Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať mobilnú klimatizáciu

Mobilná klimatizácia má obrovské množstvo výhod a je ideálnym riešením pre všetkých, ktorí v lete bojujú s horúčavami. Poradíme vám, ako vybrať mobilnú klimatizáciu, a ktorým parametrom venovať pri kúpe najviac pozornosti.

Dôvody, ktoré vás presvedčia o kúpe mobilnej klimatizácie

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo vašu domácnosť vybaviť mobilnou klimatizáciou. Aké sú najväčšie výhody prenosnej klimatizácie?

  • možnosť umiestnenia do ktorejkoľvek izby podľa potreby
  • jednoduchá inštalácia a ovládanie bez nutnosti zásahov do interiéru alebo stavebných úprav
  • po zapojení je ihneď pripravená na prevádzku
  • skvelé riešenie do bytov
  • bohatý výber modelov
  • cenovo dostupné
  • praktické funkcie

Objate všetky mobilné klimatizácie na našom e-shope a vyberajte si z bohatej ponuky modelov. Dostupné sú v rôznych veľkostiach, farbách a prevedeniach, takže si vyberie naozaj každý.

Ako funguje mobilná klimatizácia?

Mobilná klimatizácia potrebuje k svojmu fungovaniu elektrickú zástrčku a hadicu, ktorá odvedie teplý vzduch von z miestnosti. Prenosná klimatizácia by mala byť umiestnená v blízkosti okna alebo balkóna, aby bola dĺžka hadice dostatočná.

Celý princíp fungovania je jednoduchý. Teplý vzduch sa v prístroji schladí pomocou chladiaceho média a následne je vrátený do miestnosti. Zvyšky teplého vzduchu sú pomocou hadice odvádzané von z miestnosti a kondenzát (voda) je vyzrážaný priamo do nádržky alebo odvedený priamo s teplým vzduchom von.

Zabezpečenie vývodu klimatizácie

Hadica, prostredníctvom ktorej prúdi teplý vzduch von z miestnosti, sa umiestňuje do okna alebo na balkón, cez ktorý sa však môže vracať teplý vzduch späť. Aby teplý vzduch neprúdil späť do miestnosti, môžete si zaobstarať špeciálne tesnenie na okná. Prostredníctvom špeciálneho tesnenia zaistíte okno tak, aby sa späť do miestnosti nedostal žiadny teplý vzduch a tiež nechcený hmyz. Zvyčajne sú tesnenia okien univerzálne, takže si v našej ponuke príslušenstva ku klimatizáciám určite vyberiete.

Vývod mobilnej klimatizácie.

Ako vybrať mobilnú klimatizáciu podľa počtu hadíc

Na našom e-shope zakúpite mobilné klimatizácie s jednou alebo dvoma hadicami. Zistite, aké sú najväčšie rozdiely medzi jednotlivými modelmi a rozhodnite sa, ktorý typ vám bude viac vyhovovať.

Jednohadicová mobilná klimatizácia

Celý chod klimatizácie je zabezpečený prostredníctvom jednej hadice. To znamená, že rovnakou hadicou je vzduch v miestnosti nasávaný ale aj vyfukovaný. Prenosná klimatizácia vám izbu síce ochladí, ale na svoje fungovanie bude potrebovať väčšie množstvo energie.

Dvojhadicová prenosná klimatizácia

Tento typ klimatizáciedve hadice, kým jedna slúži na nasávanie vzduchu, druhá ho vyfukuje. Výhodou je najmä veľká energetická účinnosť a oveľa rýchlejšie schladenie miestnosti.

Ako vybrať mobilnú klimatizáciu podľa technických parametrov

Ponuka mobilných klimatizácií je veľká, a preto je lepšie, ak sa pri výbere riadite niekoľkými technickými parametrami. Často je rozhodujúcim faktorom najmä cena, a tak si môžete v jednej cenovej úrovni jednoducho porovnať viacero mobilných klimatizácií, aby ste na základe technickej špecifikácie našli najlepší model v pomere ceny a kvality.

Pri rozhodovaní vám pomôžu tieto parametre:

  • chladiaci výkon
  • hlučnosť
  • spôsob odvodu vody
  • lamely
  • energetická náročnosť

Nočný režim prenosnej klimatizácie.

Chladiaci výkon mobilnej klimatizácie

Aby bol chladiaci výkon mobilnej klimatizácie dostatočný, je nutné pri kúpe zvážiť, akú veľkú miestnosti budete klimatizovať. Všeobecne sa odporúča rátať pri 10 m2 na chladiaci výkon o veľkosti 1 kW. Na finálnu výkonnosť klimatizácie však majú vplyv aj okná, svetová strana, na ktorú je miestnosť otočená, či počet osôb v miestnosti. Vždy sa preto oplatí rátať pri kúpe s malou rezervou, aby bol chladiaci výkon prenosnej klimatizácie dostatočný.

Akú hlučnosť majú prenosné klimatizácie?

V tele mobilnej klimatizácie sa nachádza ventilátor s výparníkom a tiež kompresor, ktorý zvyčajne vydáva najviac hluku. Hlučnosť mobilnej klimatizácie úzko súvisí aj s jej výkonom. Platí, že čím je výkon vyšší, tým hlučnejšia je zvyčajne aj klimatizácia. Mobilné klimatizácie patria medzi najhlučnejšie a hladina ich zvuku sa pohybuje od 50 do 70 dB. Treba však poznamenať, že klimatizácia nemusí ísť celý deň na plný výkon a výhodou je aj funkcia “sleep”, ktorá umožňuje zníženie hlučnosti počas spánku.

Mobilné klimatizácie sa líšia spôsobom odvodu vody

Pri procese chladenia dochádza k odvlhčeniu vody (kondenzátu), ktorú je nutné z prístroja odviesť. Existujú 2 možnosti, ako je možné kondenzát z prístroja odviesť a záleží len na vás, ktorý z týchto spôsobov vám bude viac vyhovovať.

Prvou možnosťou je odvod vody priamo do nádržky, do ktorej sa voda skvapalní. Nádržku stačí raz za čas vyliať. Druhá možnosť odvádzania vody je pomocou hadice s teplým vzduchom. Ide o komfortnejší spôsob, pretože voda sa odvádza v plynnom skupenstve.

Cirkulácia vzduchu mobilnej klimatizácie Electrolux.

Cirkuláciu vzduchu ovplyvňujú lamely

Aby sa ochladený vzduch cirkuloval správne, je dôležité správne umiestnenie lamiel. V prípade, že by boli lamely umiestnené len vodorovne, mohol by chladný vzduch prúdiť len smerom dole. Obrovskou výhodou sú naklápacie lamely, vďaka ktorým si smer fúkania prispôsobíte presne podľa vašich predstáv.

Akú spotrebu energie má mobilná klimatizácia?

Pri kúpe prenosnej klimatizácie sledujte aj energetický štítok, ktorý informuje o konkrétnej energetickej triede. Podľa energetickej triedy ľahko zistíte či bude mať vaša nová mobilná klimatizácia vysokú spotrebu energie alebo naopak, či bude mať nižšiu spotrebu a vy ušetríte.

Mobilná klimatizácia a jej užitočné funkcie

Okrem ochladzovania vzduchu má prenosná klimatizácia aj viacero ďalších praktických vlastností. Najmä alergici určite ocenia funkciu odvlhčovania, ktorá zabraňuje tvorbe prachu a plesní vo vašom domove.

Užitočnou funkciou je aj možnosť kúrenia, ktorú oceníte najmä v prípade, že sa vo vašom paneláku ešte nespustilo centrálne kúrenie. Mobilná klimatizácia nie je schopná úplne nahradiť kúrenie radiátorom, kúrenie je možné až od teploty nad 10 °C a výsledná teplota sa zvýši len o približne 5 °C.

Mobilná klimatizácia ovládaná pomocou mobilnej aplikácie.

Doplnkové funkcie mobilnej klimatizácie

Jednotlivé modely mobilných klimatizácií majú aj veľa praktických funkcií, ktoré oceníte pri ich používaní. Doplnkové funkcie vám môžu zjednodušiť ovládanie, aby pre vás nastavenie režimov chladenia nebol žiadny problém.

Mobilná klimatizácia a jej doplnkové funkcie:

  • Nočný režim - mobilná klimatizácia má po spustení nočného režimu nižšiu hlučnosť, takže vás jej prevádzka počas spánku nebude rušiť.
  • WiFi - prenosnú klimatizáciu môžete ovládať aj prostredníctvom telefónu alebo tabletu, stačí sa pripojiť k WiFi a stiahnuť si aplikáciu konkrétneho výrobcu.
  • Časovač umožňuje nastavenie zapnutia alebo vypnutia prenosnej klimatizácie podľa vopred nastaveného času.
  • Automatický režim - v tomto režime si zvolíte teplotný stupeň, ktorý vám vyhovuje, a klimatizácia bude automaticky rozptyľovať chladný vzduch tak, aby bola docielená zároveň efektívnosť i úspora.
  • Turbo - umožňuje maximálne zvýšenie výkonnosti mobilnej klimatizácie podľa potreby, aby sa čo najrýchlejšie dosiahol požadovaný stupeň ochladenia.
  • Pojazdové kolieska - zabezpečujú jednoduchú manipuláciu, vďaka čomu pre vás pravidelné prenášanie klimatizácie nebude žiaden problém. Súčasťou býva aj integrovaná rukoväť, ktorá zariadi, že mobilná klíma sa bude ešte ľahšie prenášať.
  • Digitálny display - uľahčí vám kontrolu teploty v miestnosti, a zároveň zjednoduší celkové ovládanie. Na displeji má prenosná klíma zobrazené všetky nastavenia od aktuálne zapnutých programov, až po rýchlosť ventilátora.
  • Umývateľné vzduchové filtre - jednoduchá údržba bez ďalších zbytočných nákladov.
  • Diaľkové ovládanie - umožňuje nastavenie teploty pohodlne bez toho, aby ste museli vstávať a režimy voliť priamo na klimatizácii.

Súvisiace kategórie

Mobilné klimatizácie