Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať výrobník ľadu

V horúcich dňoch, keď sa snažíte uniknúť sparným letným teplotám, je osvieženie pomocou ľadového nápoja skvelým riešením. Okrem klimatizácie a ventilátorov sú chladené nápoje a osviežujúce koktaily výborným spôsobom, ako si užiť letné horúce dni.

Avšak, tradičné spôsoby výroby ľadu prostredníctvom foriem v mrazničke môžu byť nepraktické a časovo náročné. Práve tu vstupuje do hry výrobník ľadu, ktorý výrazne zjednodušuje celý proces výroby.

V článku vám poradíme, čo je potrebné zvážiť pred tým, než sa pustíte do výberu toho pravého výrobníka ľadu. Predstavíme vám rôzne druhy výrobníkov ľadu a pomôžeme vám sa rozhodnúť medzi rôznymi veľkosťami a kapacitami týchto skvelých pomocníkov.

Výrobník ľadu.

Kde všade má využitie výrobník ľadu

Výrobník ľadu poskytuje rýchly a efektívny spôsob vytvárania ľadu a je vhodný skutočne pre každého. Využitie nemá iba v reštauráciách, ale aj v domácnostiach.

Pre domácnosti je výrobník ľadu skvelým spojencom pri príprave studených nápojov a koktailov. Je to rýchly zdroj ľadu pre každodenné nápoje pri grilovačkách či večierkoch.

Pre prevádzkovateľov kaviarní a reštaurácií znamená rýchlosť a konzistencia všetko. Výrobníky ľadu sa stávajú nenahraditeľným vybavením, umožňujú rýchle a dôsledné chladenie a perfektné servírovanie osviežujúcich nápojov hosťom.

Pre mixológov, ktorí svoje koktaily považujú za umelecké diela, je výrobník ľadu nenahraditeľným nástrojom. Umožňuje týmto umelcom vytvárať ľadové skulptúry a rôzne tvary ľadu, čím pridávajú eleganciu a vizuálny dojem k ich nápojom.

Pre hotely a komerčné podniky, ktoré musia zaistiť konštantné dodávky ľadu vo veľkom množstve, sú priemyselné výrobníky ľadu nevyhnutnosťou. Tieto zariadenia dokážu vyrábať obrovské množstvá ľadu.

Nech už je vaším cieľom osviežiť sa chladným nápojom, upraviť drinky na vyššiu úroveň alebo zabezpečiť správne množstvo ľadu vo vašom podniku, výrobník ľadu vám zabezpečí jednoduchý a efektívny spôsob, ako pripraviť osviežujúci nápoj v horúcich letných dňoch.

Osviežujúci nápoj s kockami ľadu.

Aký výrobník ľadu si vybrať

Výrobníky ľadu môžeme rozdeliť na základe typu chladenia na dva základné druhy.

Výrobníky ľadu so zabudovaným zásobníkom na vodu sú najčastejšou voľbou pre domácnosti, pretože stačí len naliať vodu do prístroja a ľad je behom pár minút pripravený. Výrobníky ľadu so zabudovaným zásobníkom na vodu sú pre domáce použitie najvhodnejšie, pretože si ich môžete pohodlne vziať aj na pikniky a záhradné párty. Navyše, tento typ výrobníka ľadu je energeticky úsporný. Je dobré si však uvedomiť, že je potrebné venovať pozornosť pri výbere aj priestoru, v ktorom sa má výrobník nachádzať, pretože vyžaduje dostatočnú cirkuláciu vzduchu pre optimálny výkon. Nedostatočný priestor môže spomaliť proces tvorby ľadu.

Výrobníky ľadu s prívodom vody cez hadicu predstavujú elegantné a výkonné riešenie v reštauráciách. Tieto výrobníky sú nielen výkonné, ale najmä tiché a nemajú nároky na priestor pre cirkuláciu vzduchu. Sú ideálne pre uzavreté priestory, ako sú barové pulty. Treba však poznamenať, že ich počiatočné náklady a prevádzkové náklady sú vyššie čo ich radí medzi drahšie varianty.

Celkovo platí, že výber medzi týmito dvoma typmi výrobníkov bude závisieť od vašich potrieb, pri ktorých je dobré brať do úvahy faktory, ako je množstvo vyrobeného ľadu, mobilnosť, trvalý prívod vody a náklady na inštaláciu. Pre domáce použitie a príležitostné použitie môže byť výrobník ľadu so zabudovaným zásobníkom na vodu vhodný, zatiaľ čo pre komerčné prevádzky a miesta, kde je neustála potreba ľadu, môže byť výrobník s prívodom vody cez hadicu lepšou voľbou.

Domáci výrobník ľadu.

Ako sa zbavuje výrobník ľadu odpadu?

Pri výbere výrobníka ľadu sa uistite ako sa zbavuje odpadovej vody. Bežné domáce modely vyžadujú pravidelné vylievanie nádoby so zberným odpadom. Naopak, profesionálne výrobníky ľadu majú priamy odpadový systém, ktorý umožňuje nepretržitý odtok vody, takže nemusíte sledovať stav nádrže ani ju pravidelne vyprázdňovať.

Kapacita výrobníkov ľadu

Rozmery a objem sú dôležité pre určenie, aký veľký výrobník ľadu budete potrebovať. Pre rodinné použitie sú vhodné menšie prístroje s objemom nádrže cca 2,2 litra vody, ktoré produkujú 9 kociek ľadu za 10 minút. Pre väčšie skupiny ľudí je ideálne siahnuť po väčších zariadeniach s nádobami s objemom 4,5 litra. Tieto výrobníky môžu vyrobiť až 15 kg ľadu za 24 hodín, čo je dostatočné pre veľké párty.

Pre lepšie pochopenie, pri výbere vhodnej veľkosti výrobníka ľadu si všímajte dva parametre, kapacitu nádoby na vodu a kapacitu nádoby na ľad.

Kapacita nádoby na vodu je uvádzaná v litroch (l) a jej veľkosť vám napovie, ako často ju budete musieť dolievať vodou. Pohybuje sa v rozmedzí od 2 až po 5 litrov. Ak si chcete ušetriť čas, vyberte si väčšiu kapacitu nádoby na vodu.

Druhým parametrom je kapacita nádoby na ľad, ktorá je označená v kilogramoch (kg) a napovedá, aké množstvo ľadu je schopná poňať. Pre bežné domáce použitie vám postačí výrobník s kapacitou na ľad do 1kg.

Výrobník ľadu Sencor, ktorý dokáže vyrobiť až 12 kg kociek ľadu.

Materiál a dizajn výrobníkov na ľad

Výrobníky ľadu sú často umiestnené na miestach, kde sú viditeľné, a preto je dôležitý aj ich dizajn. Výrobcovia mysleli aj na estetickú stránku výrobníkov, a práve preto si môžete vybrať napríklad štýlový výrobník ľadu z plastu, ktorý má viacero farebných prevedení. Plastové výrobníky ľadu sú síce náchylnejšie na vznik praskliniek a opotrebenie, poteší vás však ich moderný vzhľad a v neposlednom rade ich prijateľná cena.

Ak plánujete výrobník ľadu používať často, stavte na kvalitnejšie materiály. Nerezový výrobník ľadu má dlhú životnosť, je odolný a jeho údržba je jednoduchá. Rátajte však s vyššou cenovkou.

Nezabudnite aj na ovládacie prvky výrobníka, ktoré by mali byť jednoduché na použitie a dobre prístupné. Skvelým doplnkom môže byť prehľadné sklenené okienko umožňujúce okamžitú kontrolu ľadu vo výrobníku.

Nerezový výrobník na ľad.

Príkon výrobníkov ľadu

Priemerný príkon výrobníkov na ľad je obvykle medzi 100 W a 150 W, pričom rýchlosť výroby a celkový príkon môžu variabilne závisieť od konkrétneho modelu.

Samozrejme platí, že čím vyšší príkon výrobník ľadu má, tým viac je energeticky náročný. Domácim zariadeniam postačí príkon do 100 W, pre profesionálne využitie si vyberte ľadovník s príkonom viac ako 150 W. Tieto modely majú väčšiu výkonnosť a schopnosť produkovať väčšie množstvá ľadu v krátkom čase. Domácim výrobníkom stačí nižší príkon, vďaka ktorému nemajú také vysoké prevádzkové náklady, no napriek tomu im výroba ľadu trvá len niekoľko minút.

Užitočné funkcie a vlastnosti, ktorými vás stroje na ľad prekvapia

Výrobníky ľadu sú jednoduché spotrebiče, no ponúkajú niekoľko funkcií a vlastností, ktoré pridávajú na pohodlí a flexibilite pri výrobe ľadu.

Mnoho moderných výrobníkov disponuje funkciou nastavenia veľkosti a tvaru ľadu, čo vám umožní vytvárať rôzne tvary, ako napríklad ľadové guličky alebo triešť. Táto možnosť prispôsobenia ľadových kociek konkrétnym potrebám prichádza vhod pri príprave špeciálnych nápojov.

Ak si želáte mať svoje nápoje ešte zaujímavejšie a lahodnejšie, zaobstarajte si tiež výrobník na zmrzlinu. Tento šikovný stroj vám dokáže pripraviť nielen lahodnú zmrzlinu, ale aj osviežujúcu ľadovú triešť. Táto kombinácia výrobníkov vytvára nekonečné možnosti pre kreatívne recepty a výnimočné nápoje, ktoré zaiste očaria vašich hostí.

Svetelný LCD displej je ďalšou užitočnou funkciou, ktorá vám umožňuje jednoduché sledovanie a ovládanie celého procesu tvorby ľadu. Displej často zobrazuje informácie o množstve vyrobeného ľadu a teplote okolia, čo môže ovplyvniť efektivitu výroby ľadu. Okrem toho môže slúžiť aj ako indikátor, ktorý vás informuje o plnom zásobníku ľadu, dokončení výroby ľadu alebo o nedostatku vody v nádobe.

Automatické vypnutie je ďalšou skvelou funkciou, ktorá šetrí energiu a zabezpečuje, že výrobník sa vypne po dosiahnutí stanovenej kapacity ľadu alebo dokončení procesu mrazenia. Týmto spôsobom nemusíte sledovať či je zásobník plný alebo výroba ľadu dokončená.

Mnoho moderných výrobníkov ľadu je tiež prenositeľných, čo znamená, že majú praktickú rukoväť, ktorá uľahčuje ich prenášanie z miesta na miesto. Rukoväť je užitočná, ak chcete prístroj využiť pri rôznych príležitostiach, ako sú pikniky či záhradné párty.

Ďalšou nápomocnou funkciou je časovač, ktorý vám umožňuje nastaviť štart a stop výroby ľadu podľa vašich potrieb. To znamená, že môžete mať čerstvý ľad pripravený presne vtedy, kedy ho potrebujete. Funkcia časovača je obzvlášť užitočná pri príprave osviežujúcich nápojov pre hostí alebo počas večierkov.

Nesmieme zabudnúť ani na príslušenstvo, ktoré k výrobníkom ľadu patrí. Lopatka na ľad vám poslúži na jednoduché a rýchle naberanie vyrobeného ľadu a jeho presun do nápojov alebo nádob. Niektoré výrobníky ľadu disponujú nádobou s odmerkou na jednoduché a presné dolievanie vody do zásobníka. Vyberateľná zásuvka na ľad je praktickým prvkom, ktorý uľahčuje servírovanie. Nemusíte tak lopatkou vyberať ľad z výrobníka, ale môžete nádobu s ľadom zobrať priamo k nápojovým pohárom.

Funkcie výrobníka ľadu.

Ako výrobník ľadu pracuje a aká je jeho správna údržba

Výrobník ľadu je zariadenie navrhnuté na vytváranie ľadu, často vo forme kociek. Jeho fungovanie je pomerne jednoduché, ale je dôležité poznať niekoľko základných zásad starostlivosti, aby vám slúžil spoľahlivo a dlho.

Ako funguje výrobník ľadu sme zhrnuli do 3 základných bodov:

  1. Príprava vody - najprv je potrebné naliať vodu do nádrže na vodu, ktorú následne výrobník spracuje.
  2. Zmrazenie vody - výrobník ľadu obsahuje chladiaci mechanizmus, ktorý znižuje teplotu vody a postupne ju premieňa na ľad. V tomto bode zvoľte požadovaný tvar kociek a začnite mrazenie.
  3. Formovanie kociek - keď je voda úplne zmrazená, výrobník začne tvarovať ľadové kocky. Výsledkom môžu byť rôzne veľkosti a tvary kociek v závislosti od modelu. Po tomto procese stačí len ľadové kocky vziať lopatkou zo zásobníka a servírovať do nápojov alebo nádob.

Po každom použití je dôležité výrobník ľadu očistiť. Pravidelné čistenie je dôležité pre udržanie čistoty a kvality ľadu. Návod na čistenie získate od výrobcu a zahŕňa údržbu vnútorných komponentov, nádrží a hadíc. Vo väčšine prípadoch vám bude na čistenie stačiť handrička.

Ak váš výrobník ľadu obsahuje vodný filter, nezabudnite ho meniť pravidelne podľa návodu. Ak nechávate ľad v zásobníku dlhšie, pravidelne ho vysypávajte alebo ho odložte do mrazničky na dlhodobé skladovanie.

Kvalitný výrobník ľadu Sencor na domáce použitie.

Výrobníky ľadu – cena a výrobcovia

Výrobníky ľadu sa pohybujú v širokej cenovej škále v závislosti od ich veľkosti, výkonu, materiálového spracovania a prídavných funkcií. Výrobníky ľadu pre domáce použitie majú s cenu približne od 100 - 500 €. Základné modely ponúkajú funkciu výroby ľadu vo viacerých veľkostiach a tvaroch a zvyčajne sú v plastovom prevedení.

Vo vyššej cenovej relácii môžete očakávať kvalitnejšie materiály, väčšiu kapacitu zásobníka na ľad a ďalšie praktické funkcie, ako napríklad LCD displej, voľbu tvaru ľadu a možnosť nastavenia chladiaceho výkonu.

Profesionálne výrobníky ľadu pre komerčné využitie sa pohybujú v cenovom rozpätí okolo 1 000 € a viac. Tieto modely sú zvyčajne vyrobené z nerezovej ocele, majú veľkú kapacitu a vysoký výkon. Okrem toho ponúkajú rôzne pokročilé funkcie, ktoré umožňujú prispôsobiť výrobu ľadu konkrétnym potrebám prevádzky.

Čo sa týka výrobcov výrobníkov ľadu, na trhu prevládajú značky ako Sencor, Guzzanti, Gorenje, Siguro, Ariete a niektoré z nich nájdete aj v našej ponuke.

Súvisiace kategórie