Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kultivátor

Benzínový kultivátor Fieldmann, planeo elektro.

Starostlivosť o pôdu patrí k tým najdôležitejším, ale zároveň aj najnáročnejším prácam v záhrade. Kyprenie pôdy pomocou jednoduchých nástrojov ako je rýľ, lopata a motyka je zdĺhavé a fyzicky náročné. Práve preto je tu kultivátor, ktorý vám prácu s pôdou veľmi uľahčí. A to nie je všetko, multifunkčné kultivátory toho zvládnu omnoho viac. V našom článku vám vysvetlíme, čo všetko kultivátor dokáže, aby ste si vybrali presne taký aký potrebujete.

Kultivátor môžete používať prakticky po celý rok. Najprv ním skoro na jar upravíte pôdu ešte pred výsadbou. Potom počas vegetácie ho využijete na prekyprenie alebo odburiňovanie pôdy. Môže pomôcť aj so zberom úrody a nakoniec si ním pripravíte pôdu na zimný odpočinok.

Kultivátor alebo rotavátor?

Keďže mnoho ľudí si mýli kultivátor a rotavátor povieme si, aký je medzi nimi hlavný rozdiel. Rotavátor je lacnejší a pomerne jednoduchší stroj. Dokáže prekypriť pôdu iba povrchovo, pretože má plytší záber. Nízke otáčky burinu zvyčajne nerozomelú, ale iba vytiahnu na povrch, odkiaľ ju treba manuálne odstrániť.

Kultivátor je už omnoho výkonnejší stroj. Pôdu dokáže nielen prekypriť, ale aj poorať, a dokonca zvládne vytrhať aj burinu. Na trhu sú dostupné jednoúčelové a viacúčelové kultivátory.

  • Jednoúčelové kultivátory - postačia na prípravu pôdy a základné obrábanie menších plôch.
  • Multifunkčné kultivátory - vďaka silnejšiemu motoru a veľkému výberu príslušenstva zvládnu toho omnoho viac. Počet a priemer čepelí na kultivátore určuje do akej hĺbky a akej šírky dokážete pôdu prevzdušniť.

Elektrický mini kultivátor Fieldmann.

Rozdelenie kultivátorov

Kultivátory disponujú rôznymi druhmi pohonu. Podľa toho ich môžeme rozdeliť na ručné, elektrické, akumulátorové a benzínové.

Ručné kultivátory

Najjednoduchším druhom sú manuálne kultivátory, ktoré pracujú na základe vlastného pohonu. Sú akýmsi kompromisom medzi klasickým rýľovaním a okopávaním pôdy. S ich pomocou dokážete prekypriť pôdu pred výsadbou semien a taktiež ju premiešať s hnojivom. Tieto varianty lákajú nízkou cenou, dobrou mobilitou, ale v podstate všetku namáhavú prácu musíte urobiť sami.

Elektricky-kultivator-Fieldmann

Elektrické kultivátory

Majú pomerne nižší výkon ako ich benzínové náprotivky, avšak sú omnoho ľahšie a s nízkymi nákladmi na údržbu. Elektrický kultivátorhmotnosť približne od 10 do 15 kilogramov. Jednoducho sa s ním manévruje a je dobre skladovateľný. Dosahuje výkon do 1600 W a maximálny pracovný záber do 40 cm. Pôdu dokáže prekypriť do hĺbky 25 cm. To je postačujúce pre menšiu záhradku alebo skleník. Vďaka nízkej váhe jeho obsluhu hravo zvládnu aj ženy či starší ľudia. Jedinou nevýhodou je prítomnosť elektrického kábla a fakt, že k elektrickým kultivátorom sa nedá dokúpiť takmer žiadne príslušenstvo.

Mini kultivátor elektrická motyčka – k jemnému nakypreniu povrchu pôdy alebo na zapracovanie hnojiva je plne postačujúca. Je ideálna na menšie plochy alebo záhony vo fóliovníku. Nože, ktoré sú umiestnené vpredu poháňa elektromotor s príkonom 600 W. Pracovný záber je v priemere od 20 do 36 cm. Nože sa otáčajú 230 krát za minútu a premiešavajú pôdu do hĺbky 15 cm.

Ekologický akumulátorový kultivátor Fieldmann.

Akumulátorové kultivátory

Z hľadiska výkonu sú akumulátorové kultivátory porovnateľné s elektrickými. Ich veľkou výhodou je, že počas práce vás neobmedzujú žiadne prívodové káble a plusom je aj nižšia hmotnosť. Akumulátorový kultivátor má najväčší bonus v tom, že je ekologický. Doba prevádzky sa odvíja od kapacity akumulátora. AKU modely na jedno nabitie spravidla nevydržia pracovať dlhšie ako hodinu.

Akumulátor

Od kapacity akumulátora závisí akú veľkú plochu budete schopný obrobiť na jedno nabitie. Čím je väčšia kapacita batérie, tým dlhšie môžete s kultivátorom pracovať.

Kapacita je uvádzaná v ampér hodinách (Ah) od 2 až po 10 Ah. Výdrž batérie samozrejme ovplyvňuje aj typ terénu. Príliš kopcovitý terén výdrž batérie skracuje.

  • Kapacita batérie 2 až 3 Ah je dostačujúca na plochu zhruba 300 až 500 m2.
  • Ak plánujete obrábať plochu 500 až 700 m2 vyberajte akumulátor s kapacitou 4 až 5 Ah.

Náš TIP: Značka Fieldmann ponúka dobíjacie akumulátory s kapacitou 2 000 alebo 4 000 mAh, ktoré sú kompatibilné so všetkými výrobkami Fieldmann z programu AKU FAST POWER 20V. Úplne vám postačí jedna batéria, ktorú môžete používať pre ktorýkoľvek stroj z radu FAST POWER 20V.

Benzínové kultivátory

Benzínové kultivátory sú najvýkonnejšie. Disponujú robustnou konštrukciou a sú vhodné na obrábanie väčších plôch a záhrad. Benzínový kultivátor v jednom kroku prekyprí pôdu a zároveň odstráni burinu. Benzínové kultivátory môžu mať dvojtaktné alebo štvortaktné motory.

  • Kultivátory s dvojtaktným motorom - sú ideálne na obrábanie plôch na rovine aj na svahu so sklonom nad 7 stupňov.
  • Kultivátory so štvortaktnými motormi v porovnaní s dvojtaktnými dosahujú omnoho vyšší výkon. Štvortaktné motory so vstrekovacím mazaním sa používajú na rovine a na svahu do 7 stupňov.

Špeciálny benzínový kultivátor okopávačka – je určený na medziriadkové plečkovanie v zeleninovej alebo poľnohospodárskej výsadbe na väčších plochách. Pôdu spracúva do hĺbky 4 cm, preto slúži iba na povrchové prevzdušnenie.

Výkonný benzínový kultivátor Fieldmann.

Výkon

Výkon motora patrí medzi najvýznamnejšie parametre. Výkon je uvedený vo wattoch (W) alebo v jednotke konských síl (HP). Označenie HP sa používa pre benzínové modely. Pre ľahký výpočet postačí jednoduchý prevod: 1 HP sa rovná 746 W.

  • Pre elektrické kultivátory je postačujúci výkon od 1 000 W.
  • Pri benzínových motoroch by sa mal výkon pohybovať približne na hranici 4 HP až do 7 HP v závislosti od pracovného záberu.

Hĺbka a šírka záberu

Pracovný záber určuje šírku, ktorou nože kultivátora spracovávajú pôdu. Priemer nožov zasa určuje, do akej hĺbky je kultivátor schopný pôdu spracovať.

Hĺbka záberu závisí od toho, aké plodiny plánujete na záhonoch pestovať. Menšie elektrické kultivátory majú hĺbku záberu od 18 do 25 cm . Pri benzínových kultivátoroch je to v rozmedzí 35 až 40 cm a hĺbku zapracovania je možné podľa potreby nastaviť i pre náročnejšie plodiny.

Pre správny výber šírky záberu zohľadnite predovšetkým rozmer obrábaného pozemku. Menšie elektrické kultivátory sú zvyčajne osadené štyrmi kultivačnými nožmi a ich pracovný záber je približne 30 až 40 cm. Hobby benzínové kultivátory sú vybavené až šiestimi sadami nožov a ich pracovný záber sa pohybuje spravidla od 35 do 80 cm. Pri niektorých modeloch je možnosť nastavenia zmeny šírky pracovného záberu pridaním alebo odobraním nožov.

Benzínový kultivátor Fieldmann so sklopným kolieskom.

Počet nožov

Väčšina kultivátorov má vo výbave štyri rotačné nože. Profesionálne modely so širším záberom ich majú šesť, prípadne ponúkajú možnosť zväčšiť šírku záberu pridaním dodatočných nožov na hriadeľ. Čím viac čepelí, tým širší a taktiež aj hlbší pracovný záber zvládnu. Podľa charakteru pôdy je možné použiť dva základné typy kypriacich nožov a to pravouhlé v tvare písmena L alebo kopijovité.

  • Pravouhlé kypriace - sa používajú na ľahké a stredne ťažké pôdy.
  • Kopijovité nože - sú vhodné do ťažkých a kamenistých pôd.

Dôležité je aj samotné prevedenie nožov. Nože a ich hriadele musia byť skonštruované len z kvalitnej ocele a zároveň zaopatrené krytmi chrániacimi pred odlietajúcou zeminou alebo kamienkami.

Viete kedy pracovať s kultivátorom?

Na úspešnej práci s kultivátorom sa nemalou časťou podieľa okrem samotného typu kultivátora aj vlhkosť pôdy. Veľmi mokrá pôda obalí nože blatom alebo môže vytvárať neželané hrudy. Naopak ani preschnutá pôda nie je ideálna. Ak však musíte pracovať v preschnutej pôde je dobré použiť závažia, ktoré pomôžu nožom lepšie prenikať do zeminy.

Správnu vlhkosť pôdy spoznáte tak, že v dlani silne stlačíte hlinu a voľne ju pustíte na zem. Ak sa hrudka rozpadne pôda má ideálnu vlhkosť. V prípade veľmi vlhkej pôdy sa hrudka nerozpadne a naopak z príliš suchej hliny nie je možné hrudku vytvoriť.

Skultivovaná pôda plná živín s rastlinou.

Druhy kultivátorov

Jednoúčelové mini kultivátory s objemom do 35 cm3 sú určené na obrábanie pôdy v menších záhonoch alebo v skleníkoch. Ich šírka záberu je do 30 cm. Dajú sa použiť aj na odburiňovanie, či prípravu pôdy pre kvety a menšie rastliny.

Hobby kultivátor s hliníkovým obalom motora - sa hodí do pieskových a ľahkých pôd bez kameňov s rozlohou 3 až 6 árov. Je vhodný na jemné prekyprenie pôdy pred sejbou, na rozpracovanie záhradného hnojiva ako aj na narušenie koreňov buriny. Používa reťazový a remeňový prevod. Motor má výkon 3,5 až 5,5 HP a šírka záberu je od 35 do 80 cm.

Profi kultivátor s liatinový obalom motora – je uspôsobený na obrábanie stredne ťažkej a ťažkej pôdy bez kameňov s rozlohou 3 až 20 árov. Dá sa využiť na plošné kyprenie alebo na medziriadkové okopávanie. S pridaním príslušného adaptéra sa dá použiť aj na iné práce ako napríklad na sadenie zemiakov, oranie alebo kosenie. Disponuje závitovým (šnekovým) prevodom a remeňovým zosilneným prevodom so spiatočkou. Šírka záberu takéhoto kultivátora je od 60 do 100 cm. Jeho konštrukcia je prispôsobená náročnejším podmienkam.

Elektrický kultivátor Fieldmann s bezpečnostným prvkom.

Akú základnú výbavu môže ponúknuť kultivátor?

Bezpečné spúšťanie - spustenie kultivátora musí byť zabezpečené poistkou. Pri elektrických variantoch je väčšinou nutné súčasné stlačenie tlačidla spoločne so spúšťacou pákou. Inak nedôjde k zopnutiu spínača. Benzínové modely majú páku spojky zabezpečenú poistkou. Nemôže teda dôjsť k náhodnému spusteniu nožov.

Oceľový tŕň – označuje sa aj ako ostroha. Nájdete ho pri výkonnejších modeloch. Tŕň reguluje hĺbku záberu a slúži ako prirodzená brzda.

Madlo, riadidlá – mali by byť polohovateľné, aby ste si úchop vedeli výškovo prispôsobiť. Veľkou výhodou je ak sú sklopné kvôli lepšiemu uskladneniu.

Spätný chod – padne vhod, keď sa nemôžete pohnúť s kultivátorom dopredu alebo ani do strany.

Praktické príslušenstvo ku kultivátorom

Kultivátory môžu mať aj rôzne príslušenstvo, ktoré buď dostanete spolu so strojom, alebo si ho môžete postupne dokúpiť. Medzi také patrí:

Bubnová kosačka - pokosíte s ňou aj väčšie zatrávnené plochy.

Obracačka sena – postará sa o pokosenú trávu.

Snehová fréza – multifunkčný kultivátor vám dokáže pomôcť aj v zime pri odhŕňaní snehu z prístupovej cesty.

Pluhová radlica - je skvelým doplnkom k obrábaniu menších polí alebo veľkých záhonov.

Súvisiace kategórie

Kultivátory