Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

O káve espresso

Perfektné espresso je ako umelecká symfónia, v ktorej sa miešajú vône a chute do harmonického celku. Príprava espressa je umenie, ktoré vyžaduje nielen kvalitné suroviny, ale aj znalosti o správnom postupe. V našom článku vám prezradíme, ako má vyzerať tradičné talianské espresso a odpovieme na najčastejšie otázky v súvislosti s prípravou espressa.

Pripravte si doma chutné espresso v pákovom kávovare.

 

Čo je espresso?

Na internete nájdete veľa definícií a pojmov, ktoré vysvetľujú čo je espresso. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že ide o silný a koncentrovaný kávový nápoj, ktorý sa pripravuje pomocou vysokotlakového kávovaru. Káva sa extrahuje pod tlakom, čo vedie k vytvoreniu bohatej a hladkej konzistencie s vrstvou peny, známej ako crema. Espresso je známe pre svoju intenzívnu chuť a arómu a je základom pre ďalšie druhy kávových nápojov, ako sú cappuccino, latte macchiato, alebo americano.

Príprava espressa si vyžaduje precíznu techniku, kvalitné kávové zrná a správne nastavenia na kávovare, vrátane teploty vody a jemnosti mletia kávy. Tlak, pod ktorým sa voda prefiltruje cez kávový prášok, je zvyčajne okolo 9 barov, čo umožňuje extrahovať najlepšie chute a arómy z kávových zŕn.

Crema, charakteristická vrstva peny na povrchu espressa, je dôkazom správnej techniky a kvality použitých zŕn. Táto pena by mala byť hladká a konzistentná, čo je znakom dobre pripraveného espressa. Espresso je nielen obľúbeným nápojom pre mnohých ľudí po celom svete, ale aj umením a vedou, kde každý detail má význam pre dosiahnutie dokonalého výsledku. Jeho popularita a význam v kávovej kultúre svedčí o jeho nezameniteľnom mieste v srdciach milovníkov kávy.

Objavte všetky druhy espressa:

  • Cafe Macchiato - espresso s mliečnou penou.
  • Cafe Ristretto - 7 g kávy, maximálne 20 ml vody.
  • Cafe Espresso - 7 g kávy, 20 až 30 ml vody.
  • Cafe Lungo - 7 g kávy, maximálne 80 ml vody.
  • Cafe Doppio - 14 g kávy, maximálne 50 ml vody.
  • Cafe Americano - 7 g kávy, 40 až 80 ml vody + dodatočne teplá voda 20 až 60 ml.
  • Cappuccino - 1/3 espressa, 1/3 mlieka, 1/3 peny v šálke o veľkosti 120 ml.
  • Cafe Latte - 150 ml horúceho mlieka bez peny s 50 ml espressa.
  • Latte Macchiato - horúce mlieko s mliečnou penou (200 ml, 1/3 pena), preliate 50 ml espressa.

Espresso je základ pre ďalšie kávové druhy.

 

Koľko gramov kávy na espresso?

Keďže existuje niekoľko spôsobov ako pripraviť espresso, mení sa aj počet gramov použitej kávy, doba extrakcie alebo množstvo vody. Tradičné talianske espresso, ktoré sa stalo zlatým štandardom v kaviarenskom priemysle, vyžaduje presnú techniku a dodržanie špecifických parametrov. Oficiálne sa však vo väčšine podnikov, vrátane Slovenska, pripravuje všade talianske espresso, ktoré musí spĺňať určité štandardy a parametre, aby sa dosiahla jeho maximálna kvalita a autenticita.

Tieto parametre zahŕňajú použitie približne 7 až 9 gramov jemne mletej kávy, extrakciu trvajúcu 25 až 30 sekúnd a výsledkom by mala byť 25 až 30 mililitrová porcia espressa. Táto presná metóda zabezpečuje silný, koncentrovaný nápoj s bohatou crema na povrchu, ktorý je typický pre pravé talianske espresso.

Medzi najdôležitejšie parametre patria:

  • Množstvo kávy na jednu porciu - 7 g ± 0,5.
  • Teplota výstupnej vody - 88 °C ± 2.
  • Teplota nápoja v šálke - 67 °C ± 3.
  • Tlak na výstupe - 9 bar ± 1.
  • Doba extrakcie - 25 s ± 5.
  • Obsah kofeínu - 100 mg/šálka.
  • Objem v šálke (vrátane crema) - 25 ml ± 2,5.

Espresso káva sa servíruje v okrúhlej šálke z bieleho porcelánu bez vnútorných dekorácií s objemom 50 až 100 ml. Takáto šálka umožňuje plne oceniť vzhľad perfektnej crema, vôňu a chuť espressa.

Na prípravu espressa je nutná kvalitná káva a správna hrúbka mletia.

 

Ako pripraviť espresso?

Najlepšie espresso si vychutnáte v kaviarni od profesionálneho baristu, ktorý má s prípravou kávy bohaté skúsenosti a dokáže využiť svoje znalosti a zručnosti na vytvorenie dokonalej šálky kávy. Títo odborníci sú trénovaní v umení kávového remesla, poznajú jemnosti prípravy espressa a sú schopní upraviť mletie kávy, dávkovanie a extrakciu tak, aby vyhovovali špecifickým požiadavkám každého zákazníka.

Ak sa však rozhodnete vyskúšať prípravu domáceho espressa, uistite sa, že máte k dispozícii všetko potrebné vybavenie, vrátane kvalitného kávovaru. Tento krok zahŕňa investíciu do kvalitného kávového mlynčeka, aby ste mohli mlieť zrná jemne a rovnomerne, čo je kľúčové pre dosiahnutie správnej konzistencie espressa.

Aby bolo vaše domáce espresso chutné a presne podľa vašich predstáv, budete musieť dodržať isté zásady, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, ako je presné dávkovanie kávy, optimálna teplota vody a tlak potrebný na extrakciu. Taktiež je dôležité používať čerstvo praženú kávu, pretože čerstvosť zŕn je rozhodujúcim faktorom pre vytvorenie bohatej arómy a crema.

Experimentovanie s rôznymi druhmi a stupňami praženia kávy vám môže pomôcť nájsť ideálnu chuť pre vaše espresso. V neposlednom rade sú pre zlepšovanie vašich baristických zručností doma nevyhnutné prax a trpezlivosť. Každý pokus o prípravu espressa je príležitosťou na učenie a zdokonaľovanie techniky, čím sa postupne priblížite k perfektnej šálke espressa, ktorú si budete môcť užívať v pohodlí vášho domova.

Na prípravu kávy espresso je potrebné:

Dobré espresso spoznáte aj podľa toho, že má hustú, orieškovo hnedú penu a po vypití kávy zostávajú na šálke textúry. Aby malo espresso správnu chuť, pripravuje sa do predhriatej šálky.

Kvalitná espresso káva je nutnosť

Základom každého kvalitného espressa je káva. V súčasnosti je výber káv skutočne pestrý, vyberať si môžete nielen podľa značky, ale aj jej pôvodu. Praví kávičkári sa často sústredia aj na to, z akého regiónu kávové zrná pochádzajú a z akej odrody kávovníka boli vypestované. Premyslite si, či uprednostníte arabiku alebo robustu a sledujte akým spôsobom boli spracované. Výslednú chuť ovplyvňuje aj to, akým spôsobom bola káva zbieraná, v akej nadmorskej výške rástla a pri akom stupni bola pražená.

Tieto informácie môžete nájsť na obale kávy a často o nich informujú aj milovníci kávy vo svojich blogoch. Každému chutí iná káva, a preto môžete skúšať a experimentovať, až kým nenájdete to skutočne najlepšie espresso.

Ako pripraviť espresso?

 

Aká je ideálna hrúbka mletia pre espresso?

Okrem kávy však chuť espressa ovplyvňuje aj hrúbka kávových zŕn. Tá by mala svojou textúrou pripomínať niečo medzi krupicou a hrubou múkou. Príliš jemné mletie môže spôsobiť upchatie filtra, zatiaľ čo príliš hrubé mletie môže viesť k tomu, že voda pretečie príliš rýchlo cez kávu. Správnu hrúbku mletia môžete rozpoznať podľa toho, ako rýchlo voda pretečie cez kávu. Optimálny čas pre pretekanie vody je zvyčajne medzi 20 až 30 sekundami. Nemalo by to trvať ani dlhšie, ani byť príliš rýchle. Tento časový rámec zvyčajne poskytuje ideálnu extrakciu chuti a arómy z kávy.

Ďalší dôkaz o tom, či bola káva dobre zomletá a utlačená, spoznáte podľa toho, ako vyzerá káva, keď ju vyklepete z filtra. Ak je vyextrahovaná káva suchá, bola pomletá správne. Naopak, ak má mokré blatové skupenstvo, zomleli ste ju príliš najemno.

Chutné espresso pripravíte len v čistom kávovare

K príprave espressa budete potrebovať kávovar. Záleží len na vás, či uprednostníte automatický alebo pákový. Každý typ má svoje výhody a špecifiká, ktoré môžu lepšie vyhovovať vašim potrebám a preferenciám. Kávovar je nutné pravidelne čistiť, aby sa do nápoja nedostali nežiaduce látky alebo baktérie, ktoré by mohli ovplyvniť chuť a kvalitu kávy. Je dôležité vykonávať údržbu podľa odporúčaní výrobcu, aby ste predĺžili životnosť zariadenia a udržali najvyššiu možnú kvalitu pripravovanej kávy.

Nutné je pravidelne čistiť odkvapkávací podnos a vyprázdňovať odpadovú nádobku, kde sa hromadia kávové zvyšky. Taktiež nádržka na vodu by mala byť pravidelne opláchnutá a pretretá handričkou z mikrovlákna, rovnako ako priestor násypníka zŕn, ktorý sa často stáva mastným a môže ovplyvniť chuť kávy.

Ak ste si vybrali automatický kávovar, je tiež dôležité pravidelne čistiť sparovaciu jednotku, ideálne aspoň raz týždenne, aby sa predišlo hromadeniu nečistôt a mastnoty, ktoré by mohli znížiť efektivitu extrakcie kávy a zhoršiť jej chuť. Okrem toho je potrebné udržiavať v čistote všetko príslušenstvo vrátane parnej trysky, meracej lyžičky a tampingovej plochy, aby sa zabezpečila konzistentná kvalita espressa.

Používanie filtrovanej alebo destilovanej vody môže tiež pomôcť predchádzať vápenatým usadeninám, ktoré by mohli zablokovať alebo poškodiť vnútorné komponenty kávovaru. Správna údržba a čistenie sú kľúčové pre zachovanie optimálnej funkčnosti vašeho kávovaru a záruku, že každá šálka espressa bude vynikajúca.

Automatický kávovar je nutné pravidelne čistiť.

 

Káva espresso sa dá pripraviť aj inak

V dnešnej dobe ľudia neustále vymýšľajú nové spôsoby, ako pripraviť chutné espresso. Okrem talianskej verzie sa u mnohých ľudí stal obľúbeným postup, kde sa namiesto merania objemu nápoja uprednostňuje váha kávy. Odborníci na tento postup odporúčajú použiť 8 až 9 gramov jemne namletej kávy, pričom váha samotného espressa by mala dosiahnuť 20 gramov. Tento spôsob prípravy často vytvára nápoj, ktorý sa nachádza medzi tradičným espressom a ristrettom.

Otázky a odpovede o espresso káve

Zistite viac o tom, ako pripraviť dokonalé espresso a objavte tajomstvá jeho jedinečnej chuťovej skladby. Prečítajte si odpovede na najčastejšie otázky súvisiace s prípravou espressa.

Koľko ml má espresso?

Pravé talianske espresso obsahuje 25 ml vody a na hladine je vrstva peny s hrúbkou 1 až 2 mm. Na Slovensku sa najčastejšie pije káva espresso Lungo, ktoré obsahuje viac vody, zvyčajne od 80 do 200 ml.

Koľko mg kofeínu má espresso?

Množstvo kofeínu v espresse záleží od druhu zvolenej kávy. Pre arabiku platí, že káva espresso s objemom 25 až 30 ml má približne 30 až 51 mg kofeínu. Kávové zrná robusty majú zvyčajne o 50 % kofeínu viac.

Kávové nápoje, ktorých základom je espresso.

 

Presso a espresso - rozdiel

Medzi týmito pojmami v skutočnosti nie je významový rozdiel, presso je totiž len iné označenie pre espresso. Obe slová majú teda rovnaký význam a označujú rovnaký kávový nápoj.

Ristretto vs espresso, v čom je rozdiel?

Ristretto a espresso sú oba kávové nápoje pripravené pod vysokým tlakom pomocou kávovaru, avšak existujú medzi nimi isté rozdiely, a to najmä v množstve vody a celkovej chuti.

  • Oba nápoje sa zvyčajne pripravujú zo 7 gramov jemne mletej kávy.
  • Na prípravu espressa potrebujete 30 ml vody a extrakcia trvá cca 20 - 30 sekúnd.
  • Káva espresso má intenzívnu chuť, bohatú a hladkú konzistenciu s výraznou crema vrstvou na povrchu.
  • Ristretto je viac koncentrovanejšie a silnejšie, na prípravu sa používa len 15 až 20 ml vody.
  • Ristretto je zvyčajne sladšie a menej horké než espresso.

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary Káva