Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kávovar na kapsulovú kávu

Kávovary na kapsule sú ideálnym spoločníkom pre tých, ktorí oceňujú rýchlosť, jednoduchosť a konzistentnú kvalitu pri príprave kávy. Tieto zariadenia ponúkajú skutočný komfort pri príprave kávy, pretože stačí len vložiť kapsulu, stlačiť tlačidlo a behom pár minút si môžete vychutnať skvelú šálku kávy. S rozmanitým výberom kávových kapsúl si môžete vychutnať rôzne druhy nápojov podľa svojich preferencií.

Pre všetkých ktorí hľadajú spoľahlivý a pohodlný spôsob prípravy kávy, je kávovar na kapsule tou správnou voľbou. V tomto článku vám prezradíme, aké parametre sledovať pri výbere kávovaru na kapsulovú kávu.

Kávovar na kapsulovú kávu.

Prečo si vybrať kávovar na kapsulovú kávu?

Nielen rýchla a jednoduchá príprava nápojov, ale aj minimálna údržba a široký výber kapsúl vás presvedčia, že kávovar na kapsulovú kávu je voľba, ktorá stojí za zváženie.

Kávovary na kapsule sú tiež ľahko udržiavateľné a kompaktné, čím ušetria miesto na kuchynskej linke. Okrem lahodnej kávy si môžete vychutnať osviežujúci čaj, horúcu čokoládu či sladké kakao. 

Samozrejme, nie je to bez nevýhod. Napriek nižšej cene za samotný prístroj môžu byť  naopak vyššie náklady na kapsule v porovnaní so zrnkovou kávou. Rovnako obmedzujúci môže byť menší objem kávovaru čo môže znamenať častejšie dolievanie vody. 

Nakoniec, je dôležité zistiť či kapsule vašej obľúbenej značky sú kompatibilné s kávovarom, ktorý ste si vybrali. Väčšina výrobcov kapsulových kávovarov používa vlastný kapsulový systém, čo v konečnom dôsledku znamená, že kapsule iného výrobcu nemusia pasovať do vášho kávovaru. Výber vhodného kávovaru na kapsulovú kávu môže byť rozhodujúci aj v ponuke kapsúl daného výrobcu. Uistite sa preto, či kávovar, ktorý ste si vybrali ponúka kapsule so všetkými nápojmi, ktoré by ste si radi vychutnávali.

Kávovar s kapsulami.

Teraz, keď už poznáte všetky presnosti a nedostatky kávovarov na kapsulovú kávu, je správny čas zistiť, ako si vybrať ten, ktorý vám bude s radosťou pripravovať lahodné nápoje každý deň. Preskúmame rôzne kľúčové parametre, ktoré sú rozhodujúce pri výbere kávovaru na kapsule.

Parný tlak

Parný tlak je kľúčom k dokonalej šálke kávy. Platí pravidlo, že čím vyšším tlakom kávovar na kapsule disponuje, tým lepšiu kávu vám pripraví. Preto, aby ste si mohli dopriať ten najlepší zážitok, je nevyhnutné, aby váš kávovar disponoval integrovaným čerpadlom. Dokonalé espresso potrebujete minimálne 9 barov, no skutočné kvalitné kávovary sa môžu chváliť tlakom okolo 19 barov. Naopak, prístroje s tlakom pod 4 bar sa často nedokážu postarať o šálku plnú chute, ale môžete očakávať nie príliš vyvážený nápoj.

Kapsulový kávovar Dolce Gusto s tlakom 15 barov.

Príkon

Ďalším významným faktorom, na ktorý by ste sa mali pri výbere kapsulového kávovaru zamerať, je jeho príkon. Platí, že čím je vyšší príkon, tým rýchlejší je ohrev a kratšia doba čakania na váš obľúbený nápoj. 

Väčšina kapsulových kávovarov je tiež vybavená funkciou Stand by režimu alebo automatickým vypínačom, čo pomáha minimalizovať spotrebu energie a zároveň chráni prístroj pred nežiaducim prehrievaním.

Príkon kapsulových kávovarov sa obvykle pohybuje v rozmedzí od 1200 do 1600 wattov.

Štýlový kávovar na kapsulovú kávu Bosch s vysokým výkonom.

Dizajn a konštrukcia

Kapsulové kávovary sa vyznačujú moderným prevedením s množstvom farebných a tvarových variantov. Rozmanitý výber prístrojov zaručuje, že si môžete vybrať ten, ktorý vizuálne ladí s vašou kuchyňou a celkovým štýlom. Váš kávovar by mal byť nielen praktickým zariadením, ale aj estetickým doplnkom vášho domova.

Čo sa týka konštrukcie kávovaru na kapsulovú kávu, dôležité sa zamerať na veľkosť nádrže na vodu. Vždy je výhodnejšie zvoliť model s väčším objemom, aby ste sa vyhli častému dopĺňaniu vody a mohli si tak vychutnať svoju kávu bez prerušenia. Nemenej dôležité je ovládanie kávovaru, ktoré môže byť mechanické, prostredníctvom tlačidiel alebo elektronické s dotykovým panelom. Voľba medzi týmito dvoma typmi ovládania závisí od vašich preferencií a komfortu. 

Kávovar na kapsulovú kávu s priehľadnou nádržkou na vodu.

Objem nádržky na vodu

Rozsah objemu nádrže na vodu v kapsulových kávovaroch sa pohybuje od nenápadných 0,6 litra až po robustné 1,4 litre. Ak patríte medzi tých, čo milujú kávu a radi ju pite nie len sami, ale aj s priateľmi alebo rodinou, je rozumné zvážiť väčšiu kapacitu nádrže na vodu. Vyhnete sa tak permanentnému dolievaniu vody do nádržky.

Avšak s nárastom kapacity nádrže sa zväčšuje aj veľkosť samotného kávovaru, takže je dobré nájsť rovnováhu medzi objemom a veľkosťou a vybrať si taký kávovar na kapsulovú kávu, ktorý nielen svojim dizajnom, ale aj svojou veľkosťou perfektne zapadne do vášho kuchynského prostredia.

Dôležitým detailom je tiež priehľadná nádržka na vodu alebo ukazovateľ množstva vody na nádržke. Tieto dva skvelé bonusy  vám umožňujú mať kontrolu nad tým, koľko vody máte k dispozícii na prípravu kávy.

Funkcie a príslušenstvo

Kapsulové kávovary vám ponúkajú oveľa viac. Tieto prístroje nie sú len o jednoduchej príprave kávy, ale aj o širokom spektre funkcií a príslušenstva, ktoré vám umožnia vychutnať si kávu, akú ste si vždy predstavovali.

Milovníci cappuccina alebo café latte ocenia kávovar s napeňovačom mlieka. Vďaka nemu môžete vytvoriť tú správnu mliečnu penu, čím si doprajete autentický chuťový zážitok. A pre tých, u ktorých napeňovač nie je k dispozícii, sušené mlieko v kapsuly ho perfektne nahradí.

Pre tých, ktorí si užívajú častejšiu dávku kávy, je zásobník na použité kapsule skutočným spasením. Pri častejšej konzumácii kávy je nepraktické a časovo náročnejšie odstraňovať každú použitú kapsulu po každej príprave. Zásobník vám umožňuje pripravovať kávu bez nutnosti neustálej manipulácie s kapsulami.

Niektoré kávovary majú v sebe zabudovanú funkciu automatického čistenia a odvápňovania. Takže údržba kávovaru je skutočne jednoduchá. Stačí len postaviť hrnček pod trysku, stlačiť tlačidlo a kávovar sa sám prečistí horúcou vodou.

Kávovary s funkciou nahrievania šálok vám umožnia udržať váš nápoj v ideálnej teplote. Tento bonus ocenia tí, ktorí nechcú, aby sa ich káva rýchlo ochladila.

Niektoré kávovary majú schopnosť rozpoznávať kapsule a nastaviť správny tlak a množstvo vody pre dokonalý nápoj.

Kávovary s režimami úspory energie sa rýchlo zahrejú do prevádzky (za 30 sekúnd) a potom sa automaticky vypnú po 5 minútach nečinnosti. Takže si môžete vychutnávať svoju kávu a zároveň aj ušetriť energiu.
Kávovar na kapsulovú kávu De'Longhi s množstvom funkcií.

Kapsule do kávovaru a všetko čo by ste o nich mali vedieť

Pri výbere kapsulového kávovaru vás môže zaujímať, aké nápoje dokážu pripraviť a aká je ich kompatibilita s kapsulami rôznych výrobcov. 

Aké druhy nápojov dokáže kávovar pripraviť, závisí od konkrétneho modelu. Niektoré kávovary sú špecializované na espresso, zatiaľ čo iné ponúkajú širší výber nápojov, vrátane čokolády, čaju a ďalších. Skvelou správou je, že od každého výrobcu nájdete rôzne varianty a príchute.

Kompatibilita je dôležitým faktorom. Väčšina výrobcov kávovarov používa svoj vlastný kapsulový systém, čo znamená, že kapsuly jedného výrobcu nemusia byť kompatibilné s iným. Existujú však výnimky, ako sú kávovary Nespresso a Dolce Gusto, ktoré umožňujú použitie kapsúl od iných výrobcov.

Dnes nie je problém zohnať kapsuly s rôznymi príchuťami. V špecializovaných predajniach a online obchodoch nájdete veľký výber. Dôležité je, že sa trh s kapsulami stále rozširuje, takže môžete očakávať nové a zaujímavé možnosti. V našej ponuke nájdete rôzne druhy kapsúl do kávovaru.

Správne skladovanie kapsúl predstavuje ich skladovanie  v suchom a tmavom prostredí, aby si zachovali čerstvosť a chuť. Existujú aj praktické stojany a držiaky na kapsuly, ktoré uľahčujú uskladnenie a zjednodušujú vám výber nápoja.

Kapsule do kávovaru.

Populárne značky kávovarov na kapsuly

 V našej ponuke nájdete kávovary na kapsulovú kávu týchto obľúbených výrobcov:

  • De'Longhi
  • Bosch 
  • Krups
  • Catler

Pri výbere kapsulového kávovaru je dôležité brať do úvahy aj svoj rozpočet.

Cenovo najdostupnejšie kávovary na kapsulovú kávu (od 50 -100€) ponúkajú jednoduchý dizajn a základné funkcie pre prípravu kávy.

Stredná trieda (od 100 -200€) - v tejto kategórii nájdete kávovary s rozšíreným výberom funkcii, vrátane možnosti prípravy rôznych druhov kávy a jednoduchým ovládaním.

Najdrahšie kávovary na kapsulovú kávu (od 200€) predstavujú modely s inteligentnými funkciami a kvalitným dizajnom. Tieto kávovary sú ideálne pre náročnejších kávičkárov, pretože umožňujú široký výber prípravy rôznych kávových nápojov.

Elegantný kávovar na kapsulovú kávu Nespresso.

Ako sa starať o kávovar na kapsulovú kávu

Čistenie a údržba kávovaru na kapsule je skutočne jednoduchá a rýchla. Kávovar na kapsulovú kávu s funkciou automatického čistenia umožňuje samostatne vyčistiť vnútro prístroja horúcou vodou a odstrániť zvyšky kávy alebo mlieka. Stačí len umiestniť nádobu pod hubicu a spustiť čistiaci program. Kávovar sa postará o zvyšok pričom zanechá vnútro čisté a pripravené na ďalšiu prípravu kávy.

Pre odstránenie usadenín vodného kameňa, ktorý sa môže hromadiť vo vnútri kávovaru, môžete využiť funkciu odvápňovania. Táto funkcia pomáha predchádzať tvorbe usadenín, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť výkon kávovaru.

Dodatočným spôsobom, ako udržiavať kávovar v dobrej kondícii je používanie filtrovanej vody pri príprave kávy, čo môže znížiť tvorbu usadenín.
Starostlivosť o kávovar na kapsulovú kávu.

 

 

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary