Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Druhy káv

Káva spolu s vodou patria medzi najznámejšie nápoje na svete. Pre mnohých ľudí je pitie kávy súčasťou ich dennej rutiny a pomáha im nájsť chvíľu relaxácie a oddychu, iným naopak pomáha v sústredení a zlepšovaní výkonnosti. Káva má rôzne chuťové profily v závislosti od typu zrnka, spôsobu praženia a prípravy. Objavte všetky druhy káv a zistite viac informácií o ich príprave.

Káva espresso

Typy káv: Arabica vs Robusta

Ešte predtým, ako si vysvetlíme druhy káv je nutné spomenúť rozdiely medzi kávovými zrnami dostupnými na našom trhu. Najpredávanejšími a zároveň najznámejšími sú kávové zrná arabiky a robusty, ktoré majú svoje vlastné charakteristiky a chuťové profily, čo ich robí jedinečnými vo svete kávy. Kým arabika je často považovaná za zrno vyššej kvality so svojimi jemnými chuťami a komplexnými arómami, robusta sa vyznačuje svojou silnejšou chuťou a vyššou hladinou kofeínu.

Netreba však zabúdať na to, že arabika a robusta nie sú jedinými používanými kávovými zrnami. V niektorých častiach sveta sú preferované aj kávové zrná:

  • Liberica
  • Excelsa

Liberica sa pestuje najmä v západnej Afrike, no v posledných rokoch sa začína objavovať aj v iných regiónoch. Jej chuť je často považovaná za výraznú a niekedy aj exotickú. Môže mať rôzne chuťové profily, vrátane ovocných a korenených tónov.

Excelsa sa často využíva na zmiešanie s inými druhmi kávy, aby sa zvýšila jej chuťová zložitosť a jedinečnosť. Pestuje sa predovšetkým v juhovýchodnej Ázii v krajinách ako sú Filipíny a Vietnam.

Kávové zrná arabika

Arabica

Arabica je najpredávanejším druhom kávového zrna na svete, predstavujúc približne 60 % až 70 % svetovej produkcie kávy. Rastliny arabiky sa pestujú predovšetkým vo vyšších nadmorských výškach (1 300 – 1 500 m.n.m), kde majú stabilné množstvo zrážok a dostatočný tieň. Ide o menej odolný druh kávovníka, ktorý vyžaduje špecifické podmienky na pestovanie. Arabika sa často preferuje pre manuálnu prípravu kávy, a pre svoju schopnosť poskytnúť hlbšie a komplexnejšie chute.

Charakteristické vlastnosti arabiky:

  • komplexnejšia chuť a aróma
  • využíva sa na prípravu čiernej kávy alebo espressa
  • má menší obsah kofeínu (1,5 %) ako robusta (2,5 %)
  • pôvodom z Etiópie, no dnes sa pestuje aj v Brazílii, Indii, Mexiku, Kostarike, Kolumbii alebo Ekvádore
  • najznámejšími odrodami aribiky je Typica, Bourbon a Geisha
  • obľúbená je najmä medzi odborníkmi na kávu

Robusta

Robusta tvorí približne 30 % svetovej produkcie kávy a známa je predovšetkým svojou vysokou hladinou kofeínu. Rastliny robusty sa lepšie vyrovnávajú so zmenami podnebia a nadmorskej výšky, pestuje sa v nadmorskej výške 900 – 1 000 m.n.m, čo ju robí vhodnou pre rozsiahle plantáže. Kvôli jej menej náročnému pestovaniu je jej cena v porovnaní arabikou nižšia.

Charakteristické vlastnosti robusty:

  • silnejšia a horkejšia chuť (kvôli vysokému obsahu kofeínu)
  • najčastejšie dostupná ako instantná káva
  • naraziť na ňu môžete aj v lacnejších kávových zmesiach
  • pestuje sa v oblastiach Indie, Vietnamu, Afriky, Kolumbie, Brazílie a Indonézie

Kávové zrná robusta.

Druhy káv: zrnková, mletá alebo instantná?

Pravdepodobne ste na pultoch v obchodoch videli rôzne typy káv. Vyššie spomínané kávové zrná sú totiž dostupné v niekoľkých formách. Každá z týchto foriem má svoje vlastné charakteristiky a výhody, a voľba medzi nimi často závisí na individuálnych preferenciách a potrebách spotrebiteľa.

Na výber sú tieto druhy káv:

  • zrnková
  • mletá
  • instantná

Zrnková káva je vyrobená z pražených kávových zŕn. Pred konzumáciou sú mleté na jemné alebo hrubé zrná individuálne podľa preferencií. Najväčšou výhodou zrnkovej kávy je zachovanie čerstvosti a chuti. Obľúbená je najmä u ľudí, ktorí preferujú čerstvú kávu a majú radi možnosť prispôsobenia hrúbky mletia podľa vlastných preferencií.

Mletá káva je hotová forma kávy, ktorá je predom mletá a dostupná v rôznych baleniach. Ide o obľúbenú formu kávy pre ľudí, ktorí mletím kávy nechcú strácať čas a vyhovuje im kúpa hotového produktu. Nevýhodou zostáva fakt, že mletá káva môže stratiť svoju čerstvosť rýchlejšie ako zrnková káva.

Instantná káva je vyrobená z kávového extraktu, ktorý je potom zmrazený, sušený a rozpustený v horúcej vode pred konzumáciou. Najväčšie výhody instantnej kávy spočívajú v pohodlnosti a rýchlosti prípravy, čo ju robí obľúbenou u ľudí, ktorí na zdĺhavú prípravu kávy nemajú čas. Názory na instantnú kávu sa líšia, kým iní na jej chuť nedajú dopustiť, mnohí ľudia ju považujú za menej chutnú a kvalitnú, ako kávu pripravenú z kávových zŕn.

Lahodné espresso.

Druhy kávových nápojov: Espresso vládne všetkým

Espresso je druh kávy, ktorý sa vyrába pomocou špeciálneho procesu extrakcie vysokotlakovým kávovarom. Tento postup zahŕňa prechod horúcej vody cez jemne mleté kávové zrná, čo vytvára silnú a koncentrovanú kávu. Jedným z charakteristických znakov espressa je jeho bohatá a krémová pena, známa ako crema, ktorá sa tvorí na povrchu nápoja. Espresso je obľúbené pre svoju intenzívnu chuť a výraznú arómu, čo ho robí základom pre mnoho ďalších kávových nápojov. Je to rýchly spôsob, ako si vychutnať silnú dávku kofeínu a zároveň si vychutnať bohatú chuťovú skúsenosť.

Základné informácie o káve espresso:

  • doba extrakcie cca 25 sekúnd
  • objem 25 až 30 ml vody
  • podáva sa v šálke s objemom 60 až 90 ml
  • 7 g kávy

Klasické espresso si kvôli jeho malej veľkosti ľudia často mýlia s piccolom. Nič ako piccolo však neexistuje, a tak si môžete všimnúť, že toto označenie ani v kaviarňach nikde nenájdete. Tento názov sa udomácnil po tom, čo po revolúcii začali Slovensko navštevovať talianski turisti, ktorí netúžili po našom klasickom veľkom hrnčeku kávy. Slovo piccolo totiž v taliančine znamená malý, a tak sa tu toto slovné spojenie udomácnilo ako výraz pre malú kávu, ktorou espresso je. Avšak používanie tohto označenia je nesprávne.

Espresso je základom pre mnohé druhy káv.

Najznámejšie druhy kávy Espresso

Espresso je základom pre množstvo ďalších kávových druhov. Jednotlivé druhy káv sa líšia prípravou, počtom gramov, dobou extrakcie alebo množstvom vody. Mnohé z nich budete určite poznať, pozrite si zoznam tých najznámejších.                                                   

Druhy kávových nápojov espresso:

  • Caffe Ristretto
  • Caffe Lungo
  • Cafe Doppio
  • Caffe Americano
  • Caffe Macchiato
  • Cappuccino
  • Caffe Latte
  • Latte Macchiato

Caffe Ristretto sa pripravuje z jemne namletých kávových zŕn, z ktorých sa pripraví len 20 ml nápoja. Výsledné ristretto má hustú krémovú penu a je menej horké ako espresso. Opakom je Lungo, ktorého objem je 60 až 70 ml, avšak k príprave sa používa len 7 gramov mletej kávy. Na Slovensku patrí Lungo k najobľúbenejším kávovým nápojom a klasikou, ktorá nechýba v žiadnej kaviarni.

Espresso Doppio je často označované aj ako dvojité espresso, pretože obsahuje dvojitú dávku klasického espressa. K príprave sa teda miesto klasických 7 g kávy používa 14 až 18 g a výsledkom je veľmi silná káva s vysokým obsahom kofeínu s objemom 60 ml.

Obľúbeným kávovým nápojom je aj americano, ktoré môžeme označiť ako nariedené espresso. Káva sa pripravuje v pomere 1 : 5 s horúcou vodou, aby nebolo príliš silné.

Caffe Macchiato sa podáva v šálke na espresso, do ktorej sa najskôr pripraví espresso a potom sa lyžičkou pridá našľahaná mliečna pena. Obdobným nápojom je cappuccino, ktoré sa pripravuje do šálky s objemom 150 až 180 ml. Tvorené je espressom, teplým mliekom a krémovou mliečnou penou, ktorá by mala byť hladká, hustá, bez bubliniek a nemala by presahovať cez okraj šálky.

Medzi populárne kávové nápoje patrí aj latte, ktoré sa pripravuje v dvoch variantoch - caffé late a latte macchiato. Caffé latte sa pripravuje z 30 ml espressa a 200 ml horúceho mlieka. Servíruje sa v porcelánovej šálke s objemom 250 až 300 ml. Latte macchiato je tvorené tromi vrstvami, a to espressom, mliekom a mliečnou penou. Podávané je vo vysokom pohári, v ktorom sa najskôr napení mlieko do mikropeny, potom sa nechá pol minúty odstáť, aby sa pena oddelila od mlieka a následne sa do nej vleje espresso.

Pripravte si nezvyčajnú šálku kávy.

Nezvyčajná káva - druhy

Najmä pri cestovaní po svete môžete natrafiť na rôzne netradičné druhy káv, ktoré majú špeciálne postupy prípravy alebo využívajú špeciálne kombinácie s ďalšími ingredienciami. O ich prípravu sa môžete doma pokúsiť aj vy, a je tiež šanca, že na niektoré narazíte aj v slovenských kaviarňach.

Café Cubano je známe aj ako kubánske espresso, v porovnaní s klasickým vás však prekvapí veľmi silná a sladká chuť kávy. Trstinový cukor sa totiž mieša priamo s kávovými zrnami ešte pred prípravou kávy.

Café Bombón má svoj pôvod vo Valencii, a na jeho prípravu budete potrebovať espresso a sladké kondenzované mlieko v pomere 1 : 1. Často sa servíruje v sklenenom pohári, aby bol vidieť kontrast medzi kávou a kondenzovaným mliekom.

Black tie je obľúbený thajský kávový nápoj, ktorý tvorí hneď niekoľko ingrediencií, a to dvojitá dávka espressa, čierny čaj Miang, štipka vody z pomarančových kvetov, drvený tamarind, badián, cukor a kondenzované mlieko alebo smotana.

Ca Phe Trung je vietnamská vaječná káva, ktorá okrem kávy robusta z vietnamských vysočín obsahuje aj cukor, kondenzované mlieko a vaječné žĺtky. Káva sa nechá prekvapkať vo french press kanvičke a kondenzované mlieko sa zvlášť vyšľahá s vaječnými žĺtkami. Následne stačí, ak vyšľahanú zmes nalejete na kávu a vychutnáte si populárnu vietnamskú špecialitu.

Názvy káv a zaujímavosti zo sveta kávy

Vedeli ste, že prvé zmienky o káve pochádzajú ešte z polovice 15. storočia? Espresso, ako ho poznáme dnes sa však začalo pripravovať až na začiatku 20. storočia. Aj kávový priemysel si prešiel svojou malou revolúciou a my sme sa rozhodli zhrnúť pre vás tie najväčšie zaujímavosti zo sveta kávy.

  • Počas 16. storočia bol v Konštantínopole zákon, ktorý umožňoval ženám rozvod, ak im manžel neposkytol dostatočné množstvo kávy.
  • Z Brazílie pochádza až 40 % svetovej produkcie kávy.
  • Najväčšie spoločnosti na praženie kávy - KRAFT, P&G, Sara Lee a Nestle nakupujú približne okolo 50 % celosvetovej výroby kávy.
  • Najväčšími konzumentmi kávy sú Fíni, Nóri a Dáni.
  • Káva je druhá najobchodovanejšia komodita na svete. Na prvom mieste je olej.
  • Málokto vie, že kávové zrná sú vlastne kôstky kávových čerešní.
  • Najdrahšia káva na svete “Kopi Luwak” je vyrobená z kávových zŕn, ktoré vo svojom žalúdku strávil cicavec cibetka ázijská. Kilo tejto kávy stojí približne 600 dolárov a dováža sa z Indonézie.
  • Najstaršia mačka na svete menom Creme Puff sa dožila krásnych 38 rokov. Prekvapením však je, že si každý deň rada pochutnala na káve.

Súvisiace kategórie

Káva