Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Sous-Vide - všetko čo potrebujete vedieť o tejto francúzskej metóde

Sous-Vide je metóda varenia pochádzajúca z Francúzska, pri ktorej sa jedlo varí pri veľmi presnej a nízkej teplote vo vodnom kúpeli. Tento spôsob varenia sa využíva na dosiahnutie dokonalej textúry a konzistencie potravín. Môžete ju aplikovať na prípravu rýb, mäsa, zeleniny, ovocia či vajec. Zistite, aké výhody má príprava jedál sous vide a čo k nej budete potrebovať. 
 

Varenie vo vákuu 

Príprava pomocou sous vide spočíva v umiestnení čerstvých surovín do vákuových vreciek, z ktorých sa pomocou vákuového baliaceho prístroja odstráni vzduch. Tieto vrecká sa potom vložia do vodného kúpeľa, kde sa udržiava presne nastavená nízka teplota (od 55 do 95 °C) pomocou špeciálneho zariadenia s možnosťou nastavenia teploty a času varenia podľa typu suroviny. Proces varenia môže trvať aj niekoľko hodín. Tento dlhší čas varenia umožňuje zachovanie vysokého množstva živín a minerálov v potravinách.

Metódou sous vide môžete pripraviť napríklad suvidované mäso, či kuracie prsia sous vide. Možností je však oveľa viac, vo vákuu môžete pripraviť napríklad:
 

  • ryby a morské plody

  • hydinové prsia 

  • hovädzí steak 

  • bravčový steak

  • jahňací steak

  • zeleninu 
     

Aj keď sú potraviny pripravené na konzumáciu hneď po vybratí z vodného kúpeľa, často získajú ešte lepšiu chuť, keď sú dodatočne tepelne upravené. Napríklad steak pripravený metódou Sous-Vide môžete v liatinovej panvici rýchlo upiecť na vysokom ohni za niekoľko minút. Rovnako mnohí kuchári používajú gril na dokončenie jedál, ako sú rebierka alebo bravčové kotlety, čím pridávajú ďalší rozmer chuti a textúry.

 

varenie-vo-vakuu-vyhody

 

Varenie sous vide má viacero výhod

Jednou z hlavných výhod varenia Sous-Vide je, že pred samotným varením nie je potrebné potraviny zložito pripravovať. Väčšinu mäsa, rýb a zeleniny stačí jednoducho osoliť a okoreniť. Aj keď môžete experimentovať s rôznymi aromatickými prísadami, maslo a marinády nie sú nevyhnutné, dokonca aj chudé mäso si udrží svoju vlhkosť.

Varenie vo vákuu má tieto výhody:
 

  • jednoduchá príprava

  • presná kontrola teploty 

  • intenzívna chuť

  • zachovanie vlastností potravín 

  • vhodné na predprípravu surovín 

  • minimalizácia odpadu
     

Varenie pri nízkych teplotách zabraňuje varu, čo pomáha uchovať originálnu arómu, vzhľad, farbu a všetky dôležité vitamíny a živiny potravín. Sous-Vide môžete použiť nielen na prípravu hotových pokrmov, ale aj na predprípravu surovín, ako je mäso, ktoré môžete následne grilovať alebo inak upravovať. Vďaka rovnomernému vareniu sa minimalizuje váhový úbytok a využívate všetky potraviny efektívne, čo vedie k menšiemu množstvu odpadu.

 

sous-vide-varic

 

Sous vide tabuľka 

V prípade, že s metódou sous vide ešte len začínate, budete si musieť zistiť, ako nastaviť teplotu vody a čas varenia tak, aby bol pokrm pripravený presne podľa vašich predstáv. Každému totiž chutí niečo iné a kým niekto má rád poriadne prepečené mäso, iní si naopak pochutnajú na krvavom steaku. Informácie o Sous-Vide varení udáva sous vide tabuľka, ktorá býva súčasťou balenia variča a voľne je dostupná aj na internete. 

Uvádzame prehľad o vhodných teplotách a časoch varenia pre rôzne typy surovín pri sous-vide varení:
 

  • Hovädzí steak rare - čas varenia 1 - 2 hodiny pri 54 °C, výsledok je šťavnaté a jemne prepečené mäso.

  • Hovädzí steak medium - čas varenia 1 - 2 hodiny pri 57 °C, výsledok je stredne prepečené mäso.

  • Hovädzí steak well done - čas varenia 1 - 2 hodiny pri 63 °C, výsledok je dobre prepečené mäso.

  • Kuracie prsia - čas varenia 1 - 2 hodiny pri 60 °C, výsledok je šťavnaté mäso.

  • Kuracie stehná - čas varenia 1,5 - 4 hodiny pri 65 °C, výsledok je jemné a ľahko oddeliteľné mäso od kosti.

  • Bravčové kotlety - čas varenia 1 - 3 hodiny pri 62 °C, výsledok je šťavnaté a jemné mäso.

  • Bravčové rebrá - čas varenia 12 - 24 hodín pri 74 °C, dlhšie varenie je výsledkom maximálne jemného mäsa.

  • Losos - čas varenia 30 minút až 1 hodina pri 50 °C, výsledok je jemná textúra a zachované živiny mäsa.

  • Treska - čas varenia 30 minút pri 54 °C, výsledok je šťavnaté a jemné mäso.

  • Mrkva - čas varenia 1 - 2 hodiny pri 85 °C, výsledok je zachovaná chuť a farba mrkvy.

  • Špargľa - čas varenia 15 - 30 minút pri 85 °C, výsledok je krehká a šťavnatá špargľa.

  • Vajcia na mäkko - jemné bielko a krémový žĺtok docielite pri čase varenia 45 minút pri 64 °C.

  • Vajcia na tvrdo - pevné bielko a žĺtok docielite pri čase varenia 1 hodina pri 75 °C.

 

Sous vide recepty na chutnú zeleninu

Súčasťou balenia variča bývajú aj sous vide recepty, vďaka ktorým sa s touto pomalou prípravou jedál zoznámite. Vyskúšať môžete náš recept na chutnú zeleninu, potrebovať budete 1 veľký zemiak, 2 mrkvy, 1 baklažán, olivový olej, soľ a čierne korenie na dochutenie. 

Postup je nasledovný:
 

  1. Zeleninu očistite, umyte a zmiešajte s korením.

  2. Následne ju vložte do vákuového sáčku, odsajte vzduch a uzavrite.

  3. Naplňte hrniec vodou s teplotou 45 - 50 °C, vložte sáčok so zeleninou.

  4. Pripnite Sous-Vide prístroj na hrniec.

  5. Nastavte teplotu na 85 °C a dobu varenia na 1 hodinu, potom spustite.

  6. Nechajte zeleninu variť, kým program nedokončí.

 

vakuovacka-sencor-pre-sous-vide

 

Sous vide varenie si vyžaduje pomocníkov 

Kvalitné vybavenie je pri varení sous vide nevyhnutné. Sous vide varenie vyžaduje veľký, ideálne elektrický hrniec alebo nádobu na vodu, odolné vákuové vrecká a sous vide varič. 

Tip na štartovaciu výbavu, ak so sous vide varením ešte len začínate:
 


Sous vide výbava pre pokročilých:
 


Náš sortiment varenie a pečenie zahŕňa aj množstvo ďalších pomocníkov do kuchyne. Pozrite si našu ponuku a zlepšite svoje kulinárske umenie vďaka praktickému príslušenstvu.