Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

9 zaujímavosti ku káve, o ktorých by ste mali vedieť

Káva, ktorá predstavuje jeden z najobľúbenejších nápojov sveta skrýva mnoho fascinujúcich príbehov a tajomstiev. Ponorte sa s nami do jedinečného sveta kávy a spoznajte rôzne historické a súčasné tradície tohto lahodného nápoja. Objavte všetky zaujímavosti o káve, o ktorých ste možno ani len netušili.

Zaujímavosti ku káve.

1. Kofeín, ako stimulant a ochranca pred škodcami

Vedeli ste, že kofeín prináša benefity nielen pre človeka, ale aj pre samotný kávovník? Totiž, kofeín, ktorý produkujú kávovníky je prirodzeným pesticídom, ktorý má obrannú funkciu a chráni kávovníky pred škodcami a plesňami. Kofeín predstavuje pre hmyz toxický repelent, ktorý účinne odpudzuje hmyz od kávovníka, vytvára okolo rastliny ochrannú bariéru a týmto spôsobom pomáha zvyšovať úrodu kávy.

Pre človeka predstavuje kofeín v káve významný benefit, ktorý napomáha k zlepšeniu nálady, znižuje pocit únavy a podieľa sa na lepšej psychickej a fyzickej výkonnosti.

2. Arabica a Robusta nie sú jediné kávové odrody na svete

Okrem dvoch najznámejších kávových odrôd Arabica a Robusta existujú aj ďalšie menej známe kávové odrody.

Liberica, ktorá pochádza z Libérie (západná Afrika) je charakteristická svojou korenistou vôňou a chuťou s čokoládovým doznevom. Ďalším menej známym druhom kávovej odrody je Excelsa, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie a obsahuje oveľa menej kofeínu, ako napríklad Robusta.

Stenophylla je kávová odroda pochádzajúca zo západnej Afriky a je typická vysokým obsahom kofeínu a ovocnou chuťou. Z exotického Madagaskaru pochádza kávová odroda Eugenioides, ktorá má jemnú chuť cédru s korenistým doznevom.

Spoločnými znakmi týchto kávových odrôd je ich náročné pestovanie, ich obmedzená dostupnosť a cena, ktorá je obvykle oveľa vyššia ako cena Arabica a Robusta.

Šálka kávy a zrnková káva.

​​​​​​​3. Káva je druhou najobchodovanejšou komoditou na svete

Káva je hneď po rope druhou najobchodovanejšou komoditou na svete. Z rôznych štatistík a analýz trhu s komoditami je zrejmé aj to, že spotreba kávy sa neustále zvyšuje. Približný objem obchodovania s kávou sa pohybuje okolo 100 miliónov vriec ročne, čo predstavuje hodnotu asi 200 miliárd USD.

Najväčšími producentmi kávy sú Brazília, Vietnam a Kolumbia a káva je dôležitým zdrojom príjmu pre mnohé ďalšie rozvojové krajiny.

​​​​​​​4. Najväčšími spotrebiteľmi kávy sú Fíni

Fínsko je krajinou s najvyššou spotrebou kávy, čo podľa štatistík predstavuje spotrebu až 12 kg kávy ročne na obyvateľa (predstavuje cca 120 až 140 šálok espressa mesačne na jedného Fína). Hneď po Fínsku sú v rebríčku najväčších spotrebiteľov tohto lahodného nápoja umiestnené krajiny ako Nemecko a Spojené štáty americké.

Na Slovensku sa napríklad priemerná ročná spotreba kávy pohybuje okolo 4 kg kávy na obyvateľa.

Ďalšie zaujímavosti ku káve hovoria, že Brazília, ktorá je najväčším svetovým producentom kávy má ročnú spotrebu kávy iba 2 kg na obyvateľa.

​​​​​​​5. Prvá kaviareň bola otvorená v Benátkach

Niekoľko zaujímavosti ku káve hovorí o tom, že prvou otvorenou kaviarňou v Európe bola v roku 1645 kaviareň v Benátkach pod názvom Bottega del Caffè. Táto kaviareň sa nachádza na námestí Piazza San Marco a zakladateľom bol arménsky obchodník s menom Pasqua Rosee.

Benátky sa tak stali centrom spoločenského a politického života, kde sa stretávali turisti, obchodníci, umelci a intelektuáli.

V súčasnosti túto slávnu kaviareň nájdete na rovnakom mieste v Benátkach, ale pod názvom Caffè Florian. Dodnes predstavuje symbol benátskej histórie a je turistickou atrakciou.

Káva na námestí v Benátkach.

​​​​​​​6. Zaujímavosti o káve Fair Trade

Po celom svete existujú neziskové organizácie, ktoré sa zameriavajú na spravodlivý obchod s kávou. Cieľom Fair Trade organizácií je zlepšiť životy pestovateľom kávy, presadzovať pre nich spravodlivé ceny za prácu a umožniť im dôstojné pracovné podmienky.

Medzi najvýznamnejšie organizácie Fair Trade patria napríklad Fairtrade International, ktorá zastrešuje 25 členských organizácií Fair Trade v 23 krajinách. Potom je to organizácia Fair Trade USA, ktorá certifikuje výrobky Fair Trade a spája spotrebiteľov s firmami Fair Trade. Ďalšími významnými organizáciami sú EFTA (Európska asociácia Fair Trade), ktorá predstavuje sieť viac ako 30 Fair Trade organizácií v Európe a organizácia Rainforest Alliance, ktorá sa sústreďuje na vzťahy medzi poľnohospodármi a prírodou. Farmári majú možnosť samostatne riadiť svoju cenovú politiku.

Podporiť aktivity organizácií môžete aj vy kúpou kávy s certifikáciou Fair Trade. Kávu Fair Trade nájdete aj na našom e-shope.

Káva Jacobs s označením žaby od organizácie Rainforest Alliance.

​​​​​​​7. Káva v boji proti starnutiu a suchej pokožke

Káva je prírodný a cenovo dostupný prostriedok na hydratáciu a regeneráciu suchej pokožky, a to vďaka svojim skvelým vlastnostiam. Antioxidanty, na ktoré je káva bohatá chránia pokožku pred voľnými radikálmi a spomaľujú jej starnutie. Kofeín sa podieľa na podpore elasticity pokožky a kyselina chlorogenová má zase protizápalové účinky a pokožku upokojuje.

Vyskúšajte kávový peeling, masku alebo kúpeľ s kávou.

Účinný peeling si vytvoríte zmiešaním kávovej usadeniny s olivovým olejom alebo kokosovým olejom. Zmes stačí vmasírovať do vlhkej pokožky. 

Kávovú masku si vytvoríte zmiešaním kávovej usadeniny s medom a jogurtom a relaxačný kúpeľ si doprajete vďaka pridaniu 2-3 šálok kávovej usadeniny do vane s teplou vodou.

Kávový peeling.

​​​​​​​8. Najdrahšia káva sa vyrába z výlučkov cibetky

Existuje množstvo zaujímavosti ku káve, ale jednou z tých najkontroverznejších je jednoznačne káva Kopi Luwak. Je vyrábaná z kávových zŕn, ktoré zožrali a vylúčili cibetky. Cibetky sa pohybujú voľne v kávových plantážach a živia sa zrelými kávovými plodmi. Tráviaci systém cibetky dokáže kávové zrná čiastočne fermentovať a dodať im jedinečnú sladkastú chuť a arómu s tónmi karamelu a čokolády.

Cena cibetkovej kávy Kopi Luwak sa pohybuje v priemere 500 eur za 1 kg.

Cibetková káva Kopi Luwak.

​​​​​​​9. Taliani pijú kávu postojačky a Japonci milujú studenú kávu

V každom kúte sveta sa pije káva iným spôsobom. Predstavujeme vám niekoľko zaujímavosti ku káve spojených s odlišným kávovým rituálom.

Taliani si ráno vychutnávajú rýchlo vypité espresso "al banco" stojac pritom pri bare. Kávu pijú výhradne bez cukru a cappuccino je vnímané ako raňajkový nápoj, čiže poobede sa už nepije.

V Etiópii sa pije káva z tradičnej nádoby pod názvom jebena. Káva sa varí vo vode a podáva sa s cukrom a soľou.

Japonci si najradšej vychutnávajú filtrovanú a studenú kávu tzv. "cold brew" a vo Vietname sa stretnete s kávou pripravenou s kondenzovaným mliekom v hrnčeku spoločne s ľadom.

Kávu v Maroku vám pripravia v džezve a pije sa s cukrom a rôznym korením, ako je kardamón, škorica alebo muškátový oriešok. V saudskej Arábii sa okrem kardamónu pridáva do kávy aj šafran či zázvor, vďaka ktorému káva získa pikantnú a aromatickú chuť.

Taliani pijú kávu postojačky.

Súvisiace kategórie

Káva