Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať zavárací hrniec

Zaváracie hrnce majú vo svete domáceho konzervovania dlhú tradíciu a sú užitočnými pomocníkmi v mnohých domácnostiach. Ich hlavnou úlohou je zachytiť čerstvosť a chuť sezónnych plodín tak, aby ste si ich mohli vychutnať po celý rok. Už nemusíte riešiť to, ako sa zbaviť prebytku záhradnej úrody, pretože vďaka zaváracím hrncom ju môžete jednoducho uskladniť a počas chladných zimných mesiacov si vychutnávať domáce delikatesy.

Zavárací hrniec je v podstate špeciálne vyrobený hrniec so vzduchotesným vekom, ktorý umožňuje vytvoriť vákuum vo vnútri. Táto metóda zabraňuje pôsobeniu baktérií a mikroorganizmov na potraviny, čo vedie k ich dlhej trvanlivosti. Zaváracie hrnce sú ideálne na konzervovanie ovocia, zeleniny, džemov, marinád, omáčok a ďalších pochúťok.

V článku vám poradíme, ako vybrať vhodný zavárací hrniec a aké parametre sledovať pri jeho kúpe.

Elektrický zavárací hrniec.

Klasický vs elektrický zavárací hrniec

Pri rozhodovaní sa medzi týmito dvoma typmi zaváracích hrncov je dôležité zvážiť vaše osobné preferencie, kuchynské zručnosti a to, akým spôsobom chcete konzervovať potraviny. V tejto úvodnej časti sa pozrieme aké faktory by ste mali zvážiť pri rozhodovaní sa medzi klasickým a elektrickým zaváracím hrncom.

Klasické zaváracie hrnce sú tradičnou a osvedčenou metódou konzervovania potravín. Ich používanie nevyžaduje elektrickú energiu alebo špeciálne technické znalosti a sú lacnejšie ako elektrické zaváracie hrnce. Klasické hrnce môžu mať väčšiu kapacitu ako elektrické zaváracie hrnce, čo je výhodné vtedy, ak chcete konzervovať väčšie množstvo potravín naraz.

Elektrické zaváracie hrnceľahšie na ovládanie a disponujú predvolenými nastaveniami času a teploty. Sú ideálne pre tých, ktorí preferujú jednoduchšie a pohodlnejšie konzervovanie potravín. Šetria čas a úsilie, pretože nie je potrebné ich neustále kontrolovať. Stačí nastaviť čas a teplotu a nechať ich pracovať. Nevýhodou elektrických zaváracích hrncov je ich menšia kapacita ako v prípade klasických zaváracích hrncov, takže ak potrebujete konzervovať väčšie množstvo potravín, môže to byť obmedzujúce.

Žena zavára v klasickom hrnci.

Aké parametre sledovať pri výbere hrnca na zaváranie?

Pri výbere hrnca na zaváranie je dôležité sledovať niekoľko kľúčových parametrov, ako je materiál, objem či funkcie spotrebiča, ktoré ovplyvňujú nie len cenu hrnca, ale aj jeho životnosť a váš komfort pri jeho používaní.

Materiál zaváracích hrncov

Či už si vyberiete klasický zavárací hrniec alebo ten elektrický, mal by byť vyrobený z kvalitného a odolného materiálu. Najčastejšie sa používa nerezová oceľ alebo smalt. Nerezová oceľ je odolná voči korózii a rovnomernú distribúciu tepla. Taktiež údržba hrnca z nerezu je veľmi jednouchá a rýchla. Smaltované hrnce sú cenovo dostupnejšie, majú skvelú tepelnú vodivosť, ale sú náchylné na poškodenie.

Klasické zaváracie hrnce sú vyrobené z pozinkovaného plechu. Majú najdlhšiu životnosť a patria medzi najlacnejšie.

Elektrický zavárací hrniec Sencor zo smaltu.

​​​​​​​Objem hrnca

Vyberte si taký objem hrnca, ktorý najlepšie zodpovedá množstvu potravín, ktoré zvyčajne zavárate. Ak chcete konzervovať menšie množstvo potravín na jednorazovú konzumáciu, postačí vám menší hrniec s objemom 10 - 15 litrov. Naopak, ak plánujete konzervovať veľké množstvo potravín pre dlhodobé skladovanie, vyberte si väčší hrniec, ideálne s objemom viac ako 25 litrov. Pre lepšiu predstavu, do zaváracieho hrnca s objemom 25 litrov sa zmestí 20 kusov klasických zaváracích pohárov.

Zavárací hrniec s objemom 27 litrov.

​​​​​​​Optimálny príkon zaváracieho hrnca

Príkon elektrického zaváracieho hrnca sa vyjadruje vo wattoch (W) a platí, že čím je táto hodnota vyššia, tým bude rýchlejší celý proces zavárania.

Pri výbere vhodného príkonu hrnca myslite aj na to, že vyšší príkon hrnca znamená väčšiu spotrebu energie. Príkon môžu mať zaváracie hrnce od 1 000 – 2 000 W. Za optimálny sa považuje príkon medzi 1 500 až 1 800 W. Tento príkon by mal byť dostatočný na dosiahnutie požadovanej teploty a jej rovnomerné udržanie počas celého procesu zavárania.

Zavárací hrniec Sencor s optimálny príkonom 1800 W.

​​​​​​​Ovládanie zaváracieho hrnca

Väčšina elektrických zaváracích hrncov má digitálne alebo mechanické ovládanie. Tieto ovládacie prvky slúžia na nastavenie teploty a času varenia, čím umožňujú presné a pohodlné konzervovanie potravín.

Digitálne ovládacie panely sú častejšie pri moderných elektrických zaváracích hrncov. Na týchto paneloch môžete jednoducho vybrať požadovanú teplotu a nastaviť čas varenia pomocou tlačidiel alebo dotykového displeja. Mnohé z týchto hrncov majú aj prednastavené programy pre rôzne druhy potravín, čo uľahčuje ich konzervovanie.

Na druhej strane existujú aj klasické mechanické ovládacie prvky. Tieto hrnce majú jednoduché tlačidlá alebo otočné ovládače na nastavenie teploty a času. Aj keď nemusia ponúkať také pokročilé funkcie ako digitálne panely, sú spoľahlivé a jednoduché na použitie.

Zavárací hrniec Sencor s digitálnym displejom.​​​​​​​

​​​​​​​Akými funkciami disponuje elektrický zavárací hrniec

Okrem digitálneho displeja, ktorý slúži na pohodlné ovládanie a nastavenie zaváracieho hrnca, môže mať tento šikovný kuchynský pomocník aj ďalšie praktické funkcie, ktoré vám ušetria čas a námahu pri zaváraní potravín.

Skvelou funkciou je automatický časovač, ktorý umožňuje nastaviť požadovaný čas varenia na hrnci. Po uplynutí nastaveného času sa hrniec automaticky vypne, čo ušetrí váš čas a zabezpečí presné konzervovanie.

Niektoré zaváracie hrnce majú prednastavené programy pre rôzne druhy potravín, ako napríklad ovocie, zeleninu, mäso či džemy. Tieto programy optimalizujú teplotu a čas varenia pre konkrétne potraviny, čím zabezpečia ich správne konzervovanie a zachovanie ich chuti.

Elektrické hrnce môžu byť vybavené zvukovými a vizuálnymi signálmi, ktoré oznamujú koniec procesu zavárania. Týmto spôsobom vás hrniec upozorní, keď sú potraviny hotové a je čas ich z hrnca vybrať.

Bezpečnostná funkcia, ako je napríklad automatické vypnutie hrnca minimalizuje riziko prehriatia hrnca a poistka proti vyvretiu vody slúži na ochranu pred prehriatím alebo prípadnými nehodami, ktoré by mohli nastať pri konzervovaní potravín.

Niektoré elektrické zaváracie hrnce disponujú výpustným ventilom. Tento doplnok umožňuje jednoducho a bezpečne vypustiť vodu vo vnútri hrnca po skončení procesu konzervovania. Výpustný ventil využijete aj ako dávkovať v prípade, že v hrnci varíte napríklad víno, čaj a iné nápoje.

Termostat s reguláciou teploty je ďalšou užitočnou funkciou, ktorá umožňuje presné nastavenie teploty varenia v zaváracom hrnci. Týmto spôsobom môžete prispôsobiť teplotu podľa druhu potravín, ktoré konzervujete a zabezpečiť optimálne uchovanie ich chutí a výživových hodnôt.​​​​​​​

Zavárací hrniec s výpustným ventilom.

Druhy potravín a dĺžka a teplota ich zavárania

Na záver uvedieme najčastejšie zavárané druhy potravín a ich optimálnu dĺžku a teplotu zavárania.

  • Paradajky (celé alebo nakrájané) - asi 40-45 minút pri teplote okolo 85-90 °C.
  • Džem - 10-15 minút pri teplote okolo 90 °C.
  • Hrušky (nakrájané alebo celé) - 25-30 minút pri teplote okolo 90 °C.
  • Guláš - 60-90 minút pri teplote okolo 100 °C.
  • Zeleninové omáčky (napr. paradajková omáčka) - 40-60 minút pri teplote okolo 85-90 °C.
  • Jablká (nakrájané alebo celé) - 20-30 minút pri teplote okolo 90 °C.
  • Zelenina (hrášok, fazuľa, mrkva) - 20-40 minút pri teplote okolo 100 °C.
  • Kyslé uhorky - 90 minút pri teplote okolo 90 °C.
  • Mäsové polievky (napr. kurací vývar) - 60-90 minút pri teplote okolo 100 °C.
  • Bravčové mäso bude potrebovať na zaváranie minimálne  100 °C v trvaní 150 minút.

Dĺžka a teplota zavárania môžu byť ovplyvnené aj výrobcom zaváracieho hrnca alebo receptom, ktorý používate. Je dôležité dodržiavať presné pokyny a čas varenia uvedený v konkrétnom recepte alebo v návode na použitie vášho zaváracieho hrnca.

Rôzne druhy zaváraných potravín.