Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať hernú myš

Pri výbere hernej myši by ste mali brať do úvahy, ako dobre sa vám myš hodí do ruky, a či vám vyhovuje jej hmotnosť, tvar, podsvietenie, dizajn a ďalšie detaily. Keďže ide zvyčajne o osobné preferencie, ktoré môžu ovplyvniť vašu celkovú hernú skúsenosť, zhrnuli sme pre vás niekoľko kritérií, ktoré by ste pri výbere hernej myši mali sledovať.

Ako vybrať hernú myš?

Akú hernú myš si vybrať?

Herné myši môžeme jednoducho rozdeliť podľa typu hier, ktoré najčastejšie hrávate. Iné funkcie myši oceníte pri strategických hrách a iné pri akčných strielačkách. Všeobecne rozlišujeme dva typy herných myší, aj keď rôznych podkategórií môže byť oveľa viac.

Na výber sú:

  • Herné myši pre FPS hry - majú rýchlu reakčnú dobu, minimálne oneskorenie a vysoký polling rate. Výhodou je aj nízka hmotnosť, vďaka čomu dokážete robiť rýchle pohyby. Tento typ myší má zvyčajne jednoduchý dizajn bez veľkého množstva tlačidiel.
  • Herné myši pre masívne multiplayerové tituly (MMO) - sú ergonomicky prispôsobené pre lepšie držanie. Väčšia myš s pohodlným gripom môže byť ideálna pre dlhé herné maratóny. Výhodou je väčší počet programovateľných tlačidiel, čo umožňuje rýchlejšie reagovať na komplexné herné mechaniky.

Herná myš zaujme na prvý pohľad

Vzhľad herných myší je často dizajnovo výraznejší a extravagantnejší než u klasických myší. V našej ponuke môžete nájsť herné myšky s futuristickým vzhľadom, agresívnym dizajnom alebo tematickými vzormi, ktoré odkazujú na rôzne hry. Taktiež bývajú vybavené viacerými špeciálnymi prvkami.

Herné myši často disponujú rôznymi farebnými podsvieteniami, ktoré môžete prispôsobiť svojim preferenciám. Tieto LED svetlá sú často umiestnené na rôznych častiach myši, vrátane loga, okolo okrajov alebo na tlačidlách.

Niektoré myši ponúkajú možnosť synchronizácie podsvietenia s ostatným herným príslušenstvom, ako sú klávesnice alebo slúchadlá, vďaka čomu môžete meniť farbu, jas a režim podsvietenia podľa vašich predstáv.

Dôležitý je aj ergonomický tvar myši, tak aby sa vám počas niekoľko hodinového hrania dobre držala. Niektoré herné myši majú vo výbave aj výmenné panely alebo tlačidlá, ktoré umožňujú hráčovi prispôsobiť si ich vzhľad a funkčnosť.

Bezdrôtová herná myš.

Káblová vs. bezdrôtová herná myš

Herné myši sa líšia spôsobom pripojenia k vášmu počítaču alebo notebooku. Voľba medzi drôtovou a bezdrôtovou hernou myšou závisí od vašich preferencií a potrieb. Obe možnosti majú svoje výhody a nevýhody a rozhodujúce je, čo pre vás osobne funguje najlepšie v závislosti od toho ako a kde hráte.

Káblová herná myš - má veľkú výhodou v rýchlom prenose dát a zvyčajne je cenovo dostupnejšia. Káblové myši nevyžadujú nabíjanie batérie ani výmenu batérií, takže sa nemusíte báť, že by vám počas hrania prestala myš fungovať. Nevýhodou zostáva kábel, ktorý môže na pracovnom stole a najmä pri hraní hier zavadzať.

Bezdrôtová herná myš - umožňuje pohyb bez obmedzení, zvyčajne je ľahšia a jednoduchšia na prenášanie. Moderné bezdrôtové myši sú navrhnuté tak, aby minimalizovali oneskorenie prenosu, takže ich reakcia je takmer rovnaká ako u káblových myší. Nevýhodou zostáva nutnosť pravidelného nabíjania batérie a vyššia obstarávacia cena.

V prípade, že sa neviete rozhodnúť medzi káblovou a bezdrôtovou myšou, na výber sú aj modely, ktoré umožňujú oba spôsoby pripojenia. Vybrané herné myši majú odpojiteľný kábel, takže dokážu fungovať aj bezdrôtovo.

Prevedenie batérie hernej bezdrôtovej myši

Existujú dva spôsoby, ako napájať bezdrôtové herné myši. Tieto spôsoby môžu mať vplyv na ich výkon, hmotnosť a výdrž batérie. Herná bezdrôtová myš môže využívať dva spôsoby napájania.

Napájanie pomocou integrovanej batérie je obvykle ľahší spôsob a umožňuje nabíjanie myši pomocou USB kábla. Batéria môže byť menšia a ľahšia, čo môže výrazne zlepšiť pohodlie pri hraní hier.

Tužkové batérie môžu poskytovať dlhšiu výdrž batérie, pretože môžete jednoducho vymeniť vybité batérie za nové, takže nemusíte čakať na dobitie batérie. Nevýhodou zostáva fakt, že je potrebné mať neustále po ruke náhradné batérie, aby ste ich mohli v prípade vybitia vymeniť. Herné myšky s tužkovými batériami zvyknú mať vyššiu hmotnosť.

Herná myš Roccat.

Herná myš s optickým alebo laserovým snímačom?

Dôležitým parametrom pri výbere hernej myši je technológia snímača, ktorá úzko súvisí so zaznamenaním rýchlosti pohybu myši. Ak potrebujete myš pre bežné použitie a nevyžadujete extrémne vysokú citlivosť, optická myš bude vhodnou a zároveň ekonomickou voľbou. Naopak, ak potrebujete presné snímanie pohybu na rôznych povrchoch, laserová myš môže byť lepšou voľbou.

Optická myš používa LED svetlo na snímanie pohybu. Funguje dobre na väčšine povrchov, ale môže mať problémy na lesklých a hladkých povrchoch. V takýchto prípadoch je odporúčané používať podložku pod myš. Zvyčajne sú optické myši lacnejšie ako laserové myši.

Laserová myš používa laserový snímač na zaznamenávanie pohybu a má väčšiu citlivosť (DPI) než optická myš, čo ocenia najmä hráči, ktorí potrebujú čo najpresnejšie snímanie pohybu. Niektoré modely laserových myší dokonca umožňujú meniť hodnoty DPI, vďaka čomu si dokážu hráči prispôsobiť citlivosť pohybu podľa potreby. Výhodou tiež je, že nie sú tak citlivé na textúru povrchu a dokážu fungovať na rôznych povrchoch, vrátane lesklých a hladkých.

Čo znamená skratka DPI?

Rozsah hodnôt DPI (Dots per Inch) je významným kritériom pri výbere herných myší. DPI predstavuje citlivosť hernej myši. Čím je táto hodnota vyššia, tým menším pohybom myši dosiahnete veľký posun kurzora po obrazovke.

V praxi to znamená, že v hrách, kde potrebujete rýchle presuny oceníte vyššie DPI. Naopak, nižšie DPI ponúka presnejšiu kontrolu, pretože aj malý pohyb myši má menší vplyv na pohyb kurzora.

Herné myši často disponujú funkciou na zmenu hodnôt DPI v priebehu hry. To umožňuje hráčom rýchlo prispôsobiť citlivosť myši podľa konkrétnej hernej situácie.

Herné myši sa líšia hmotnosťou

Hmotnosť herných myší môže mať významný vplyv na váš herný výkon, a to najmä pri kompetitívnych hrách. Je dôležité si uvedomiť, že nielen technické parametre myši, ale aj jej hmotnosť môžu ovplyvniť to, ako dobre sa vám s ňou bude hrať.

  • Herné myši s nízkou hmotnosťou sú obľúbené medzi profesionálnymi hráčmi a e-športovcami, ktorí vyhľadávajú maximálnu rýchlosť a presnosť.
  • Ťažšie herné myši poskytujú väčšiu stabilitu pri hraní, kvôli čomu sú vhodné pre hráčov, ktorí preferujú presnosť nad rýchlosťou a potrebujú stabilné zameranie na ciele.

Herná myš Logitech.

Aký úchop myši si vybrať?

Pri výbere hernej myši sa môžete stretnúť s pojmom Grip, ktorý označuje spôsob držania myšky v ruke. Na výber sú tri druhy gripov, záleží len na vás, akému spôsobu úchopu dáte prednosť.

  • Palm Grip - tento spôsob úchopu je veľmi bežný a pohodlný pre väčšinu hráčov. V tomto prípade drží hráč myš celou dlaňou, pričom dlaň je v tesnom kontakte s hornou časťou myši. Herné myšky vhodné pre tento úchop majú zvyčajne štandardnú veľkosť a ergonomický dizajn, ktorý podporuje pohodlný kontakt s dlaňou.
  • Claw Grip - herné myšky určené pre tento úchop majú často menšiu a menej oblúkovitú konštrukciu. Pri claw grip úchope hráč drží myš zadnou časťou dlane, pričom iba špičkami prstov prichádza do kontaktu s hornou časťou myši. Tento úchop je vhodný pre hráčov, ktorí preferujú väčšiu kontrolu nad myšou a rýchle zmeny smeru.
  • Fingertrip Grip - myšky pre tento typ úchopu sú často kompaktné a majú menší počet programovateľných tlačidiel. V tomto prípade drží hráč myš väčšinou iba prstami a prednou časťou dlane, pričom dlaň má minimálny kontakt s myšou. Tento úchop umožňuje veľmi rýchle a presné pohyby myšou, čo môže byť vhodné pre niektoré herné žánre.

Vychytávky, ktoré na hernej myši oceníte

V prípade, že máte problém rozhodnúť sa pre konkrétnu hernú myš, pomôcť vám môžu vychytávky, ktoré skvalitňujú herný zážitok a prinášajú viac možností. Špeciálne funkcie u herných myší nie sú pravidlom a zvyčajne sú nimi vybavené len tie najkvalitnejšie modely.

  • Niektorí výrobcovia umožňujú v myšiach meniť závažie, takže si hmotnosť myši môžete kedykoľvek prispôsobiť podľa vašich potrieb. Závažia bývajú vo väčšine prípadov súčasťou balenia, takže ich nemusíte dokupovať zvlášť.
  • Herné myši môžu byť prispôsobené pre viacero gripov, v tomto prípade vytvárajú výrobcovia viacero krytov, ktoré si následne môžu hráči meniť podľa potreby.
  • Mnohí hráči využívajú možnosť programovateľných tlačidiel, ktorých počet býva rôzny.
  • Pri hraní hier oceníte aj možnosť zmeny počtu bočných tlačidiel, takže si môžete hernú myš prispôsobiť presne podľa vašich predstáv.

Herné myši sa líšia cenou.

Herná myš - cena

Pri výbere hernej myši zohráva rozhodujúcu úlohu aj jej cena. Záleží len na vás, koľko chcete do novej hernej myši investovať, dostupné sú základné modely, ale aj technologické vychytávky. Pre lepší prehľad sme herné myši rozdelili do troch cenových kategórií:

  • do 20 eur - za túto cenu zvyčajne zakúpite káblové herné myši s nižším počtom tlačidiel a základným podsvietením.
  • od 20 do 60 eur - v tejto cenovej kategórií nájdete pestrý výber káblových, ale aj bezdrôtových modelov s vysokou citlivosťou a väčším počtom programovateľných tlačidiel.
  • od 60 eur a viac - za túto cenu zakúpite kvalitné herné myši s dostatočne dlhou výdržou batérie a minimálnym oneskorením. Výhodou je aj množstvo funkcií a nízka hmotnosť myši.

 

 

Súvisiace kategórie

Myši