Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako si pripraviť lahodné cappuccino v kávovare

Cappuccino je jedným z najobľúbenejších druhov kávy, ktorá dokáže potešiť za akéhokoľvek počasia a mnohí ju jednoducho zbožňujú. Na prvý pohľad sa sa zdá, že je to zložitý nápoj, ktorý si môžete vychutnať iba vo vašej obľúbenej kaviarni. Nie je to tak. Nemusíte chodiť do kaviarne zakaždým, keď na cappuccino dostanete chuť. V našom článku vám prezradíme ako si správne pripraviť lahodné cappuccino v kávovare aj v domácom prostredí.

Lahodné cappuccino v šálke.

Kávovary na latte a cappuccino pripravia to najlepšie cappuccino v pohodlí domova

Tajomstvo lahodného cappuccina spočíva v správnom pomere kávy a mlieka. Jednu tretinu nápoja tvorí káva espresso, druhú tretinu naparené mlieko a tretiu tretinu mliečna pena. A keďže mlieko v skutočnosti nie je premiešané, dáva espressu silnejšiu a výraznejšiu chuť. Pri príprave cappuccina v kávovare však musíte dodržiavať určité pravidlá podľa druhu kávovaru, aby ste vytvorili ten najchutnejší kávový nápoj.

Kvalitné kávovary na latte a cappuccino kávu nevaria, ale prechádza cez ňu horúca voda pod tlakom pary. Voda vyplaví z mletej kávy všetky cenné zložky, ktoré skončia práve v šálke kávy. Niektoré kávovary sú vybavené navyše aj špeciálnymi parnými tryskami s nadstavcom na napenenie mlieka.

 

 

Pákový kávovar Sage.

Ak si potrpíte na čerstvú vôňu a chuť kávy, pákové kávovary pripravia to najchutnejšie cappuccino s úžasnou arómou. Viete si sami korigovať hrúbku mletia kávy, čas extrakcie ako aj teplotu vody, ale musíte mať dostatok času na prípravu tohto nápoja, pretože okrem prípravy espressa si musíte mlieko samostatne napeniť.

Ak ste zaneprázdnený a chcete mať kávu pripravenú rýchlo, bez akýchkoľvek úkonov, stavte na automatický kávovar. Automatické kávovary na latte a cappuccino môžu mať vo výbave aj zabudovaný mlynček a zásobník na mlieko, takže delikátne cappuccino urobí kávovar za vás. Vám zostane len výber lahodných ingrediencií v podobe mlieka a kvalitných kávových zŕn.

Kávovar na kapsule pri príprave kávy.

Skvelé cappuccino pripravia aj jednoduché kávovary na kapsule. Stačí umiestniť kapsulu do zásobníka, doliať vodu a stlačiť tlačidlo. Najprv je potrebné vložiť jednu kapsulu, ktorá obsahuje praženú kávu. Následne vložíte do kávovaru druhú kapsulu, ktorá sa postará o prípravu bohatej mliečnej peny. Zvyčajne sú kapsule na kávu a mlieko farebne rozlíšené.

Ako si pripraviť lahodné cappuccino v kávovare ako z kaviarne

Cappuccino je v podstate espresso káva s jemne šľahaným mliekom, zakončená krémovou penou na povrchu. Konzistencia cappuccina musí byť vždy potešením pre chuťové poháriky. Teplota mlieka nesmie byť ani príliš vlažná, aby nezmenila chuť espressa z horkej na kyslú, ale ani príliš horúca, aby neobarila pery. Správna teplota mlieka je približne 60 - 65 °C. Pokiaľ ide o lahodnú penovú vrstvu na povrchu, tá by mala byť krásne lesklá , smotanová, bez veľkých bubliniek a vysoká maximálne 1 cm.

Veľkú úlohu pri príprave cappuccina zohráva správne napenenie mlieka. Všetko však záleží od toho, či váš kávovar disponuje tryskou na napeňovanie mlieka alebo nie. Ak nie, nezúfajte. Prezradíme vám spôsob, akým si mlieko dokážete napeniť aj bez použitia trysky.

Ako napeniť mlieko parnou tryskou?

Predtým než začnete napeňovať mlieko je potrebné z trysky odstrániť prebytočnú vodu, a to tak, že ju prefúknete. Potom do polovice nerezovej kanvičky nalejte studené plnotučné mlieko. Ak nemáte baristickú kanvičku, môžete použiť aj širší hrnček. Parnú trysku ponorte tesne pod povrch mlieka. Kanvičku mierne nakloňte, následne parnú dýzu ponorte o niečo hlbšie tak, aby v mlieku vznikol krúživý pohyb. Pokiaľ pocítite, že kanvička s mliekom, je už horúca, teplota dosiahla tú správnu hodnotu približne 60 °C a mliečna pena je správne našľahaná.

Vytvorená pena by mala byť hustá, krémová a bez vzduchových bubliniek. Aby ste sa uistili, že tam žiadne vzduchové bubliny nie sú, buchnite kanvičkou o pevný povrch. Na záver nezabudnite prefúknuť parnú trysku, aby v nej nezostalo zvyšné mlieko, ktoré by mohlo časom skysnúť. Pripravenú penu vlejte do čerstvo uvarenej kávy, šálkou trochu zakrúťte, aby sa pena pekne usadila a časť mlieka sa zmiešala s kávou.

Náš TIP: Mlieko aj kanvičku na penenie je dobré skladovať v chladničke. Nižšia počiatočná teplota sa postará o dlhší časový úsek napeňovania, takže mliečna pena bude mať tú správnu konzistenciu.

Ako postupovať v prípade, ak kávovar nemá dýzu na penenie?

Ak váš kávovar nedisponuje parnou tryskou, na vytvorenie mliečnej peny môžete použiť ručné alebo elektrické napeňovače mlieka.

 

 

Ručný napeňovač mlieka Sencor.

Ak budete mlieko šľahať ručným napeňovačom na batérie vezmite si približne 85 až 100 ml mlieka a zohrejte ho tak, aby nebolo na dotyk horúce. Následne ho nalejte do 1/3 kanvičky, mierne nakloňte a ponorte špirálu napeňovača šikmo, tesne pod hladinu mlieka. Krúživými pohybmi premiešajte mlieko tak, aby sa spojilo s penou cez stenu kanvičky.

French press môžete využiť nielen na prípravu kávy, ale aj ako ručný napeňovač. Do nádoby nalejte zohriate mlieko a stláčaním sitka pumpujete smerom hore-dole, kým sa mlieko nevyšľahá do zamatovej peny. Trvá to približne 30 až 60 sekúnd. Ak používate rastlinné mlieko, buďte opatrný, aby ste ho neprešľahali. Mlieko po napenení pomaly dolejte do espressa. Nemiešajte.

Elektrické napeňovače mlieka.

Elektrický napeňovač je najjednoduchšie a najrýchlejšie riešenie. Mlieko nie je potrebné vopred ohrievať a ľahko s ním napeníte aj rastlinné mlieka ako aj mlieko s nižším obsahom tuku. Celá príprava nezaberie viac ako minútu.

Náš TIP: Aby cappuccino lahodilo aj očiam, servírujte ho do priehľadných pohárov. Ideálne sú dvojstenné termo poháre.

Ktoré mlieko je vhodné na prípravu cappuccina

Výber správneho druhu mlieka je na prípravu peny nesmierne dôležitý. Všeobecne platí, že čím viac bielkovín obsahuje, tým lepšia bude výsledná pena. Ideálnou voľbou je plnotučné mlieko. Najlepšie sa napeňuje, nalieva aj chutí. Aj nízkotučné mlieko je možné napeniť, ale výsledná pena bude menej hutná a nadýchaná.

Za zváženie stojí aj obsah tuku v mlieku, pretože od tohto ukazovateľa závisí jemnosť a hrúbka peny. Aby pena získala olejovú štruktúru, musí byť percento tuku v rozmedzí 2,8 až 3,5.

Ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu, vegáni ako aj ostatní, ktorí sa vyhýbajú živočíšnemu mlieku si môžu dopriať chutné cappuccino z rastlinného mlieka. Postup pri napeňovaní rastlinných nápojov je podobný ako pri živočíšnych, i keď o niečo náročnejší. Výsledná pena je však jemnejšia a menej stála.

Rovnako ako správny výber mlieka, dôležitý je aj výber kávy. Iba kvalitná káva sa postará o unikátnu chuť cappuccina.

Príprava cappuccina.

Cappuccino recept v 5-tich jednoduchých krokoch

Stačí sa držať týchto jednoduchých krokov a čochvíľa si budete môcť vychutnať vaše cappuccino:

  1. Najskôr si pripravte šálku na cappuccino s objemom v rozmedzí 150 až 180 ml. Šálku vopred predhrejte.
  2. Našľahajte plnotučné mlieko podľa vyššie uvedeného postupu.
  3. Následne si pripravte espresso v kávovare.
  4. Nalejte našľahané mlieko do šálky s espressom. Hrnček držte sklonený pod uhlom a pomaly nalievajte mlieko do stredu.
  5. Následne skloňte šálku a pohybujte ňou akoby ste písali číslo osem. Tým sa vytvorí charakteristický vzor cappuccina.

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy