Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Soundbar vs domáce kino

Soundbar a domáce kino sú dva rôzne typy zvukových systémov, ktoré majú vylepšiť zvuk pri sledovaní televízie alebo počúvaní hudby. Keďže integrované reproduktory v TV väčšinou nie sú schopné reprodukovať zvuk tak, ako by ste si želali, je preto vhodné zvoliť niektorý z dostupných audio systémov.

Porovnali sme medzi sebou soundbar a domáce kino, aby ste sa vedeli lepšie rozhodnúť pre vhodné zariadenie. Na úvod sme zhrnuli najväčšie výhody a nevýhody oboch zariadení.

Domáci audio systém.

Aké prednosti má soundbar

Soundbary majú jednoduchú inštaláciu a pripojenie k TV bez potreby rozmiestňovania viacerých reproduktorov v miestnosti. Soundbar je tenký a kompaktný, takže nezaberá veľa miesta v miestnosti a môže byť umiestnený pod televízorom alebo na stene.

Soundbar je navrhnutý tak, aby poskytoval kvalitný zvuk s lepšou reprodukciou nízkych frekvencií a priestorovým zvukom v porovnaní so vstavanými reproduktormi televízora.

Za hlavné nevýhody soundbarov považujeme obmedzenú frekvenčnú odozvu pre menšie reproduktory a tiež to, že nie je možné ich jednoducho rozšíriť alebo upgradovať. To znamená, že ak si chcete v budúcnosti vylepšiť zvukový systém, bude potrebné investovať do nového zariadenia. Avšak nenáročnému užívateľovi dokáže aj soundbar priniesť želaný zvukový zážitok pri pozeraní obľúbených filmov, počúvaní hudby alebo hraní hier.

Soundbar so samostatným subwooferom v miestnosti.

Aké výhody prináša domáce kino

Domáce kino obsahuje systém reproduktorov, ktorý ponúka výrazne lepší zvukový zážitok v porovnaní so soundbarom. Viac reproduktorov umožňuje reprodukciu bohatých detailov zvuku a priestorový zvukový efekt.

S domácim kinom môžete zažiť intenzívny filmový zážitok v pohodlí vášho domova. Veľký televízor alebo projektor v kombinácii s kvalitnými reproduktormi vám umožňuje prežiť filmové scény s realistickým zvukom a obrazom.

Domáce kino často ponúka viacero možností pripojenia zariadení, ako sú televízory, herné konzoly, streamovacie zariadenia a ďalšie. To vám umožňuje flexibilnejšie využívať váš systém a prispôsobiť ho vašim potrebám.

Nevýhodou domáceho kina v porovnaní so soundbarom je azda iba vyššia cena, viac káblov a náročnejšia inštalácia. Avšak za kvalitnú reprodukciu zvuku sa pripláca. Nakoniec, získate zariadenie, ktoré vám prinesie špičkový zvuk ako v kinosále alebo na hudobnom koncerte.

Domáce kino v obývačke.

Bližšie sme sa pozreli na výhody a nevýhody soundbaru a domáceho kina. Porovnali sme ich rozdiely v umiestnení reproduktorov, v kvalite zvuku či v inštalácii jednotlivých zariadení.

Rozdiely v umiestnení reproduktorov

Soundbar je kompaktný a štíhly reproduktor, ktorý je zvyčajne umiestnený pod televízorom alebo sa montuje na stenu. Má viacero reproduktorov zabudovaných do jedného tela, čo mu umožňuje reprodukovať zvuk z viacerých kanálov. V závislosti od konkrétneho modelu môže soundbar obsahovať reproduktory pre ľavý, pravý a stredový kanál a niekedy aj reproduktory pre priestorový efekt (surround kanály). Niektoré soundbary môžu mať aj bezdrôtový subwoofer pre lepšie basové efekty. Vzhľadom na svoju štíhlu konštrukciu sa soundbary dobre hodia pre tých, ktorí majú obmedzený priestor alebo preferujú minimalistický dizajn.

Domáce kino je komplexnejší systém, ktorý pozostáva z niekoľkých reproduktorov a subwooferov umiestnených v rôznych častiach miestnosti. Typické domáce kino zahŕňa reproduktory pre ľavý, pravý a stredový kanál umiestnené okolo obrazovky televízora, surround reproduktory umiestnené vzadu alebo na stranách miestnosti a subwoofer pre basy. Tieto reproduktory a subwoofer sa spravidla umiestňujú na samostatné stojany, policové jednotky alebo sú namontované na stenu v optimálnych pozíciách pre vytvorenie priestorového zvuku. Domáce kino poskytuje silný a realistický priestorový zvukový efekt, ktorý umožňuje, aby zvuk prišiel zo všetkých smerov a vytvoril tak pohlcujúci zážitok.

Zostavu domáceho kina je možné ľubovoľne dopĺňať, ak vám to rozpočet dovolí a jej súčasťou môže byť práve aj soundbar.

Umiestnenie reproduktorov.

Rozhodujúca je aj veľkosť miestnosti

Aj veľkosť miestnosti má vplyv na výber medzi soundbarom a domácim kinom. Rovnako platí, že čím je väčšia miestnosť tým väčší výkon by mal soundbar či domáce kino mať.

Malá miestnosť – do malej miestnosti patrí jednoznačne soundbar. V prípade malých miestností môže byť soundbar vhodnou voľbou. Jeho kompaktný dizajn a jednoduchá inštalácia umožňujú uspokojiť zvukové potreby v malom priestore. Soundbar sám o sebe dokáže vytvoriť lepší zvuk, ako integrované reproduktory televízora a je schopný zlepšiť zvukový zážitok pri sledovaní televízie alebo počúvaní hudby. Zvuk z domáceho kina v systéme 7.1 by v malej miestnosti pôsobil veľmi rušivo. V tomto prípade je vhodné zvoliť soundbar 2.1, a teda aj so subwooferom pre želaný zvukový zážitok.

Stredná miestnosť – tu si môžete vybrať medzi soundbarom a domácim kinom, v závislosti od vašich preferencií a očakávaného zvukového výkonu. Soundbar stále ponúka jednoduchú inštaláciu a kompaktný dizajn, ktorý sa hodí aj do stredných miestností. Môže poskytnúť dostatočne kvalitný zvukový zážitok pre väčšinu bežných potrieb. Pre miestnosť v rozmeroch približne 5x4 m (20 m²) odporúčame zvoliť domáce kino s výkonom reproduktorov 35 W, čo uspokojí nenáročného užívateľa.

Veľká miestnosť - ak máte veľkú miestnosť, domáce kino môže byť lepšou voľbou. Vďaka svojmu priestorovému zvuku a viacerým reproduktorom dokáže zaplniť veľký priestor zvukom a vytvoriť kinematografický zážitok. Domáce kino ponúka možnosť správne rozmiestniť reproduktory a subwoofer v miestnosti, čo umožňuje lepšie priestorové efekty a ešte väčší zvukový zážitok.

Je dôležité zvážiť aj akustické vlastnosti miestnosti a rozloženie nábytku. Ak má miestnosť veľa odrazových plôch a nie je vhodne usporiadaná pre optimálne rozmiestnenie reproduktorov domáceho kina, soundbar môže byť praktickejšou voľbou, ktorá môže stále poskytnúť vylepšený zvuk.

Zvukový systém v obývačke.

Domáce kino prináša lepšiu kvalitu zvuku

Domáce kino poskytuje vyššiu kvalitu zvuku vďaka oddeleným reproduktorom pre jednotlivé zvukové kanály. Tieto kanály zahŕňajú predné reproduktory (ľavý a pravý), centrálny reproduktor, surround reproduktory a subwoofer pre basové efekty. Táto konfigurácia umožňuje presnú reprodukciu zvuku a priestorový efekt, čo je obzvlášť výhodné pri sledovaní filmov a počúvaní hudby.

Domáce kino je známe svojou schopnosťou vytvárať priestorový zvuk čo znamená, že zvuk sa šíri z rôznych smerov a vytvára tak realistický zvukový zážitok. Súčasné systémy domáceho kina podporujú technológie ako Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD a DTS-HD, ktoré umožňujú zvuku pohybovať sa vo viacerých rovinách a poskytujú tak ešte lepší priestorový efekt.

Soundbar ponúka vylepšený zvuk v porovnaní s bežnými reproduktormi v televízore, ale nemá rovnaký priestorový zvukový efekt ako domáce kino. No vďaka moderným technológiám, ako sú Dolby Atmos, Dolby Digital, DTS Digital Surround a DTS: X, je schopný priniesť uspokojivý zvukový zážitok nenáročnému majiteľovi.

Zvukové technológie.

Soundbary majú jednoduchú inštaláciu

Soundbary sú známe svojou jednoduchosťou inštalácie. Stačí ich pripojiť k televízoru pomocou kábla alebo bezdrôtovo a môžu byť okamžite používané. Niektoré soundbary majú aj možnosť bezdrôtového prehrávania cez bluetooth, čo umožňuje pripojenie smart zariadení. Dokonca, ak si vyberiete model so subwooferom, aj ten môže byť bezdrôtový a nepotrebujete tak myslieť na umiestnenie káblov.

Domáce kino vyžaduje zložitejšiu inštaláciu, pretože obsahuje viacero reproduktorov a subwooferov, ktoré sa musia správne umiestniť v miestnosti. Okrem toho je potrebné správne zapojiť reproduktory do AV prijímača a pripojiť AV prijímač k televízoru. To môže vyžadovať viac času a námahy.

Soundbar má jednoduchú inštaláciu a pripojenie k TV.

Domáce kiná ponúkajú väčšiu flexibilitu

Domáce kino poskytuje vyššiu úroveň viacúčelovosti v porovnaní so soundbarom. Okrem vylepšenia zvuku televízora dokáže poskytnúť aj vysokokvalitné a priestorovo pôsobivé zážitky pri sledovaní filmov, športových podujatí, hier a hudobných koncertov. Je to celkový systém, ktorý zlepšuje zvukový a vizuálny výstup, umožňuje rôznorodé možnosti pripojenia a je flexibilný pri rozšírení a prispôsobení podľa osobných preferencií a potrieb. Svoju zostavu domáceho kina môžete ľubovoľne dopĺňať. Odporúčame začať s menšou stereofónnou zostavou 3.1 a postupne rozširovať podľa vášho vkusu.

Domáce kino je vhodnejšie pre tých, ktorí chcú dosiahnuť skutočne kinematografický zvukový zážitok a majú dostatok miesta pre rozmiestnenie reproduktorov. Soundbary sú zvyčajne kompaktné a ľahko sa prispôsobujú rôznym priestorom. Sú ideálne pre tých, ktorí majú obmedzený priestor alebo preferujú minimalistický dizajn.

Domáce kino rozšírené o ďalšie reproduktory.

Cenový rozdiel

Väčšinou sú soundbary cenovo dostupnejšie v porovnaní s domácimi kinami, pretože majú jednoduchú konštrukciu a menší počet komponentov. Cena za základnú jednotku sa pohybuje od od 80 - 200 €. Ak si však želáte špičkový 3D zvuk a viackanálový soundbar, rátajte s vyššou cenovkou, ktorá sa pohybuje od 400 €.

Naopak, domáce kino môže byť drahšie kvôli vyššiemu počtu reproduktorov a subwooferov, ako aj kvôli technológii priestorového zvuku. Za kvalitný zvuk si v tomto prípade priplatíte. Počítajte s cenou od 800 – 1500 € a viac.

Zhrnutie na záver

Soundbary sú vhodné pre tých, ktorí hľadajú jednoduchý a cenovo dostupný spôsob vylepšenia zvuku televízie, pričom domáce kino je ideálne pre tých, ktorí sa zaujímajú o vyššiu kvalitu zvuku, skutočný priestorový efekt a sú ochotní investovať viac peňazí a námahy do inštalácie.