Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kávu

Káva sa stala súčasťou našich životov a akýmsi rituálom, ktorý nám dodáva energiu v dnešnom uponáhľanom svete. Každá šálka kávy ponúka jedinečnú skúsenosť, bohatú na rozmanité chute, vône a nezabudnuteľné príbehy. Bez ohľadu na to, či ste vášnivým milovníkom kávy alebo len túžite objaviť fascinujúci svet tohto obľúbeného nápoja, pripravili sme si pre vás praktického sprievodcu pre výber tej správnej kávy.

V tomto článku sa ponoríme do všetkých aspektov výberu kávy, od základných druhov kávy a procesov spracovania, cez rôzne stupne praženia a ich vplyv na chuťový profil, až po najlepší spôsob prípravy, aby ste si mohli každý dúšok vášho obľúbeného nápoja vychutnať naplno.

Ako vybrať najlepšiu kávu.

Základné druhy kávových zŕn

Káva má fascinujúcu históriu, ktorá siaha až do starovekých dôb. Pôvodne bola objavená v Etiópii, odkiaľ pochádza aj jej pomenovanie "kaffa". Podľa legendy bol pastier kôz menom Kaldi prvý, kto si všimol povzbudzujúci účinok kávových bobúľ na svoje stádo. Postupne sa káva rozšírila po celom svete a stala sa kultúrnym symbolom mnohých národov, prechádzajúc fascinujúcou transformáciou z divoko rastúcej rastliny do všadeprítomného nápoja.

Od 15. storočia je káva dôležitým obchodným artiklom. Arabské národy boli tie, ktoré objavili spôsob prípravy nápoja z pražených kávových zŕn, čím začali dlhú tradíciu kávových obradov, ktoré zahŕňali mletie a varenie kávy v špeciálnych džezvách. Káva sa stala súčasťou ich kultúry a v 16. storočí začala cestovať do Európy, odkiaľ sa rozšírila po celom svete, pričom každá kultúra si ju prispôsobila podľa svojich špecifických chutí a tradícií.

Kávu si môžete vychutnať vďaka niekoľkým známym druhom kávových zŕn. Jedným z najrozšírenejších druhov je Arabica, ktorá je obľúbená pre svoju jemnosť a komplexné chuťové profily. Po nej nasleduje Robusta, ktorá sa vyznačuje silnejšou chuťou a vyšším obsahom kofeínu. Okrem nich však poznáme aj ďalšie druhy kávových zŕn, ako sú Liberica a Excelsa, ktoré ponúkajú jedinečné a rozmanité chuťové profily.

Každý druh kávového zrna má svoje špecifické vlastnosti, ktoré ovplyvňujú konečný výsledok v šálke, a preto je dôležité vedieť, ako si vybrať správny typ pre vaše preferencie. Experimentovanie s rôznymi druhmi zŕn môže odhaliť nové obľúbené chute a poskytnúť hlbší pohľad na bohatý a diverzifikovaný svet kávy.

Arabica

Arabica, druh kávy pochádzajúci z Arabského polostrova a východnej Afriky, sa vyrába zo zŕn rastliny Coffea arabica. Tento druh kávy tvorí približne viac ako 60 % produkcie svetovej kávy, čo ju robí najrozšírenejším typom kávy na trhu. Je známa svojou jemnou chuťou, vyváženou kyslosťou a príjemnou arómou, ktorá z nej robí obľúbenú voľbu medzi kávovými konzumentmi po celom svete.

Často sa vyznačuje kvetinovými, ovocnými alebo citrusovými tónmi, ktoré dodávajú každej šálke kávy zvláštny charakter. Arabika je preferovaná pre svoju širokú paletu chuťových nuansí, ktoré sa líšia podľa regiónu pestovania. To umožňuje milovníkom kávy objavovať nekonečnú rôznorodosť chutí a aróm.

Arabica sa pestuje najmä v Mexiku, Kolumbii, Brazílii, Etiópii, Keni, Indii a v oblastiach Kostariky a Ekvádoru. Každá oblasť prispieva unikátnymi charakteristikami vďaka svojim špecifickým klimatickým a geografickým podmienkam. Táto geografická rozmanitosť zabezpečuje, že káva Arabica môže ponúkať široké spektrum, od jemných a aromatických profilov po bohaté a telové chute, čo z nej robí skutočnú pochúťku pre gurmánov a kávových nadšencov po celom svete.

Robusta

Robusta je druh kávy pochádzajúci z rastliny Coffea canephora a pestuje sa najmä v Afrike, Ázii, Brazílii v oblastiach Vietnamu a v Indii. Tvorí 30 % celkovej produkcie svetovej kávy. Oproti Arabice je Robusta silnejšia a známa svojou výraznou chuťou a vyšším obsahom kofeínu, čo jej dodáva charakteristickú horkú chuť.

Často sa používa na prípravu kávy espresso alebo v kávových zmesiach pre svoju intenzívnu chuť.

Robusta je odolnejšia voči škodcom a chorobám, čo umožňuje jej pestovanie v širšom rozsahu klimatických podmienok.

Tento druh je obľúbený pre svoje praktické využitie v poľnohospodárstve a schopnosti rásť aj v náročnejších podmienkach, čo z neho robí dôležitú súčasť globálneho kávového priemyslu.

Horkosť a sila Robusty ju robia ideálnou na prípravu kávy espresso alebo v kávových zmesiach, kde jej intenzívna chuť môže byť vyvážená jemnejšími tónmi Arabiky, čím sa dosiahne vyvážená a plná chuť finálneho nápoja. Robusta sa často používa v komerčných kávových zmesiach a instantných kávach, pretože jej silná chuť a vyšší obsah kofeínu poskytuje požadovaný "kop" pre mnohých konzumentov. Okrem toho, vyššia výnosnosť a odolnosť Robusty voči nepriaznivým podmienkam, z nej robia cenovo dostupnejšiu možnosť pre výrobcov a spotrebiteľov, čím sa zvyšuje jej popularita v kávovom priemysle.

Liberica

Liberica je menej známym druhom kávy s pôvodom zo západnej Afriky, konkrétne z Libérie, kde sa nachádzajú jej prirodzené podmienky pre rast. Tento druh kávy je výnimočný svojou unikátnou chuťou, ktorá sa výrazne líši od bežnejších druhov Arabica a Robusta. Liberica je charakteristická svojou plnou čokoládovou chuťou a výrazným orechovým podtónom, ktorý mnohým milovníkom kávy ponúka nezvyčajný a zapamätateľný zážitok.

Tento druh kávy má tiež unikátny aromatický profil, ktorý môže obsahovať náznaky dymovej alebo dokonca kvetinovej vône, čo dodáva jej kávovým zmesiam zaujímavý rozmer. Aj keď je menej známa, stáva sa čoraz obľúbenejšou práve kvôli svojej intenzívnej chuti a schopnosti ponúknuť milovníkom kávy niečo naozaj odlišné. Liberica získava na popularite nielen kvôli svojim chuťovým kvalitám, ale aj ako súčasť hľadania rozmanitosti a nových chuťových zážitkov v kávovom priemysle.

Tento vzácny druh kávy si nájde svoje miesto v sortimente kávových špecialít, kde zákazníci hľadajú jedinečné a autentické chute, ktoré rozširujú ich kávové obzory.

Excelsa

Excelsa je druh kávy rastúci prevažne v juhovýchodnej Ázii, najmä na Filipínach a v Thajsku, kde sa podmienky na pestovanie vyznačujú ideálnou kombináciou vlhkosti a nadmorskej výšky. Tento druh kávy, tvoriaci 7 % svetovej produkcie kávy, sa vyznačuje zvláštne bohatými a komplexnými chuťovými profilmi, ktoré môžu zahŕňať ovocné tóny červeného vína. Často sa používa v kávových zmesiach na doladenie príchutí a chuťových tónov, pridávajúc jedinečnú hĺbku a rozmanitosť, ktorá môže prekvapiť aj skúsených kávových degustátorov. Táto rarita a jedinečnosť robia z Excelsy vyhľadávaný druh medzi kávovými gurmánmi a tými, ktorí hľadajú nezvyčajné kávové zážitky.

Každý zo spomínaných druhov kávy má svoje vlastné charakteristiky a je vhodný pre rôzne použitie. Pri výbere kávy je dôležité brať do úvahy nielen druh kávových zŕn, ale aj ich pôvod, keďže každý región prispieva k vytváraniu jedinečných chutí a aróm kávy. Techniky pestovania, pôda, nadmorská výška a mikroklíma sú kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú konečný profil každej šálky kávy.

Preto vám odporúčame objavovať, skúšať a vychutnávať si kávu rôznych pôvodov, aby ste našli svoju obľúbenú chuť a mohli si v plnej miere užiť bohatstvo a rozmanitosť, ktorú svet kávy ponúka. Experimentovanie s rôznymi druhmi a zmesami vám otvorí dvere do sveta nekonečných chutí a umožní vám lepšie pochopiť, aké nuansy a detaily tvoria kvalitnú kávu.

Arabica, Liberica a Robusta.

Arabica a Robusta – aký je medzi nimi rozdiel?

Oba druhy kávy, Arabica aj Robusta, majú svoje vlastné charakteristiky a sú vhodné pre rôzne výhody a použitie. Zatiaľ čo Arabica je obľúbená pre svoju jemnú chuť a širokú škálu aromatických tónov, Robusta je cenovo dostupnejšia a ponúka silnejšiu chuť s vyšším obsahom kofeínu. Nakoniec záleží na individuálnych požiadavkách každého milovníka kávy, ktorú z týchto dvoch káv si vyberie.

Predstavujeme vám hlavné rozdiely medzi Arabicou a Robustou:

Chuť - Arabica má jemnú chuť s vyváženou kyslosťou a sladkými tónmi ovocia, čokolády a ďalších, zatiaľ čo Robusta má silnejšiu chuť s nižšou kyslosťou a výraznou horkosťou, doplnenú o zemité a horké tóny. Veľmi žiadaná je ich kombinácia, ktorá prináša rovnováhu v chuti.

Obsah kofeínu - Arabica obsahuje nižšie množstvo kofeínu (1,5 %) a Robusta obsahuje väčšie množstvo kofeínu (2,5 %).

Spôsob pestovania - Arabica vyžaduje vyššiu nadmorskú výšku a je náročnejšia na pestovanie. Robusta je naopak menej náročná na pestovanie a rastie aj v nižších nadmorských výškach.

Cena - vzhľadom na náročnosť pestovania a zber má Arabica vyššiu cenu. Robusta je zvyčajne lacnejšia, pretože je menej náročná na pestovanie a zber.

Typy kávy podľa spracovania.

Typy kávy podľa spracovania

Po zbere kávy nasleduje proces jej spracovania, ktorý definuje výsledné kávové zrná a ich chuťové vlastnosti. Existuje mnoho metód spracovania kávy, z ktorých každá má výrazný vplyv na finálnu chuť nápoja.

Suchá metóda, známa aj ako "Natural" alebo "Dry-Processed", sa vyznačuje tým, že sa kávové zrná sušia spolu s vonkajším plodom.

Mokrá metóda, nazývaná aj "Fully Washed" alebo "Wet-Processed". Pri tejto metóde prebieha spracovanie tak, že kávové zrná sa hneď po zbere zbavia šupky aj väčšej časti dužiny a následne sa fermentujú.

Polosuchá metóda, označovaná ako "Semi-Washed" alebo "Honey", je podobná mokrej metóde, s výnimkou fermentácie.

Po spracovaní kávových zŕn niektorou zo spomínaných troch metód, nasleduje praženie, čím kávové zrná získavajú svoju charakteristickú chuť a arómu. Praženie a následné mletie kávových zŕn potom definuje typ kávy, ktorú si tak radi denne vychutnávate. Teraz vám predstavíme obľúbené typy kávy a tiež ich alternatívy.

Zrnková káva

Zrnková káva je predajná forma kávy, ktorá je určená pre tých, ktorí preferujú čerstvo pomletú kávu. Zachováva si čerstvosť a chuť lepšie ako mletá káva, pretože zrnká zostávajú nedotknuté až do chvíle ich mletia. Zrnková káva je vhodná pre tých, ktorí majú doma mlynček na kávu alebo automatický kávovar, ktorý celé kávové zrná spracuje na lahodnú a čerstvú šálku kávy ako z kaviarne. Samozrejme, bez kvalitných kávových zŕn si nebudete môcť plne vychutnať autentickú chuť a arómu kávy.

Preto sme v našom článku "Ako vybrať tú najlepšiu zrnkovú kávu" zhrnuli všetky potrebné informácie o dôkladnom výbere zrnkovej kávy, ktoré vám pomôžu objaviť a vychutnať si skutočnú esenciu kávy v každej šálke. Odporúčame venovať pozornosť pôvodu, druhu zrna, stupňu praženia a dátumu praženia, aby ste si mohli byť istý, že vaša káva bude vždy čo najčerstvejšia a plná chuti.

Mletá káva

Táto káva už bola predom pomletá a je pripravená na použitie. Mletá káva je pohodlnou voľbou pre tých, ktorí nemajú mlynček na kávu alebo si chcú ušetriť čas pri príprave kávy. Jej výhodou je okamžitá dostupnosť a jednoduchosť prípravy, čo ocenia najmä tí, ktorí hľadajú rýchle a efektívne riešenia pre svoju rannú kávu alebo keď potrebujú pripraviť väčšie množstvo kávy pre hostí.

Rozlišujeme 3 druhy mletia kávových zŕn a každý druh je určený na iný spôsob prípravy kávy:

  • Hrubšie mletie kávy sa používa pre metódy s dlhým kontaktným časom a tento typ mletia je ideálny pre French press, kde hrubšie častice umožňujú pomalý a dôkladný extrakčný proces.
  • Stredné mletie kávy je vhodné pre metódy filtrovania, ako napríklad dripper alebo klasický kávovar s prekvapkávaním. Tento spôsob mletia je dostatočne jemný na to, aby umožnil extrakciu chutí a aróm tak, aby nedošlo k preextrakcii alebo prefiltrácii.
  • Jemné mletie je najjemnejší typ mletia kávy a je určené pre prípravu espressa a podobných metód, ktoré vyžadujú rýchlu a silnú extrakciu. Toto jemné mletie umožňuje vodnému tlaku prechádzať cez kávový prášok rýchlo a efektívne, čím vytvára silný a koncentrovaný nápoj, ktorý je základom pre mnohé obľúbené kávové recepty.

Zvolený spôsob mletia má priamy vplyv na výslednú chuť a kvalitu pripravenej kávy, preto je dôležité vybrať ten správny pre konkrétny spôsob prípravy. Týmto spôsobom si môžete vychutnať dokonalú kávu, ktorú uprednostňujete a prispôsobiť každú šálku vašim individuálnym chuťovým prianiam.

Kapsulová káva

Kapsulová káva je formou kávy, ktorá je balená v jednorazových kapsuliach, ktoré sa používajú v špeciálnych kapsulových kávovaroch. Tieto kávovary vám pripravia jednu dávku kávy jednoduchým vložením kapsule a stlačením tlačidla, čím sa znižuje čas prípravy a minimalizuje sa odpad. Kapsulová káva je obľúbená pre svoju jednoduchosť a konzistentnú kvalitu, čo z nej robí vynikajúcu voľbu pre rýchlu a pohodlnú prípravu kávy bez nutnosti merať alebo mlieť kávové zrná.

Vďaka rozmanitosti ponúkaných chutí a zmesí môžu milovníci kávy experimentovať a objavovať nové obľúbené druhy kávy s minimálnym úsilím. Okrem toho, kapsulové systémy často ponúkajú aj špeciálne edície a limitované vydania, ktoré spolupracujú s renomovanými kávovými značkami, aby ponúkli autentické kávové zážitky. Táto metóda prípravy kávy tiež zabezpečuje, že každá šálka bude mať presne takú silu a arómu, ako má, čo je ideálne pre tých, ktorí si potrpia na konzistenciu svojej ranné kávy.

Instantná káva

Instantná káva je rozpustná forma kávy, ktorá sa pripravuje jednoduchým rozpustením vo vode alebo mlieku. Je rýchla a pohodlná na prípravu, čo ju robí obľúbenou voľbou pre ľudí, ktorí potrebujú rýchle riešenie bez použitia kávovaru. Vďaka jej dlhej trvanlivosti a jednoduchému skladovaniu je ideálnou možnosťou pre kancelárie, rýchle občerstvenie na cestách, alebo ako záložná možnosť doma. Je však dobré vedieť, že tento typ kávy nemá takú intenzitu a kvalitu ako káva pripravená z čerstvo pomletých zŕn.

Napriek tomu výrobcovia instantnej kávy v snahe zlepšiť jej chuť a arómu, neustále inovujú a ponúkajú rôzne zmesi, ktoré môžu uspokojiť aj náročnejších kávových konzumentov. Instantná káva môže byť tiež praktická pri varení, kde sa používa na prípravu kávových dezertov a omáčok, čím rozširuje jej využitie nad rámec tradičného pitia.

Alternatívne druhy kávy

Okrem tradičných existujú aj ďalšie zaujímavé druhy kávy, ktoré sa líšia svojimi špecifickými vlastnosťami a procesmi spracovania.

Cibetková káva, známa aj ako Kopi Luwak, je jedným z najexkluzívnejších a najdrahších druhov kávy na svete. Táto káva je vyrobená z kávových zŕn, ktoré sa získavajú z trusu cibetiek palmových. Cibetková káva je známa pre svoju hladkú chuť a jemné arómy.

Bezkofeinová káva je špeciálny druh kávy zbavenej väčšiny kofeínu. Existuje niekoľko metód odstraňovania kofeínu, medzi najznámejšie metódy patrí tzv. švajčiarsky vodný proces bez použitia chémie. Výsledkom je káva s nižším obsahom kofeínu, čo vyhovuje všetkým, ktorí sú citliví na kofeín alebo preferujú pitie kávy bez stimulujúceho účinku.

Zelená káva je surová forma kávy, ktorá nebola pražená. Tieto zrná majú zelenú farbu a obsahujú väčšie množstvo kyseliny chlorogénovej a antioxidantov. Zelená káva sa stala populárnou vďaka svojim zdravotným výhodám a je často konzumovaná vo forme extraktu alebo doplnkov stravy.

Druhy kávových nápojov.

Aké typy kávových nápojov poznáme?

Existuje široká paleta rôznych druhov nápojov a z každého z nich si môžete vychutnať svoju obľúbenú kávu. Každý z týchto nápojov má svoje jedinečné vlastnosti a špecifický spôsob prípravy. My vám teraz predstavíme niekoľko celosvetovo populárnych nápojov z kávy.

Čierna káva

Čierna káva je klasickým symbolom kávového sveta. Pripravuje sa z mletých kávových zŕn, ktoré sa jednoducho zalejú horúcou vodou. Tento nápoj sa podáva bez cukru, mlieka alebo iných dochucovadiel, vďaka čomu je známa svojou výraznou chuťou a arómou.

Espresso

Espresso je silný a koncentrovaný kávový nápoj, ktorý je základom mnohých ďalších kávových variantov. Pripravuje sa pomocou vysokého tlaku horúcej vody, ktorá prechádza cez jemne mleté kávové zrná. Espresso sa podáva v malých šálkach v objeme 30 - 35 ml a má intenzívnu chuť a bohatú arómu.

Dvojité espresso

Dvojité espresso je jednoducho dvojnásobná dávka espressa (v objeme 60 - 70 ml), čo znamená, že obsahuje viac kávy (14 g) a je ešte silnejšie ako klasické espresso.

Ristretto

Ristretto je menšie a ešte slabšie ako klasické espresso. Pripravuje sa s rovnakým množstvom kávy, ale s kratšou dobou extrakcie, čo mu dodáva ešte výraznejšiu chuť. Podáva v šálkach v objeme 45 - 55 ml.

Lungo

Lungo káva je ideálna pre tých, ktorí si radi užívajú svoju kávu dlhšie. Na rozdiel od espressa, ktoré sa pije rýchlo, lungo sa pripravuje rovnako, ale má dvojnásobné množstvo vody (asi 60 ml), čím vytvára väčší objem. Tento nápoj má jemnejšiu chuť než espresso, pretože sa extrahuje dlhšie, čo umožňuje vyniknúť rôznym chuťovým tónom.

Macchiato

Macchiato je stredná cesta medzi espressom a cappuccinom. Tento nápoj je zvyčajne silnejší ako espresso, ale jemnejší ako cappuccino. Jeho základ tvorí espresso, ktoré je sfarbené horúcim mliekom v pomere 1:1, čím sa získa vyvážená chuť s náznakom mliečnej sladkosti.

Americano

Americano je ideálnou voľbou pre tých, ktorí preferujú menej silnú kávu, ako je espresso, ale stále si chcú vychutnať intenzívnu chuť. Tento nápoj sa skladá z 1/3 espressa a 2/3 horúcej vody, čo dodáva lahodnú rovnováhu medzi kávovými tónmi a vodou.

Cappuccino

Cappuccino je populárny taliansky nápoj, ktorý obsahuje espresso, mlieko a hustú vrstvu peny. Cappuccino má objem cca 177 ml a skladá sa zo zmesí v pomere 1/3 espresso, 1/3 mlieka a 1/3 peny. Tento nápoj má bohatú chuť a krémovú textúru, ktorá je výsledkom kombinácie espressa a mliečnej peny.

Latte

Latte je kávový nápoj, ktorý sa skladá z espressa a horúceho mlieka, čo mu dodáva hladkú textúru a jemnú chuť. Jeho názov pochádza z talianskeho slova "caffè e latte", čo jednoducho znamená "káva a mlieko". Štandardný pomer pre latte je 1/3 espresso a 2/3 mlieka, s malou vrstvou peny na povrchu.

Latte Macchiato

Latte macchiato, ktoré v taliančine znamená "škvrnitý", je nápoj, ktorý vyniká svojou charakteristickou vrstvou kávy na povrchu peny. Tento nápoj sa skladá zo speneného mlieka a espressa. Pri prelievaní espressa do mlieka vznikne hnedá "škvrna" na povrchu peny, ktorá dala tomuto nápoju jeho názov.

Moderný pákový kávovar.

Kávovary, ktoré vám pripravia lahodnú kávu

Kvalitných kávovarov, ktoré vám pripravia lahodnú kávu je dnes niekoľko. Pri výbere správneho kávovaru sa môžete ocitnúť v mori možností a technologických inovácií, a preto v našom článku "Ako vybrať kávovar" nájdete užitočné rady a tipy, ako si vybrať ten správny kávovar podľa vašich predstáv.

V našej ponuke nájdete široký výber kávovarov týchto renomovaných značiek:

Súvisiace kategórie

Káva a kapsuly