Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako správne sedieť za PC

Ako správne sedieť za PC?

Správne sedenie za počítačom je dôležité pre udržanie zdravia a prevenciu svalových problémov. Sedavý spôsob života, spojený s nedostatkom fyzickej aktivity a prílišným sedením, môže mať vážne negatívne dôsledky pre naše zdravie. Hoci moderný životný štýl a práca zväčša vyžadujú sedenie pred počítačom, je dôležité, aby sme si boli vedomí rizík a usilovali sa minimalizovať ich vplyv na naše telo. V našom článku sme pre vás zhrnuli niekoľko zásad správneho sedenia za počítačom.

Riziká, ktoré prináša sedavý spôsob života

Premýšľali ste niekedy nad tým, koľko hodín denne sedíte? Či už za počítačom alebo pri akejkoľvek inej pracovnej činnosti, dlhodobé sedenie môže vo veľkej miere ovplyvniť vaše telo a zdravie.

V spojitosti so sedavým zamestnaním vám môžu hroziť nasledovné riziká:

  • Obezita - sedavý životný štýl zvyšuje riziko nadváhy a obezity. Nedostatok fyzickej aktivity vedie k nerovnováhe medzi príjmom a výdajom energie, čo môže viesť k hromadeniu tukových zásob.
  • Srdcovocievne ochorenia - nedostatok pohybu a sedavý životný štýl môžu zvyšovať riziko vzniku srdcovocievnych ochorení, ako je hypertenzia, koronárna choroba srdca a srdcový infarkt. Nedostatok cvičenia môže negatívne ovplyvniť kardiovaskulárny systém.
  • Diabetes typu 2 - nedostatok fyzickej aktivity ovplyvňuje schopnosť tela regulovať hladinu cukru v krvi.
  • Svalové oslabenie - pri dlhodobom sedení sú svaly v tele nečinné a oslabujú sa. Slabé svaly môžu viesť k nezdravej postave, problémom s držaním tela a svalovým nerovnováham.
  • Zhoršená kondícia pľúc - hlboké dýchanie spojené so sedením môžu viesť k zhoršeniu kondície pľúc a redukcii ich funkčnosti.
  • Bolesť chrbta - najmä v dolnej časti chrbta a krčnej oblasti. Nevhodná poloha sedenia a nedostatok pohybu môžu viesť k svalovému napätiu a problémom s chrbticou.
  • Ochorenia súvisiace so sústredením - dlhodobé sedenie a nedostatok pohybu môžu mať negatívny vplyv na kognitívne funkcie a sústredenie. Neschopnosť udržať si pozornosť môže ovplyvniť produktivitu a výkon v práci alebo škole.
  • Zhoršená metabolická aktivita - spomalenie metabolizmu môže viesť k problémom s trávením alebo nadváhe.
  • Zhoršená kvalita spánku - nedostatok pohybu môže spôsobiť problémy so zaspávaním a nekvalitným spánkom.

Aby ste za počítačom sedeli správne, dbať musíte najmä na polohu sedenia a držanie tela.

Ako správne sedieť za PC?

Väčšina ľudí pri práci nesprávne sedí za počítačom, čo časom spôsobuje najmä bolesti chrbta, ale aj radu ďalších komplikácií. Správnym sedením za počítačom a vhodným pracovným prostredím môžete minimalizovať riziko zdravotných problémov a zároveň zlepšiť vašu celkovú pohodu pri práci za počítačom.

Aby ste za počítačom sedeli správne, zamerať by ste sa mali najmä na správnu:

  • polohu sedenia
  • držanie tela
  • výšku stola a monitora
  • pracovné prostredie
  • prestávky a cvičenie

Aká je správna poloha sedenia za PC?

Často je problémom najmä nesprávna poloha sedenia, ktorá úzko súvisí s nesprávnym držaním tela. Skúste popremýšľať o tom, v akej polohe za počítačom najčastejšie sedíte a pokúste sa svoje návyky zmeniť. Začať môžete jednoduchými krokmi, ktoré skvalitnia vaše sedenie a vaše telo sa vám poďakuje.

  • Na stoličku si sadnite tak, aby ste váhu rovnomerne rozložili na sedadle. Držte sa vzpriamene a uvoľnene, s chrbticou prirodzene ohnutou.
  • Dôležitá je aj správna výška sedadla. Sedadlo stoličky by malo byť nastavené tak, aby vaše stehná boli vo vodorovnej polohe a kolená boli v pravom uhle.
  • Uistite sa, že máte dostatočne veľké a pohodlné sedadlo s oporou chrbta, ktorá podporuje prirodzené krivky chrbtice.
  • Nohy by mali byť umiestnené na zemi s kolenami ohnutými pod pravým uhlom. Ak vaše nohy nedosahujú zem, použite podložku pod nohy na dosiahnutie správnej výšky.
  • Sedenie za počítačom tiež môžete vymeniť za státie. Vďaka výškovo nastaviteľnému stolu môžete niekoľko hodín denne miesto sedenia pri práci radšej stáť.
  • Dbajte na správne dýchanie a venujte pozornosť svojmu dychu. Dýchajte hlboko a rovnomerne, aby ste uvoľnili napätie a získali dostatočné množstvo kyslíka.

Ukážka umiestnenia monitora v závislosti od polohy sedenia alebo státia za počítačom.

Správne držanie tela za počítačom

Dôležitá nie je len správna poloha sedenia za počítačom, ale aj umiestnenie vašich končatín. Poradíme vám v akej polohe by malo byť vaše telo, aby ste ho zbytočne nenamáhali a mohli sa tak viac sústrediť na prácu.

  • Hlava a krk by mali byť vzpriamené, so zrakom sústredeným na stred obrazovky. Nepredkláňajte hlavu dopredu ani ju neodkláňajte vzad. Horná časť obrazovky monitora by mala byť v úrovni očí alebo trochu nižšie. To minimalizuje potrebu skloniť hlavu alebo naopak zdvihnúť ju.
  • Chrbát držte vzpriamene a opretý o operadlo stoličky. Uistite sa, že máte primeranú oporu pre dolnú časť chrbta.
  • Nohy by mali byť položené na zem a v pravom uhle v kolenách. Ak vaše nohy nedosahujú zem, použite podložku na nohy alebo prispôsobte výšku stoličky.
  • Kolená udržujte v pravom uhle. Kolená by nemali byť nad úrovňou bedier ani príliš pokrčené.
  • Ruky a zápästia by mali byť vo vodorovnej polohe, opreté o podložku na klávesnicu alebo stôl. Klávesnica by mala byť na rovnakej úrovni ako vaše lakťové kĺby, a zápästia by mali byť rovné a mierne ohnuté. Ak je potrebné, použite podložku na klávesnicu alebo nastaviteľnú stoličku.
  • Ramená musíte mať pri práci uvoľnené. Pri práci sa nepodopierajte príliš tvrdo, pretože to môže viesť k napätiu v krku a pleciach. Nepotrebné napätie v ramenách tiež môže viesť k bolestiam a nepohodliu.

Pri nesprávnom držaní tela počas sedenia za počítačom môžete trpieť bolesťami chrbta či krku.

Aká je správna výška stola a monitora?

Neexistujú presné miery toho, aká je ideálna výška monitora a stola, pretože každý človek je iný a jeden rozmer by nebol vyhovujúci pre všetkých. Výšku monitora a stola by ste preto mali prispôsobiť vašim individuálnym potrebám.

Tieto rady vám pri nastavovaní výšky stola a monitora pomôžu:

  • Nastavte výšku stola tak, aby vám umožňoval pohodlné sedenie a zachovanie správnej polohy tela. V ideálnom prípade by mal stôl mať dostatočnú výšku, aby sa lakte pohybovali v rovnakej výške ako klávesnica. Vaše ruky by mali mať prirodzený uhol ohnutia a klávesnica by mala byť dostatočne nízko, aby vaše zápästia mohli spočívať voľne pri písaní.
  • Monitor by mal byť umiestnený priamo pred vami na rovnakej úrovni ako vaše oči. Horná časť obrazovky by mala byť vo výške očí alebo trochu nižšie. Ak je monitor príliš nízko, použite stojan alebo knihy na zvýšenie jeho výšky.

Je dôležité si uvedomiť, že optimálne nastavenie môže byť individuálne a závisí od vašej výšky, postavy a osobných preferencií. Experimentujte s nastaveniami, aby ste našli to, čo je pre vás najpohodlnejšie a najlepšie pre vaše telo.

Ideálne pracovné pracovné prostredie

Na vaše zdravie má vplyv aj celkové pracovné prostredie. Počas práce za počítačom na vás vplýva viacero faktorov, kvôli ktorým sa môžete cítiť unavený, nepokojný alebo málo sústredený.

Aby ste sa v pracovnom prostredí cítili lepšie, môžete na vašom pracovisku implementovať naše rady:

  • Pracovnú plochu udržujte čistú a usporiadanú, aby ste mali dostatok miesta pre potrebné dokumenty a príslušenstvo.
  • Dlhodobé sledovanie obrazovky môže namáhať vaše oči. Uistite sa, že je miestnosť dostatočne osvetlená, minimalizujte oslnenie a pravidelne sa zamerajte na vzdialené predmety, aby ste uvoľnili očné svaly.
  • Minimalizujte rušivé zvuky vo vašom pracovnom prostredí, ak je to možné. Použite slúchadlá alebo izolačné slúchadlá na potlačenie hluku zvonka.

V prípade, že pri správnom sedení nedočiahnete na zem, použiť môžete podložku na nohy.

Urobte si prestávku od počítača a zacvičte si

Viacerým rizikám súvisiacich so sedavým zamestnaním môžete predchádzať aj krátkymi cvičeniami. Pri cvičení by ste sa mali zamerať najmä na horné a dolné končatiny, chrbát, krk a dokonca aj oči. Máme pre vás niekoľko tipov na jednoduché cvičenia, ktoré nie sú fyzicky namáhavé, ale zároveň vám pomôžu rozhýbať vaše končatiny.

  1. Strečing horných končatín:
    • Rotácia ramien: Pomaly otáčajte ramenami dopredu a dozadu, aby ste uvoľnili napätie.
    • Príťahy rúk: Prekrížte jednu ruku pred hrudníkom a držte ju druhou rukou vo výške lakťa. Potom opakujte na druhej strane.
  2. Strečing dolných končatín:
    • Strečing lýtok: Postavte sa tvárou k stene, položte prednú nohu na stenu a udržujte pätu na zemi. Cíťte príjemné napätie v lýtkovom svale. Opakujte na druhej nohe.
    • Strečing stehien: Stojte vzpriamene a urobte dlhý krok dopredu. Skloňte sa dopredu, ohnite prednú nohu v kolene a budete cítiť príjemné napätie v zadnej nohe. Opakujte na druhej nohe.
  3. Precvičte si chrbát:
    • Mačací chrbát: Pokľaknite si na všetky štyri, pomaly ohýbajte chrbát hore a potom dolu ako mačka alebo ťava.
    • Bočný strečing: Stojte vzpriamene, zdvihnite jednu ruku nad hlavu a pomaly sa skloňte na opačnú stranu. Cíťte príjemné natiahnutie boku. Potom opakujte na druhej strane.
  4. Rozhýbte krk:
    • Pomaly nakloňte hlavu na jednu stranu, až kým nebudete cítiť príjemné natiahnutie krku. Potom opakujte na druhej strane.
    • Kruhové pohyby krku: Pomaly otáčajte hlavou v kruhovom pohybe smerom hodinových ručičiek a potom proti smeru hodinových ručičiek.
  5. Do cvičenia zapojte aj oči:
    • Najskôr sa zamerajte na vzdialený predmet, a potom na blízky. Opakujte tento proces niekoľkokrát, aby ste uvoľnili svaly očí.

5 užitočných rád na záver

Správne sedenie za počítačom je kľúčové pre udržanie zdravia a pohodlia pri práci. Vo všeobecnosti vám odporúčame držať sa nasledovných rád:

  1. Nastavte výšku stola a monitora tak, aby sa vaše lakte pohybovali v rovnakej výške ako klávesnica. Monitor umiestnite do horizontálnej polohy vašich očí.
  2. Pri práci používajte ergonomickú stoličku s opierkou chrbta a nastaviteľnou výškou.
  3. Pri sedení držte chrbát vzpriamene, nohy by mali byť položené na zemi.
  4. Udržujte pracovnú plochu upratanú a organizovanú.
  5. Robte pravidelné prestávky a pohybujte sa, aby ste uvoľnili napätie v svaloch a zlepšili ich prekrvenie.