Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať herné slúchadlá

Hráčske slúchadlá značky Yenkee.

Okrem špičkového zvuku vás čaká maximálne pohodlie pri hraní vďaka špeciálnemu tvaru slúchadiel. Výrobcovia gaming slúchadiel mysleli aj na tento detail a vďaka rôznym nastaveniam, ergonomickému dizajnu s mäkkým náušníkom sa môžete ponoriť do sveta hier na dlhé hodiny.

Zvuk a dizajn slúchadiel nie sú jediným bonusom, ktoré prinášajú herné slúchadlá. Pri výbere je dobré sa zamerať aj na ďalšie parametre, ktoré vám prinesú komfort a maximálny zážitok pri hraní hier.

V prvom rade, výber herných slúchadiel je veľmi individuálny a závisí od vašich preferencií a potrieb. Dôležité je nájsť rovnováhu medzi zvukovou kvalitou, pohodlím, cenou a funkčnosťou, aby ste boli spokojný s konečným výsledkom. Poradíme vám, na čo všetko sa zamerať pri kúpe slúchadiel, aby ste si vybrali naozaj kvalitné herné slúchadlá.

Aké herné slúchadlá sú na výber

Pred kúpou je dobré si ujasniť aké prevedenie herných slúchadiel uprednostňujete. 

Na výber máte herné slúchadlá na uši, pre ktoré sú špecifické veľké náušníky úplne pokrývajúce uši. Tieto slúchadlá poskytujú dobrú izoláciu od okolitého hluku a často majú výborný zvukový výkon. Sú pohodlné na dlhšie používanie, avšak môžu byť objemnejšie a môže vám po čase prekážať ich vyššia váha. Nemusí to byť však pravidlo, výrobcovia sa sústreďujú na výrobu herných slúchadiel s čo najmenšou váhou a sľubujú tak oveľa vyšší komfort pri dlhom nosení.

Pre lepší prehľad, priemerná váha herných slúchadiel na uši sa pohybuje okolo 200 - 400 gramov a niektoré špeciálne modely môžu byť ešte ťažšie. Najnižšia váha herných slúchadiel je zvyčajne vo výsledku váha in-ear slúchadiel, ktoré sú veľmi malé a ľahké. Ich váha sa pohybuje okolo 10 - 20 gramov, pričom niektoré modely môžu byť ešte ľahšie.

Herné slúchadlá na uši s externým mikrofónom.

 

Herné slúchadlá do uší (kôstky a štuple) síce nie sú príliš rozšíreným typom, sú však vyhľadávané pre ich nízku hmotnosť a viacúčelovosť. Ich kompaktnosť umožňuje jednoduché prenášanie a použitie aj na cestách. Herné špunty môžu poskytovať lepšiu izoláciu od okolitého hluku vďaka tesnému priliehaniu k ušiam čo znamená, že sa budete vedieť lepšie sústrediť na hru a eliminovať rušivé zvuky zo svojho okolia. V tomto prípade spomínaná izolácia okolitého zvuku závisí aj od prítomnosti rôznych funkcií, ako je napríklad funkcia aktívneho potláčania hluku (ANC). Túto veľmi obľúbenú funkciu nájdete v kvalitnejších slúchadlách.

Rozdiel, medzi hernými slúchadlami do uší a hernými slúchadlami na uši, je aj v prítomnosti mikrofónu. Zatiaľ čo herné slúchadlá na uši môžu mať mikrofón integrovaný alebo externý, herné slúchadlá do uší majú mikrofón len integrovaný. O tom, že aj kvalita mikrofónu je dôležitá pri výbere herných slúchadiel, sa dozviete v tomto článku.

Herné príslušenstvo s gaming slúchadlami do uší.

 

Výber medzi hernými slúchadlami do uší a hernými slúchadlami na uši závisí najmä od vašich preferencií a účelu použitia slúchadiel. Herné slúchadlá do uší sú výhodné pre tých, ktorí preferujú kompaktnosť, pohodlie a izoláciu od okolitého hluku. Slúchadlá na uši majú zase lepšie reproduktory a možnosť väčšej reprodukcie priestorovej zvukovej scény.

Mnoho herných slúchadiel je vhodných na použitie aj mimo herného prostredia. Jednoducho ich môžete využiť na počúvanie hudby, sledovanie filmov, pracovné konferenčné hovory a ďalšie aktivity, čo znamená, že získate výhody viacúčelového zariadenia.

Herné slúchadlá s mikrofónom poslúžia nielen na hranie hier.

 

Konštrukcia herných slúchadiel

Okrem prevedenia slúchadiel myslite aj na ich konštrukciu. Výber správnej konštrukcie herných slúchadiel je dôležitým aspektom najmä pre konečný zážitok z hrania hier alebo aj z počúvania hudby. Každá konštrukcia slúchadiel, otvorená, uzavretá a polouzavretá, prináša svoje výhody a nevýhody a zohráva dôležitú úlohu pri poskytovaní želaného zážitku z hry.

Gaming slúchadlá s otvorenou konštrukciou umožňujú prirodzenejší zvukový zážitok a lepší priestorový dojem, čo môže byť výhodné pri hrách, kde je dôležitá presnosť zvuku a lokalizácia zvukových efektov.

Naopak, herné slúchadlá s uzavretou konštrukciou sa viac sústreďujú na lepšiu izoláciu od okolitého hluku, a teda na herný zvukový obsah bez rušenia vonkajšími zvukmi.

Polouzavretá konštrukcia slúchadiel kombinuje prvky uzavretej a otvorenej konštrukcie, čo umožňuje vyváženú izoláciu od okolitého hluku a prirodzený zvukový zážitok.

Herné slúchadlá a mikrofón

Pri výbere herných slúchadiel je dôležité venovať pozornosť aj mikrofónu. Mikrofón v herných slúchadlách je totiž dôležitým prvkom pri hraní hier najmä tam, kde je potrebná spolupráca, koordinácia a komunikácia s tímom alebo inými hráčmi.

Aj keď mikrofón predstavuje neoddeliteľnú súčasť hráčskych slúchadiel, nie vždy ho budete chcieť používať. Niektoré modely umožňujú mikrofón pohodlne odpojiť od konštrukcie slúchadiel alebo ho jednoducho deaktivovať pomocou tlačidla. Iné herné slúchadlá môžu mať mikrofón sklápací či vysúvací. Pri herných slúchadlách do uší nájdete mikrofón umiestnení priamo na kábli, jeho kvalita však nebýva príliš vysoká.

Dôležitejšie ako umiestnenie mikrofónu je však jeho smerová charakteristika, ktorá ovplyvňuje snímanie okolitých zvukov. Práve preto si pri výbere herných slúchadiel všímajte aj typ mikrofónu.

Gaming slúchadlá môžu mať dva typy mikrofónu. Prvým je všesmerový mikrofón, ktorý umožňuje snímať zvuky zo všetkých smerov a dokáže zachytiť aj okolitý zvuk. Druhým typom je smerový mikrofón, ktorý sníma zvuky len z jedného smeru, počujete však aj svoje okolie. Smerové mikrofóny sú viac žiadané pre hráčov najmä pre ich schopnosť minimalizovať vznik echa v komunikácii, čo je dôležité pre plynulú a čistú interakciu s ostatnými hráčmi.

 

Osoba používa na hranie hier herné slúchadlá s externým mikrofónom.

Výber herných slúchadiel podľa pripojenia a kompatibility

Pri výbere herných slúchadiel je dôležité zvážiť možnosti pripojenia ako aj kompatibilitu s rôznymi zariadeniami. Čo sa týka pripojiteľnosti, existujú dve možnosti. Na výber máte herné slúchadlá s káblom alebo herné slúchadlá bezdrôtové. Aké majú jednotlivé typy výhody a nevýhody a ktoré sú lepšie?

Bezdrôtové herné slúchadlá ponúkajú voľnosť pohybu až do určitej vzdialenosti od zariadenia (cca 10 metrov od zariadenia, z ktorého sa pripájate). Hráčske slúchadlá bezdrôtové sú obzvlášť výhodné pri hrách, ktoré vyžadujú viac pohybu napríklad pri používaní herných konzol. Ich hlavnou nevýhodou je, že vyžadujú napájanie batériou, a teda je potrebné pravidelne kontrolovať stav batérie a slúchadlá nabíjať.

Okrem toho sa môže stať, že bezdrôtové gaming slúchadlá môžu mať určitú mieru oneskorenia signálu (latenciu), čo môže ovplyvniť synchronizáciu zvuku s obrazom. Pri niektorých herných žánroch, ako sú napríklad akčné hry, môže byť toto oneskorenie nepríjemné.

Káblové gaming slúchadlá sa pripájajú cez USB alebo klasický 3,5 mm jack a majú obmedzený dosah vzhľadom na dĺžku kábla, čo však nemusí predstavovať nevýhodu ak si vyberiete slúchadlá s dostatočnou dĺžkou kábla. Na trhu nájdete herné slúchadlá s rôzne dlhým káblom, od niekoľkých desiatok centimetrov až po 6 metrov. Záleží len na vás, aká dĺžka kábla bude pre vás dostatočná. Ak plánujete hrať hry, napríklad na stolnom počítači, nebudete potrebovať extra dlhý kábel. Poobzerajte sa po herných slúchadlách s dĺžkou prívodného kábla do 2 metrov, ktorý by vám mal úplne stačiť a neobmedzovať vás v pohybe a zároveň sa zbytočne nezamotávať.

Výhodou káblových herných slúchadiel je najmä to, že poskytujú stabilné pripojenie medzi slúchadlami a zariadením, čo eliminuje možné prerušenia alebo straty signálu a tiež prinášajú lepšiu kvalitu zvuku.

Dôležitá je aj kompatibilita slúchadiel so zariadeniami a ich operačnými systémami. Pred kúpou sa uistite, že vami vybrané herné slúchadlá budú spolupracovať so systémami, ako sú Windows, iOS, Android a tiež hernými konzolami, ako sú PlayStation, Xbox One či Nintendo Switch.

Herné slúchadlá bezdrôtové.

Citlivosť a impedancia

Citlivosť priamo ovplyvňuje akustický výkon herných slúchadiel. Uvádza sa v decibeloch (dB). Hodnota citlivosti sa obvykle pohybuje v rozmedzí 90 dB až 120 dB. To znamená, že pri vstupnom signáli určitej úrovne budú slúchadlá schopné produkovať zvuk so spomínanou hlasitosťou. Ak budete hrať hry v rušnom prostredí, odporúčame siahnuť po herných slúchadlách s vyššou citlivosťou (120 dB) preto, aby ste bol schopný jasne počuť zvuky hry bez toho, aby ste museli zvyšovať hlasitosť na maximum.

Myslite však aj na svoje zdravie a neprekračujte bezpečné hranice hlasitosti. Slúchadlá s veľmi vysokou citlivosťou môžu byť príliš hlasné a v dlhodobom horizonte môžu spôsobiť poškodenie sluchu.

Impedancia sa vyjadruje v ohmoch (Ω) a meria odpor prúdu, ktorý cez slúchadlá prechádza. Nižšia impedancia znamená menej odporu a vyšší prúd, čo môže mať za následok hlasnejší zvuk. Naopak, vyššia impedancia znamená viac odporu a menej prúdu, čo môže vyžadovať silnejší zosilňovač pre dosiahnutie požadovanej hlasitosti. Zosilňovač budete potrebovať vtedy ak majú herné slúchadlá impedanciu približne 200 - 250 Ω.

Výber herných slúchadiel s vyváženými funkciami predstavuje dokonalú spoluprácu pri hraní hier.

Frekvenčný rozsah herných slúchadiel

Frekvenčný rozsah herných slúchadiel sa týka rozsahu frekvencií, ktoré sú schopné prehrávať. Frekvenčný rozsah sa udáva v hertzoch (Hz) a obvykle sa pohybuje od 20 Hz do 20 000 Hz.

Pri výbere herných slúchadiel je dôležité zvážiť frekvenčný rozsah a zvukový profil, ktorý vyhovuje vašim preferenciám. Niektoré slúchadlá sa špecializujú na basové frekvencie a poskytujú silnejší a hlbší bas, zatiaľ čo iné herné slúchadlá sa zameriavajú na vyššie frekvencie a poskytujú výraznejšie detaily.

Nižšia hranica frekvenčného rozsahu (napr. 20 Hz) zodpovedá basovým frekvenciám, ktoré sú zodpovedné za hlboký zvuk a hudobné efekty s väčším a hlbším zvukom. Vyššia hranica (napr. 20 000 Hz) sa týka výškových frekvencií, ktoré zabezpečujú jasný a detailný zvuk.

Je dôležité si však uvedomiť, že vnímanie frekvencií môže byť individuálne a niektorí ľudia nemusia rozoznávať extrémne nízke alebo vysoké frekvencie. Ideálne je ak si môžete slúchadlá vyskúšať v praxi, aby ste mohli posúdiť či vám vyhovuje frekvenčný rozsah daných herných slúchadiel.

Funkcie a vlastnosti gaming slúchadiel

Najmä drahšie hráčske slúchadlá majú rôzne bonusové funkcie a vlastnosti, ktoré oceníte pri pravidelnom používaní.

Hlasové ovládanie v herných slúchadlách (Amazon Alexa, Google Assistant alebo Apple Siri) umožňuje hráčom rýchlo a pohodlne meniť nastavenia, riadiť prehrávanie hudby, prijímať hovory, alebo používať funkcie inteligentných asistentov. S hlasovým ovládaním môžete napríklad zmeniť hlasitosť, prepínať medzi rôznymi zvukovými režimami, nastaviť presnosť virtuálneho priestoru zvuku, ako napríklad 7.1 surround zvuk a podobne.

Niektoré herné slúchadlá môžu mať aj špeciálne osvetlenie, ktoré slúchadlám dodáva jedinečný štýl. Toto podsvietenie nemá nijaký vplyv na kvalitu zvuku herných slúchadiel. Svietiace slúchadlá sú dostupné ako jednofarebné či viacfarebné, ktoré umožňujú striedanie farieb alebo zvolenie jednej konkrétnej farby.

Herné slúchadlá môžu mať otočné mušle a skladaciu konštrukciu a poskytnúť vám tak väčšiu flexibilitu a pohodlie pri ich používaní.

Mnoho výrobcov herných slúchadiel ponúka pridružené aplikácie, ktoré vám umožňujú prispôsobiť nastavenia zvuku podľa vašich preferencií. Tieto aplikácie poskytujú možnosti nastavenia hlasitosti, vyváženia basov, výšok a iných zvukových parametrov. Môžu tiež ponúkať prednastavené režimy optimalizované pre rôzne typy hier alebo hudobných žánrov.

Herné slúchadlá so sklápacím mikrofónom.

 

Herné slúchadlá disponujú rôznymi významnými technológiami

Technológia aktívneho potlačenia okolitého zvuku (ANC) umožňuje potlačiť okolitý hluk pomocou mikrofónov, senzorov a signálového spracovania. Táto technológia je veľmi užitočná pri hraní hier, pretože vám umožňuje sústrediť sa na herný zvuk bez rušivých okolitých zvukov.

Okrem aktívneho potlačenia hluku môžu mať herné slúchadlá aj pasívne potlačenie hluku vďaka konštrukcii slúchadiel, ktorá izoluje uši od okolitého hluku. Používajú sa napríklad špeciálne dizajnované mušle, husté výplne alebo špeciálne náušníky, ktoré redukujú prenikanie okolitého zvuku.

Zvukové technológie DTS Headphone: X alebo Dolby Atmos sú navrhnuté na poskytnutie vysoko presného 3D zvuku. Pomocou nich môžu herné slúchadlá vytvoriť dojem, že zvuk prichádza z rôznych smerov, čo zlepšuje lokalizáciu zvukov v hre.

 

Prítomnosť zvukových technológií v herných slúchadlách.

Príslušenstvo k herným slúchadlám

Jednotliví výrobcovia sa od seba snažia herné slúchadlá odlíšiť aj príslušenstvom, ktoré kúpite priamo so slúchadlami. K štuplovým slúchadlám sú vo väčšine prípadov pribalené vymeniteľné štuple. Iné druhy slúchadiel majú v balení vymeniteľné náušníky alebo obal na slúchadlá, ktorý uľahčí ich prenos.

Práve preto pri kúpe konkrétneho modelu slúchadiel odporúčame sledovať nielen technické parametre, ale aj obsah balenia. Náhradné náušníky či obal na slúchadlá priamo v balení vám môžu ušetriť ďalšie peniaze.

Okrem príslušenstva, ktoré sa priamo týka slúchadiel by ste mali myslieť aj na ďalšie doplnky, ktoré sú nevyhnutné k hraniu hier. Hráči hier sa nezaobídu bez kvalitnej hráčskej klávesnice alebo presnej hernej myši. Objavte ďalšie herné príslušenstvo na našom e-shope.

Každý správny hráč potrebuje kvalitné herné príslušenstvo.

 

Ako vybrať herné slúchadlá podľa ceny

Cena herných slúchadiel sa môže vyšplhať aj na niekoľko sto eur. Je potrebné rátať s vyššou investíciou ak očakávate od herných slúchadiel, že budú mať špeciálne funkcie.

V cenovej kategórii do 50 € nájdete herné slúchadlá, ktoré majú jednoduchú konštrukciu, základné funkcie a nemusia obsahovať pokročilé technológie ako ANC alebo virtuálny priestorový zvuk.

Za zlatú strednú cestu považujeme herné slúchadlá v cenovej kategórii do 150 €. Tu už môžete očakávať kvalitnejšiu konštrukciu slúchadiel, lepšiu zvukovú reprodukciu a pokročilejšie funkcie. Herné slúchadlá v tejto cenovej relácii môžu obsahovať ANC, lepšie basy, vylepšené mikrofóny a aj možnosti prispôsobenia zvuku pomocou aplikácie.

Najkvalitnejšie herné slúchadlá majú vyššiu cenu, ktorá sa pohybuje od 150 - 300 € a viac. Vo vyššej cenovej relácii môžete od herných slúchadiel očakávať vysokú kvalitu zvuku, pokročilé funkcie ANC, presnejší priestorový zvuk a aj bezdrôtové pripojenie. Slúchadlá v tejto kategórii sú vyrobené z kvalitnejších materiálov a ponúkajú vysoký komfort, ktorý oceníte pri dlhom nosení.

Kvalitné gamer slúchadlá JBL.