Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať digitálnu kameru

Digitálna kamera na statíve zameraná na západ slnka.Chcete si nahrať vaše rodinné oslavy, a neviete akú digitálnu kameru si vybrať? Alebo ste content producer, ktorý hľadá novú techniku na zlepšenie kvality svojich videí? Výber digitálnej kamery nie je vôbec nič jednoduché. Kamery sa líšia nielen v parametroch, ale aj v typoch a funkciách. A práve preto sme tu pre vás my, aby sme vám rozhodovanie uľahčili. Poďme si spoločne vybrať novú digitálnu kameru!

Na rozlíšení nešetrite

Azda najdôležitejšou vlastnosťou každej digitálnej kamery je jej rozlíšenie, resp. rozlíšenie nahrávaného videa. Rozlíšenie hovorí o počte pixelov v každej snímke. Pixel predstavuje jeden bod na celej obrazovke. To znamená, že video s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov (Full HD), má 1920 pixelov na šírku a 1080 na výšku. Viac pixelov znamená ostrejšie a kvalitnejšie video. Digitálne kamery majú najčastejšie jedno z týchto 3 rozlíšení:

  • HD (1280x720) – digitálne kamery s týmto rozlíšením sú pomaly na ústupe. Kedysi dominovali trhu, ale dnes sa im vyrovná aj väčšina smartfónov. Stále však ide o adekvátne rozlíšenie pre webkamery a bezpečnostné digitálne kamery.
  • Full HD (1920x1080) – predstavuje zlatý štandard rozlíšenia digitálnych kamier. Kamery s týmto rozlíšením sa hodia do auta, na natáčanie svadieb a osláv. Sú dobrou voľbou aj pre začínajúcich YouTuberov a amatérskych filmárov.
  • 4K (3840x2160) – poskytuje vysoko detailné videá, ktoré ani na veľkých displejoch nestratia na kvalite. Vďaka väčšiemu počtu pixelov môžete videá aj priblížiť a zamerať sa na detaily, bez rozmazania obrazu. 4K rozlíšenie predstavuje skvelú investíciu, ktorá môže pomôcť odlíšiť sa od konkurencie.

Okrem spomínaných rozlíšení dnes nájdete aj digitálne kamery, ktoré nahrávajú v 8K či dokonca 12K. Ide však už o drahé modely, ktoré sú určené pre profesionálne natáčanie filmov alebo športových podujatí.

Rozlíšenie mesta v HD, 4K a 8K

O kvalite rozhoduje aj počet snímok za sekundu

Počet snímok za sekundu (frames per second, skrátene FPS) je jednotka, ktorá meria výkon pri snímaní a prehrávaní videí. Ľudský mozog dokáže samostatne spracovať približne 12 FPS. Vyššie frekvencie vnímame tak, že obrazy sú v pohybe. Väčšina kamier používa na natáčanie rýchlosť približne 2430 snímok za sekundu. Ide o bežnú frekvenciu väčšiny videí.

Platí však, že čím je FPS vyššie, tým je pohyb videa plynulejší. Práve preto väčšina kamier používa frekvenciu 60 snímok za sekundu. Táto frekvencia dokáže plynulo a realisticky zobraziť každý pohyb, pričom sa hodí aj na natáčanie akčnejších videí. Kamery s veľmi vysokým počtom snímok za sekundu ako napríklad 120 FPS slúžia na natáčanie spomalených videí.

Ako ukladajú kamery nahrané video

Dôležitým parametrom, ktorý netreba pri výbere zanedbať, je ukladanie videa. Stretnúť sa môžete s digitálnou kamerou so slotom pre pamäťovú kartu. Tieto kamery ukladajú video na vloženú pamäťovú kartu. Pamäťové karty majú rôzne kapacity. Výhodou je jednoduché stiahnutie videa na PC, ich väčšia odolnosť a schopnosť neustáleho prepisovania. Problémom býva výsledná kvalita videa, ktorá kvôli komprimácií videa klesá.

HDD digitálne kamery predstavujú druhý spôsob ukladania videa. Tieto digitálne kamery majú zabudovaný interný harddisk, na ktorý je dovolené natočiť video v najvyššej kvalite. V závislosti od typu kamery dokážu nahrať aj 30 hodín videa. Snímajú takisto aj zvuk vo vyššej Dolby Digital 2,0 kvalite. Naraziť môžete aj na digitálne kamery s kombinovaným záznamom. Tie dovoľujú ukladať video súčasne v nižšej kvalite na pamäťovú kartu ako aj video vo vyššej kvalite na harddisk. Pri výbere myslite hlavne na to, že väčšie rozlíšenie znamená väčší súbor.

Pamäťové karty do digitálnej kamery veďla objektívu.

Nezabúdajte na stabilizáciu

Pri tvorení videí zohráva stabilita obrazu dôležitú úlohu. Kvôli zlej stabilizácií môže video pôsobiť veľmi neprofesionálne. Stretnúť sa môžete s dvoma tipmi stabilizácie.

Prvou je elektronická stabilizácia. Ide o vysoko efektívnu metódu, ktorá vykompenzuje chvenie rúk a trasúci pohyb počas natáčania. Robí to tak, že vyrovnáva chvenie pomocou rozsiahlejšieho záberu pričom posúva obraz tak, aby trasúce objekty ostali na mieste.

Optická stabilizácia je ďalší systém, ktorý kompenzuje otrasy digitálnej kamery. Objektív týchto kamier obsahuje plávajúci resp. pohyblivý prvok, ktorý sa pohybuje a kompenzuje trasenie kamery. V prípade, že digitálna kamera nedisponuje ani jedným stabilizačným systémom, odporúčame použitie statívu.

Snímač a objektív

Objektív patrí medzi kľúčovú časť každej digitálnej kamery. Objektív je nástroj, ktorý privádza svetlo do pevného ohniska. V prípade digitálnej kamery, objektív smeruje svetlo na digitálny snímač. V prípade objektívu sledujte najmä jeho širokouhlosť. Tá sa udáva v milimetroch, a určuje aký uhol pohľadu, respektíve aká veľká časť bude zachytená. Širokouhlé objektívy ponúkajú širší uhol záberu, ale tým aj menšie zväčšenie. Klasické kamery majú hodnotu 40 mm. Širokouhlé sa pohybujú v rozmedzí 35 mm a menej.

Pre výslednú kvalitu videa je rovnako dôležitý aj snímač. Ide o vnútornú časť kamery, ktorá prijíma svetlo a premieňa ho na výsledné video. Ide o tisícky bodov citlivých na svetlo, ktoré zachytávajú všetko, čo je vidieť cez objektív. Dôležitým parametrom je počet, ale aj veľkosť pixelov snímača. Platí, že väčšie pixely prenášajú kvalitnejší obraz. U klasických digitálnych kamier sa stretnete s CMOS snímačom, ktorý farby zachytáva dynamicky a výrazne. Hodí sa do priestorov s horším svetlom. Pri profesionálnych kamerách môžete naraziť na trojčipové vyhotovenie. Každý snímač tu zameriava jednu farbu z RGB spektra, a následne ich spája do finálneho obrazu. Trojčipové vyhotovenie podáva vyššiu kvalitu obrazu.

Objektív namierený na mesto

Zoom kamery

Zoom predstavuje špeciálny objektív digitálnej kamery, ktorý ponúka viacero odlišných ohniskových vzdialeností. Tieto vzdialenosti dokáže meniť pričom umožňuje priblíženie vzdialených objektov. Zoom môžeme rozdeliť do dvoch typov.

Optický zoom dosahuje priblíženie pohybom jednotlivých častí v objektíve. Sklenené prvky sa pohybujú tam a späť a vytvárajú rôzne vzdialenosti. Výhodou je zachovanie rovnakej kvality videa. Nevýhodou je však veľmi veľká citlivosť aj na jemné pohyby vašej ruky.

Digitálny zoom približuje obraz už bez pohybu snímačov. Kamera vyberie iba časť snímky, ktorú priblíži. Nevýhodou je však menej kvalitný obraz, v ktorom môžete vidieť jednotlivé pixely.

Digitálne kamery a ich typy

Aj napriek spoločným parametrom, zaraďujeme kamery do niekoľkých typov. Rozhodujúcim faktorom je tu ich využitie. Dôležité sú však aj ich rozmery a extra funkcie. Medzi 5 základných typov digitálnych kamier patria:

  1. Klasické videokamery
  2. Profesionálne kamery
  3. Akčné outdoor kamery
  4. Digitálne kamery do auta
  5. Bezpečnostné kamery

Zaznamenajte dôležité chvíle na videokameru

Tieto klasické, domáce videokamery sú stavané na nahrávanie rodinných výletov, osláv a všetkých dôležitých udalostí vo vašom živote. Ich obsluha je veľmi jednoduchá a nekomplikovaná. Sú ergonomické, aby ste ich pohodlne mohli držať dlhšiu dobu v ruke. Disponujú taktiež displejom, na ktorom si viete skontrolovať nahrané video. Domáce kamery pracujú s rozlíšením Full HD so snímačom CMOS. Nájdu sa ale aj modely so 4K rozlíšením.

Muž natáča video pomocou digitálnej kamery.

Digitálne kamery pre profesionálov

Tieto kamery sú vybavené tým najpokročilejším vybavením. Bežne nahrávajú videá v rozlíšení 4K a niektoré modely dokonca aj vyššie pri frekvencií 60 FPS. Často sú vybavené aj 20x optickým zoomom, trojčipovým vyhodnocovacím snímačom a kvalitným mikrofónom. Umožňujú taktiež výmenu objektívov a pridávanie filtrov. Majú široké uplatnenie, ich ovládanie je však náročné. Nevýhodou býva aj ich väčšia veľkosť a váha. Pre ich komfortnejšie použitie je niekedy nutný statív.

Pre adrenalínových nadšencov sú to akčné kamery

Ide o malé, prenosné digitálne kamery, ktoré dokážu zachytiť všetky outdoorové aktivity od bicyklovania až po tandemový zoskok. Akčné kamery sú prachu, vode a nárazu odolné. Disponujú kvalitným rozlíšením s vysokou frekvenciou snímok. Vďaka tomu dokonale dokážu zachytiť každý pohyb. Kľúčovým je pre ne kvalitný stabilizátor a dobrá batéria.

Akčná digitálna kamera umiestnená na bicykli

Poistite sa kamerou do auta

Digitálne kamery do auta sú kompaktné kamery, ktoré bývajú najčastejšie umiestnené na palubnej doske auta. Tieto kamery slúžia na nahrávanie cesty počas šoférovania. V prípade nehody poskytujú cenné informácie pre políciu a poisťovňu. Video nahrávajú v slučke. To znamená, že v prípade zaplnenia pamäťovej, karty začne kamera prepisovať najstaršie záznamy novými. Digitálne kamery do auta používajú širokouhlý objektív, ktorý zachytáva zorné pole celej cesty. Niektoré môžu disponovať detekciou pohybu, ktorá automaticky spustí nahrávanie pri pohybe auta.

Ochráňte svoj majetok bezpečnostnou kamerou

Bezpečnostné alebo IP kamery slúžia na monitorovanie a zabezpečenie domácnosti. Veľa modelov poskytuje tzv. vzdialené monitorovanie. Bezpečnostné kamery priamo posielajú živý záznam do vášho počítača alebo telefónu. Video dokážu nahrávať v rôznych rozlíšeniach. Štandardne je to však HD a FullHD kvalita. Niektoré kamery môžu byť vybavené aj senzorom detekcie pohybu, ktoré vám v prípade akéhokoľvek pohybu pošlú upozornenie na telefón. Ďalšou užitočnou funkciou býva aj nočné videnie.

Bezpečnostná kamera do záhrady

Výber kamery nie je vôbec jednoduchou úlohou, keďže existuje viacero faktorov, ktoré treba zvážiť. Veríme však, že tento článok vám aspoň trochu pri výbere novej kamery pomohol. Dúfame, že si dobre vyberiete a s novou digitálnou kamerou budete spokojný.

Súvisiace kategórie

Digitálne kamery