Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Výroba domáceho jogurtu v jogurtovači

Jogurtovač je nenahraditeľným pomocníkom v procese prípravy domáceho jogurtu. Počas celej doby fermentácie udržuje jogurt pri rovnakej teplote a vytvára ideálne podmienky pre dozrievanie baktérií, takže sa nemusíte o nič starať. Zistite ako prebieha výroba domáceho jogurtu v jogurtovači a ako si vybrať ten najlepší jogurtovač. V súčasnosti na trhu existuje množstvo modelov jogurtovačov s rôznymi funkciami a kapacitou, takže je dôležité vybrať taký, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám.

Pri výbere jogurtovača sa zamerajte aj na jeho materiál a kvalitu spracovania, aby ste mali istotu dlhodobej a spoľahlivej funkčnosti.

Ako prebieha výroba domáceho jogurtu v jogurtovači?

Prečo si pripraviť vlastný domáci jogurt?

Aj napriek tomu, že jogurty považujeme za zdravú potravinu, často sa stáva, že jogurty, ktoré nájdeme v potravinách, obsahujú umelé sladidlá, množstvo pridaného cukru, konzervanty a farbivá. Problémom býva aj minimálny obsah ovocia, veľké množstvo nasýtených tukov alebo nekvalitné marmelády. Tieto prísady a zložky môžu negatívne ovplyvniť zdravotný prínos jogurtu. Na druhej strane, skutočne zdravú verziu jogurtu si môžete pomocou jogurtovača pripraviť kedykoľvek, keď naň dostanete chuť.

Výhodou je, že budete vedieť, čo váš domáci jogurt obsahuje a môžete sa vyhnúť pridávaniu nežiaducich ingrediencií. Vyskúšať môžete desiatky receptov, od tradičných cez exotické až po špeciálne diétne varianty.

Dôvody, prečo sa výroba domáceho jogurtu oplatí sú viaceré:

  • Ingrediencie vyberáte podľa seba a presne viete, čo váš domáci jogurt obsahuje, čím zabezpečujete vyššiu kvalitu a zdravotnú nezávadnosť produktu.
  • Výroba domáceho jogurtu je častokrát lacnejšia, ako kupovaných verzií z obchodu, pretože si môžete kúpiť suroviny vo väčších baleniach alebo využiť sezónne ovocie.
  • Vďaka jogurtovaču je celý proces výroby bezstarostný a nevyžaduje komplikované kuchynské zručnosti. Stačí zmiešať mlieko s kultúrami a nechať jogurtovač pracovať.
  • Domáci jogurt je možné prispôsobiť osobným preferenciám, či už ide o stupeň sladkosti, hustotu alebo pridávanie rôznych príchutí a doplnkov, ako sú orechy, semienka alebo superpotraviny.

Ako prebieha výroba domáceho jogurtu v jogurtovači?

Výroba domáceho jogurtu je jednoduchý proces, ktorý začína tým, že “naočkujete” mlieko živými jogurtovými kultúrami. Vytvorenú zmes prelejete do pohárikov a umiestnite do jogurtovača, ktorý ju bude zohrievať na rovnakej teplote niekoľko hodín. Tým vytvorí ideálne prostredie pre dozrievanie baktérií a vy si svoj domáci jogurt môžete vychutnať už o niekoľko hodín.

Živé kultúry jogurtu možno získať rôznymi spôsobmi, napríklad:

  • z jogurtu zakúpeného v obchode
  • zo špeciálnej sušenej zmesi
  • zo zachyteného jogurtu z predchádzajúcej várky

Samotná doba zrenia jogurtu v jogurtovači môže trvať od 5 do 14 hodín, pričom kvalita a množstvo kultúr ovplyvňujú rýchlosť celého procesu. Po dokončení fermentácie je dôležité jogurt čo najrýchlejšie umiestniť do chladničky, aby sa udržala jeho čerstvosť. Hustotu jogurtu môžete ovplyvniť výberom mlieka s rôznym obsahom tuku.

Na výrobu nízkotučného jogurtu použite mlieko s nižším obsahom tuku, zatiaľ čo na bohatší, plnotučný jogurt preferujte mlieko s vyšším obsahom tuku. Ak túžite po hustom gréckom jogurte, môžete nechať pár hodín odtiecť srvátku cez plátno alebo špeciálne sitko. Ďalšou možnosťou je použiť špeciálne jogurtové kultúry alebo pridať suché mlieko na zvýšenie hustoty a krémovosti jogurtu.

Jogurtovač na výrobu domáceho jogurtu.

Ako vybrať jogurtovač na domáci jogurt?

Jogurtovačecenovo dostupné zariadenia, ktoré ponúka niekoľko výrobcov. Na výber sú vo viacerých prevedeniach a na prvý pohľad sa líšia najmä veľkosťou a počtom nádobiek, v ktorých si môžete domáci jogurt vyrobiť.

Váš nový jogurtovač si môžete vybrať podľa viacerých kritérií, odporúčame vám sledovať najmä:

  • príkon
  • počet nádobiek
  • funkcie

Príkon jogurtovača ovplyvňuje čas výroby

Jogurtovače patria medzi energeticky nenáročné spotrebiče, ale stále existujú rozdiely v ich energetickom výkone. Modely s vyšším príkonom dokážu dokončiť fermentáciu jogurtu v priebehu 5 hodín, zatiaľ čo ich menej výkonné varianty vyžadujú až trojnásobok tohto času na dokončenie rovnakého procesu.

  • Menšie jogurtovače obvykle disponujú príkonom okolo 20 W, čo je dostatočné pre menšie dávky jogurtu alebo pri príprave jogurtu s dlhším fermentačným časom.
  • Väčšie modely môžu dosahovať príkon až 40 W, čo umožňuje rýchlejšiu fermentáciu a väčšiu flexibilitu pri výrobe väčších objemov jogurtu.

Jogurtovače sa líšia počtom nádobiek

V našej ponuke nájdete jogurtovače s jednou hlavnou nádobou na jogurt alebo s viacerými nádobami. Nedá sa určiť, ktorý typ je lepší, pretože každý z nich má svoje výhody a nevýhody a rozhodnutie závisí od vašich preferencií a potrieb.

  • Jednonádobové - majú jednu veľkú nádobu, v ktorej sa pripravuje jogurt. Po vytvorení jogurtu je nutné preložiť ho do misiek.
  • Viacnádobové - zvyčajne majú kruhový alebo hranatý tvar a sú vybavené viacerými menšími nádobami alebo pohármi. Hneď si v nich môžete jogurt rozdeliť na porcie s obsahom od 120 do 200 ml. Ako nevýhodu vnímame nutnosť umývania každej nádoby.

V našej ponuke nájdete jogurtovače s jednou hlavnou nádobou na jogurt alebo s viacerými nádobami. Nedá sa určiť, ktorý typ je lepší, pretože každý z nich má svoje výhody a nevýhody a rozhodnutie závisí od vašich preferencií a potrieb.

  • Jednonádobové jogurtovače majú jednu veľkú nádobu, v ktorej sa pripravuje jogurt. Po vytvorení jogurtu je nutné preložiť ho do misiek.
  • Viacnádobové jogurtovače zvyčajne majú kruhový alebo hranatý tvar a sú vybavené viacerými menšími nádobami alebo pohármi. Hneď si v nich môžete jogurt rozdeliť na porcie s obsahom od 120 do 200 ml. Ako nevýhodu vnímame nutnosť umývania každej nádoby.

Oba varianty jogurtovačov majú svoje miesto v kuchyni a vhodný výber závisí od vašich individuálnych potrieb a preferencií.

Jogurtovač Guzzanti s priehľadným krytom.

Jogurtovač má niekoľko praktických funkcií

Jednotlivé modely jogurtovačov ponúkajú rôzne funkcie, ktoré zjednodušujú jeho ovládanie a nastavenie. Váš nový jogurtovač môže byť vybavený napríklad týmito funkciami:

  • Časovač umožňuje nastaviť presný čas, kedy má byť výroba jogurtu dokončená. Časovač využijete ak budete vyrábať jogurty s rôznou dobou zrenia a tento proces potrebujete prispôsobiť svojmu harmonogramu.
  • LED displej zobrazuje dôležité informácie o procese výroby domáceho jogurtu, ako napríklad zostávajúci čas.
  • Zvukový alebo svetelný signál upozorňuje na zmenu procesu výrobu jogurtu, napríklad, že je jogurtovač pripravený na použitie alebo naopak, že proces výroby skončil.
  • Automatické vypnutie zabezpečuje, že jogurtovač sa vypne sám po ukončení procesu výroby.

 

Výhodou je, ak má jogurtovač priehľadný kryt, ktorý vám umožní sledovať proces zrenia jogurtu bez toho, aby ste museli jogurtovač otvárať. Niektoré modely majú vo výbave aj nádobky naviac, takže v prípade, že sa vám nejaká stratí alebo poškodí, nemusíte hneď dokupovať náhradné. Ďalším praktickým príslušenstvom môže byť automatický časovač, ktorý vám umožní nastaviť presný čas zrenia jogurtu podľa vašich potrieb.

Tento funkčný prvok vám ušetrí čas a zabezpečí konzistentný výsledok pri každom použití jogurtovača. Jogurtovače môžu mať tiež vymeniteľné nádoby s rôznymi farbami veka, čo uľahčuje identifikáciu jednotlivých dávok jogurtu alebo prispôsobenie štýlu vašej kuchyne.

Tip na záver: chutný recept na zdravý domáci jogurt

Na záver sa s vami podelíme o klasický zdravý recept na domáci jogurt, ktorý pozostáva len z dvoch ingrediencií. Príprava vám zaberie približne pol hodinku a potom sa o finálny proces výroby postará jogurtovač.

Na prípravu domáceho jogurtu budete potrebovať:

  • ¼ šálky šálky bieleho zrejúceho jogurtu
  • 4 šálky plnotučného mlieka

Následná výroba domáceho jogurtu je jednoduchá:

Najskôr zohrejte v hrnci mlieko na približne 80 °C, akonáhle sa na jeho povrchu začnú tvoriť bublinky, varnú dosku vypnite a hrniec s mliekom dajte vychladnúť. Kým sa mlieko chladí, vezmite jogurt a vložte ho do misy. Keď má mlieko okolo 40 °C začnite ho za stáleho miešania prilievať do jogurtu.

Akonáhle máte túto zmes hotovú, môžete ju prelievať do pohárikov. Tie musia byť vyčistené a suché, po naplnení ich zatvorte priloženými vrchnákmi. Poháriky s jogurtom vložte do jogurtovača a o niekoľko hodín bude váš jogurt pripravený na konzumáciu. Pridať si do neho môžete ovocie, cereálie, granolu, džem alebo kúsky čokolády, jednoducho na čo máte chuť.

Nezabudnite, že z každej várky domáceho jogurtu môžete zachovať malé množstvo, ktoré bude slúžiť ako základ ďalšiu výrobu.

Súvisiace kategórie

Jogurtovače