň umožňuje viacerým zariadeniam používať rovnaké internetové pripojenie.

Modem umožňuje vašej domácnosti pripojiť sa k sieti pomocou káblových rozvodov alebo bezdrôtovej mobilnej LTE či v DSL sieti. V skratke ide o box, ktorý pripája počítač k internetu. Modem si často ľudia mylne zamieňajú za WiFi router. Je to preto, lebo modemy majú často integrovaný už aj samotný router, čím sa kombinujú dve funkcie do jedného zariadenia.

Repeater (Extender) alebo po slovensky opakovače sú sieťové zariadenia, ktoré pred posunutím WiFi signálu, prichádzajúci signál najprv zopakujú. Tento proces potom rozširuje oblasť, ktorú bezdrôtová sieť dokáže pokryť. Práve preto sa niekedy označuje aj ako extender doslovne rozširovač.

Access point je sieťové zariadenie, ktoré vytvára z káblového pripojenia lokálnu bezdrôtovú sieť. V podstate dovoľuje pripojiť bezdrôtové zariadenia k vašej domácej sieti pomocou WiFi. Často už býva súčasťou routerov.

Zosilňovač WiFi pripojený v zásuvke.

Pred kúpou nového routera najprv urobte túto vec

Pred vybraním nového routera si najprv zistite aký internetový balíček aktuálne odoberáte, respektíve aké balíčky sú dostupné na vašej adrese. Takmer všetky oblasti na Slovensku majú prístup k internetu a dokonca až takmer 67 % domácností má prístup aj k vysokorýchlostnému internetu. Zájdite teda na webovú stránku vášho internetového poskytovateľa, zadajte vašu adresu a overte si aké balíčky máte k dispozícií. Lepšie pripojenie možno dosiahnuť aj bez potreby menenia routera.

Na overenie rýchlosti stačí do prehliadača napísať ,,speed test‘‘ a spustiť test na prvej stránke, ktorú vám Google vyhodí. Kľúčovým parametrom je tu rýchlosť sťahovania (download). Ak sa zhoduje s vašim internetovým balíčkom router je v poriadku. Pokiaľ je však nižšia ako služba, za ktorú platíte je najvyšší čas investovať do nového a kvalitného WiFi routeru.

Nový router alebo WiFi extender?

Pred samotným výberom je ešte dobré objasniť si, o aký problém vlastne ide. Pokiaľ je signál vo vašej pracovni silný, no o dve miestnosti ďalej je takmer na bode mrazu, siahnite radšej po zosilňovači signálu. Ak však čelíte slabému internetovému pripojeniu bez ohľadu na to, kde sa nachádzate, tak je určite čas na nový router. Veľmi ľahko sa môže stať, že postupným zapájaním smart spotrebičov do domovskej siete došlo k vyčerpaniu kapacít routera.

Čierny WiFi router, na ktorý je pripojený smartfón.

Tradičný router vs Mesh WiFi systém

Prvým krokom pri voľbe nového routera je zvolenie správneho systému. Na výber máte tradičné pripojenie z jedného routera alebo systém Mesh. Aký je medzi nimi rozdiel?

Klasický systém s routerom funguje na princípe, ktorý pravdepodobne dobre poznáte. V niektorej miestnosti máte umiestnený router, ktorý vysiela signál do celej domácnosti. Pripojenie je najrýchlejšie v oblasti routera a postupným vzďaľovaním slabne aj signál. Takýto systém je síce lacnejší no efektívne dokáže pokryť iba menšie byty, poprípade domy s tenšími stenami.

Mesh systém je skvelou alternatívou pre veľké, dvojposchodové domy aj s hrubými tehlovými stenami. Pozostáva z centrálnej stanice, ktorá vystupuje ako router a ďalších ,,satelitov‘‘, ktoré môžete rozmiestniť okolo domu. Všetky tieto body poskytujú viacero zdrojov WiFi. Všetky zdieľajú rovnakú sieť a oproti extenderom poskytujú aj stabilnejšie pokrytie.

Mesh router slúžiaci ako satelit a zosilňovač signálu.

Frekvenčné pásma

Počet pásiem zvyčajne označuje počet vĺn, ktoré router používa na vysielanie signálov WiFi. V súčasnosti poznáme tri najbežnejšie pásma WiFi. Ide o 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz pásma. Vo všeobecnosti platí, že vyššie frekvencie umožňujú väčšiu rýchlosť, ale znižujú dosah vysielania. Nižšie si povieme aké výhody majú jednotlivé frekvencie.

2,4 GHz je najdlhšie dostupné pásmo na trhu. Používa ho väčšina starých zariadení. Dokáže poskytnúť typicky bezdrôtovú maximálnu rýchlosť až 100 megabitov za sekundu (Mbps). Zo všetkých pásiem má práve 2,4 GHz najväčší dosah a dokáže najlepšie preniknúť cez steny. Práve kvôli tomu je toto pásmo používané aj dodnes. Poskytuje trinásť neprekrývajúcich sa kanálov a preto býva často ľahko zaťažené. Na toto pásmo sa pripájajú spotrebiče ako termostat alebo kamery, aby nezaťažovali ostatné frekvenčná pásma.

5 GHz pokrýva síce menšiu oblasť avšak dokáže dáta prenášať väčšou rýchlosťou. Na tejto frekvencii je už 24 kanálov, takže riziko rušenia je omnoho menšie. 5 GHz s rýchlosťou prenosu 1 300 megabitov za sekundu (Mbps) je vhodných pre zariadenia s väčšou šírkou pásma ako aj na činnosti akými je hranie hier či streamovanie filmov a seriálov.

6 GHz patrí medzi najnovšie používaný typ frekvenčného pásma. Poskytuje až 59 neprekrývajúcich sa kanálov. Dosah má najmenší no rýchlosť prenosu dát je tu najväčšia. Dáta dosahujú rýchlosť prenosu až niekoľko gigabajtov za sekundu. Toto pásmo má iba minimálne interferencie a je vynikajúce na profesionálne streamovanie hier či sledovanie filmov v tej najvyššej kvalite.

WiFi štandardy

Tieto bezdrôtové štandardy sú súborom rôznych služieb a protokolov, ktoré sa podieľajú na tom ako vaša domáca WiFi sieť funguje. Základná verzia 802.11 patrí medzi najbežnejšiu sadu štandardov. WiFi štandardy sa pravidelne aktualizujú a vylepšujú o čom svedčí aj zmena ich označovania. Do roku 2019 sa označovali písmenami (802.11a). Po novom sa štandardy už označujú jednoduchšie a to WiFi 3,4,5 atď.

  1. WiFi 1 (802.11a) bolo vydané v roku 1999 a ako prvé pracovalo v pásme 5 GHz, aby lepšie vyhovovalo v kanceláriách a bytových priestoroch, kde často dochádzalo k interferenciám. Tento bezdrôtový štandard dosiahol 54 megabitov za sekundu. Postačujúci na štúdium a všetky činnosti spojené s prácou.
  2. WiFi 2 (802.11b) bolo tiež vydané v rovnakom čase. Tento štandard pracuje, ale v pásme 2,4 GHz. V danom období išlo o jednu z najlepších technológií bezdrôtovej siete LAN. Dosahovala však rýchlosť iba 11 Mbps, ktorá je vhodná napríklad na vybavovanie pracovných mailov.
  3. WiFi 3 (802.11g) je model, ktorý bol schválený v roku 2003. Tento štandard pracoval v 2,4 GHz pásme s teoretickou maximálnou dátovou rýchlosťou 54 Mbps. Vďaka vyšším prenosným rýchlostiam bol tento štandard široko prijatý. Tieto hodnoty sú už vhodné na aj na hranie online hier a rozsiahlejšie surfovanie po webe.
  4. WiFi 4 (802.11n) uzrel svetlo sveta v roku 2009. Tento štandard pracuje s oboma frekvenčnými pásmami (2,4 GHz aj 5 GHz). Poskytuje podporu pre viacej užívateľov a viackanálový prenos. Tento štandard podporuje už vysoké rýchlosti prenosu dát, pohybujúce sa v stovkách megabitov za sekundu. Teoreticky môže dosiahnuť rýchlosť až 600 Mbps.
  5. WiFi 5 (802.11ac) bol vydaný v roku 2014 a používa ho väčšina zariadení s bezdrôtovým pripojením. Medzi hlavné vylepšenia patria zväčšené priestorové toky či vylepšené modulačné technológie. Najväčšou inováciou bola možnosť využívať dve pásma súčasne. Tento štandard takisto medzi prvými dosiahol rýchlosť prenosu dát vyššiu ako 1 Gbps.
  6. WiFi 6 (802.11ax) patrí súčasne medzi najnovší a najrozšírenejší štandard. Tento štandard zvýšil účinnosť sieti WLAN. V porovnaní s jeho predchodcami poskytuje viacero rôznych druhov simultánnych údajov rozdelených do rôznych zdrojových jednotiek. WiFi routery dokážu vysielať signály rýchlejšie a v sieti s viacerými zariadeniami. Na krátke vzdialenosti dosahuje rýchlosť prenosu dát viac ako 10 Gbps.
  7. WiFi 7 (802.11be) je nasledujúci štandard, ktorý je vo vývoji. Bude zameraný na prácu vo frekvenčných pásmach od 2,4 GHz až po 6 GHz. Očakávaná maximálna teoretická rýchlosť sa odhaduje na 46 Gbps.

Vzájomné prepojenie zariadení pomocou Wi-Fi 6.

Antény routeru

Antény slúžia na zvýšenie výkonu bezdrôtových sietí. Prispievajú k dobrému pokrytiu signálu a zároveň zabezpečujú aj stabilné pripojenie. Samotný WiFi router môže mať anténu priamo zabudovanú. Tá mu dáva kompaktné rozmery, no nedá sa vymeniť. Anténa však môže byť aj externá, ktorá je síce väčšia, ale dá sa podľa potreby meniť. Pri routeroch rozlišujeme niekoľko typov antén.

  • Všesmerová anténa vysiela vlny rovnomerne do všetkých smerov. Tento typ sa bežne používa na vnútorné použitie. Vďaka 360 stupňovému vzoru signálu, poskytuje pokrytie celého okolia. Je ideálna pre domácnosti a kancelárie.
  • Sektorové antény vysielajú vlny v nejakom špecifickom vzore, ktorý pokryje danú oblasť. Ich hlavnou funkciou je zabezpečiť silnejšie internetové pripojenie v špecifickom priestore.
  • Smerová anténa prenáša signál na dlhú vzdialenosť iba v danom smere. Signál je však vysoko presný a zaostrený. Uplatnenie nájde najmä v situáciách, kde je potrebné minimalizovať nežiaduce rušenie.

Konektivita

WiFi router má zvyčajne niekoľko rôznych druhov portov, ktoré sú prispôsobené rôznym sieťovým funkciám a pripojeniam. Bežne má router porty na sieťové káble s koncovkou RJ-45. Okrem nich je tam aj niekoľko USB portov a nechýba ani port na napájanie.

WAN port (Wide Area Network) slúži na pripojenie k internetu cez modem. Ide o miesto pomocou, ktorého pripájate vašu domácnosť k internetovej sieti.

LAN porty (Local Area Network) slúžia na pripojenie všetkých zariadení v rámci vašej domácej siete. Do týchto portov pripájate počítače, konzoly či televízory. Jeden router má zvyčajne niekoľko LAN portov. Výhodou takéhoto káblového spojenia je stabilné a najrýchlejšie dostupné internetové pripojenie.

USB porty umožňujú pripojiť zariadenia akými sú napríklad tlačiarne na lokálnu sieť. Vďaka tomu môžete pomocou každého pripojeného zariadenia jednoducho kedykoľvek vytlačiť potrebné dokumenty. Staršie routre používajú na prenos USB 2.0 porty zatiaľ čo tie novšie majú už rýchlejšie USB 3.0 či dokonca až USB 3.2 porty.

GLAN (Gigabit Local Area Network) je špeciálny konektor, ktorý umožňuje prenos dát s maximálnou rýchlosťou až 1000 Mbps. Je najideálnejší pre počítače, kde sa neustále sťahujú a spracovávajú obrovské množstvá dát.

WiFi router s rôznymi LAN a WAN portami.

Na záver myslite aj na zabezpečenie

Router patrí medzi najdôležitejšie zariadenia každej domácnosti. Málo ľudí však myslí aj na ich správne zabezpečenie. Práve vaša sieť môže poskytnúť skvelé miesto na potenciálny útok hackera. Kľúčom správneho zabezpečenia je dobré zabezpečenie a šifrovanie. Tu je niekoľko príkladov:

  • WEP (Wired Equivalent Privacy) bol jedným z prvých šifrovacích štandardov. Dnes ho však útočníci ľahko prelomia a preto sa mu radšej vyhýbajte.
  • WPA (Wi-Fi Protected Access) je bezpečnejšia alternatíva k WEP. V súčasnosti však stále poskytuje slabú ochranu.
  • WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) je ešte bezpečenejšia šifrovacia metóda. Jej používanie predstavuje spoľahlivú ochranu pre domácnosti a menšie organizácie.
  • WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3) patrí k najnovším a najlepším bezpečnostným šifrovacím protokolom. Ma vylepšené a silnejšie šifrovanie ako aj ochranu pred útokmi hrubou silou.

Skupina ľudí používajúca pri práci zabezpečenú sieť.

Všetky nové bezpečnostné protokoly v súčasnosti používajú na šifrovanie údajov - AES (Advanced Encryption Standard). Poskytuje silné a spoľahlivé zakódovanie oproti staršiemu protokolu TKIP (Temporal Key Integrity Protocol), ktorému by ste sa mali vyhýbať.

Ďalšie tipy na zvýšenie bezpečnosti

  • po zakúpení routera zmeňte prednastavené heslo, a nové heslo je najlepšie si zapamätať a nikde na počítač nezapisovať
  • heslo pravidelne aktualizujte a údaje dávajte iba osobám ktorým dôverujete
  • nikdy nevypínajte WiFi šifrovanie
  • pre návštevu vytvorte dedikovanú hosťovskú sieť (Guest network)
  • používajte VPN
  • pravidelne aktualizujte softvér aj hardvér všetkých vašich zariadení

Na záver vám prajeme veľa zdaru pri výbere. Nezabúdajte, že zlepšiť internetovú rýchlosť nemusí iba drahý router. Všetko záleží na vašich potrebách. Keď však budete postupovať uvážlivo, tak s vašim novým routerom budete dozaista spokojný.

Súvisiace kategórie

Sieťová / dátová komunikácia WiFi routery