Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať vysokotlakový čistič

Ako vybrať vysokotlakový čistič.

Vysokotlakový čistič je nenahraditeľným pomocníkom pri upratovaní v domácnosti, ale svoje využitie nájde aj v priemyselnom odvetví. Poradí si s odolnou mastnotou, ako aj s extrémne znečistenými povrchmi. Je užitočný aj pri čistení automobilu, umývaní fasády, záhradnej techniky alebo bicyklov.

Ako funguje vysokotlakový čistič?

Srdce najpredávanejších vysokotlakových čističov tvorí elektrický motor, ktorý poháňa čerpadlový systém. Čerpadlo na svoju prácu potrebuje samozrejme vodu. Tá je veľmi dôležitá, pretože okrem pohonu čerpadla sa postará aj o chladenia motora, čím sa zníži hlučnosť a predĺži životnosť. Motor poháňa takzvanú mačku, ktorá pohybuje piestami hore a dole. Sací ventil pri každom pohybe dolu vodu nasaje do piestovej komory či cylindra. Pri opačnom pohybe piestov sa zasa voda dostane do injektora odkiaľ putuje priamo do tlakovej pištole.

Celý proces sa odohrá v priebehu niekoľkých sekúnd. Okrem veľmi dobrého čistiaceho výkonu ponúkajú vysokotlakové čističe značnú úsporu vody. Pri umývaní so záhradnou hadicou pretečie približne 3 500 litrov vody za hodinu pričom s použitím vysokotlakového čističa je to len 400 - 600 litrov za hodinu.

Elektrický vysokotlakový čistič.

 

Ako si vybrať ten správny vysokotlakový čistič?

Vysokotlakové čističe pomôžu výrazne skrátiť a zjednodušiť prácu čistenia za pomoci vody, ktorá je vypúšťaná cez trysku pod silným tlakom. Technicky sa jednotlivé vysokotlakové čističe od seba líšia nielen vzhľadom, ale aj funkciami, ktoré vylepšujú celkový efekt práce. Vo všeobecnosti môžeme vysokotlakové čističe rozdeliť do troch hlavných kategórií a to:

  • Vysokotlakové čističe na domáce použitie sú určené na jednoduchšie práce avšak cenovo sú omnoho prijateľnejšie. Vo výbave majú lacnejší motor a čerpadlo. Nie sú určené na každodenné použitie.
  • Poloprofesionálne vapky disponujú profesionálnymi čerpadlami a o niečo lacnejším motorom alebo naopak. Sú určené na pravidelné využitie.
  • Profesionálne vysokotlakové čističe ponúkajú náročnejšie využitie aj v priemyselnom odvetví. Môžete s nimi pracovať aj na dennej báze.

Na čerpadle jednoznačne nešetrite

Čerpadlá vysokotlakových čističov môžu byť vyrobené z odolných plastov, z hliníkových zliatin alebo mosadze. Materiál primárne ovplyvňuje životnosť a efektivitu vysokotlakového čističa.

Lacnejšie vysokotlakové čističe disponujú plastovým čerpadlom, ktoré je vyrobené z odolných plastov. Ak budete vapku používať iba pár krát do roka na čistenie ľahkej špiny takéto čerpadlo je úplne postačujúce. Jeho životnosť však pri pravidelnom používaní nepresahuje viac ako 3 roky.

Ak chcete vapku používať častejšie aj na odolnejšie nečistoty vyberajte si jednoznačne čerpadlá z hliníkových zliatin. Patria k zlatej strednej triede, pretože sú kvalitnejšie a trvácnejšie. Vysokotlakový čistič s mosadzným čerpadlom už možno považovať za profesionálny stroj. Takéto čerpadlo dokáže vytvárať vysoký tlak aj prietok vody, má široké využitie na veľkých plochách a vyznačuje sa veľmi dobrou životnosťou.

Umývanie zámkovej dlažby vysokotlakovým čističom.

 

Ďalšie kľúčové parametre, ktoré sú pri kúpe nesmierne dôležité

K dvom najdôležitejším parametrom patrí jednoznačne prietok vody a pracovný tlak. Prietok zaisťuje objem vody, ktorý pretečie čerpadlom za určitý čas. Čím väčší je prietok, tým bude čistenie rýchlejšie. Pracovný tlak zasa určuje silu prúdiacej vody, ktorá pôsobí na umývanú plochu. Aj tu platí, že čím vyšší tlak, tým je čistenie účinnejšie.

Tlak vysokotlakového čističa

Tlak vody, ktorá prúdi cez trysku je udávaný v baroch. Platí, že čím vyšší tlak, tým rýchlejšie a účinnejšie bude čistenie. Majte však na pamäti, že so silným prúdom vody môžete poškodiť napríklad lak automobilu alebo poodlupovať farbu z drevených plotov. Práve z tohto dôvodu je dôležitá aj možnosť regulovania prietoku vody. V prípade ak ho vapka nemá, je možné tlak regulovať aj vzdialenosťou dýzy od čisteného povrchu.

Vapka pripravená na čistenie bazéna.

 

Ak plánujete vysokotlakový čistič používať prevažne na bežné čistenie okolo domu a na záhrade, napríklad na umývanie náradia, záhradných stoličiek, prípadne vozidiel či bicyklov bude vám postačovať tlak do 120 barov. V prípade, ak potrebujete umývať aj odolnejšiu špinu z chodníkov, fasád, grilov či bazénov, vyberajte si vysokotlakové čističe s tlakom v rozmedzí 130 - 140 barov. Takáto vapka vám poskytuje dostatočný tlak na vyčistenie všetkých objektov a plôch vo vašej domácnosti. Na trhu však nájdete aj vysokovýkonné profesionálne čističe s tlakom od 150 do 200 barov, ktoré ponúkajú dostatočný tlak na čistenie veľmi znečistených plôch a predmetov.

Prietok vysokotlakového čističa

Tento parameter ukazuje množstvo vody, ktoré pretečie cez čerpadlo vapky za jednu hodinu. Väčšinou priamo korešponduje s tlakom vysokotlakového čističa a preto ide skôr o doplnkový údaj. Najmenšiu hodnotu majú akumulátorové vysokotlakové čističe. Ich prietok je približne 100 až 200 litrov za hodinu. Najpredávanejšie sú wapky s hodnotami v rozmedzí 300 až 500 l/h. Najvýkonnejšie vysokotlakové čističe dosahujú prietok 600 l/h a viac.

Akumulátorový vysokotlakový čistič.

 

Nasávanie vody

Štandardne sa vysokotlakový čistič napája na záhradnú hadicu a čerpadlo potom spracováva vodu z vodovodu. Nezabúdajte, že ak je tlak vody vo vodovodnom potrubí slabý alebo kolísavý, ani ten najvýkonnejší vysokotlakový čistič nedokáže naplno ukázať svoju silu.

Veľkej obľube sa tešia aj samonasávacie vapky. Takéto vysokotlakové čističe využijete všade tam, kde nie je k dispozícii prívod vody. Na nasatie vody majú prispôsobené čerpadlo. Zdroj nasávanej vody by však nemal byť položený s veľkým výškovým rozdielom k vapke. Ideálne je, ak sa nachádza v rovnakej úrovni, alebo aj vyššie.

Aj príkon a ohrev vody nie sú zanedbateľné parametre

V prípade vysokotlakových čističiek je nesmierne dôležité rozlišovať medzi výkonom a príkonom. Väčšinou sa stretnete s veličinou príkon, ktorá udáva, koľko energie si vysokotlakový čistič berie z elektrickej siete. Veličina výkonu zasa udáva množstvo energie, ktorú je vysokotlakový čistič schopný premeniť na svoju prácu. Vzhľadom na to, že tieto zariadenia sa obvykle používajú iba krátku dobu, maximálne niekoľko desiatok minút, nie je rozdiel v spotrebe elektriny nijako zásadný.

Vysokotlakový čistič s rotačnou kefou.

 

Najmenej výkonné wapky disponujú príkonom v rozmedzí 1 000 až 1 500 W. Pre lepšiu účinnosť sú však vhodnejšie silnejšie vysokotlakové čističe s príkonom aspoň 1 900 W. Vo výbave majú už dostatočne silné čerpadlo a môžu ponúknuť aj funkciu samonasávania. Profesionálne vysokotlakové čističe majú príkon od 2 500 W a viac.

Vysokotlakové čističe s ohrevom vody alebo bez?

Pri čistení môže okrem saponátu pomôcť aj teplá voda. Bežne dostupné vysokotlakové čističe pre domáce použitie sú studenovodné. Môžete ich však použiť aj s teplou vodou v teplotnom rozsahu od 40 °C do 60 °C. Čím je vyššia teplota vody, tým bude čistenie účinnejšie.

Ak však nemáte k dispozícii teplú vodu, na trhu sú dostupné aj horúcovodné vysokotlakové čističe. Tieto modely majú vo svojej konštrukcii zabudovaný ohrievač vody poháňaný vykurovacím olejom. Dokážu ohriať vodu na teplotu približne 80 °C. Drahšie modely ponúkajú ohrev až na 150 °C, čím vytvoria tlakovú paru. Vysokotlakový čistič s ohrevom vody si poradí aj s veľmi mastnými nečistotami, farbou alebo rôznymi chemickými látkami. Väčšinou sa jedná o profesionálne vysokotlakové čističe.

Umývanie motocykla vapkou.

 

Nemenej dôležitý je aj pohon čističe

Ak plánujete s wapkou čistiť výhradne v okolí domu s dosahom elektrickej zásuvky, je elektrický vysokotlakový čistič tou správnou voľbou. Je napájaný z bežnej 230 V zásuvky. Pre použitie ďalej od zdroja elektriny je možné použiť predlžovací kábel, takže práca s vapkou nebude príliš obmedzovaná. Pre ešte dlhší dosah si vyberajte vapky, ktoré majú tlakovú hadicu dlhú 10 metrov a viac. V porovnaní s benzínovými vysokotlakovými čističmi sú elektrické ľahšie, tichšie a samozrejme aj lacnejšie. Neprodukujú žiadne splodiny a môžete ich používať aj v uzavretých priestoroch.

Benzínové alebo naftové vysokotlakové čističe disponujú výkonným motorom a neobmedzeným pohybom. Sú ideálne na voľné priestranstvo a hodia sa skôr pre profesionálne účely.

Ak je pre vás mobilita dôležitá, na trhu sú dostupné aj akumulátorové vysokotlakové čističe. Ich výkon je však výrazne nižší. Kratšia je aj doba prevádzky. Takéto vapky sú vhodné na očistenie bicyklov v teréne alebo všade tam, kde potrebujete očistiť veci bez prístupu k elektrine. Väčšinou disponujú samonasávaním, takže dokážu čerpať vodu z akejkoľvek nádoby.

Wapka čistiaca disky na pneumatikách.

 

Doplnkové príslušenstvo

Ak chcete pracovať pohodlne, poobzerajte sa aj po doplnkovom príslušenstve vďaka ktorému dokáže váš vysokotlakový ponúknuť oveľa viac funkcií.

Filter na nečistoty je mimoriadne užitočným príslušenstvom, ktoré značne predlžuje životnosť vapky. Zamedzuje prístupu nečistôt k rúrkam vo vnútri prístroja. Filtre sú obzvlášť užitočné pri použití samonasávacích vapiek, pretože voda odoberaná z nie celkom čistých zdrojov môže zvýšiť riziko zanesenia prístroja.

Sady dodatočných trysiek a kief - v mnohých prípadoch je súčasťou balenia sada rôznych trysiek a kief. Na trhu je však aj ďalšie množstvo príslušenstva, ktoré efektívne pomôže pri odstraňovaní nečistôt. Patria sem trysky a kefy s plochými a rotačnými špičkami, uhlové modely, hadice rôznych dĺžok, špeciálne držiaky, vymeniteľné trysky alebo striekacie pištole.

Navijak na hadicu môže byť užitočný pre uľahčenie práce a skladovanie. V prípade ak ste majiteľom vysokotlakového čističa s niekoľko metrovou hadicou, pri práci na krátke vzdialenosti môže spôsobiť, že sa vám bude všade pliesť. Vďaka funkcii navíjania však budete mať hadicu vždy pod kontrolou.

Dĺžka tlakovej hadice - tlaková hadica je neoddeliteľnou súčasťou vysokotlakových čističov. Lacné modely majú hadicu dlhú približne 5 metrov. Výkonnejšie wapky už disponujú s 10 a viac metrovou hadicou.

Na záver nezabudnite na bezpečné používanie

Vysokotlakový čistič patrí do rúk zodpovedných osôb. Nikdy nemierte prúdom vody pod tlakom na človeka alebo zviera, pretože riskujete poranenie pokožky alebo zasiahnutie očí. Dávajte tiež veľký pozor, aby ste nezasiahli zariadenie pod elektrickým napätím. Pred prvým použitím sa starostlivo prečítajte návod na obsluhu spolu s pravidlami bezpečného používania.