Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať alkoholtester

Alkoholtester je užitočným nástrojom na monitorovanie hladiny alkoholu v krvi a zabezpečuje bezpečnosť na cestách a v iných situáciách, kde je alkoholická intoxikácia nebezpečná. V našom článku vám vysvetlíme, kedy alkoholtester využijete a ako si vybrať ten najlepší model v pomere ceny a kvality.

Ako vybrať alkoholtester?

Kedy využijete alkoholtester?

Alkoholtester je zariadenie navrhnuté na meranie obsahu alkoholu v dychu osoby, ktorá ho používa. Jeho fungovanie spočíva na princípe chemického reakčného testu, ktorý umožňuje odhadnúť, či osoba nedávno konzumovala alkohol a do akej miery. Keď konzumujete alkoholický nápoj, alkohol sa rýchlo absorbuje do krvi a potom prechádza do pľúc. Z pľúc sa uvoľňuje do dychového vzduchu, čo umožňuje detekciu alkoholu cez výdych vzduchu.

Alkoholtester využijete v týchto prípadoch:

  • v prípade osobnej potreby
  • ak potrebujete skontrolovať hladinu alkoholu ďalších osôb
  • pre pravidelné kontroly vo firme
  • vhodný je aj pre kontroly väčšieho počtu ľudí

Alkoholtester môžete využiť na kontrolu hladiny alkoholu v krvi zamestnancov na pracovisku.

Aké testery na alkohol nájdete v našej ponuke?

Elektrické alkoholtestery sú na našom e-shope k dispozícii v dvoch hlavných variantoch, a voľba medzi nimi je často náročná. Na výber sú polovodičové alkohol testery a alkohol testery s elektrochemickým snímačom. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody, ktoré je dôležité brať do úvahy pri rozhodovaní.

Polovodičový alkoholtester - tento typ alkoholického testera vyžaduje, aby používateľ fúkal priamo do prístroja. Zvyčajne sú cenovo dostupnejšie a predstavujú lacnejšiu alternatívu. Ich snímače však majú tendenciu opotrebovať sa rýchlejšie, najmä pri častom používaní a to môže mať za následok nižšiu životnosť prístroja. Presnosť merania polovodičových alkoholtesterov je nižšia v porovnaní s ich elektrochemickými protipólmi, pričom odchýlka výsledkov môže dosiahnuť približne 10 %.

Alkoholtester s elektrochemickým snímačom - ponúka vysokú presnosť merania a nie je nutné fúkať priamo do prístroja. Snímače týchto testerov sú menej náročné na opotrebenie, pretože analyzujú vzduchové vzorky a nie sú priamo vystavené dychu používateľa. Tým sa zvyšuje ich životnosť a odolnosť. Vhodné sú pre pravidelné a časté používanie, napríklad pre kontrolu zamestnancov v rámci bezpečnosti na pracovisku. Výsledky merania sú oveľa presnejšie a spoľahlivejšie, ako u polovodičového alkoholtestera.

Ak potrebujete prístroj len občasne a preferujete nižšiu cenu, môže byť polovodičový tester vhodnou voľbou. Na druhej strane, ak očakávate presné a spoľahlivé merania a plánujete prístroj často používať, alkohol tester s elektrochemickým snímačom môže byť lepšou voľbou, aj keď zaň bude potrebné zaplatiť vyššiu cenu.

Alkoholtestery sa líšia odchýlkou merania

Jedným z najdôležitejších aspektov pri výbere alkoholtesterov je presnosť ich merania. Pred zakúpením alkoholického testera je dôležité mať na pamäti, že žiaden z týchto prístrojov nemeria s absolútnou presnosťou. Aby ste mohli vyhodnotiť mieru presnosti alkoholického testera, pozrite sa na hodnotu odchýlky merania, ktorá sa vyjadruje v percentách. Čím je hodnota odchýlky nižšia, tým vyššiu presnosť vám alkoholtester nameria.

Existujú rôzne úrovne presnosti merania:

  • ±15 % - veľmi nízka presnosť, obvykle sa vyskytuje u lacných polovodičových alkoholtesterov. Merania s takouto odchýlkou môžu byť veľmi nepresné a nepoužiteľné pre kritické situácie.
  • ±10 % - nízka presnosť, pri takýchto testoch je dôležité považovať získané hodnoty za orientačné. Nie sú vhodné pre presné merania.
  • ±5 % - vysoká presnosť, elektrochemické testery s touto odchýlkou sú na trhu bežné. Poskytujú spoľahlivé a presné merania.
  • 0 - 5 % - výborná presnosť, len najlepšie elektrochemické testery dosahujú takejto odchýlky. S takýmto prístrojom môžete očakávať výnimočne presné výsledky.

Rozdiel medzi polovodičovými a elektrochemickými testermi je výrazný. Ak očakávate presné a dôveryhodné výsledky, určite je rozumné uprednostniť alkoholtester s elektrochemickým senzorom, ktorý ponúka vyššiu presnosť a spoľahlivosť vo vašich meraniach.

Pri výbere alkoholtestera sledujte najmä jeho presnosť merania.

Rýchlosť merania alkoholtestera

Predstavuje časový interval od okamihu, keď používateľ začne dýchať do prístroja, až po okamih, keď prístroj zobrazí výsledok merania. Doba merania alkoholtestera sa zvyčajne pohybuje od 5 do 60 sekúnd.

Pri výbere však treba zohľadniť aj ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú celkový časový rámec:

  • Po zapnutí testera na alkohol väčšinou prebieha krátka doba prípravy, kedy sa prístroj inicializuje a pripravuje na meranie. Táto fáza zvyčajne trvá približne 30 sekúnd.
  • V prípade, že plánujete vykonávať viacero meraní za sebou, musíte zohľadniť aj dobu regenerácie prístroja medzi jednotlivými meraniami.

Ak sa nachádzate v situácii, kde potrebujete rýchlo zistiť svoju hladinu alkoholu, môže byť dôležité vybrať alkoholtester s rýchlym meracím procesom. Naopak, ak čas nie je kritický a presnosť je prioritou, môžete si dovoliť čakať na presné výsledky.

Spôsoby napájania alkoholtestera

Alkoholtestery môžeme podľa spôsobu napájania rozdeliť do dvoch skupín - na alkoholtestery s integrovaným akumulátorom alebo alkalickými batériami. Každý spôsob napájania má svoje výhody aj nevýhody, záleží len na vás, čo vám bude viac vyhovovať.

Alkoholtestery s integrovaným akumulátorom - hlavnou výhodou je dlhšia doba prevádzky oproti bežným batériám. Tieto akumulátory môžu byť dobíjané z rôznych zdrojov, ako je napríklad počítač alebo adaptér v aute.

Testery na alkohol s alkalickými batériami - zvyčajne používajú batérie typu AA alebo AAA. Jednou z výhod je jednoduchá výmena batérií, čo umožňuje rýchlu obnovu napájania. Použitie nabíjacích batérií môže byť ekologickou alternatívou k bežným alkalickým batériám.

Použitie alkoholtestera je jednoduché.

Nezabúdajte na kalibráciu alkoholtestera

Kalibrácia predstavuje proces nastavenia testera na pôvodné referenčné hodnoty, pretože alkoholtestery podliehajú bežnému opotrebeniu, ktoré môže časom ovplyvniť spoľahlivosť ich meraní. Tento proces sa zvyčajne vykonáva v kalibračných laboratóriách, často priamo výrobcom. Pri výbere alkoholického testera je dôležité zvážiť, ako často bude kalibrácia nutná a akým spôsobom sa bude vykonávať.

  • Polovodičové alkoholtestery - obvykle vyžadujú kalibráciu približne každých 6 mesiacov alebo po určitom počte meraní, ktorý sa pohybuje od 50 do 400 meraní.
  • Elektrochemické alkoholické testery - majú dlhšiu dobu medzi kalibráciami, obvykle každých 12 mesiacov alebo po veľkom množstve meraní, ktoré môže dosiahnuť až 300 000 meraní.

Je však dôležité poznamenať, že frekvencia kalibrácie sa môže medzi jednotlivými modelmi a značkami alkoholtesterov líšiť. Pred zakúpením alkoholického testera je rozumné overiť si, aká je jeho konkrétna potreba kalibrácie a aké budú náklady na túto službu.

Alkohol tester má viacero užitočných funkcií

Okrem technických parametrov si pri kúpe testera na alkohol všímajte aj jeho funkcie. Tie zvyčajne zjednodušujú jeho ovládanie a používanie. Váš nový alkoholtester môže byť vybavený týmito funkciami:

  • Pripojenie k počítaču - niektoré alkoholické testery je možné pripojiť cez USB, alebo iné rozhranie, k počítaču. Táto funkcia umožňuje komplexné vyhodnotenie nameraných výsledkov, čo môže byť užitočné pre profesionálnych používateľov, ako sú napríklad vedúci pracovníci na pracoviskách, ktorí monitorujú alkoholovú hladinu svojich zamestnancov.
  • Možnosť nabíjania v aute - niektoré alkoholické testery sú vybavené akumulátorom a umožňujú nabíjanie priamo v aute cez adaptér. Táto funkcia je praktická pre vodičov a osoby, ktoré často cestujú autom.
  • Zvukový alarm - táto funkcia zabezpečuje, že zistenie zostatkového alkoholu v krvi bude sprevádzané zvukovým upozornením.
  • LED displej - zobrazuje výsledky meraní jasne a čitateľne. Okrem toho môže zobrazovať aj rôzne ďalšie informácie, ako napríklad upozornenia na stav batérie alebo iné dôležité informácie.
  • Automatické vypnutie - zabezpečí, že niekoľko minút po tom, čo sa alkoholtester nepoužíva sa sám vypne, čím sa šetrí jeho batéria.
  • Bluetooth - niektoré moderné alkoholické testery umožňujú pripojenie k mobilným aplikáciám cez bluetooth.
  • Úložisko s pamäťou - umožňuje užívateľom uložiť si niekoľko posledných meraní.

Niektoré alkoholické testery sú tiež vybavené odolným dizajnom, ktorý ich chráni pred prachom, vodou a nárazmi. Tieto vlastnosti môžu byť cenné pre ľudí, ktorí používajú alkoholický tester v teréne, napríklad pri cestovaní alebo outdoorových aktivitách.

LED displej alkoholtestera zobrazí výsledky merania.

Zásady, ako používať alkoholtester

Aby boli vaše výsledky merania čo najpresnejšie, mali by ste pred použitím alkoholtestera dodržiavať tieto zásady:

  • Pred meraním je potrebný určitý časový odstup od konzumácie alkoholu, pretože telo potrebuje čas na metabolizáciu alkoholu a jeho prechod do krvi.
  • Fajčenie môže ovplyvniť výsledky testu tým, že zvyšuje hladinu oxidu uhličitého v dychu, čo môže viesť k nepresným výsledkom.
  • Pred meraním nežujte žuvačku a nekonzumujte sladké nápoje, pretože môžu zvyšovať hladinu alkoholu v ústach čím môžu ovplyvniť výsledky testu.
  • Pred meraním si vypláchnite ústa vodou, pomôže to odstrániť možné zvyšky alkoholu z úst, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky testu.

Nezabúdajte, že alkoholické testery vyžadujú pravidelnú kalibráciu, aby zostali presné. Tento proces zabezpečuje, že zariadenie poskytuje spoľahlivé výsledky. Kalibračné postupy sú určené výrobcom a mali by sa dodržiavať.

Jednoduchý návod, ako použiť alkoholtester

Každý alkoholtester má vo svojom balení aj návod, ako ho používať. Všeobecne však jeho použitie môžeme vysvetliť prostredníctvom týchto jednoduchých krokov:

  1. Stlačením tlačidla zapnite alkoholtester.
  2. Po zapnutí by sa na displeji mal objaviť odpočet, ktorý oznamuje, že prístroj sa zohrieva a pripravuje na meranie. Počas tohto procesu je dôležité nevdychovať do prístroja.
  3. Po skončení odpočtu by sa mal na displeji zobraziť nápis "blow" alebo "fúkať", čo znamená, že je čas začať s meraním.
  4. Stačí priložiť ústa k náustku prístroja a plynule do neho fúkať počas približne 3 až 5 sekúnd. Týmto spôsobom odovzdáte vzduch s dychovými časticami, ktorý obsahuje alkohol.
  5. Po skončení merania sa na digitálnom displeji prístroja zobrazí výsledok. Výsledok je zvyčajne uvedený v promile (napríklad 0,05 ‰), čo predstavuje hladinu alkoholu v krvi. Prístroj môže tiež poskytnúť informácie o tom, či je hladina alkoholu v krvi pod povoleným limitom pre vodičov.
  6. Po získaní výsledku môžete prístroj vypnúť stlačením príslušného tlačidla na vypnutie alebo podržaním tlačidla, ak je to potrebné.

 

 

Súvisiace kategórie

Alkoholtestery