Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať automatický kávovar

Ak patríte medzi tých, ktorí si užívajú lahodnú vôňu čerstvo pripravenej kávy a chcú si šálku tohto čarovného nápoja dopriať s minimálnym úsilím, automatický kávovar by mohol byť práve tým pravým spoločníkom pre vás. Bez ohľadu na to či potrebuje rýchlu rannú dávku kofeínu alebo preferujete relaxačný popoludňajší rituál pri káve, automatický kávovar vám ušetrí čas a káva, ktoré vám pripraví vám dodá energiu do celého dňa.

Začnite deň s dokonalou šálkou kávy a bez námahy. Poradíme vám, ako si vybrať automatický kávovar, ktorý vám pripraví tú najlepšiu kávu.

Automatický kávovar.

Prečo si vybrať automatický kávovar?

Automatický kávovar ponúka oproti iným kávovarom niečo výnimočné, spojenie pohodlia, rýchlosti a dôslednosti pri príprave dokonalej kávy. 

Predstavte si, aké by to bolo, keby ste mohli mať kávu pripravenú hneď po prebudení, bez potreby mlieť kávové zrná, obsluhovať varnú kanvicu alebo čakať v rade v kaviarni. Presne tieto benefity ponúka automatický kávovar. 

Automatické kávovary sú tiež známe, ako automatické espressovače a získavali si popularitu nielen v reštauráciách a kaviarňach, ale aj v domácnostiach. Môžu sa pochváliť aj ďalšími skvelými vlastnosťami.

Automatické kávovary vám otvárajú dvere do sveta rôznych kávových nápojov. Nesústredia sa iba na klasické espresso, ale môžete si vybrať z rôznych druhov, od jednoduchého espressa po lahodné latte macchiato alebo cappuccino. Niektoré modely majú dokonca zabudovaný zásobník na mlieko, čo znamená, že môžete vytvárať komplexné nápoje s mliekom bez ďalšieho úsilia. Navyše, tieto kávovary vám umožňujú pripraviť aj čaj alebo horúcu čokoládu, čím sa zvyšuje ich všestrannosť. 

Automatické kávovary sú smart a vybrané modely sa dokonca dajú integrovať do vašej inteligentnej domácnosti.

Príprava kávy s automatickým kávovarom je úplne automatizovaná. Vašou jedinou úlohou je výber nápoja podľa vášho gusta. Kávovar sa potom postará o všetko, od mletia kávy po dokončenie prípravy. Navyše sa aj sám očistí, čo vám ušetrí starosti s údržbou. Samozrejme, raz za čas je potrebné aj automatický kávovar odvápniť preto, aby vám slúžil čo najdlhšie.

Hoci majú automatické kávovary viacero výhod, je dobré vziať do úvahy aj ich niektoré ich nevýhody. Zaberajú viac miesta v kuchyni a ich počiatočná investícia môže byť vyššia v porovnaní s inými typmi kávovarov. Avšak komfort a dokonalá chuť kávy, ktorú vám plne automatický kávovar poskytne, jednoznačne zaslúžia za vašu pozornosť.

Osoba si vychutnáva kávu, ktorú pripravil automatický kávovar.

Automatické kávovary prinášajú vynikajúcu kvalitu a maximálne pohodlie v príprave širokej škály kávových nápojov. Ich plná automatizácia z nich robí atraktívnu voľbu pre všetkých milovníkov kávy. Teraz sa pozrieme na kľúčové parametre, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere správneho automatického kávovaru.

Parný tlak

Tlak je jedným z rozhodujúcich faktorov pri príprave skvelej kávy. Pri nízkom tlaku, napríklad okolo 3 barov, káva často stráca na chuti. Pre ideálnu chuť espressa je odporúčaný parný tlak okolo 9 až 15 barov a nájdete ho v profesionálnych kávovaroch, ale aj v dostupnejších domácich modeloch. Vyšší tlak než je 15 bar už nezohráva veľkú rolu v lepšej chuti kávy a je, preto zbytočný.

Mechanizmus mletia a stupne hrubosti mletia

Väčšina automatických kávovarov je vybavená integrovaným mlynčekom na kávu, ktorý hrá kľúčovú úlohu v procese prípravy kávy a jej chuťových vlastnostiach.

Existujú dva hlavné typy mlynčekov na kávu, mlynčeky na kávu s trieštivými nožmi a mlynčeky na kávu s mlecími kameňmi. Mlynčeky s trieštivými nožmi nasekajú kávové zrná, ale často vedú k nerovnomernému mletiu a môžu prepaľovať kávu. Naopak, mlynčeky s mlecími kameňmi ponúkajú rovnomernejšie mletie a uvoľnia viac éterických olejov z kávových zŕn, čo výrazne ovplyvní chuť a arómu kávy.

Pre dosiahnutie ideálneho výsledku je dôležité mať možnosť nastavenia hrubosti mletia, čo dokáže výrazne ovplyvniť chuť kávy. Nastavenie mletia sa líši v jednotlivých modeloch. Niektoré automatické kávovary ponúkajú jednoduchý výber medzi 2 až 4 stupňami hrubosti. Ak však preferujete presnejšie a individuálnejšie nastavenie, zamerajte sa na modely s rozsahom 5 – 7 stupňov. Stretnete sa s automatickými kávovarmi, ktoré ponúkajú hrubosť mletia v rozpätí 8 – 13 stupňov, čo poskytuje ešte väčšiu kontrolu nad chuťou vášho obľúbeného nápoja.

Nastaviteľná hrúbka mletia automatického kávovaru.

Zabudovaná alebo samostatná karafa na mlieko?

Nie každý automatický kávovar disponuje integrovanou nádobou na mlieko. Stretnete sa s plnoautomatickými kávovarmi, ktoré umožňujú ručné napenenie mlieka pomocou trysky s horúcou parou. Tento typ kávovaru vám dá plnú kontrolu nad celým procesom a umožňuje prispôsobiť penenie mlieka presne podľa vašich preferencií. Práve preto sa teší obľube všetkých milovníkov kávy, ktorí sú radi aktívne zapojení do prípravy kávy. 

Integrovaná nádoba na mlieko predstavuje pohodlnejšiu voľbu, stačí si len vybrať nápoj a kávovar sa postará o napenenie mlieka automaticky. Tieto modely automatických kávovarov sú ideálne pre tých, ktorí preferujú jednoduchosť a rýchlosť. Vyžadujú si však náročnejšiu údržbu. 
Ručné napenenie mlieka pomocou trysky.

Nádržka na vodu a jej objem

Pri rozhodovaní o objeme nádržky na vodu vo vašom kávovare je hlavným aspektom, koľko šálok kávy zvyčajne pripravujete naraz. Je dobré vedieť, že ak používate vodný filter na prevenciu vodného kameňa, jeho použitie môže znížiť kapacitu nádržky o približne 1 – 2 decilitre. Pri výbere kávovaru, teda zohľadnite aj tento faktor.

  • Menšia nádržka (do 1,5 litra) je postačujúca pre tých, ktorí pripravujú denne 1 – 2 šálky kávy. Nemusíte často dopĺňať vodu, čo zjednodušuje používanie kávovaru.
  • Stredne veľká  nádržka (približne 2 litre) postačuje pre bežné domáce použitie.
  • Väčšia nádržka (okolo 3 litrov) je ideálna vtedy ak pripravujete kávu často alebo pre viac osôb naraz.

Nádržka na vodu automatického kávovaru.

Veľkosť zásobníka na kávu

Pri výbere automatického kávovaru je veľkosť zásobníka na kávu dôležitým aspektom. Záleží na tom, ako často budete dopĺňať kávové zrná, pretože dlhodobé skladovanie môže ovplyvniť chuť a arómu kávy. Dôležité je, aby ste zásobník nepreplnili a zachovali čerstvosť kávových zŕn. Neodporúča sa ukladať ich do zásobníka na týždne či mesiace, pretože by mohli stratiť na kvalite.

  • Zásobník do 150 g je ideálny pre tých, ktorí chcú mať vždy čerstvé kávové zrná a dopĺňať ich pravidelne, napríklad z vákuovej dózy na kávu.
  • Zásobník do 300 g prestavuje najbežnejší typ zásobníka v automatických kávovaroch a vyhovuje väčšine užívateľov. Postačí aj tým, ktorí nechcú často dopĺňať zrná.
  • Zásobník väčší, ako 300 g je vhodný pre tých, ktorí pripravujú kávu často a pre viac ľudí naraz. Takéto kávovary sa často nachádzajú v kanceláriách.

Veľkosť zásobníka na kávu.

Funkcie automatických kávovarov

Pri výbere automatického kávovaru je dôležité pozerať sa nielen na jeho schopnosť pripraviť dokonalú kávu, ale aj na dodatočné funkcie, ktoré môžu spríjemniť váš kávový rituál. 

Funkcia automatického odvápňovania je veľmi užitočná, pretože vám ušetrí starosti s vodným kameňom. Kávovar sa postará o automatické odstraňovanie vodného kameňa, čo vám uľahčí udržiavať váš prístroj v optimálnom stave.

Nahrievanie šálok predstavuje ďalšiu funkciu, ktorá si zaslúži pozornosť. Studené šálky môžu rýchlo zraziť teplotu čerstvo pripravenej kávy a ovplyvniť jej chuť. Táto funkcia zahrieva šálky vopred, čím sa zabezpečí, že si káva udrží svoju teplotu a chuť dlhšie.

Automatické vypnutie môže byť zdanlivo malou funkcionalitou, ale skutočne užitočnou. Automaticky totiž vypne váš kávovar po určitom čase nečinnosti, čím šetrí energiu.

Časovač je pre tých, ktorí ráno potrebujú kávu bez zbytočného čakania. Nastavte si čas a kávovar pripraví kávu presne vtedy, keď ju budete potrebovať.

Bluetooth je dôležitou funkciou v súčasnej dobe. S inteligentným kávovarom môžete komunikovať cez svoj mobilný telefón alebo tablet prostredníctvom bezdrôtového Bluetooth rozhrania. Ovládajte prístroj, nastavujte parametre prípravy a ukladajte si svoje obľúbené recepty.

Príprava dvoch šálok naraz urýchli prípravu kávy, čo je praktické napríklad pri návštevách. Nezabudnite skontrolovať aj maximálnu výšku priestoru na šálku, aby ste mohli používať svoje obľúbené šálky na kávu bez problémov. V tomto bode je dôležitá aj nastaviteľná výška výpustu pre rôzne druhy nápojov. Uistite sa preto, že váš kávovar umožňuje nastaviť výšku výpustu podľa výšky šálky alebo pohára, ktorý používate.

Ak si želáte raz za čas pripraviť čaj alebo horúcu čokoládu, váš automatický kávovar s funkciou horúcej vody vám toto želanie ihneď splní.

Široký výber kávy automatického kávovaru.

Ako vybrať automatický kávovar podľa značky a ceny

Pri rozhodovaní o vhodnom kávovare často rozhodujú aj tieto dva faktory, cenový rozsah a výrobca. Na trhu nájdeme kávovary v rôznych cenových rozpätiach, takže je dôležité zvážiť, koľko ste ochotní investovať.

Kávovar v cenovej kategórii od 100 - 300 eur ponúka základné funkcie, vrátane prípravy espressa a kávy, ale s obmedzenými možnosťami prispôsobenia a jednoduchým dizajnom.

Automatický kávovar v strednej cenovej kategórii 300 - 800 eur ponúka rozšírené možnosti prispôsobenia, kvalitnejšie materiály a možnosť pripraviť širokú škálu kávových nápojov, vrátane cappuccina a latte.

No ak sa rozhodnete investovať viac, otvára sa pred vami nekonečno možností v príprave kávy. Najdrahšie automatické kávovary od 1 000 - 5 000 eur ponúkajú najnovšie technológie, najvyššiu kvalitu, možnosť prispôsobenia a širokú škálu kávových nápojov s výrazným dôrazom na luxusný dizajn a inteligentné ovládanie.

Medzi najznámejších výrobcov automatických kávovarov sa radia De'Longhi, Philips, Krups, Saeco či Siemens a nájdete ich aj v našej ponuke.

Luxusný automatický kávovar Siemens.

 

 

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary Automatické kávovary