Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať sušičku prádla?

Sušička prádla je skvelým a veľmi užitočným pomocníkom v domácnosti. Umožňuje sušiť prádlo rýchlejšie, ako pri bežnom sušení na vzduchu. To je obzvlášť užitočné v prípade, ak potrebujete mať oblečenie rýchlo suché, napríklad pred cestou na dovolenku alebo pred pracovným stretnutím. Vďaka sušičke prádla máte oveľa viac času na iné dôležitejšie aktivity. Ďalšou výhodou sušenia bielizne v sušičke je tiež zachovanie kvality vášho oblečenia. Pri sušení na vzduchu môže byť totiž prádlo vystavené rôznym vonkajším vplyvom, ako sú napríklad slnko, vietor a prach, čo môže ovplyvniť kvalitu a farbu oblečenia.

Napriek viacerým výhodám sa nájde aj zopár nevýhod, ktoré môžu ovplyvniť výber vhodnej sušičky. Najčastejšie sa stretnete s názorom, že sušičky prádla majú vysokú energetickú spotrebu a niektoré modely sú hlučné. Preto, aby sme vám výber sušičky prádla uľahčili, spísali sme pre vás kľúčové kritériá, ktoré odporúčame zohľadniť pri výbere. Veríme, že si budete vedieť jednoduchšie vybrať sušičku, ktorá bude nielen energeticky úsporná, ale bude spĺňať všetky vaše potreby a požiadavky.

Sušička prádla s košom a naskladanou bielizňou.

 

Ako vybrať sušičku podľa technológie sušenia alebo, ako funguje sušička prádla?

Sušičky prádla pracujú tak, že privádzajú do bubna, v ktorom sa nachádza bielizeň, teplý vzduch. Tento teplý vzduch potom odstraňuje vlhkosť z bielizne, ktorá sa následne hromadí v nádržke alebo sa odvádza von zo sušičky pomocou potrubia.

Podľa technológie sušenia môžeme sušičky prádla rozdeliť na 2 základné typy:

  1. sušičky s tepelným čerpadlom
  2. kondenzačné sušičky

Sušička bielizne s tepelným čerpadlom

Sušičky bielizne s tepelným čerpadlom sa považujú za veľmi úsporné, pretože dokážu ohriaty vzduch, ktorý vznikne počas sušenia, opätovne použiť. Úspora energie tak predstavuje viac ako 50 % oproti kondenzačnej sušičke. Ďalšou skvelou výhodou týchto sušičiek je ich jednoduchá inštalácia, šetrnosť k veľmi jemnému prádlu a jednoznačne aj veľký výber modelov na trhu.

Nevýhodou môže byť vyššia obstarávacia cena sušičky, avšak táto investícia sa vám rýchlo vráti vďaka výraznej úspore energií.

Sušička, ktorá má na dvierkach zásobník na vodu, ktorú môžete použiť na zavlažovanie rastlín.

 

Kondenzačná sušička bielizne

Kondenzačné sušičky bielizne pracujú na princípe kondenzácie pary na vodu. To znamená, že vzduch vo vnútri sušičky sa zahreje buď pomocou tepelného čerpadla alebo vykurovacieho telesa čím vznikne vodná para. Horúca para sa kondenzuje na vodu a následne sa ukladá v kondenzačnom zásobníku, odkiaľ je potrebné vodu jednoducho vyliať. Niektoré kondenzačné sušičky však môžu mať aj možnosť pripojenia na odpad a vtedy sa nemusíte zaťažovať vylievaním vody zo zásobníka. Kondenzátor je však potrebné pravidelne čistiť, pretože tento typ sušičky nemá funkciu samočistenia kondenzátora.

Tieto sušičky prádla majú jednoduchú inštaláciu bez nutnosti zásahu do stavby. Vďaka kondenzačnej sušičke bude vaša bielizeň vysušená naozaj veľmi rýchlo a zároveň šetrne. Tento typ sušičky môže mať parnú funkciu, vďaka ktorej je bielizeň zbavená všetkých alergénov a baktérií, a tak je vhodná aj pre alergikov.

Za nevýhodu kondenzačnej sušičky sa považujú vyššie náklady na jej prevádzku a menšia ponuka modelov na trhu.

Bielizeň v sušičke prádla zbavená všetkých baktérií a alergénov.

 

Aké sušičky prádla sú na výber?

V ponuke nájdete rôzne druhy sušičiek prádla. Sú dostupné v rôznych prevedeniach a líšia sa predovšetkým veľkosťou a funkciami. Najčastejšie sa stretnete s nasledovnými sušičkami prádla:

  • štandardná sušička prádla
  • úzka sušička prádla
  • vstavaná sušička
  • sety práčky a sušičky

Štandardná sušička prádla vs úzka sušička prádla

Najdôležitejším kritériom pri výbere sú rozmery sušičky. Keďže vyberáte nie príliš skladný spotrebič, je dobré si pred kúpou premyslieť, kde sa bude sušička prádla nachádzať vo vašej domácnosti. Ak disponujete väčšou kúpeľňou alebo môžete sušičku prádla umiestniť pokojne kamkoľvek sa vám to hodí, môžete pokojne zvoliť štandardnú veľkosť sušičky prádla v rozmere 85 × 60 × 60 cm. Pokiaľ by ste si želali predsa len ušetriť viac miesta, na sušičku môžete jednoducho postaviť práčku alebo naopak. Budete k tomu potrebovať prepojovací medzikus, ktorý nájdete v príslušenstve k sušičkám na prádlo na našom e-shope.

Slim sušičky na prádlo sa hodia do menších priestorov a kúpeľní, a aj napriek svojej menšej hĺbke (od 45 - 60 cm) má všetky vlastnosti a funkcie, ako štandardná sušička na prádlo. Pri úzkych sušičkách je potrebné počítať s menšou kapacitou bubna, ktorá však stále postačí jednej osobe alebo nenáročnému páru.

Žena vyberá voňavé a vysušené prádlo zo sušičky.

 

Vstavané sušičky na prádlo

Ak vám to priestorové možnosti vo vašej domácnosti dovoľujú, môžete sušičku na prádlo zabudovať do kuchynskej linky k ostatným spotrebičom alebo napríklad aj do skrine do predsiene. Ušetríte tak množstvo miesta a zároveň vás sušička schovaná v nábytku nebude vyrušovať svojim hlukom, takže nebudete o nej vôbec vedieť.

Vstavané sušičky majú menšiu hĺbku oproti štandardnej sušičke na prádlo, no zároveň dokážu vysušiť 7 kg bielizne.

Zabudovaná sušička spoločne s práčkou v elegantnej skrini v kúpeľni.

 

Sety práčky a sušičky

Pokiaľ si želáte mať sušičku prádla a práčku rovnakej značky odporúčame zvoliť sety práčky a sušičky. Získate tak nielen perfektne dizajnovo zladenú dvojicu spotrebičov, ale takéto sety majú tiež zaujímavú cenu.

Pre ušetrenie miesta v kúpeľni môžete práčku jednoducho postaviť na sušičku (alebo naopak) pomocou spojovacieho medzikusu.

Náš tip: Ak zistíte, že nemáte vo vašej kúpeľni priestor na dva veľké spotrebiče, odporúčame vám sa poobzerať po samostatnej práčke, ktorá má aj funkciu sušenia. Kombinované práčky so sušičkou síce nevysušia toľko prádla (približne iba 2/3 maximálneho objemu práčky) ako samostatná sušička, získate však kompaktné zariadenie 2v1 za prijateľnú cenu.

Set práčka a sušička k sebe dokonale zapadajú rovnakým dizajnom.

 

Dôležité parametre pri výbere sušičky

Pri výbere sušičky je dobré sa zamerať na niekoľko parametrov, vďaka ktorým si budete vedieť vybrať spotrebič šetrný k vašej peňaženke, ale aj k životnému prostrediu.

Na tieto parametre sa zamerajte pri výbere sušičky prádla:

  • kapacita
  • spotreba
  • účinnosť sušenia
  • hlučnosť
  • funkcie a programy

Akú kapacitu sušičky zvoliť?

Kapacita bubna určuje, koľko bielizne dokáže sušička prádla vysušiť. Veľkosť bubna vyberajte podľa veľkosti bubna vašej práčky. Tak totiž zaistíte, že vám sušička vysuší rovnaké množstvo bielizne, čo práčka vyperie.

Veľkosť bubna môžu mať sušičky prádla od 6 až 10 kg.

  • pre jedného dvoch členov v domácnosti sú ideálne sušičky s kapacitou 6 – 7 kg
  • pre viacčlenné domácnosti odporúčame kapacitu sušičky viac ako 8 kg

Kapacitu bubna sušičky si vyberajte rovnakú ako má vaša práčka.

 

Ako vybrať sušičku prádla, ktorá je úsporná

Každá sušička je označená energetickým štítkom, ktorý udáva jej spotrebu energie. Preto, aby sa sušenie nepredražilo, je výhodnejšie vyberať sušičky s čo najväčšou energetickou triedou. Najúspornejšie sú tie, ktoré sú označené energetickou triedou A+, A++ a A+++. Najmenej úsporné sú sušičky zaradené do triedy C.

Spotreba sušičky v energetickej triede A+++ na jeden prací cyklus je v priemere 1,2 kWh a v energetickej triede A je to 1,6 kWh, čo je približne dvojnásobok než u práčky s rovnakou kapacitou.

Spotrebu energie ovplyvňuje aj typ sušičky (sušička s tepelným čerpadlom býva úspornejšia) a zvolený program a ďalšie faktory.

Čo nájdete na energetickom štítku sušičky bielizne:

  • Označenie energetickej účinnosti na stupnici A +++ až C. Najúspornejšie sušičky sú označené energetickou triedou A.
  • Ročná spotreba energie v kWh pri 160 použitiach pri štandardnom programe a kombináciou plného a poloprázdneho bubna.
  • Označenie či sa jedná o sušičku elektrickú alebo plynovú. Obvykle inú, ako elektrickú sušičku prádla na Slovensku ani nekúpite.
  • Dĺžka sušenia je označená v minútach.
  • Kapacita označuje koľko kilogramov mokrej bielizne je možné vložiť do bubna sušičky.
  • Úroveň hluku sušičky v dB.
  • Trieda účinnosti sušenia od A - G.

Energetický štítok sušičky prádla.

 

Účinnosti sušenia

Jedným z najdôležitejších parametrov každej sušičky je účinnosť sušenia, to znamená, že koľko percent vody je schopná sušička vysušiť z mokrej bielizne. Pre lepšiu predstavu uvedieme triedu účinnosti sušenia pri štandardnom programe a hodnotu vysušenia mokrej bielizne v percentách:

  • A – vysuší viac ako 90 % vody
  • B – vysuší 80 89 % vody
  • C – vysuší 70 79,9 % vody
  • D – vysuší 60 69,9 % vody
  • E – vysuší 50 59,9 % vody
  • F – vysuší 40 49,9 % vody
  • G – vysuší menej ako 40 % vody

Ako vybrať sušičku prádla podľa hlučnosti

Pri výbere sušičky prádla je dôležité zohľadniť aj jej hlučnosť, pretože sa jedná o hlučnejší spotrebič v porovnaní s práčkou. Niektoré sušičky majú funkciu tichého režimu, ktorá môže výrazne znížiť hlučnosť sušenia. Okrem toho si môžete vybrať modely so silným odhlučnením, ktoré znižujú vibrácie a tým aj hluk počas sušenia.

To akú hlučnosť sušička prádla má, uvádza každý výrobca na energetickom štítku sušičky. Hlučnosť sušičiek sa pohybuje okolo 65 dB. Ak si želáte mať naozaj tichú sušičku prádla hľadajte takú, ktorej úroveň hluku nepresiahne 64 dB a má antivibračnú funkciu.

Osoba nastavuje program sušenia na sušičke prádla.

 

Užitočné funkcie a programy sušičiek prádla

Sušičky prádla majú rôzne funkcie a sušiace programy, ktoré vám môžu ušetriť čas, energie a peniaze. Vyberte si sušičku s programami, ktorá sa najlepšie prispôsobí vašim potrebám a typu prádla, ktoré budete sušiť.

  • Ovládanie smartfónom – sušičku môžete ovládať na diaľku vďaka pripojeniu Wi-Fi alebo Bluetooth. Pomocou aplikácie si môžete jednoducho stiahnuť ďalšie nové sušiace programy.
  • Technológia Fuzzy Logic, alebo funkcia 6. zmysel má na starosti monitorovanie bielizne v bubne. Vďaka šikovným senzorom dokáže sušička upraviť cyklus sušenia a upraviť ho tak, aby sa predišlo zbytočnému plytvaniu energií.
  • Parná funkcia sušičky slúži na osvieženie a vyhladenie vašej bielizne. Táto funkcia zároveň zbavuje vašu bielizeň alergénov a pachov vďaka účinnej horúcej pare. Vaše oblečenie je pripravené na okamžité nosenie.
  • Odložený štart umožňuje nastaviť cyklus sušenia na požadovaný čas. Odložiť sušenie môžete až o 23 hodín.
  • Detská poistka je bezpečnostná funkcia, ktorú by mala mať každá sušička prádla. Automaticky blokuje tlačidlá na spotrebiči proti náhodnému stlačeniu.
  • Invertorový motor sa postará o tichý chod a dlhú životnosť vašej sušičky. Výrobcovia poskytujú na invertorový motor až 10 ročnú záruku.
  • Osvetlenie bubna umožňuje sledovať proces sušenia bielizne a zároveň vďaka osvetleniu nezabudnete vybrať žiadny kúsok bielizne z bubna.
  • Samočistiaci kondenzátor - niektoré kondenzačné sušičky vám dokážu ušetriť veľa času automatickým čistením kondenzačnej nádoby. Sušička bez tejto funkcie vodu v nádobke zadržiava a je nutné ju pravidelne vylievať a nádobku čistiť.
  • Senzory vlhkosti zabránia nedostatočnému vysušeniu alebo presušeniu bielizne.
  • Programy na rôzne druhy bielizne – každá sušička bielizne ponúka programy na sušenie rôznych druhov bielizne napríklad vlny, veľmi jemného oblečenia, program na sušenie košieľ a iné.

Aké oblečenie môžete sušiť v sušičke?

Na záver vám vysvetlíme aký druh bielizne je vhodný do sušičky.

Sušičky prádla sú určené pre väčšinu typov prádla, vrátane tričiek, nohavíc, spodnej bielizne, uterákov, posteľnej bielizne a podobne. Avšak, existujú materiály a odevy, ktoré nie sú vhodné na sušenie v sušičke. Je preto dôležité vedieť, akú bielizeň je možné sušiť v sušičke prádla a ako by mala byť správne označená.

Každý kúsok oblečenia má štítok so symbolmi, ktoré uvádzajú či je dané oblečenie vhodné na sušenie v sušičke a akým spôsobom:

  • Kruh vo štvorci označuje, že bielizeň môže byť sušená v sušičke.
  • Kruh s bodkou v strede označuje, že bielizeň môže byť sušená v sušičke, ale len na nízkej teplote (max. 60 °C).
  • Kruh s dvoma bodkami v strede znamená, že bielizeň môže byť sušená v sušičke, pri maximálnej teplote do 80 °C.
  • Kruh s troma bodkami znázorňuje, že je možné bielizeň sušiť v sušičke pri vyššej teplote (viac ako 80 °C).
  • Kruh s krížikom označuje, že bielizeň nie je vhodná na sušenie v sušičke.

Ďalšie užitočné rady a tipy sa dozviete v článku, ako sušiť bielizeň v sušičke.

Symboly na oblečení.