Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

6 dôvodov prečo používať naparovač odevov

Primárnou úlohou naparovača odevov je odstránenie rôznych nedokonalostí na oblečení. Používa sa veľmi jednoducho, nepoškodí oblečenie a je možné si ho vziať kamkoľvek. Naparovače sú zvyčajne použiteľné na rovnaké druhy textílií ako žehličky. Pri ich používaní sa netreba obávať prepálenia látky. Pomocou pary dokážete veľmi účinne zničiť baktérie a odstrániť nepríjemný zápach z rôznych textílií. Takže tento šikovný pomocník vám pomôže aj v domácnosti. Poradí si s dezinfekciou hračiek, sedačiek či iných látkových doplnkov. V našom článku vám poradíme čo všetko dokáže naparovač odevov a ako správne vybrať ten najlepší pre vás.

Dôvody prečo používať naparovač odevov.

Žehlička alebo naparovač?

Žehlenie je dôležité a to žiaľ aj bez ohľadu na to, či túto činnosť vykonávate radi alebo iba z nutnosti. Vyžehlené prádlo je rovnejšie, lepšie skladovateľné a čo je najdôležitejšie omnoho zdravšie nakoľko je zbavené baktérií. Tento stav môžete docieliť nielen žehličkou, ale aj naparovačom odevov, ktorý v porovnaní s klasickou žehličkou ponúka viacero výhod navyše. Avšak pri väčšom objeme bielizne sa žehleniu nevyhnete.

Dezinfekcia obleku s naparovačom Electrolux.

Naparovač odevy vyrovnáva pomocou horúcej pary ešte dôkladnejšie ako žehlička. Bonusom navyše je, že nezanecháva rôzne zažehlené záhyby. A to nie je ešte zďaleka všetko. Životnosť textílií čistených parou je omnoho dlhšia. Oblečenie je zároveň vďaka pare a teplu sviežejšie a zbavené akéhokoľvek nepríjemného zápachu.

Aké typy naparovačov nájdete v našej ponuke?

Naparovače odevov sú na trhu dostupné v dvoch typoch a to v závislosti od konštrukčného riešenia. Môžu to byť menšie ručné naparovače alebo veľké stojanové naparovače. Navzájom sa od seba líšia najmä spôsobom použitia.

Naparovanie košieľ s ručným naparovačom Tefal.

Ručné naparovače

Ručné naparovače sú menšie, ľahšie, kompaktnejšie a zároveň aj mobilnejšie. Ich výhodou je rýchle nahriatie a praktické uskladnenie. Odevy, ako aj iné textílie s nimi môžete naparovať priamo na vešiaku alebo prehodené na žehliacej doske. K veľkosti ručných naparovačov je priamo úmerný aj výkon, ktorý je nižší s menšou produkciou pary. Na bežné používanie sú však úplne postačujúce.

Stojanový naparovač odevov Electrolux.

Stojanové naparovače

Stojanové naparovače spájajú výhody naparovača a žehličky v jednom spotrebiči. Hravo si poradia aj so zavesenými záclonami a závesmi. Medzi nevýhody patria väčšie rozmery, menšia mobilita a vyššia cena. Avšak ponúkajú podstatne vyšší výkon a teda aj väčšiu efektivitu práce. Hravo si poradia aj s niekoľkými vrstvami oblečenia naraz ako aj rôznymi záhybmi. Ak vo vašej domácnosti máte miesto navyše tak stojanové naparovače sú tou najlepšou voľbou.

1. S naparovačom bude mať oblečenie vždy bezchybný vzhľad

Naparovač jednoducho a takmer bez námahy odstráni akékoľvek záhyby z oblečenia a to aj bez žehliacej dosky. Vďaka pare bude oblečenie nielen rovné, ale aj svieže. Naparovač je pripravený na použitie v priebehu niekoľkých minút pre jednoduché vertikálne aj horizontálne naparovanie. Neperte, ale naparte. S naparovačom šetríte nielen životné prostredie, ale aj svoju peňaženku.

2. Je vhodný na akýkoľvek druh tkanín

Žehlenie parou je bezpečné pre akýkoľvek druh tkaniny bez ohľadu či je to hodváb, vlna, krajka alebo bavlna. Pomocou horúcej pary naparovač vyrovná aj ťažko dostupné miesta. Pomôže s oživením farby ako aj s odstránením zápachu a pritom textílie jemne nadľahčí. Pred cestou do práce alebo do spoločnosti, keď nemáte dostatok času na prípravu žehliacej dosky a žehlenie s klasickou žehličkou, je naparovač nenahraditeľný. Vďaka maximálnej kontrole si poradí nielen s pokrčenými goliermi, ale nemusíte sa obávať ani miest v okolí gombíkov či rôznych aplikácií.

3. Všetky textílie v domácnosti budú bez zápachu a baktérií

Naparovač odstráni akýkoľvek zápach či už z cigaretového dymu, potu alebo varenia. Ak teda chcete oblečenie iba osviežiť, nemusíte ho hneď prať v práčke. Stačí ho len prejsť naparovačom. Neperte, ale naparte. S naparovačom šetríte nielen životné prostredie, ale aj svoju peňaženku.

Horúca para zároveň dokáže vydezinfikovať všetok textil vo vašej domácnosti od čalúnenej sedačky až po plyšové hračky či pelechy domácich miláčikov, pričom stačí iba minúta naparovania. Aj po tomto krátkom čase nemajú baktérie ani roztoče žiadnu šancu. To znamená, že naparovač je vhodným kandidátom do každej domácnosti s alergikmi.

Naparovanie záclon s naparovačom Russell Hobbs.

4. Jednoduché žehlenie takmer bez námahy

Práca s naparovačom je veľmi pohodlná a časovo nenáročná. Upravte kopec oblečenia hravo a takmer bez námahy. Vďaka naparovaču bude rozkladanie žehliacej dosky minulosťou. Oblečenie môžete pokojne naparovať i zavesené rovno na ramienku. Stačí zapnúť prístroj, počkať chvíľu kým sa nahreje a behom okamihu je dokonale vyhladený každý záhyb vďaka silnému prívodu pary. Nie je potrebné stráviť dlhé hodiny žehlením. Prístroj perfektne sadne do ruky a čo je najdôležitejšie je maximálne ľahký. Vyberateľnú nádobku na vodu môžete ľahko naplniť priamo pod vodovodným kohútikom, takže odpadá aj zdĺhavé dopĺňanie vody za pomoci odmerky.

5. Už žiadne spálené textílie

Odpadá nastavovanie teploty rovnako ako strach zo spálenia obľúbeného kúska zo šatníka. Ohrievacia platnička sa zakaždým zohreje na optimálnu teplotu, ktorá je bezpečná pre konkrétnu tkaninu, ale zároveň potrebná pre dokonalé výsledky naparovania. Bez obáv tak môžete naparovať hodvábne blúzky, čipkované šaty, ale aj čalúnené sedačky z hrubej tkaniny.
A to nie je všetko. S naparovačom už na oblečení nikdy nebudú žiadne mokré škvrny.

Naparovač Philips zbalený na cestovanie.

6. Naparovač odevov bude vašim nenahraditeľným pomocníkom aj na cestách

Praktický kompaktný dizajn umožňuje jednoduché používanie kedykoľvek a kdekoľvek. Dokonale bezchybný vzhľad si teda môžete dopriať aj na dovolenke alebo služobnej ceste. Stačí pustiť paru a pokrčené oblečenie je vyrovnané v priebehu niekoľkých minút. Ľahko sa zmestí do kufra alebo cestovnej tašky.

Ako pracovať s naparovačom?

V prvom rade je potrebné, aby sa naparovač dotýkal oblečenia, prípadne by mal byť k textíliám čo najbližšie. Čím ďalej je naparovač od odevu, tým menej účinné bude naparovanie. Pre efektívne naparovanie je najideálnejšie mať oblečenie zavesené a mierne napnuté. Pri úprave manžiet a golierov sa snažte naparovač držať vodorovne a oblečenie podoprite.

Nezabudnite ani na svoj komfort pri práci. Pri naparovaní odevov so stojanovým modelom si upravte nastavenie podľa vlastnej výšky, aby naparovanie bolo čo v najprirodzenejšej polohe bez zbytočného ohýbania. Ak máte vo svojej výbave ručný prístroj vyberte si čo najpohodlnejšie miesto na naparovanie.

Podľa čoho vybrať ten pre správny naparovač?

Ponúkame vám pár základných parametroch, ktoré vám uľahčia výber naparovača a pomôžu zvoliť si ten správny model práve pre vás.

V prvom rade si musíte ujasniť ako často a na aký materiál chcete naparovač používať. Zatiaľ čo niektoré naparovače si hravo poradia s pevnejšími materiálmi a bez problémov nahradia aj klasickú žehličku, na trhu nájdete aj naparovače vhodné len na príležitostnú úpravu chúlostivých a jemných látok. Pred výberom zvážte nasledujúce parametre:

Veľkosť nádržky na vodu

Čím väčšia nádržka na vodu, tým dlhšiu prevádzku naparovač odevov má. Objem je v rozmedzí od 70 ml až po 2 000 ml. Ručné naparovače sú vybavené nádržkou s objemom 200 až 300 ml, pri stojanových variantoch je to približne 1 000 až 2 500 ml. Pre lepšiu predstavu, naparovače s objemom okolo 200 ml vydržia približne desať minút prevádzky na 1 naplnenie. Modely s objemom nad 2 000 ml aj viac ako 90 minút. Určite odporúčame siahnuť po prístrojoch s odnímateľnou nádržkou na vodu. Uľahčia obsluhu, pretože vodu môžete doplniť jednoducho priamo z kohútika.

Dopĺňanie vody do naparovača Philips.

Dĺžka kábla

Rovnako ako príkon aj dĺžka kábla patrí medzi dôležité parametre. Keďže naparovače odevov môžete používať aj na osvieženie či narovnanie záclon alebo iného bytového textilu dostatočne dlhý kábel je potrebný. Ideálna dĺžka je v rozmedzí 2,5 až 3 m.

Príkon

Aj v prípade naparovačov platí, že čím vyšší príkon, tým väčší účinok naparovač odevov má. Výkon naparovača má priamy súvis s jeho funkčným využitím.

  • Naparovače s príkonom do 1 400 W sú ideálne na naparovanie chúlostivého oblečenia a iných jemných textílií. V tejto kategórií sú zastúpené prevažne ručné modely.
  • Univerzálne naparovače disponujú príkonom v rozmedzí 1 400 až 1 800 W. Využijete ich na naparovanie väčšiny oblečenia ako aj na poddajnejšie bytové textílie.
  • Naparovačom, s príkonom 1 800 W si poradí takmer so všetkým. Dokáže napariť niekoľko vrstiev látky naraz, poradí si s hrubším materiálom a bez problémov vydezinfikuje akékoľvek čalúnenie.

Parný výkon

Znamená nepretržitú produkciu pary a je udávaný v gramoch za minútu. Čím je väčší, tým je žehlenie rýchlejšie. Stojanové naparovače odevov ponúkajú vyšší výkon v rozmedzí 45 – 100 gramov pary za minútu. Pri ručných naparovačoch je to okolo 16 – 30 gramov pary za minútu.

Teplota pary

Niektoré naparovače odevov produkujú paru s maximálnou teplotou okolo 50 – 60 °C. Takéto modely sú ideálne na naparovanie jemných materiálov. Ich nevýhodou je, že nemajú príliš dobré dezinfekčné účinky. Ak potrebujete naparovač s ktorým dokážete vydezinfikovať bielizeň či bytové textílie vyberajte si prístroj, ktorý produkuje paru s teplotou nad 90 °C. Avšak takto vysoká teplota nie je vhodná pre jemné textílie.

Keramická doštička naparovača Russell Hobbs.

Naparovacia doštička

Naparovače odevov môžu mať naparovaciu doštičku z keramiky alebo nerezu. Nerezová oceľ je trvácna a odolná proti mechanickému poškodeniu. Keramické doštičky sú lacnejšie, nepriľnavé, ale náchylnejšie na poškriabanie.

Aj naparovače odevov môžu byť vybavené funkciami navyše

Praktická vychytávka v podobe regulácie parného výkonu patrí do výbavy prevažne drahších stojanových modelov. Jedná sa o veľmi praktickú funkciu, pretože umožňuje naparovač používať aj na naparovanie rôznych typov látok. Pre naparovače odevov je typická 2 alebo 3-stupňová regulácia.

K ďalšiemu prevažne bezpečnostnému prvku patrí automatické vypnutie. Táto funkcia predchádza prehriatiu naparovača po dlhšom čase nečinnosti a okrem toho aj znižuje prevádzkové náklady.

Nie všetky naparovače odevov dokážu pracovať vo vertikálnej aj horizontálnej polohe. Táto možnosť je však veľmi nápomocná, takže radšej uprednostnite model s možnosťou ako vertikálneho tak aj horizontálneho naparovania.

V prípade ak sa vo vašom šatníku nachádza prevažne jemné oblečenie, ktoré si vyžaduje extrémne citlivý prístup, naparovač s ionizáciou je tou správnou voľbou. Takéto modely dokážu produkovať menšie častice pary, ktoré sa dostanú až do hĺbky materiálov.

Naparovač Sencor pri práci.

Všetky spotrebiče, ktoré pracujú s vodou, je potrebné pravidelne čistiť od vodného kameňa. Takže naparovače odevov s funkciou Anti Calc sú pomerne jednoduchšie na údržbu, pretože odvápňovanie realizujú automaticky podľa potreby.

Okrem praktických funkcií môžu mať naparovače odevov v závislosti od konkrétneho modelu vo výbave aj praktické nadstavce na puky, kefky na jemnejšie ako aj hrubšie látky na jednoduché odstraňovanie vlasov, zvieracích chlpov či žmolkov. Cestovné puzdro, ktoré je praktické okrem ciest aj na skladovanie. Ochranné rukavice alebo vonnú krytku, ktorú je možné nasadiť na hlavicu naparovača. Do nej sa naleje aviváž, prípadne esenciálny olej a pri naparovaní sú odevy či iné textílie aj prevoňané.

Naparovač odevov Tefal a rôzne nadstavce.

Súvisiace kategórie

Naparovače odevov Žehlenie a starostlivosť o odevy