Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať elektrický sporák

Elektrický sporák kombinuje elektrickú rúru a elektrickú varnú dosku v jednom spotrebiči a jeho najväčšia výhoda spočíva v tom, že nepotrebuje prívod plynu. V našom článku sa pozrieme na dôležité faktory, ktoré treba zvážiť pri výbere elektrického sporáka, od typu varných dosiek po špecializované funkcie. Nech sa už rozhodnete pre indukciu alebo sklokeramiku, vďaka nášmu článku nájdete elektrický sporák, ktorý bude spĺňať všetky vaše požiadavky.

Ako vybrať elektrický sporák

Voľne stojaci vs vstavaný elektrický sporák

Pred kúpou elektrického sporáku si najskôr premyslite, či ho plánujete zabudovať do kuchynskej linky alebo ho radšej zvolíte voľne stojacu verziu. Oba typy sporákov majú svoje výhody, záleží len na vás, aký typ sporáka vám bude viac vyhovovať.

Vstavaný elektrický sporák pozostáva z dvoch samostatných častí, a to varnej dosky a rúry. Tieto časti môžete inštalovať buď pokope, alebo oddelene, a to na rôznych miestach v kuchyni (napríklad rúru môžete umiestniť na úroveň očí).

Voľne stojaci sporák môžete umiestniť kdekoľvek, vrátane miesta mimo nábytku. Výhodou je jeho jednoduchá prenosnosť, čo je užitočné pri prestavbách alebo sťahovaní. Samostatne stojaci sporák kombinuje rúru a varnú dosku do jedného spotrebiča. Tieto dve časti nie je možné oddeliť, takže napríklad umiestnenie rúry vo vyššej polohe nie je možné. Okrem toho, ak by došlo k neopraviteľnej poruche vo varnej doske alebo rúre, bude potrebná výmena celého spotrebiča.

Aké rozmery má elektrický sporák?

Výška a hĺbka sporákov sú pre všetky modely rovnaké (85 x 60 cm), no šírka sporáka môže byť kľúčovým faktorom pri výbere. Voľne stojace sporáky sú najčastejšie dostupné v dvoch štandardizovaných veľkostiach:

  • So šírkou 50 centimetrov - tento variant je častejšou voľbou, pretože vyhovuje väčšine domácností, aj tým s väčším počtom členov, pretože užšia šírka sporáku neznamená, že bude mať automaticky aj menšiu rúru.
  • So šírkou 60 centimetrov - elektrický sporák s väčšou šírkou zaberá viac miesta v kuchyni, ale na oplátku ponúka väčší priestor na varenie. To môže byť výhodné, ak často pripravujete väčšie jedlá alebo potrebujete viac varných zón.

Liatinové platne sa v súčasnosti veľmi nevyužívajú.

Elektrický sporák sa líši varnou doskou

Elektrický sporák môže mať sklokeramickú alebo indukčnú varnú dosku. V minulosti sa tešili veľkej obľube aj liatinové varné dosky, ktoré postupne strácajú na svojej obľúbenosti. Hoci liatinové varné dosky sú cenovo výhodné, ich praktické vlastnosti sú v porovnaní s indukčnými a sklokeramickými doskami výrazne obmedzené, preto ich výrobcovia postupne prestávajú vyrábať.

Sklokeramická varná doska je najrozšírenejším typom varnej plochy pri elektrických sporákoch. Zvyčajne využíva vykurovacie teleso, ktoré zahrieva povrch varnej dosky a teplo sa potom prenáša na riad. Aj keď má stále slušnú účinnosť a efektivitu, straty tepla sú o niečo vyššie v porovnaní s indukčnými doskami. Na druhej strane má tú výhodu, že na nej môžete používať akýkoľvek druh riadu a často je cenovo dostupnejšia.

Indukčná varná doska predstavuje najmodernejší a najefektívnejší spôsob varenia, pretože je mimoriadne výkonná a zabezpečuje rýchly ohrev potravín. Vyznačuje sa minimálnym množstvom zvyškového tepla, pretože dosky sa nezohrievajú samy osebe, ale priamo ohrievajú riad, ktorý položíte na ne. Pri použití indukčných varných dosiek je dôležité mať na pamäti, že vyžadujú riady špeciálne určené pre indukciu.

Indukčná varná doska vyžaduje špeciálny typ riadu.

Funkcie elektrickej varnej dosky

Výhodou elektrických varných dosiek je množstvo funkcií, ktoré zjednodušujú varenie a starostlivosť o varnú dosku. Elektrická varná doska môže mať tieto funkcie:

  • Displej poskytuje prehľad o nastaveniach varnej dosky, čím zlepšuje celkový komfort pri varení.
  • Booster umožňuje krátkodobo zvýšiť výkon varnej dosky, čím umožní rýchlejšie zohriatie varnej zóny.
  • Stop and Go funkcia umožňuje jednoducho pozastaviť proces varenia a neskôr sa jednoducho vrátiť k pôvodnému nastaveniu stlačením tlačidla.
  • Časovač umožňuje jednoducho nastaviť začiatok alebo koniec varenia podľa vašich potrieb.
  • Detská poistka/detský zámok je spoľahlivý bezpečnostný prvok, ktorý po aktivácii zamedzuje akémukoľvek ovládaniu varnej dosky. Týmto spôsobom sa vaše dieťa nemôže pokúsiť zapnúť varnú zónu ani zmeniť zvolený program alebo nastavenie.
  • Automatické vypnutie - po odobratí hrnca z varnej dosky sa sama po určitom čase automaticky vypne, čím zabezpečuje bezpečnosť a úsporu energie.
  • Rozpoznanie veľkosti hrnca - táto funkcia je často dostupná na indukčných varných doskách a koncentruje teplo iba na plochu hrnca, čo minimalizuje straty energie.
  • Flexi zóna umožňuje spojiť dve varné zóny do jednej, čím získate väčšiu plochu pre väčšie hrnce alebo plechy.
  • Hi-Light zóna - špeciálne výhrevné špirály rýchlo a rovnomerne ohrievajú varnú dosku, čím dosiahnete rýchlejšie zohriatie varnej zóny.
  • Dotykové ovládanie - jednoduché a moderné ovládanie, ktoré je nielen pohodlné pri používaní, ale aj pri čistení.
  • Indikátor zvyškovej teploty je vizuálnym ukazovateľom, ktorý vám poskytuje informácie o aktuálnom stave varnej zóny. Jeho úlohou je signalizovať, či je varná zóna stále horúca a mali by ste na ňu dávať pozor. Môže byť umiestnený priamo na varnej doske alebo v podobe kontrolnej svetelnej signalizácie.

Elektrický sporák kombinuje rúru a varnú dosku.

Akú rúru má elektrický sporák?

Pri kúpe elektrického sporáka by ste sa mali okrem varnej dosky zamerať aj na jeho rúru. Aj napriek tomu, že vo väčšine elektrických sporákov nájdete multifunkčnú rúru, stále sú na trhu dostupné modely aj s konvenčnou elektrickou rúrou.

Multifunkčná elektrická rúra - je často nazývaná aj teplovzdušná a zároveň je štandardom pre väčšinu elektrických sporákov. Okrem ohrevných prvkov je vybavená aj ventilátorom, čím sa vytvára cirkulácia horúceho vzduchu. Vďaka tejto technológii je pečenie rýchlejšie a zabezpečuje rovnomerný ohrev. Preto je multifunkčná elektrická rúra pre elektrický sporák často jednoznačnou voľbou.

Konvenčná elektrická rúra - ohrevné prvky sa nachádzajú na spodnej a hornej strane alebo po stranách rúry. Tento dizajn umožňuje vytvárať zónový ohrev, čo je ideálne pre pečenie mäsa a iných pokrmov, aby dosiahli dokonalé prepečenie. Bohužiaľ, táto rúra obvykle neobsahuje ventilátor, čo môže mať za následok nerovnomerné pečenie a preto sa tento typ rúry v elektrických sporák neobjavuje príliš často.

Funkcie elektrickej rúry

Každá elektrická rúra je vybavená niekoľkými užitočnými vlastnosťami a funkciami, ktoré zjednodušujú jej ovládanie, používanie alebo pomáhajú pri jej čistení. Zistite, akými funkciami môže byť vybavená elektrická rúra vo vašom novom sporáku.

  • Rozmrazovanie - poskytuje pomalý a šetrný spôsob rozmrazovania potravín.
  • Parné pečenie - horúci vzduch je obohacovaný parou, čo bráni vysychaniu potravín. Túto funkciu využijete napríklad pri príprave pečiva.
  • Gril - kruhová špirála v hornom dieli rúry umožňuje počas pečenia dosiahnuť chrumkavú povrchovú úpravu. Gril je najlepší, keď je kombinovaný s otočným ražňom, čo zabezpečuje rovnomerné opečenie.
  • Teleskopické vysúvanie plechu - výrazne zvyšuje komfort a bezpečnosť pri vysúvaní horúcich roštov počas pečenia. Umožňuje vám vysunúť plech bez nutnosti jeho pridržiavania, čím eliminuje riziko pádu.
  • Teplotná sonda - predstavuje vpichový teplomer do mäsa, ktorý je súčasťou rúry a komunikuje s ňou. Aktuálnu teplotu potom môžete sledovať na displeji, čo je veľmi užitočné pri príprave jedál, ako napríklad steakov.
  • Chladenie dvierok - zabezpečuje, že dvierka rúry nie sú horúce na dotyk. Je to veľmi užitočné pre bezpečnosť, najmä ak v dome máte malé deti, ktoré by sa mohli popáliť.
  • Bezpečnostné dvierka - predné dvierka sú potiahnuté špeciálnou vrstvou, ktorá zabraňuje nadmernému zahrievaniu. Týmto spôsobom dokážete predísť popáleniam pri nechcem dotyku dvierok a ocenia ju najmä domácnosti s malými deťmi.
  • KeepWarm - po skončení pečenia rúra udržuje pokrm teplý bez toho, aby sa ďalej piekol.
  • Displej - ponúka prehľadné zobrazenie všetkých nastavených programov vrátane zobrazenia času a dĺžky pečenia.
  • Osvetlenie - by malo byť samozrejmosťou v moderných rúrach. Pomáha vám lepšie vidieť vnútro rúry a sledovať proces pečenia bez potreby otvárať dvierka.

Voľne stojaci elektrický sporák.

Údržba a čistenie elektrickej rúry

Jednou z kľúčových funkcií, ktorú by ste mali požadovať od vašej novej rúry, je schopnosť samočistenia. Táto vlastnosť vám ušetrí veľa času a úsilia pri odstraňovaní pripálenín a nečistôt. Elektrické rúry využívajú rôzne spôsoby samočistenia, každý s vlastným spôsobom fungovania a efektivitou.

Parné čistenie AquaClean - využíva horúcu paru na odstránenie nečistôt z vnútornej časti rúry. Stačí dovnútra rúry pridať vodu a aktivovať príslušný program. Počas procesu parného čistenia sa nečistoty uvoľňujú a neskôr ich môžete jednoducho utrieť, keď rúra vychladne.

Pyrolýza - táto metóda spočíva v extrémne vysokých teplotách, pričom vnútorný materiál rúry odoláva teplotám okolo 500 °C. Počas pyrolýzy sa všetky nečistoty vo vnútri rúry spália na popol, ktorý môžete jednoducho vytretím odstrániť po skončení čistenia.

Katalýza - v prípade katalytického čistenia majú vnútorné steny rúry špeciálny samočistiaci povrch. Tento povrch sa za určitých podmienok aktivuje a sám na sebe spáli zvyšky tuku a mastnoty. Treba však mať na pamäti, že takéto steny majú obmedzenú životnosť a po približne 5 až 6 rokoch je potrebné ich vymeniť. Výmena býva zvyčajne náročná a musí ju vykonať servisný technik.

Napájanie elektrického sporáka

Elektrický sporák môže k pripojeniu využívať trojfázový alebo dvojfázový striedavý prúd. Výška napätia zvyčajne ovplyvňuje výkon rúry, rozdiely však spočívajú aj v ďalších parametroch:

  • trojfázový striedavý prúd - vyžaduje väčšina elektrických sporákov, čo znamená, že potrebujú pripojenie k napätiu 380 - 400 V.
  • dvojfázový striedavý prúd - o napätí 230 V môže obmedziť výkon. Na druhej strane existujú aj menej výkonné sporáky s liatinovými varnými doskami, ktoré umožňujú pripojenie na 230 V bez obmedzenia prevádzky.

Vstavaný elektrický sporák.

Aký príkon má elektrický sporák?

Príkon ovplyvňuje výkonnosť vášho elektrického sporáka. Čím vyšší je príkon, tým rýchlejšie sa sporák zohrieva. Aj keď je príkon spojený so spotrebou energie (vyšší príkon znamená vyššiu spotrebu), nemusíte sa báť vyššieho príkonu. Kvalitný elektrický sporák triedy A s modernými technológiami a funkciami môže mať celkovú spotrebu energie nižšiu ako sporák s nižším príkonom.

  • Celkový príkon elektrických sporákov sa obvykle pohybuje v rozmedzí od 6 do 10 kW.
  • Elektrické sporáky s príkonom nad 8 kW sú považované za pomerne výkonné.
  • Na trhu však nájdete aj sporáky s nižším príkonom, čo môže byť užitočné pre tých, ktorí preferujú úspornú spotrebu energie.

Elektrické sporáky a ich cena

Cena elektrického sporáka je závislá najmä od typu varnej dosky a zvolenej značky. Liatinové a sklokeramické sporáky patria k lacnejším variantom, zatiaľ čo indukčné sporáky sú drahšie.

Podľa ceny môžeme elektrické sporáky rozdeliť do týchto kategórií:

  • do 400 € - v tejto cenovej kategórii nájdete lacnejšie sporáky s obmedzenými funkciami a nižším príkonom. Väčšinou sú to liatinové sporáky.
  • od 400 € do 600 € - za túto cenu máte k dispozícii široký výber sporákov s lepším výkonom a pokročilejšími funkciami. Väčšina z nich má sklokeramickú varnú dosku a niektoré aj displej a funkciu samočistenia pri rúre.
  • nad 600 € - v tejto kategórii nájdete sporáky s indukčnou varnou doskou alebo kvalitnou sklokeramikou. Tieto modely ponúkajú moderné funkcie, bezpečnostné prvky a vychytávky, ako aj teplotnú sondu v rúre a samočistenie.

V našej ponuke nájdete elektrické sporáky značiek:

  • GORENJE
  • MORA
  • AMICA

 

 

Súvisiace kategórie

Elektrické sporáky