Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať hernú konzolu

Herné konzoly už dlhé roky lákajú milióny hráčov do sveta plného nekonečných dobrodružstiev, adrenalínových súbojov a pútavých príbehov. Konzolové hry prinášajú nezabudnuteľné zážitky už od prvého okamihu, kedy ste sa mohli zoznamovať s hrdinami v 8-bitovom svete, až po dobu, kedy fotorealistická grafika a inovatívne ovládanie posúvajú herný zážitok na úplne novú úroveň.

V článku vám predstavíme najznámejšie herné konzoly a ich skvelé vlastnosti.

Ako vybrať hernú konzolu.

PlayStation – únia ikonických príbehov a akcie

Novým prírastkom je PlayStation 5, ktorý prináša nové technológie a vylepšenia s dramaticky zvyšujúcim sa herným zážitkom.

Oproti svojim predchodcom je PS5 vybavená výkonným procesorom AMD Zen 2 a grafickou kartou RDNA 2, ktoré umožňujú rýchle načítavanie hier, plynulú grafiku a podporu vysokého rozlíšenia, vrátane 4K / 120 Hz.

Jedným z najväčších vylepšení je ultrarýchla SSD pamäť, ktorá výrazne znižuje čas načítavania hier. Tento prvok výrazne ovplyvňuje prechod medzi hernými svetmi a eliminuje dlhé načítavanie obrazovky.

PS5 prináša podporu pre 3D zvukový priestor, čo znamená, že zvuky sú presnejšie lokalizované a hráči majú pocit, že zvuk prichádza z rôznych smerov.

Bezdrôtový ovládač DualSense je technickým divom. Ponúka realistickú spätnú väzbu pomocou taktilných impulzov a adaptívnych spúšťacích tlačidiel, ktoré sa môžu meniť na základe toho, čo sa deje v hre.

PS5 podporuje Ray Tracing, čo predstavuje realistické zobrazenie prostredia vďaka úžasnému osvetleniu a prirodzených tieňov v hrách.

PlayStation má dlhú históriu silných exkluzívnych titulov a PS5 pokračuje v tomto trende. Tituly ako "Demon's Souls" a "Ratchet & Clank: Rift Apart" ukazujú schopnosti nového hardvéru.

PS5 zlepšuje zdieľanie obsahu a komunikáciu hráčov. Vďaka novým funkciám môžete rýchlo zdieľať záznamy obrazovky a dokonca sa pripojiť k hre vašich priateľov s pomocou funkcie Remote Play.

PS5 tiež ponúka retro kompatibilitu s vybranými titulmi z predchádzajúcich generácií konzol PlayStation, čo umožňuje hráčom znovu zažiť staré hry na modernom hardvéri.

Spätná kompatibilita je kľúčovým prvkom vývoja PlayStation ekosystému. Tituly, ktoré ste si zakúpili pre PS4, si môžete zahrať na PS5, čo umožňuje plynulý prechod medzi konzolami a udržuje vaše herné zážitky zachované. Naopak, hranie PS5 hier na PS4 nie je možné.

Investovať však môžete aj do nižšej generácie PlayStation, PlayStation 4. Výhodou je nižšia cena oproti PS5 a rovnako rozsiahla knižnica hier, vrátane exkluzívnych titulov a populárnych sérií.

PS4 však nemá vylepšenia, ktoré prináša PS5, ako je ultrarýchla SSD, podpora Ray Tracingu a podobne. Hoci PS4 bude ešte nejaký čas podporovaná, postupom času bude podpora klesať a nové hry a funkcie sa budú čoraz viac sústrediť na PS5.

Príslušenstvo k PlayStation herným konzolám

Spomedzi bohatého príslušenstva vytvoreného špeciálne pre herné konzoly Playstation sa oplatí spomenúť skvelé herné slúchadlá, vďaka ktorým ožije každý jeden zvuk predátora alebo vás neprekvapí žiadne zakrádanie protivníka, a to vďaka technológii Tempest 3D AudioTech.

Pre hranie si môžete zvoliť tiež bezdrôtové slúchadlá s mikrofónom, ktoré sú vybavené krištáľovo čistým zvukom a funkciou potláčania zvuku, aby vám neunikol ani ten najmenší šuchot v hre.

Playstation ponúka dve edície. Jedna obsahuje diskovú jednotku a tá druhá je plne digitálna. Keď si vyberiete digitálnu verziu svojho PS5, stačí, že sa prihlásite do svojho účtu a v obchode PlayStation Store si už len vyberáte a nakupujete hry po akých práve túžite.

Čo sa týka ovládania, okrem klasického DualSense ovládača si môžete vybrať aj špeciálny ovládač Access, ktorý bol navrhnutý pre pohodlné a dlhé hranie prispôsobené akejkoľvek hre. Playstation má pre každého niečo. Pre fanúšikov ovládania lietadiel je tu letecký joystick T. Flight Hotas 4 (pre PS4 aj PS5) a pre všetkých závodníkov sú pripravené licencované závodné volanty pre hry Gran Turismo či F1. Stačí si iba vybrať ten správny pre seba.

Samozrejme, PlayStation sa môže pochváliť ďalším skvelým príslušenstvom, ktoré nájdete aj na našom e-shope.

Herný volant s pedálmi pre PS4 a PS5.

Xbox – vízia budúcnosti herného sveta

Jednou z veľkých výhod Xboxu je integrácia s ekosystémom spoločnosti Microsoft. Hráči môžu využívať funkcie, ako je hranie cez cloud cez službu Xbox Cloud Gaming (dokonca aj na počítačoch a smartfónoch), zdieľanie obsahu medzi platformami a prístup k službe Xbox Game Pass, ktorá ponúka veľkú knižnicu hier na stiahnutie a hranie.

Xbox Game Pass je jedným z najväčších príťažlivých faktorov Xboxu. S Xbox Game Pass získavajú hráči prístup k veľkému množstvu hier vrátane exkluzívnych titulov, a to za mesačný poplatok. To umožňuje hráčom vyskúšať široký výber hier bez nutnosti ich kupovať.

Väčšina hier z predchádzajúcich generácií je hrateľná na Xbox Series X/S, vďaka čomu môžete znova zažiť staré obľúbené tituly. Funkcia Quick Resume umožňuje rýchlo prepínať medzi viacerými hrami, čo pridáva k plynulosti a komfortu hrania.

Ďalšou skvelou funkciou, ktorú Xbox má, je Xbox Play Anywhere. Táto funkcia umožňuje hráčom kúpiť hru na Xboxe alebo PC a mať ju k dispozícii na oboch platformách súčasne. O najlepších hrách na Xbox a pre iné herné konzoly si môžete prečítať v tomto článku.

Xbox Series X predstavuje najrýchlejší a najvýkonnejší Xbox. Je vybavený až 12 teraflopov výpočtového výkonu s architektúrami Zen 2 a RDNA 2 od spoločnosti AMD. Okrem toho sa môže pochváliť plynulou grafikou a podporou 4K rozlíšenia pri 120 FPS. Taktiež má podporu Ray Tracingu a rýchle načítavanie hier.

Xbox Serie S predstavuje najmenšiu hernú konzolu spoločnosti. Jednou z hlavných výhod Xbox Series S je jeho cenová dostupnosť oproti silnejšiemu modelu Xbox Series X. Xbox Series S je určený pre tých hráčov, ktorí preferujú digitálne hranie. Nemá disky na fyzické hry, takže všetky hry sa kupujú a sťahujú cez digitálny obchod.

Aj keď Xbox Series S nemá natívne 4K rozlíšenie, dokáže však vylepšiť hry na 4K rozlíšenie pomocou upscalingu. Podporuje aj technológiu High Dynamic Range (HDR), ktorá zlepšuje farby, kontrast a osvetlenie hier.

Aj napriek svojmu nižšiemu výkonu ponúka Xbox Series S rýchle načítavanie hier aj vďaka jeho SSD pamäti.

Xbox One je tretia generácia herných konzol od Microsoftu, ktorá bola uvedená na trh v roku 2013. Táto generácia priniesla viac integrácie s multimédiami a nadviazala na mnohé z vlastností Xbox 360. Xbox One bola navrhnutá s dôrazom na multimédiá, čo znamená, že hráči mohli streamovať videá, sledovať televíziu a prehrávať médiá priamo na konzole.

Xbox 360 je druhá generácia herných konzol od spoločnosti Microsoft a bola uvedená na trh v roku 2005. Táto konzola bola mimoriadne populárna a prispela k popularite mnohých ikonických hier a sérií, ako sú "Halo", "Gears of War", "Forza Motorsport", "Fable" a "Mass Effect".

Najmenší Xbox Series S.

Príslušenstvo pre Xbox

Xbox umožňuje hráčom pripojiť k hre rôzne ovládače, vrátane ovládačov z predchádzajúcich generácií. Z príslušenstva pre Xbox vás nepochybne zaujme štýlový bezdrôtový ovládač Xbox – Stormcloud Vapor v špeciálnej edícií s lákavým textúrovaným povrchom. Aj ostatné herné ovládače záujmu svojim neprehliadnuteľným dizajnom.

Pre mobilné hranie hier sú k dispozícii ovládače ako Backbone One pre iOS či Razer Kishi pre Android. Vyberte si ten, ktorý najviac vystihuje váš štýl.

Nintendo Switch – objavte kúzlo mobilného hrania

Nintendo Switch je konzolou, ktorá sa svojou unikátnou schopnosťou dokáže prepnúť medzi stolovým a mobilným režimom a ponúka tak hráčom neobmedzené možnosti. Táto hybridná herná konzola vám umožňuje vychutnávať si obľúbené hry doma, na televízore alebo na cestách, čím otvára dvere ku kúzlu mobilného hrania. Okrem toho má 6,2 dotykový displej a je dodávaný s Joy-Con ovládačmi, ktoré sa dajú odpojiť a používať samostatne alebo pripojiť k hlavnej konzole.

Nintendo Switch OLED model Je to podobný hybridný koncept ako Nintendo Switch s tým rozdielom, že má 7 OLED dotykový displej, ktorý poskytuje vynikajúcu vizuálnu kvalitu a lepší kontrast. Tiež má zabudovaný 64 GB úložný priestor, čo je dvojnásobok pôvodného modelu.

Nakoniec vám predstavujeme tretí model od Nintenda, Nintendo Switch Lite, ktorý je navrhnutý špeciálne pre mobilné hranie, pretože nemá možnosť prepnutia do stolového režimu. Jeho konštrukcia je kompaktnejšia aj keď menej výkonná, avšak je ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí preferujú mobilné hranie. Má pevný 5,5 displej a nemá odpojiteľné Joy-Con ovládače. Nintendo Switch Lite je špeciálne optimalizovaný pre handheld hranie a vybrať si môžete z rôznych farebných variácií.

Nintendo Switch Lite v ružovom prevedení.

NVIDIA Shield

NVIDIA Shield je herné a multimediálne zariadenie od spoločnosti NVIDIA, ktoré ponúka výnimočný herný a zábavný zážitok. Toto zariadenie je všestranné a je navrhnuté tak, aby spájalo herné hranie, streamovanie médií a dokonca aj cloudové služby.

NVIDIA Shield je typická svojím futuristickým dizajnom, podporou 4K a veľkým množstvom hier pre Android, ktoré si môžete jednoducho stiahnuť a zahrať prostredníctvom Shield TV.

S NVIDIA Shield máte možnosť prepojiť hernú konzolu s počítačom a zahrať si vaše obľúbené PC hry. Okrem hrania vám umožňuje táto herná konzola streamovať obsah z cloudu, počítača a prehrávať multimediálny obsah v 4K rozlíšení.

Retro herné konzoly

No a nakoniec ak túžite po nostalgii, retro herné konzoly vám umožnia znova zažiť hry, ktoré formovali herný svet tak, ako ho poznáme dnes. Samozrejmosťou týchto herných kozol je podpora rozhrania HDMI a autentické ovládače.

Záleží už len na vás či si svoje hry zahráte na televízore alebo si ich vezmete so sebou na cesty.

Klasická 8-bitová hra.

Súvisiace kategórie

Herné konzoly, zábava a médiá Herné konzoly Mobilná konzola Stacionárne konzoly