Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať vstavaný digestor

Využite svoj kuchynský priestor naplno a vytvorte dokonalú atmosféru pre každú náladu a príležitosť s novým vstavaným digestorom. Nemusíte sa obmedzovať vo výbere tvaru ani farby, pretože vstavaný digestor zapadne do každej kuchyne. V našom ćlánku vám poradíme ako si vybrať ten najlepší.

Ako vybrať vstavaný digestor.

Aký je to vstavaný digestor?

Vstavaný digestor v prvom rade predstavuje absolútnu slobodu pri plánovaní kuchyne. Žiadne hrany vo výške čela, žiadne výpary či nepríjemný pach v nose. Okrem dizajnového hľadiska však vstavané digestory pod kuchynskú linku  ponúkajú aj vysoký výkon takže sa hodia ako do malých tak i do väčších priestorov. Ich jedinou nevýhodou je zložitá inštalácia.

Modernou avšak nie lacnou vychytávkou je vstavaný digestor zabudovaný priamo do pracovnej dosky. Tento typ digestorov je mimoriadne účinný, pretože paru, tuk a nepríjemný zápach totiž odvádzajú priamo pozdĺž hrncov a panvíc dole pod dosku. Nielenže nebudete nič cítiť, ale ani nič neuvidíte. Jednoduchým kliknutím sa vysunie a po skončení sa zasunie späť do pracovnej dosky. V jeho okolí nebude žiadny neporiadok iba celistvý povrch varnej dosky, ktorý môžete využiť na akékoľvek účely. 

Základom je optimálny výkon

Výkon odsávania je jedným z najdôležitejších parametrov, pretože rozhoduje o tom ako účinne bude digestor pracovať. Pre správny výber je potrebné myslieť na objem miestnosti kde bude umiestnený. Vždy sa berie do úvahy celý priestor, to znamená, že ak je obývačka spojená s kuchyňou treba počítať so všetkými miestnosťami. Správne zvolený vstavaný digestor by mal zaistiť výmenu vzduchu v danom priestore minimálne 6 alebo až 10 krát za hodinu

Vstavaný digestor v kuchyni.

Nastavenie výkonu  

Väčšina modelov ponúka tri alebo štyri rýchlosti ventilátora, ktoré zaručene postačia na to, aby vstavaný digestor odsal všetky výpary a pachy z vašej kuchyne. Vyššie rýchlosti sú vhodné ak pripravujete rôzne vyprážané alebo iné aromatické jedlá, nižšie postačia na bežné varenie. 

Aké možnosti odsávania ponúka vstavaný digestor? 

Keďže sa digestor stará o čisté ovzdušie v kuchyni, znečistený odsatý vzduch sa potrebuje niekam dostať. Môže byť odoslaný von alebo môže byť prečerpaný cez filter a recirkulovaný sa vráti späť do kuchyne. Na základe toho rozlišujeme dva základné spôsoby odsávania digestorov. 

Odťahové vstavané digestory

Nasávajú vzduch a čistia ho cez tukový filter. Následne je odvedený potrubím priamo do odťahového miesta na vonkajšej strane vášho domu. Odťahové potrubie by malo byť čo najkratšie s minimom ohybov. Sklon potrubia sa odporúča maximálne 2 ° smerom nadol. Pre zachovanie optimálneho výkonu a nízkej hlučnosti je potrebné, aby bol priemer odťahu totožný s priemerom vývodu digestora. Odťahový systém je maximálne efektívny a účinnejší ako recirkulácia avšak jeho inštalácia je pomerne drahá a bude si vyžadovať aj určité stavebné úpravy.

Recirkulačný vstavaný digestor

V kuchyniach, kde nie je možné odvádzať vzduch do vonkajšieho prostredia, existuje variant v podobe recirkulácie. Znečistený vzduch je prefiltrovaný pomocou filtrov, ktoré odstránia všetky pachy z varenia predtým, ako sa relatívne čistý vzduch vráti späť do vašej kuchyne. Väčšina vstavaných recirkulačných digestorov obsahuje základný tukový filter ako aj filter s aktívnym uhlím. Recirkulačné odsávače sú najlepším riešením pre každého, kto prerába svoju kuchyňu s obmedzeným rozpočtom.

Odťahový vstavaný digestor Electrolux.

Odsávanie vzduchu sa meria v m³ / h , čo vyjadruje množstvo vzduchu (m³), ktoré vstavaný digestor odsaje za hodinu (h). Výkon je možné vypočítať jednoduchým vzorcom:

  • Vynásobte rozmery vašej kuchyne dĺžka x šírka x výška = m³
  • Výsledok vzduch (m³) vynásobte číslom 6 alebo 10, pričom číslo predstavuje faktor obnovy vzduchu 
  • Výsledná hodnota je odporúčaný výkon odsávača v m³ / h

Vzduchový cyklus môže narúšať aj prievan v kuchyni. V prípade ak máte pocit, že sa hromadí zápach a teplo z varenia, radšej zapnite digestor na krátky čas na maximálny výkon, akoby ste mali vytvoriť prievan.

Filtre proti mastnote a pachom

Tukový filter sa nachádza v odťahových aj recirkulačných digestoroch. Je umiestnený tak, aby bol prvý v kontakte s odsatým vzduchom a zbavil ho mastnoty. Vo všeobecnosti je potrebné ho čistiť približne raz za 2 mesiace, inak stratí vstavaný digestor účinnosť odsávania a v prevádzke  bude hlučnejší. Tukový filter môže byť kovový alebo textilný. Pri väčšine modelov je možné vymeniť textilný filter za umývateľný kovový typ.

Uhlíkový filter je povinnou výbavou recirkulačných digestorov. Je umiestnený nad tukovým filtrom a jeho úlohou je odstrániť zo vzduchu všetky pachy a arómy z varenia. Uhlíkové filtre sa po zanesení väčŠinou nečistia, ale vymieňajú približne raz za 3 až 6 mesiacov, v prípade vyššej frekvencie používania častejšie. 

Náš TIP: Ak vymeníte uhlíkový filter na prvé varenie voľte jednoduché pokrmy. Snažte sa vyvarovať príprave vysoko aromatickým jedlám ako je napríklad ryba. Tieto látky sa totiž usadia v uhlíkom granuláte filtra a pri každom použití spotrebiča sa časť z nich uvoľní. 

Tukový filter v digestore Electrolux.

Aký hluk môže vydávať vstavaný digestor? 

Hlučnosť je zásadným aspektom výberu najmä v prípade menších kuchýň alebo kuchýň spojených s obývačkou. Hlučnosť vstavaných digestorov sa udáva v dB (decibeloch) a pohybuje sa v rozmedzí od 40 do 70 dB. Najtichšie vstavané digestory produkujú hluk približne 55 dB, najhlučnejšie vydávajú okolo 70 dB. Čím má však vstavaný digestor vyšší výkon, tým bude aj jeho hlučnosť na najvyššom stupni vyššia. Avšak mnoho modelov kvalitne odsáva výpary aj pri nižších rýchlostiach. 

Čierny vstavaný digestor Amica.

Správna veľkosť je kľúčová

Základným pravidlom je, že na správne odstránenie pachov z kuchyne musí byť odsávač pár aspoň taký široký ako varná doska avšak výber vstavaného digestora je nevyhnutne spojený aj s ohľadom na šírku skrinky, v ktorej bude umiestnený. Vstavané digestory sú dostupné prevažne v rozmedzí 50 60 cm.

Ako vysoko umiestniť vstavaný digestor?

Odsávače pár umiestnené príliš blízko k varnej doske môžu obmedziť pohyb pri používaní sporáku. Na druhej strane digestory, ktoré sú inštalované ďaleko od varnej dosky, nebudú účinne filtrovať vzduch v kuchyni. Vzdialenosť medzi digestorom a varnou doskou teda patrí k dôležitým aspektom, ale rozhodujúci je najmä typ varnej dosky. Pri elektrických varných doskách by mal byť odsávač pár nainštalovaný približne od 65 do 75 cm nad varnou doskou. Plynová varná doska má stanovenú vzdialenosť 65 cm

Praktické funkcie 

Aj vstavané digestory môžu byť vybavené rôznymi inteligentnými technológiami a funkciami, ktoré dokážu uľahčiť používanie a umožňujú prispôsobiť svoju prevádzku presne podľa vašich potrieb. 

Funkcia Breeze bezhlučne vyčistí a osvieži vzduch vo vašej kuchyni len čo skončíte s varením. Vďaka nej môžete po jedle relaxovať v príjemnom prostredí bez výparov.

Ušetrite čas a úsilie pri ovládaní digestoru a varnej dosky. Inovatívna funkcia Hob2Hood, ktorá bezdrôtovo prepojí varný panel s odsávačom pár. S touto funkciou si digestor automaticky upraví nastavenia podľa výkonu zvoleného na varnom paneli.

Pri recirkulačných digestoroch, ktoré používajú filtre je indikátor znečistenia filtra mimoriadne praktická. Znečistený filter totiž znižuje efektivitu a zhoršuje priechod vzduchu, čo môže mať v extrémnych prípadoch za následok až spálenie motora. Indikátor znečistenia filtra vás včas upozorní, že je potrebné tukový filter čo najskôr vyčistiť, prípadne aktívny uhlíkový filter vymeniť.

Odsávače pár s elektronickým displejom sú vybavené časovačom s možnosťou nastavenia vypnutia digestora v rozsahu od 10 do 60 minút. Takže si môžete pokojne vychutnávať jedlo bez toho, aby ste sa museli starať o odsávanie.

Vďaka štrbinovému saniu je vzduch nasávaný zúženým profilom po obvode sacej zóny. Podstatne sa tým zvyšuje rýchlosť jeho prúdenia a schopnosť strhnúť so sebou aj okolité pary. Panel, ktorý saciu zónu prekrýva, zabraňuje prenikaniu hluku od ventilačnej jednotky späť do kuchyne a tak znižuje vnímaný hluk až o 25%.

Ovládacie prvky vstavaného digestora.

Vstavané digestory je možné ovládať pomocou mechanických tlačidiel, ale k dispozícii sú tiež posuvné ovládacie prvky a LED displeje. V prípade najdrahších modelov vo výbave nechýba ani diaľkové ovládanie.

Spätná klapka Je v podstate spätný ventil, ktorý je vložený na výstupe odsávača pár. Postará sa o udržiavanie konštantnej teploty v kuchyni. Vďaka tomu sa do miestnosti nedostane studený vzduch a zároveň neuniká ani teplý. Spätná klapka nie je potrebná pri recirkulačných digestoroch.

Funkcia Booster umožňuje najvyšší stupeň odsávania vzduchu. Umožňuje digestoru maximalizovať svoj výkon a po krátku dobu aktivovať maximálny ťah odsávania. Ideálna funkcia aj počas intenzívneho varenia a pečenia.

Vychutnajte si dokonalé osvetlenie ako varnej dosky tak aj pracovného priestoru. Všetky vstavané digestory majú vo svojej výbave osvetlenie v podobe halogénových žiaroviek alebo LED technológie. Aby vám zbytočne nerástli náklady na elektrinu, je výhodné vybrať si model s LED osvetlením. 

Dobehový systém umožňuje stlačením jediného tlačidla aktivovať dobeh motora, aby nedochádzalo k zbytočnému úniku pachov do miestnosti.

Dokonalé osvetlenie za pomoci vstavaného digestora.

Ako sa starať o digestor?

Čistenie a pravidelná údržba digestora zaručia efektívny chod a predĺžia jeho životnosť. Pri recirkulačnom digestore je potrebná zvýšená starostlivosť o filtre. Nezabúdajte na ich čistenie ako aj na pravidelnú výmenu. Tukové a kovové filtre môžete umývať ručne alebo v umývačke riadu v závislosti od konkrétneho modelu.

 

 

Súvisiace kategórie

Digestory Vstavané digestory