Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať soundbar

Soundbar so samostatným subwooferom.

Soundbary sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú vylepšiť zvukový zážitok vo svojej domácnosti. Či ste milovníkom filmov, hudby alebo hier, kvalitný soundbar môže úplne zmeniť spôsob, akým ich vnímate. S jasnými výškami, plnými stredmi a silnými basmi vám kvalitný soundbar umožní pocítiť každý detail zvuku.

Soundbary sú obvykle jednoduché na nastavenie a používanie. Nie je potrebné žiadne zložité nastavenie reproduktorov alebo premyslené umiestňovanie káblov po miestnosti. Soundbar stačí umiestniť pod TV alebo na stenu a pripojiť k jednému zariadeniu. Jednoduchosť je vítaná, najmä pre ľudí, ktorí majú radi rýchle a praktické riešenia. Vďaka kompaktným rozmerom soundbaru navyše ušetríte aj množstvo miesta.

Výberu soundbaru je dobré venovať pozornosť, a preto vám odporúčame sa zamerať na niekoľko parametrov, ktoré sú kľúčové k dosiahnutiu čo najlepšieho zvukového zážitku. Najprv vám však prezradíme aké výhody má soundbar oproti integrovaným reproduktorom v TV.

 

Čo je soundbar a prečo je lepší ako integrované reproduktory v TV?

Soundbar je kompaktný reproduktorový systém, ktorý je navrhnutý tak, aby poskytoval kvalitnejší zvuk ako integrované reproduktory vo väčšine TV. Má obvykle dlhý úzky tvar a môžete ho jednoducho umiestniť pod TV alebo ho pripevniť na stenu. Soundbary majú viac reproduktorov v jednom zariadení a často sú doplnené o subwoofer pre výraznejší basový efekt. Aj preto, že sa výrobcovia TV príliš nezameriavajú na kvalitu ozvučenia TV je dobré zvoliť externý prostriedok, ktorý dokáže priniesť presne taký zvukový efekt, ktorý naplní všetky vaše očakávania.

Zhrnuli sme pre vás niekoľko výhod, prečo je soundbar skvelou voľbou:

Kvalitný zvukový výkon a zážitok - soundbary majú väčšiu výkonovú kapacitu a dokážu produkovať hlasnejší a plnší zvuk, čo prináša dychberúci zážitok pri sledovaní filmov, športových prenosov alebo počúvaní hudby.

Soundbary majú lepšie reproduktory a niekedy aj subwoofer pre výraznejší basový zážitok. Výsledkom je lepšia reprodukcia všetkých frekvenčných pásiem (výšky, stredy, basy) a jasnejší, detailnejší zvuk.

Dokonalý 3D priestorový zvuk, ktorý dokáže vytvoriť ilúziu surround zvuku bez potreby fyzických reproduktorov umiestnených okolo miestnosti. To pridáva hĺbku a priestor do zvuku, čo oceníte pri sledovaní filmov a hraní hier.

Vďaka rôznym možnostiam pripojenia, ako HDMI, optický vstup alebo bluetooth, umožňuje soundbar pripojenie k rôznym zariadeniam, ako je TV, blu-ray prehrávače, herné konzoly a mobilné telefóny.

Okrem toho, niektoré soundbary umožňujú rozšírenie systému o ďalšie reproduktory alebo subwoofer, čo poskytuje väčšiu flexibilitu pri vytváraní audio systému podľa vašich predstáv.

O tom, že je soundbar lepší ako vstavané reproduktory v TV, ste sa už mohli presvedčiť. Pri výbere soundbaru sa však môžete stretnúť aj s porovnaním soundbaru s domácim kinom. V článku na našom blogu sa venujeme aj tejto téme a podrobne sme pre vás spísali všetky výhody a nevýhody týchto dvoch zariadení, rovnako tak kedy sa oplatí kúpiť soundbar a naopak, kedy je lepšie siahnuť po domácom kine.

Soundbar pod TV.

Aké parametre sledovať pri kúpe soundbaru

Pri kúpe vás bude najviac zaujímať dizajn a funkcie soundbaru. Dobre si premyslite v akej veľkej miestnosti budete chcieť soundbar mať, na základe toho sa jednoducho dokážete rozhodnúť pre dostatočný výkon zariadenia. Rozhodujúcim je aj počet kanálov a tiež to, či uprednostníte soundbar so vstavaným alebo samostatným subwooferom.

Dôležitými parametrami, ktoré odporúčame pri kúpe sledovať a vďaka ktorým vám soundbar prinesie želaný zvukový zážitok, sú najmä tieto:

  • výkon
  • dizajn
  • počet kanálov
  • konektivita
  • funkcie

Výber soundbaru podľa veľkosti miestnosti

Najzásadnejším parametrom pri výbere soundbaru je jednoznačne veľkosť miestnosti, v ktorej sa má soundbar nachádzať. Veľkosti miestnosti je dobré prispôsobiť výkon soundbaru a vo všeobecnosti to znamená, že čím väčšia je miestnosť, tým výkonnejší budete potrebovať soundbar.

Zároveň však dbajte na to, aby výkon soundbaru nebol nadmerný. Ak máte menšiu miestnosť alebo tenké steny, mohlo by sa stať, že by ste mali problémy so skreslením zvuku, alebo by sa zvuk mohol jednoducho prenášať k susedom.

Soundbar a veľkosť miestnosti.

Aký výkon by mal mať soundbar

Výkon soundbaru je obvykle udávaný vo wattoch (W). Vyšší výkon znamená silnejší zvuk a schopnosť naplniť väčšie miestnosti. Ak má soundbar vstavaný subwoofer, výkon sa rozdeľuje medzi nich.

Ak vyberáte soundbar do menšej miestnosti, zamerajte sa na modely s výkonom od 200 – 300 W. Pokiaľ potrebujete zastrešiť väčší priestor, siahnite po soundbare s výkonom viac ako 400 W.

Subwoofer k soundbaru.

Je lepší soundbar so subwooferom alebo bez neho?

Pri rozhodovaní medzi soundbarom so subwooferom alebo bez neho zaváži niekoľko faktorov. V konečnom dôsledku toto rozhodnutie závisí od vašich požiadaviek na zvukový zážitok. Preto sa zamerajte na tieto základné kritériá, ktoré vám dokážu rozhodovanie výrazne uľahčiť:

Kvalita basov - subwoofer je reproduktor zameraný na reprodukciu nízkych frekvencií, čo zlepšuje kvalitu basového zvuku. Ak preferujete hlboké a silné basy, soundbar so subwooferom môže byť pre vás vhodnejšou voľbou.

Priestorovosť zvuku - subwoofer pridáva hĺbku zvuku. Pomáha vytvoriť efektívnejší zvukový zážitok a poskytuje pocit, že zvuk sa šíri z rôznych smerov. To je obzvlášť dôležité pri sledovaní filmov alebo počúvaní hudby, kde priestorový zvuk prispieva k ponoreniu sa do obsahu.

Aj veľkosť miestnosti zaváži pri rozhodovaní. Ak máte väčšiu miestnosť, subwoofer môže byť užitočným doplnkom, pretože pomáha naplniť priestor robustným zvukom a eliminuje riziko straty basových frekvencií v rozsiahlych oblastiach.

Estetický dojem a priestorové obmedzenia vyriešia soundbary so vstavaným subwooferom. Ak si však želáte mať samostatný subwoofer k svojmu soundbaru, výrobcovia mysleli aj na tento detail. Väčšina samostatných subwooferov plní nielen funkčnú vlastnosť, ale aj tú estetickú a dokonale ho zladíte k ostatným zariadeniam či s vašim štýlom vašej obývačky. Zároveň, samostatný subwoofer môže byť bezdrôtový, čo predstavuje ďalšiu výhodu a prispôsobenie sa priestorovým možnostiam vašej domácnosti.

Rozhodujúci je aj váš rozpočet. Soundbary so subwooferom majú zvyčajne vyššiu cenu ako tie bez neho.

Soundbar a bezdrôtový subwoofer

Dizajn a rozmery soundbaru

Výrobcovia stavili aj na estetickú stránku soundbaru, aby sa čo najviac priblížili vášmu vkusu. Práve preto máte možnosť vybrať si soundbar z viacerých prevedení. V ponuke nájdete modely s prvkami dreva, kovové alebo plastové soundbary, alebo v kombinácii s niektorým so spomínaných materiálov.

Rozmery a hmotnosť soundbaru vás budú najviac zaujímať vtedy, ak plánujete zariadenie umiestniť na policu alebo do stojana, ktorý je limitovaný nosnosťou.

Dizajn soundbaru.

Soundbar a počet kanálov

Počet kanálov definuje, koľko reproduktorov je v soundbare a ako dokáže zvukový priestor rozložiť po miestnosti. Prvé číselné označenie uvádza počet reproduktorov a druhé číslo uvádza prítomnosť subwooferu v zariadení.

Ak chcete vytvoriť priestorový zvuk a intenzívny zážitok, zvážte soundbar s viacerými kanálmi. Napríklad soundbar s 2.1 kanálovým systémom má dva reproduktory pre stereo zvuk a jeden subwoofer pre bohatý bas. Soundbary s viacerými kanálmi, ako napríklad 5.1 alebo 7.1, majú ešte viac reproduktorov a tiež subwoofer, čo umožňuje presnejšiu reprodukciu 3D zvuku.

Výhodou viackanálových soundbarov je aj ich schopnosť vytvorenia efektu surround zvuku, ktorý vás vtiahne do deja a poskytne pôsobivejší zvukový zážitok. Tieto systémy dokážu vytvoriť ilúziu zvuku prichádzajúceho z rôznych smerov a umožňujú vám ponoriť sa do filmových scén, hudby a hier.

Soundbary s viacerými kanálmi ponúkajú väčšiu flexibilitu a možnosť rozšíriť zvukový systém podľa vašich potrieb a preferencií. Môžete pridať externé reproduktory alebo subwoofer (v prípade ak ho soundbar neobsahuje), aby ste dosiahli ešte výkonnejší a presnejší zvukový zážitok.

Soundbary s centrálnym reproduktorom (3.1) sú špeciálne navrhnuté pre lepšiu reprodukciu dialógov. Centrálny reproduktor sa zameriava na vokály a prináša jasnejšie a lepšie dialógy v porovnaní s integrovanými reproduktormi v televízoroch.

Stretnúť sa však môžete so soundbarmi, ktoré majú označenie počtu kanálov pozostávajúcich z 3 čísel (napr. 5.1.2, 7.1.2). Tretie číslo uvádza prítomnosť stropného reproduktora, ktorý má vysielať zvuk nad seba a odrážať ho od stropu.

Jedinečný soundbar LG s troma reproduktormi vysielajúcimi zvuk nahor.

Konektivita soundbarov s inými zariadeniami

Premyslite si k akým zariadeniam chcete soundbar pripájať. Rovnako tak je dôležité sa uistiť, že vaše súčasné a budúce zariadenia budete vedieť bezproblémovo so soundbarom prepojiť.

Veľa soundbarov obsahuje HDMI vstupy a výstupy. Táto konektivita umožňuje prenos audio a video signálov medzi soundbarom a TV, hernou konzolou, blu-ray prehrávačom a ďalšími zariadeniami. HDMI ARC (Audio Return Channel) je špeciálna funkcia, ktorá umožňuje zvuk z televízie prehrávať cez soundbar bez potreby samostatného audiokábla.

Optický audio vstup je bežný konektor na soundbaroch. Tento digitálny konektor umožňuje prenos zvuku zo zariadení, ako sú televízie, DVD prehrávače a herné konzoly. Prepojenie sa uskutočňuje pomocou optického kábla.

Bluetooth konektivita umožňuje bezdrôtové prepojenie soundbaru so zariadeniami ako sú smartfóny a tablety. Môžete tak streamovať hudbu alebo zvukový obsah priamo z vášho zariadenia na soundbar bez potreby fyzického pripojenia.

Niektoré soundbary majú integrovanú wi-fi konektivitu, čo umožňuje prístup k streamovacím službám hudby, podcastom a internetovému rádiu. Taktiež je možné ich pripojiť do domácej siete a streamovať zvuk zo zdieľaných zariadení.

NFC je bezdrôtová technológia, ktorá umožňuje jednoduché a rýchle párovanie zariadení prostredníctvom dotyku. Niektoré soundbary túto funkciu majú a umožňujú tak pomocou jednoduchého dotyku rýchle pripojenie zariadení s NFC podporou, ako napríklad so smartfónmi.

Soundbary majú aj USB port alebo 3,5 mm audio vstup, čo umožňuje pripojenie zariadení, ako sú USB disky, MP3 prehrávače, alebo smartfóny pomocou audio kábla.

Soundbar a konektivita.

Technológie a funkcie, ktorými vás soundbary uchvátia

Soundbary myslia na vaše maximálne pohodlie. Niektoré majú zabudovanú podporu pre hlasových asistentov, ako je napríklad Amazon Alexa, Google Assistant alebo Apple Siri. Môžete požiadať hlasového asistenta, aby prehrával hudbu, upravoval hlasitosť, prepínal medzi vstupmi a vykonával ďalšie funkcie bez potreby použitia fyzického ovládača.

Ak však uprednostňujete ovládanie pomocou diaľkového ovládača, môžete si prostredníctvom neho jednoducho prepínať vstupy. Ovládač ďalej umožňuje ovládanie hlasitosti, riadenie zvuku, prepínanie režimov zvuku a ďalšie. Mnohé diaľkové ovládače majú aj špeciálne tlačidlá pre prístup k rôznym funkciám, ako je bluetooth párovanie alebo prevod do režimu hlasového ovládania.

Niektoré soundbary umožňujú ovládanie aj pomocou mobilnej aplikácie. Takto si môžete pohodlne nastaviť všetky funkcie soundbaru prostredníctvom smartfónu alebo tabletu.

Soundbar prináša dokonalý 3D zvuk vďaka moderným technológiám a funkciám.

Technológie 3D zvuku, ako je Dolby Atmos, Dolby Digital, DTS Digital Surround a DTS: X vám prinesú strhujúci zvukový zážitok.

Soundbary s Dolby Atmos podporou vytvárajú efekt 3D zvuku s hĺbkou a priestorovosťou, ktorá vám umožňuje ponoriť sa do zvukového prostredia.

Soundbary s podporou DTS:X umožňujú presnejšiu a realistickú reprodukciu zvuku z rôznych smerov, čím vytvárajú ešte intenzívnejší zážitok.

Virtual Surround Sound vytvára dojem priestorového zvuku bez potreby viacerých reproduktorov. Táto technológia využíva špeciálne algoritmy a digitálne spracovanie zvuku na vytvorenie efektu surround zvuku.

Okrem simulácie priestorového zvuku ponúkajú soundbary rôzne režimy, ktoré si môžete jednoducho prispôsobiť.

Nočný režim znižuje dynamický rozsah zvuku, aby sa minimalizovala rozdielnosť medzi hlasitými a tichými pasážami. Tento režim je užitočný, keď chcete počúvať zvuk v noci bez toho, aby ste rušili ostatných v domácnosti.

Režim jasného hlasu zdôrazňuje reprodukciu hlasu, aby bol lepšie počuteľný. Tento režim využijete najmä pri sledovaní televíznych programov alebo filmov, kde sa potrebujete zamerať na dialógy a zvukové efekty.

Režim hier zlepšuje zvukovú reprodukciu pri hrách. Môže ponúkať výraznejší zvukový efekt, presnejšiu lokalizáciu zvuku a minimalizovať oneskorenie zvuku, čo je pri hrách veľmi dôležité. Presná zvuková odozva môže totiž ovplyvniť herný zážitok.

Výber soundbaru podľa ceny

Pre lepšiu orientáciu môžeme soundbary na základe ceny rozdeliť do týchto kategórii:

  • od 80 € - soundbary so základnou výbavou s počtom kanálov 2.0 sú postačujúce pre menej náročného užívateľa
  • od 200 € - soundbary s počtom kanálov 2.1 alebo 3.1 a s funkciami naviac
  • od 400 € kúpite už soundbar s vyšším výkonom a väčším počtom kanálov a s Dolby Atmos a inými funkciami
  • od 800 € si prídu na svoje hudobní a filmoví nadšenci, ale aj hráči videohier. Do tejto cenovej kategórie patria tie najkvalitnejšie viackanálové soundbary prinášajúce dokonalý 3D zvuk vďaka moderným technológiám a funkciám

Soundbar v modernej obývačke.

Výber soundbaru podľa značky

Aj značka soundbaru môže pri výbere zavážiť, a to najmä v tom prípade ak vo vašej domácnosti už konkrétna značka dominuje. Môžete porovnať jednotlivé modely rovnakej značky medzi sebou alebo sa zamerať aj na iných výrobcov a zistiť aké majú prednosti. 

My sme pre vás spísali všetky výhody jednotlivých značiek, aby bolo pre vás porovnávanie a rozhodovanie čo najjednoduchšie.

V našej ponuke nájdete soundbary týchto známych výrobcov: