Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Zrkadlovka vs bezzrkadlovka - aký fotoaparát si vybrať?

Digitálna zrkadlovka vs. kompaktný fotoaparát s výmennými objektívmi.

V dnešnej dobe digitálnej fotografie existuje na trhu široká ponuka fotoaparátov, avšak najväčšiemu záujmu sa tešia digitálne zrkadlovky a bezzrkadlovky

Digitálna zrkadlovka vs bezzrkadlovka

V našej ponuke nájdete pestrý výber fotoaparátov vrátane zrkadloviek a bezzrkadloviek, ktoré sú obľúbeným riešením profesionálnych fotografov. Zistite, čím sú jednotlivé typy fotoaparátov výnimočné a akými parametrami sa líšia.

Digitálna zrkadlovka

Princíp fungovania zrkadlovky je jednoduchý - pred snímacím čipom sa nachádza sklopné zrkadlo, ktoré od optického hľadáčika odráža svetlo a umožňuje tak jeho prechod objektívom. Pri fotení sa zrkadielko otočí, čím sa svetlo dostane na snímací čip, vďaka čomu vznikne fotografia. Na našom e-shope zakúpite digitálne zrkadlovky pre začiatočníkov, hobby fotografov, ale aj profesionálov, takže si vyberie naozaj každý. Na výber sú modely s objektívom, ale aj bez objektívu.

Dôvody, prečo si vybrať zrkadlovku:

  • Väčší obrazový snímač a lepšie obrazové procesory, čo umožňuje zachytiť vyššiu kvalitu obrazu.
  • Väčšie rozlíšenie a lepšia reprodukciu farieb, čo oceníte najmä pri tlači veľkých výtlačkov alebo pri úprave fotografií.
  • Rýchle a presné systémy automatického zaostrovania.
  • Optický hľadáčik, ktorý umožňuje priame zobrazenie scény tak, ako je viditeľná cez objektív.
  • Možnosť výmeny objektívov.
  • Pestrý výber príslušenstva a doplnkov.

Digitálna zrkadlovka Canon.

Bezzrkadlovka

Moderné kompaktné fotoaparáty s vymeniteľným objektívom sú často označované za “nové zrkadlovky”. Ich najväčšou výhodou sú menšie rozmery a nižšia hmotnosť, čo oceníte najmä pri cestovaní. Ako z názvu vyplýva, v porovnaní s digitálnymi zrkadlovkami im chýba zrkadielko. Na výber sú modely s objektívom, ale aj bez objektívu a ich ponuku môžeme rozdeliť podľa toho, či hľadáte výkonnú bezzrkadlovku na profesionálne fotky alebo ste začiatočník, ktorý sa s touto technológiou túži naučiť pracovať.

Existuje viacero dôvodov, prečo si vybrať bezzrkadlovku:

  • Kompaktné rozmery a nižšia hmotnosť.
  • Elektronický hľadáčik, ktorý poskytuje náhľad na scénu v reálnom čase.
  • Rýchlejšie snímanie a spracovanie obrazu.
  • Hybridné systémy zaostrovania, ktoré kombinujú detekciu fázy a kontrastu, čo zaisťuje vysokú presnosť a rýchlosť zaostrovania.
  • Kvalitný 4K video záznam.
  • Možnosť výmeny objektívov.

Kompaktný fotoaparát s vymeniteľným objektívom Canon.

Aké sú najväčšie rozdiely medzi zrkadlovkou a bezzrkadlovkou?

Digitálne zrkadlovky aj bezzrkadlovky ponúkajú vysokú kvalitu pri tvorbe fotografií a množstvo pokročilých funkcií, avšak medzi jednotlivými druhmi fotoaparátov môžeme nájsť niekoľko rozdielov. Zistite, čím sa jednotlivé fotoaparáty líšia a možno vám práve spomínané rozdiely pomôžu pri rozhodovaní.

Rozdiely medzi zrkadlovkou a bezzrkadlovkou:

  • veľkosť a hmotnosť
  • kvalita obrazu
  • výkon a rýchlosť
  • hľadáčik
  • objektívy

Zrkadlovka a bezzrkadlovka majú rozdielne rozmery

Bezzrkadlovky sú navrhnuté tak, aby boli oveľa kompaktnejšie a ľahšie než zrkadlovky. Dôvodom je absencia zrkadla a pentaprizmy, ktoré sú kľúčovými komponentmi v zrkadlovkách. Táto absencia umožňuje výrazné zmenšenie veľkosti a hmotnosti fotoaparátu. Kompaktné fotoaparáty s vymeniteľnými objektívmi sú často oveľa tenšie a menej objemné, čo zjednodušuje ich prenášanie a používanie na dlhšie obdobie bez nepríjemného pocitu z ťažkého fotoaparátu.

Zrkadlovky majú v porovnaní s bezzrkadlovkami väčšiu veľkosť a hmotnosť. Väčšie rozmery digitálnej zrkadlovky sú zapríčinené viacerými faktormi, ktoré súvisia s jej výbavou. Súčasťou zrkadlovky je interné zrkadlo a pentaprizma, ktoré umožňujú pohľad na scénu cez optický hľadáčik. Väčšina zrkadloviek používa snímače veľkého formátu, ako napríklad APS-C alebo Full Frame, ktoré majú väčšie rozmery než snímače kompaktných fotoaparátov. Okrem toho zrkadlovky často obsahujú mechanizmy stabilizácie snímača, ktoré pomáhajú zabezpečiť ostrosť snímok pri dlhších časoch expozície, ktoré však môžu pridať ďalšiu hmotnosť a objem.

Zhrnutie:

  • Digitálne zrkadlovky poskytujú pevný a ergonomický úchop, čo môže byť výhodné pri dlhodobom používaní a väčších objektívoch.
  • Bezzrkadlovky majú nižšiu hmotnosť a menšie rozmery, čo oceníte najmä pri fotení z ruky alebo cestovaní.

Na bezzrkadlovke oceníte najmä kompaktné rozmery.

Akú kvalitu obrazu má zrkadlovka a bezzrkadlovka?

Obrazová kvalita je jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere fotoaparátu. Zrkadlovky majú výhodu väčších snímačov, ktoré môžu prinášať vyššiu kvalitu obrazu, najmä pri vyšších ISO hodnotách. Bezzrkadlovky sa v posledných rokoch výrazne zdokonalili a niektoré modely ponúkajú vysokú obrazovú kvalitu.

Zhrnutie:

  • Väčšie snímače v zrkadlovkách majú väčšiu plochu na zachytenie svetla a umožňujú väčšiu citlivosť na svetlo. To vedie k lepšej schopnosti zachytiť detaily, rozsah farieb a dynamický rozsah.
  • Najvýkonnejšie modely bezzrkadloviek používajú vylepšené technológie snímačov a spracovania obrazu, aby dosiahli vysokú ostrosť, výbornú reprodukciu farieb a zlepšili riadenie šumu, vďaka čomu dokážu konkurovať zrkadlovkám.

Digitálna zrkadlovka a bezzrkadlovka majú rozdielny výkon a rýchlosť

Bezzrkadlovky majú často pokročilé systémy automatického zaostrovania (AF) a spracovania obrazu, ktoré im umožňujú dosiahnuť vysokú rýchlosť a presnosť zaostrovania. Tieto systémy často zahŕňajú fázovú a kontrastnú detekciu zaostrovania, sledovanie objektov a rôzne režimy zaostrovania pre rôzne typy scén. Výkonné bezzrkadlovky sú schopné rýchleho a spoľahlivého zaostrovania aj na pohybujúce sa objekty, čo oceníte napríklad pri fotografovaní športových podujatí, akčných scén alebo divokej prírody.

Digitálne zrkadlovky svojou rýchlosťou a výkonom za kompaktnými fotoaparátmi s vymeniteľnými objektívmi zaostávajú, avšak najnovšie modely už sú vybavené novými systémami automatického zaostrovania, čo výrazne zvyšuje ich rýchlosť a výkon.

Zhrnutie:

Rýchlosť a výkon fotoaparátu sú kľúčové faktory pri zachytení rýchlych pohybov, akčných scén a dynamických udalostí.

  • Bezzrkadlovky majú často rýchlejšie a pokročilejšie systémy automatického zaostrovania a spracovania obrazu, vďaka čomu sú skvelým riešením na fotografovanie akčných scén, športu alebo divokej zveri.
  • Rovnako ako bezzrkadlovky, aj niektoré zrkadlovky majú vysokú kontinuálnu rýchlosť snímania, ktorá im umožňuje zachytiť rýchle pohyby a postupy udalostí.

Objavte najväčšie rozdiely medzi zrkadlovkou a bezzrkadlovkou.

Optický alebo elektronický hľadáčik?

Hľadáčik umožňuje vidieť obraz skrz objektív a komponovať scénu pred samotným snímaním. Fotoaparáty môžu byť vybavené optickým alebo elektronickým hľadáčikom, samotný výber už však záleží na type fotoaparátu a preferenciách fotografa.

Zhrnutie:

  • Zrkadlovky majú optický hľadáčik, ktorý poskytuje priamy pohľad na scénu. Niektoré modely zrkadloviek majú tiež možnosť vymeniť optický hľadáčik za elektronický.
  • Bezzrkadlovky majú elektronický hľadáčik, ktorý poskytuje náhľad v reálnom čase s doplnkovými informáciami.

Zrkadlovka a bezzrkadlovka sa líšia ponukou objektívov

Zrkadlovky majú vo všeobecnosti dlhšiu históriu a širšiu ponuku objektívov od rôznych výrobcov. Ich systémy objektívov ponúkajú veľa možností a škály ohniskových vzdialeností. Rôzni výrobcovia ponúkajú široký výber štandardných, širokouhlých, telefoto, makro a špeciálnych objektívov, aby uspokojili potreby rôznych typov fotografov.

Bezzrkadlovky v minulosti možno trochu zaostávali v oblasti systému objektívov, ale v posledných rokoch sa situácia značne zmenila. Výrobcovia bezzrkadloviek sa snažia rozšíriť svoje systémy objektívov a ponúkať široký výber objektívov pre rôzne potreby, niektorí dokonca umožňujú aj používanie objektívov zrkadloviek pomocou adaptérov.

Zhrnutie:

  • Digitálne zrkadlovky majú v súčasnosti širší výber objektívov.
  • Bezzrkadlovky svoje systémy objektívov neustále rozvíjajú, avšak ponuka je zatiaľ menšia.

Zrkadlovka vs bezzrkadlovka.

Zrkadlovka vs bezzrkadlovka - aký fotoaparát si vybrať?

Bezzrkadlovky získavajú na popularite a postupne nahradzujú tradičné zrkadlovky na trhu fotoaparátov. V súčasnosti sa dá povedať, že budúcnosť fotografie patrí bezzrkadlovým systémom. Niektorí veľkí výrobcovia zrkadloviek, ako Canon a Nikon, už prestali predstavovať nové modely zrkadloviek a sústredia sa na rozvoj a inovácie v oblasti bezzrkadlových fotoaparátov.

Je však dôležité poznamenať, že tradičné zrkadlovky stále majú svoje miesto na trhu, najmä medzi profesionálnymi fotografmi, ktorí uprednostňujú optický hľadáčik a robustnú konštrukciu. Zrkadlovky majú aj širší výber objektívov od rôznych výrobcov a ich systémy sú dobre vybudované a etablované.

Výber medzi zrkadlovkou a bezzrkadlovkou závisí od individuálnych preferencií a potrieb každého fotografa. Pri výbere je dôležité zvážiť faktory ako veľkosť, hmotnosť, obrazovú kvalitu, výkon, dostupnosť objektívov a osobné preferencie ohľadom hľadáčika, ktorými sa jednotlivé fotoaparáty líšia. Na záver je tiež dobré si uvedomiť, že fotografie robíte vy a nie fotoaparát, takže sa nebojte experimentovať a skúšať nové veci.