Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako funguje pomalý hrniec - tipy na výber a 5 obľúbených receptov

Pomalý hrniec sa stane neodmysliteľnou súčasťou vašej kuchyne.

Pripravte si výborné mäso, dusenú zeleninu, omáčky alebo polievky v šikovnom pomalom hrnci, ktorý urobí všetku prácu za vás. Poradíme vám, ako si vybrať pomalý hrniec a zároveň vám dáme niekoľko tipov na najlepšie pomalé hrnce. Taktiež sa s vami podelíme o niekoľko tipov na chutné recepty, ktoré si môžete pripraviť v hrnci na pomalé varenie.

Objavte všetky dôvody, prečo používať pomalý hrniec

Hrniec na pomalé varenie využijete napríklad k príprave diviny, hovädziny, kačice alebo králika. Vďaka funkcii pomalého varenia mäso pomaly prirodzene mäkne a zároveň si zachováva svoju chuť. Nepriľnavý povrch zabráni jeho pripáleniu a pomalé varenie zaručí bohatú intenzitu chuti.

Pomalý hrniec sa používa veľmi jednoducho, stačí ak do neho vložíte všetky suroviny, zvolíte požadovaný program a necháte pomaly variť, dusiť alebo zapekať. Viaceré pomalé hrnce majú aj funkciu ohrievania a udržiavania teploty, takže môžete priamo z hrnca servírovať hotové teplé jedlo. Hrniec na pomalé varenie zvládne všetku prácu za vás a vy sa tak môžete venovať úplne iným činnostiam. Výhodou je aj ľahká údržba a čistenie, niektoré pomalé hrnce je možné umývať aj v umývačke riadu.

V prípade, že máte umývačku riadu určite oceníte možnosť umytia v umývačke riadu.

 

Hrniec na pomalé varenie v kombinácii s multifunkčným hrncom

Pomalý hrniec v kombinácii s multifunkčným hrncom má rozdielny počet programov, ktoré umožňujú viaceré spôsoby prípravy jedál. Pred kúpou si preto premyslite, na čo všetko chcete pomalý hrniec využívať. Váš špeciálny hrniec na pomalé varenie môže mať naviac tieto programy:

  • Veľmi pomalé varenie využijete k príprave vývarov alebo hutného mäsa.
  • Pomalé varenie je vhodné k vareniu omáčok alebo príprave ľahšieho mäsa.
  • Varenie v pare využijú najmä milovníci zdravej stravy, jedlo je pripravené bez zbytočného tuku a zachováva si svoju farbu a chuť.
  • Varenie vo vákuu je odporúčané najmä pre prípravu mäsa, ktoré si zachová svoju chuť a najmä šťavnatosť.
  • Restovanie môžete využiť napríklad na orestovanie zeleniny do vývaru.
  • Dusenie - príprava je podobná ako v tlakovom hrnci, týmto spôsobom si môžete pripraviť napríklad chutnú dusenú zeleninu, ryby alebo mäso.

Pomalý hrniec vyberajte podľa niekoľkých parametrov

Výber pomalého hrnca je často náročný, pretože ponuka hrncov na pomalé varenie je veľká a nie každý sa v nej vie dobre orientovať. V závere článku vám prezradíme naše dva tipy na najlepšie pomalé hrnce. Ešte predtým vám však vysvetlíme, ktoré parametre by ste mali sledovať pri kúpe, aby ste boli s vašim výberom naozaj spokojný.

Hrniec na pomalé varenie má rôzny objem

Pred výberom pomalého hrnca si premyslite, aký veľký hrniec vo vašej domácnosti využijete. Na výber sú menšie pomalé hrnce s objemom do 3 litrov, ktoré sú odporúčané pre 1 - 2 členné domácnosti. Štandardom sú hrnce na pomalé varenie s objemom od 4 do 6 litrov, ktoré zvládnu pripraviť 4 až 5 porcií jedla naraz. Dostupné sú aj veľké pomalé hrnce s objemom 7 litrov a viac, ktoré ocenia najmä veľké rodiny.

Pomalý hrniec sa líši svojím tvarom

Okrem objemu zvážte pri výbere aj tvar vášho hrnca na pomalé varenie. Na výber sú:

  • oválne
  • podlhovasté
  • okrúhle

Oválny pomalý hrniec využijete najmä v prípade, ak plánujete piecť veľké kusy mäsa, ako je krkovička či rebierka. Vhodný je však aj na prípravu klasických pokrmov alebo rýb. Podlhovastý hrniec na pomalé varenie má zvyčajne vyššie okraje, vďaka ktorým taktiež umožňuje prípravu väčších kusov mäsa, avšak vhodným je aj na prípravu polievok, zapekanie alebo dusenie. Okrúhly pomalý hrniec sa najviac hodí na prípravu duseného mäsa, polievok, omáčok, príloh, ale aj zapekaných jedál. Vďaka svojmu tvaru má všeobecné využitie, vyskúšať v nich môžete pripraviť aj rôzne sladké dezerty.

Záleží len na vás, aký tvar pomalého hrnca uprednostníte.

 

Materiál ovplyvňuje kvalitu varenia a údržbu

Pomalý hrniec je zložený z viacerých častí, ktoré sú z rôzneho materiálu. Zaujímať by ste sa mali najmä o varnú nádobu, ktorá býva zvyčajne vyrobená z keramiky, kovu a v niektorých prípadoch aj z kameniny. Keramické varné nádoby majú výbornú odolnosť a ľahšiu údržbu, v porovnaní s kovovými sú však ťažšie. Nevýhodou kovových nádob je ich nerovnomerný ohrev.

Pri výbere by ste sa mali zamerať aj na veko pomalého hrnca, ktoré býva väčšinou vyrobené z priehľadného skla, aby ste mohli jednoducho sledovať obsah v hrnci. Niektoré pomalé hrnce majú nepriehľadné veko vyrobené z plastu alebo kovu, tieto sú však považované za menej praktické.

Aj napriek tomu, že by ste sa pri výbere mali zamerať najmä na varnú nádobu a veko, telo hrnca je najčastejšie tým, ktoré zaujme ako prvé. Na výber sú hrnce na pomalé varenie z plastu alebo s antikorovou úpravou, ktorá môže byť lesklá alebo brúsená.

Hrniec na pomalé varenie podľa výkonu

Pomalý hrniec pripravuje jedlo 3 až 10 hodín, kvôli čomu nepotrebuje vysoký výkon. Najčastejšie majú pomalé hrnce príkon od 150 W do 350 W, čím väčší má pomalý hrniec objem, tým väčší je zvyčajne aj ich príkon.

Pomalé hrnce sa líšia aj ovládaním

Jednotliví výrobcovia odlišujú svoje hrnce na pomalé varenie aj ovládaním. Najlacnejšie modely majú manuálne ovládanie, ktoré sa jednoducho používa, avšak zvyčajne má aj menej funkcií. Obľúbenejšími sú pomalé hrnce s digitálnym ovládaním, ktoré ponúkajú viacero možností varenia a ich súčasťou je aj prehľadný digitálny displej.

Pomalý hrniec s digitálnym ovládaním.

 

Najlepší pomalý hrniec - skúsenosti

Ponuka pomalých hrncov na našom e-shope je naozaj veľká, takže sa ťažko vyberá jeden najlepší. Rozhodli sme sa preto vybrať dva najlepšie pomalé hrnce a to podľa veľkosti ich objemu.

Najlepší hrniec na pomalé varenie s objemom do 3,5 litra

V tejto kategórii jednoznačne dominuje značka Russell Hobbs, ktorá ponúka kvalitné pomalé hrnce v rôznych prevedeniach. Našim víťazom je hrniec na pomalé varenie Russell Hobbs 24180-56, ktorý umožňuje prípravu až 4 porcií jedla. Čierne telo pomalého hrnca je pokryté matným materiálom, ktorý umožňuje písanie kriedou na jeho povrch. Výhodou je príkon 200 W a možnosť nastavenia 3 stupňov teploty.

Najlepší hrniec na pomalé varenie s objemom do 3,5 litra Russell Hobbs 24180-56.

 

Najlepší pomalý hrniec s objemom do 6 litrov

V tejto kategórii najviac dominujú pomalé hrnce značky Sencor. V našom porovnaní vyhral pomalý hrniec Sencor 5500SS s objemom 6 litrov, ktorý má multifunkčné využitie. Hrniec ponúka 5 predvolieb nastavenia smaženia, 4 nastaviteľné funkcie varenia, časovač, funkciu udržiavania teploty a výhodou je aj možnosť umývania v umývačke riadu.

Najlepší pomalý hrniec s objemom do 6 litrov Sencor 5500SS.

 

Pomalý hrniec - recepty

Ak vám ešte úplne nie je jasné, ako pomalý hrniec funguje, najlepšie to pochopíte z našich receptov. Pripraviť si v ňom môžete chutné pečené mäso, oškvarky, raňajkové kaše, koláče a veľa ďalšieho. Recepty pre pomalý hrniec vám prinášajú inšpiráciu na každý deň.

Domáce oškvarky z pomalého hrnca

Pomalý hrniec si zamilujú napríklad milovníci oškvarkov. Príprava je naozaj jednoduchá a oškvarky sa robia takmer samé, takže pri nich nemusíte celú dobu stáť alebo im venovať zbytočnú pozornosť. Stačí ak si nachystáte dostatočné množstvo bravčovej slaniny, ktorú nakrájate na malé kúsky a vodu. Spolu všetko vložte do hrnca, zapnite ho na najsilnejší stupeň a prvé minúty niekoľkokrát premiešajte, aby sa vám oškvarky nezlepili. Potom už len stačí zatvoriť veko a čakať. Doba prípravy záleží od výkonu pomalého hrnca, zvyčajne sa však pohybuje okolo štyroch hodín.

Mäsové guľky s kyslou kapustou

Výborné mäsové guľky si spolu s kapustou pripravíte naraz v jednom hrnci. K príprave budete potrebovať:

  • 500 g mletého mäsa
  • 500 g kyslej kapusty
  • 100 ml vody
  • 5 PL ryže Basmati
  • 1 vajce
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 PL sušenej cibule

Koreniny na dochutenie:

  • sladká paprika
  • čierne korenie
  • soľ

Najskôr si v miske zmiešajte mleté mäso s koreninami, ryžou a vajcom, následne zo vzniknutej zmesi vytvarujte guličky. Tie môžete chvíľku opiecť na panvici alebo v teplovzdušnej fritéze.

Akonáhle budete mať guličky hotové, môžete pripraviť kapustu. Stačí ak ju zmiešate so sušenou cibuľou a následne ju rozložíte na dno pomalého hrnca a podlejte vodou. Na kapustu potom umiestnite mäsové guličky, pomalý hrniec zapnite na najnižší stupeň a varte približne 6 hodín. Po uvarení je kapusta krásne mäkká a mäsové guličky zostávajú šťavnaté.

Mäsové guľky s kyslou kapustou pripravené v pomalom hrnci.

 

Plnená paprika v pomalom hrnci

Hrniec na pomalé varenie môžete využiť aj k príprave chutnej plnenej papriky. Náš recept zahŕňa štyri porcie plnej papriky, ku ktorej príprave budete potrebovať:

  • 4 - 5 väčších paprík
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • parmezán
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie mleté

Najskôr si na masle osmažte cibuľu, pridajte cesnak, mäso a koreniny. Keď sa mäso krásne drobí, panvicu vypnite a papriky začnite plniť mäsovou zmesou. Na vrch môžete nasypať hobliny parmezánu a potom papriky vložte do maslom vymasteného hrnca. Na najnižšom stupni pripravujte 5 až 6 hodín, kým nie sú papriky úplne mäkké a mäso krásne prepečené.

K plnenej paprike sa skvele hodí zemiaková kaša. Stačí ak uvaríte potrebné množstvo zemiakov, ktoré zmiešate so soľou, maslom a mliekom a následne vymiešate do hladkej kaše.

Ovsená kaša s jablkami a škoricou

Pomalý hrniec môžete využiť aj na prípravu zdravých a výživných raňajok. K príprave škoricovo - jablkovej ovsenej kaše budete potrebovať:

  • 1 šálku ovsených vločiek
  • ½ ČL škorice
  • 3 PL javorového sirupu
  • ½ ČL soli
  • 300 ml vody
  • 300 ml mlieka
  • 2 jablká
  • mandle alebo orechy na ozdobu

Následne stačí nechať pomaly pripravovať spolu všetky ingrediencie v jednom hrnci pri najnižšom stupni a približne 7 - 8 hodín.

Ovsená kaša s jablkami a škoricou z pomalého hrnca.

 

Malinový koláč z pomalého hrnca

Milovníci sladkého môžu hrniec na pomalé varenie využiť aj k príprave chutných koláčov. Vyskúšať môžete napríklad náš malinový, ku ktorému budete potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g čerstvých malín
  • 250 g trstinového cukru
  • 200 ml oleja
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva

Postup je jednoduchý, najskôr v mixéri zmiešajte všetky ingrediencie, následne vymastite maslom vnútornú nádobu pomalého hrnca a potom do nej vylejte cesto, na ktoré poukladáte maliny. Následne prikryte vekom, nastavte najnižší stupeň a za zhruba 2 hodiny pomocou špajdle skontrolujte, či je koláč hotový.

Malinový koláč z pomalého hrnca.