Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať gramofón

Počúvanie hudby je jedným z najuniverzálnejších spôsobov, ako prežiť a zdieľať rôzne emócie. Hudba nám dokáže priniesť radosť, smútok, nostalgiu a mnoho ďalších citových zážitkov. Preto, aby sme si túto formu umeleckého vyjadrenia vychutnali na maximum, je potrebné venovať pozornosť nielen samotnej hudbe, ale aj spôsobu, akým ju prehrávame.

Vstupenku do sveta vinylových platní a gramofónov nám otvárajú umelci, ktorí stále viac vydávajú svoje albumy na týchto historických nosičoch. Špecifický zvuk vinylov a ich obaly s umením sa stávajú súčasťou skúsenosti, ktorú fanúšikovia hudby oceňujú. Pre mnohých je toto počúvanie hudby nielen zvukovým zážitkom, ale aj estetickým potešením.

Zistite, prečo gramofóny a vinyly zarábajú na svojej sláve, a ako si vybrať ten najlepší pre vaše hudobné chute. Objavte svet hudby v jeho najčistejšej podobe s vašim novým gramofónom.

Profesionálny gramofón.

Pre koho sú gramofóny určené?

Gramofóny sú zvukovými portálmi pre všetkých, ktorí túžia počúvať hudbu v jej najautentickejšej podobe. Sú pre hudobných puristov, ktorí nechcú kompromisy v zvukovej kvalite a cítia potrebu ponoriť sa do hĺbky hudobného zážitku. Gramofóny sú taktiež pre tých, ktorí sa chcú stať súčasťou hudobnej histórie a zbierať vinylové platne, ktoré sú nielen hudobnými nahrávkami, ale aj umeleckými dielami s vlastnou dušou. Bez ohľadu na to či ste nováčik, ktorý len začína svoju cestu do sveta vinylových platní alebo audiofil, ktorý túži po dokonalom zvukovom zážitku, gramofóny sú pre všetkých, ktorí chcú hudbu cítiť a zažiť v jej najlepšom svetle.

Miestnosť s gramofónom a LP platňami vystavenými na stene.

Aké gramofóny sú v ponuke?

Samotný výber gramofónu môže byť do určitej miery zložitý, pretože na trhu existuje mnoho rôznych typov a modelov. Je dôležité zvážiť, čo očakávate od gramofónu, akú kvalitu zvuku si želáte a aké funkcie by mal mať váš nový gramofón. Bez ohľadu na to, aký model si vyberiete, zažijete neuveriteľný hudobný zážitok s vinylovými platňami.

Preto, aby sme vám výber uľahčili, zhrnuli sme všetky dostupné typy gramofónov:

Gramofóny všetko v jednom - tieto gramofóny sú cenovo najvýhodnejšou voľbou. Majú zabudovaný reproduktor, takže ich stačí len zapojiť do zásuvky a môžete začať počúvať hudbu. Sú ideálne pre tých, ktorí s vinylovými platňami len začínajú a nechcú investovať veľa peňazí. Avšak kvalita zvuku môže byť obmedzená, čo môže sklamať náročnejších poslucháčov.

Hi-Fi gramofóny sú určené pre vášnivých nadšencov vinylových platní. Začínajú na cenovej úrovni okolo 200 eur a neposkytujú zabudovaný reproduktor. Prehrávanie zvuku vyžaduje aktívny reproduktor alebo komplexnejšiu Hi-Fi audio sústavu vrátane zosilňovača. Tieto gramofóny ponúkajú lepšiu zvukovú kvalitu a sú vhodné pre tých, ktorí si vážia autenticitu zvuku vinylov.

Hi-fi gramofón.

DJ gramofóny sú navrhnuté pre profesionálnych DJ-ov, ktorí potrebujú spoľahlivý nástroj na mixovanie hudby a "scratching." Majú robustnú konštrukciu a sú špeciálne upravené pre náročné použitie v klube. Zvukovou kvalitou sa približujú k Hi-Fi gramofónom, ale pre bežné domáce použitie môžu byť príliš drahé.

Čo sa týka ovládania, existujú tri hlavné typy gramofónov:

  1. Manuálny gramofón - pri tomto type musíte všetko ovládať manuálne. Sami si umiestnite ramienko na platňu a zdvihnete ho po skončení prehrávania.
  2. Poloautomatické gramofóny dokážu sami rozpoznať koniec platne a zdvihnúť ramienko, ale začiatok prehrávania musíte vykonávať manuálne.
  3. Automatický gramofón zvládne všetko za vás. Stačí stlačiť jedno tlačidlo a gramofón sa postará o všetky kroky.

Ak ste však vášnivým zberateľom hudobných nástrojov alebo starých technologických kúskov, starý gramofón môže byť skvelým doplnkom do vašej zbierky. Takýto gramofón vás očarí svojím retro a vintage dizajnom, pridá autentický šmrnc do vášho interiéru a zaručene sa postará o autentickejší zvuk a charakter v porovnaní s modernými zariadeniami.

Starý typ gramofónu.

Kedy je potrebné mať zosilňovač ku gramofónu?

Rozhodnutie, či budete potrebovať zosilňovač ku gramofónu, závisí od typu gramofónu, ktorý si vyberiete a od vašich požiadaviek na zvukovú kvalitu.

Gramofóny typu všetko v jednom a jednoduché domáce gramofóny majú bežne zabudovaný predzosilňovač a reproduktory. Pre väčšinu poslucháčov, ktorí si vyberú tieto modely, nie je potrebný žiadny dodatočný zosilňovač. Sú pohodlným riešením pre tých, ktorí si chcú len užiť hudbu z vinylových platní bez komplikácií.

Domáce a hi-fi gramofóny - v tejto kategórii gramofónov predzosilňovač nie je bežnou súčasťou prístroja. Ak váš gramofón neposkytuje zabudovaný predzosilňovač, budete potrebovať externý gramofónový predzosilňovač, aby ste mohli pripojiť gramofón k zosilňovaču alebo reproduktorom. Externý predzosilňovač zvyčajne zlepšuje kvalitu zvuku a je nevyhnutný pre gramofóny s magnetickými prenoskami (MC), ktoré sú bežne prítomné na hi-fi gramofónoch.

Gramofón so zosilňovačom.

Dôležité parametre pri kúpe gramofónu

Okrem typu gramofónu a jeho spôsobu ovládania je potrebné sa pri kúpe zamerať aj na niekoľko ďalších parametrov.

Jedným z dôležitých parametrov je typ pohonu. Gramofóny môžu mať typ pohonu remienkový alebo priamy. Remienkový pohon používa gumový alebo silikónový remienok, ktorý pripája motor k tanieru. Na druhej strane, priamy pohon má motor priamo spojený s tanierom a poskytuje vyšší krútiaci moment. Rozhodnutie medzi týmito dvoma typmi pohonu závisí od vašich preferencií.

Rovnako dôležitou charakteristikou je rýchlosť otáčok gramofónu. Gramofóny môžu rotovať pri rôznych rýchlostiach, ako sú 33, 45 alebo 78 otáčok za minútu. Väčšina moderných nahrávok sa predáva pri rýchlostiach 33 alebo 45 otáčok za minútu, ale ak plánujete počúvať staré nahrávky, budete potrebovať gramofón s rýchlosťou 78 otáčok za minútu.

Gramofónový tanier je ďalším dôležitým hľadiskom. Jeho materiál môže ovplyvniť kvalitu zvuku. Ideálny tanier je vyrobený z liateho hliníka, čo zabezpečuje optimálnu hmotnosť a nízku rezonanciu.

Zvuková kvalita je výrazne ovplyvnená gramofónovou ihlou, ktorá sa po čase opotrebuje a vyžaduje výmenu. Existujú rôzne tvary ihiel, vrátane eliptických, kónických a shibata. Kvalitná ihla môže odohrať až 1 000 hodín, zatiaľ čo menej kvalitné ihly vydržia iba približne 100 hodín.

Gramofónová prenoska je ďalším dôležitým komponentom. Môže byť magnetická (MM) alebo cievková (MC). MM prenosky sú bežnejšie a cenovo dostupnejšie, pretože majú vyššie vstupné napätie. MC prenosky sú vyššej kvality, ale vyžadujú špeciálny MC predzosilňovač na dosiahnutie najlepších výsledkov.

Nakoniec, nezabudnite na ramienko, ktoré umožňuje pohybovať sa prenoske s ihlou po drážkach platne. Správne nastavenie ramienka je kľúčové pre kvalitný zvuk, pretože aj malý posun môže mať vplyv na hudobný zážitok.

Gramofónová ihla, tanier a ramienko.

Funkcie, ktoré môžu mať gramofóny

Pre niektorých fanúšikov hudby môže byť prínosné vlastniť gramofón so vstavaným CD prehrávačom. Týmto spôsobom môžete pohodlne prehrávať svoje obľúbené albumy z vinylov a zároveň aj z CD nosičov. Toto je ideálne riešenie pre tých, ktorí majú rozsiahlu zbierku hudby na oboch formátoch.

USB vstup na gramofóne vám umožňuje pripojiť ho k počítaču a digitalizovať svoje vinylové nahrávky. Týmto spôsobom môžete svoju zbierku presunúť na digitálny nosič a počúvať ju na svojom počítači alebo v MP3 prehrávači, kedykoľvek budete chcieť. Táto funkcia je obľúbená pre tých, ktorí chcú mať prístup k svojej hudbe na cestách.

Gramofóny s bluetooth konektivitou umožňujú bezdrôtové prepojenie s mobilnými telefónmi, tabletmi a počítačmi. Máte možnosť prehrávať hudbu zo svojich zariadení prostredníctvom gramofónu bez potreby použitia káblov. Taktiež môžete hudbu prenášať do bezdrôtových reproduktorov alebo slúchadiel, čím získate väčšiu slobodu pri počúvaní hudby.

Niektoré gramofóny sú vybavené diaľkovým ovládaním, čo umožňuje pohodlné nastavenie gramofónu a ovládanie z pohodlia vášho gauča. Táto funkcionalita pridáva pohodlie k vášmu hudobnému zážitku.

Gramofóny majú tiež rôzne výstupy a porty na pripojenie iných zariadení. Medzi nich patrí 3,5 mm jack konektor pre pripojenie k menším reproduktorom alebo slúchadlám. Alternatívne môžete použiť AUX vstup pre pripojenie kvalitných reproduktorov a zosilňovača, čím získate ešte kvalitnejší zvuk.

Je dôležité poznamenať, že aj keď môžu mať gramofóny zabudované reproduktory, skutočný audiofilský zvuk sa dosiahne až s externými reproduktormi. Aktívne reproduktory sú dostatočné na pohodlné počúvanie hudby z vinylov, no ak túžite po najlepšom zvuku, budete potrebovať komplexnejšie zosilňovače a pasívne reprosústavy. Týmto spôsobom dosiahnete vyššiu kvalitu zvuku a plnohodnotné audiofilské zážitky z hudby.

Zbierka vinylových platní.

Aké platne môže gramofón prehrať?

Pred zakúpením gramofónu je dobré si overiť, ktoré typy platní dokáže prehrávať, pretože nie všetky gramofóny podporujú rovnaké formáty platní.

Uvádzame prehľad bežných typov platní:

  • LP (Long play, dlhohrajúca platňa, "elpéčko") - tieto platne sú veľmi populárne a obsahujú albumy, singlové nahrávky a mnoho iných hudobných diel. Gramofóny, ktoré podporujú LP platne, sú najbežnejšie a môžu prehrávať hudbu na 33 otáčok za minútu.
  • SP (single play) - singlové platne sa obvykle točia rýchlejšie (45 otáčok za minútu) a obsahujú jednu skladbu na každej strane. Gramofóny s touto možnosťou vám umožnia vychutnávať si singlové nahrávky.
  • EP (Extended Play) - EP platne majú menší formát zvyčajne s rýchlosťou 45 otáčok za minútu, ktorý kombinuje niekoľko skladieb (4 – 8 skladieb) na každej strane. Boli obľúbené v 50. a 60. rokoch.

Správne nastavenie gramofónu a jeho častí.

​​​​​​​Správne nastavenie gramofónu pre dokonalý hudobný zážitok

Pre optimálny zvuk a dlhú životnosť vašich platní je dôležité myslieť na správne nastavenie vášho gramofónu a jeho jednotlivých častí.

Po vybalení gramofónu ho postavte na rovnú a stabilnú podložku. Zabezpečte, aby nebol gramofón naklonený. V prípade potreby použitie vodováhu alebo špeciálnu vodováhu na gramofóny, ktorá vám pomôže overiť si jeho správnu polohu.

Montáž ramienka by vás nemala prekvapiť, pretože kvôli bezproblémovej preprave nového gramofónu býva ramienko zvyčajne oddelené od zariadenia a je potrebné ho dodatočne ku gramofónu pripevniť. Počas jeho upevňovania ho opatrne nasaďte a prípadne pripevnite otočné závažie. Toto závažie je dôležité pre nastavenie správnej prítlačnej sily na hrot, ktorá by mala byť optimálne nastavená, aby sa predišlo k poškodeniu platní.

Nastavte ramienko do rovnovážnej polohy voči platni tak, aby sa ihla vznášala niekoľko milimetrov nad platňou, ale zároveň sa mohlo ramienko samo vrátiť do základnej polohy. Následne nastavte základnú hodnotu prítlaku, ktorá by mala byť medzi 1,4 až 2 gramy. Exaktný ihlový tlakomer vám môže pomôcť s dokonalým doladením prítlaku.

Nakoniec sa uistite, že ramienko je nastavené tak, aby bolo rovnobežné s tanierom. Prenoska na konci ramienka by mala vytvárať 20° uhol s predĺžením ramienka, pričom hrot ihly by mal byť jemne vychýlený smerom k osi ramienka. Toto nastavenie zabezpečí optimálny zvuk a minimalizuje opotrebenie platní.

Ďalšou neoddeliteľnou súčasťou procesu nastavenia gramofónu je nastavenie azimutu a antiskatingu.

Nastavenie azimutu zabezpečuje, že hrot ihly je kolmo k drážkam platne. Pre skontrolovanie azimutu môžete použiť geometrický trojuholník alebo šablónu, ktorá často býva dodávaná s niektorými gramofónmi.

Pri prehrávaní platní pôsobia na prenosku rôzne bočné sily, ktoré môžu spôsobiť nerovnomerné opotrebenie drážok platne a skreslený zvuk. Tieto bočné sily možno regulovať pomocou antiskatingu alebo biasu, ktorý je štandardne súčasťou mnohých gramofónov. Týmto nastavením môžete vyvážiť tlak hrotu ihly na vnútornú a vonkajšiu stenu drážky platne, čím zabezpečíte rovnomerné opotrebovanie a presný zvuk. Dôležité je, aby hodnota sily antiskatingu nebola väčšia ako hodnota prítlaku ramienka na ihlu.

Pre viac tipov a trikov, ako správne nastaviť váš gramofón sa informujte u výrobu vášho gramofónu alebo v manuáli, ktorý vám pomôže dosiahnuť optimálne hudobné zážitky.

Gramofón Sencor.​​​​​​​​​​​​​​

Ako vybrať gramofón podľa ceny a značky?

Výber gramofónu závisí od vášho rozpočtu, nárokov na zvuk a očakávaného využitia. Je dôležité venovať pozornosť kvalite zvuku, značke a cenovej relácii.

Cenové rozpätie gramofónov je nasledovné:

  • Do 50 eur – v tejto cenovej kategórii sa nachádzajú gramofóny pre nenáročných poslucháčov. Väčšinou poskytujú základný zvuk a minimum funkcií. No na bežné prehrávanie platní sú tieto gramofóny ideálne.
  • 50 - 150 eur – gramofóny v tejto kategórii sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú viac než len základný model. Tieto gramofóny často ponúkajú digitálnu konverziu hudby a môžu mať aj možnosť prehrávania CD. Ich ovládanie je zvyčajne poloautomatické.
  • 150 - 250 eur – toto cenové rozpätie je určené pre tých, ktorí hľadajú kvalitné Hi-Fi gramofóny s lepším zvukovým výkonom. Sú ideálne pre hudobných nadšencov, ktorí ocenia kvalitný zvuk.
  • 250 - 500 eur – v tejto cenovej kategórii už nájdete gramofóny pre náročnejších poslucháčov, ktorí očakávajú výnimočný zvuk a zaujímavý dizajn. Tieto gramofóny bývajú majú kvalitné prevedenie a aj výbavu.
  • 500 eur a viac – ak ste audiofil alebo DJ, tento cenový rozsah je pre vás. V tejto kategórii nájdete DJ gramofóny s vynikajúcim výkonom a možnosťou špecializovaného použitia.

Čo sa týka výrobcov gramofónov, čestné miesto tu majú známe značky, ako Thorens, Onkyo, Sencor, Pioneer, Auna či Hyundai. Výrobcovia týchto gramofónov sa môžu pochváliť kvalitnými modelmi určenými pre nenáročného užívateľa, ako aj pre náročného audiofila.

Súvisiace kategórie

Gramofóny