Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kuchynský robot + recept na hrnčekovú bábovku s karamelom

Kuchynský robot je moderný vynález, ktorý kombinuje pokročilé technológie s funkciami, ktoré zjednodušujú vašu prácu v kuchyni. Jeho univerzálnosť a mnohostrannosť sú jednými z hlavných dôvodov, prečo by ste mali mať takého pomocníka v kuchyni. Od mixovania a miešania ingrediencií, po sekanie, strúhanie a varenie, kuchynský robot zvládne mnoho úloh, ktoré by vás inak vyčerpali a zabrali vám množstvo vášho času.

Výhodou kuchynského robota je aj jeho presnosť a konzistentnosť. S dokonalou kontrolou nad rýchlosťou a časom spracovania jednotlivých úloh dosiahnete vždy presne taký výsledok, aký požadujete. Kuchynský robot vám tiež umožní pridávať ingrediencie postupne, čím získate lepšiu kontrolu nad chuťou a konzistenciou vašich jedál.

Ušetrený čas môžete potom venovať svojej kreativite a nápadom počas prípravy jedál. Či už sa rozhodnete pripraviť čerstvé cesto na chlieb, vymyslieť vlastnú zmes pre smoothie alebo pripraviť jemnú krémovú polievku, s pomocou kuchynského robota budete mať možnosť experimentovať s rôznymi receptami a kombináciami ingrediencií.

Moderný kuchynský robot.

Ako si však vybrať kuchynský robot, ktorý bude spĺňať všetky vaše požiadavky? Spísali sme pre vás všetky dôležité parametre, ktoré je dobré sledovať pri kúpe tohto multifunkčného pomocníka.

Výkon kuchynského robota

Výkon motora kuchynského robota je jedným z kľúčových faktorov, ktorý určuje jeho schopnosť zvládnuť rôzne úlohy ako miešanie, mixovanie a sekanie. Vyšší výkon znamená lepšiu výkonnosť a rýchlejšie spracovanie potravín.

Pre kvalitný kuchynský robot je ideálne mať dostatočný výkon, ktorý zabezpečí efektívne a rýchle spracovanie potravín. Priemerný výkon kuchynských robotov sa pohybuje medzi 500 W a 1 000 W. Avšak pre pokročilejšie a výkonnejšie modely je typické mať výkon viac ako 1 500 W.

Výkon kuchynského robota je možné tiež regulovať pomocou pulzného spínača a regulácie rýchlosti. Tieto dve funkcie šetria motor prístroja a zároveň vďaka nim docielite rýchlejšie spracovanie tvrdších surovín alebo naopak pri nižších otáčkach precíznejšie miešanie cesta a jemné mixovanie, ktoré si vyžadujú niektoré jedlá.

Kuchynský robot s reguláciou otáčok.

Objem misy

Objem misy kuchynského robota je tiež dôležitý faktor, ktorý ovplyvňuje jeho schopnosť spracovať a zmiešať suroviny. Väčší objem nádoby umožňuje spracovať väčšie množstvo surovín naraz, čo je výhodné pri príprave väčších porcií jedla alebo pri miešaní hustejších zmesí.

Kapacita misy kuchynského robota sa môže líšiť v závislosti od modelu a výrobcu. Najčastejšie sa stretnete s objemom nádoby od 2 až 6 a viac litrov.

Ak plánujete prípravu menších jedál alebo používanie robota pre jednotlivé ingrediencie, menej ako 3 litrový objem nádoby by mohol byť postačujúci. Ak však budete pripravovať väčšie množstvo jedla naraz, odporúčame vám si vybrať kuchynský robot s objemom nádoby viac ako 4 litre.

Pri rozhodovaní majte na pamäti, že väčší objem nádoby môže znamenať aj väčšie rozmery kuchynského robota, a teda môže zaberať viac miesta v kuchyni. Preto je dôležité zohľadniť aj dostupný priestor a uskladnenie robota.

Objemná misa ku kuchynskému robotu je ideálna na hnetenie väčšieho množstva cesta.

Funkcie a vlastnosti, ktoré by mal mať každý kuchynský robot

Pri výbere kuchynského robota sa zamerajte na materiál, z ktorého je vyrobený. Ten má vplyv na pevnosť, trvanlivosť a odolnosť voči poškriabaniu a opotrebeniu. Kuchynské roboty s plastovým telom sú síce ľahké, cenovo dostupné a ľahko sa čistia, ale ich životnosť nie je príliš dlhá, pretože môžu byť menej odolné voči nárazom a opotrebeniu.

Kuchynské roboty s telom z nerezovej ocele alebo z hliníka sú pevné, odolné a esteticky príjemné. Nerezová oceľ je tiež ľahko udržiavateľná a odolná voči korózii. Tieto spotrebiče sú zvyčajne o niečo drahšie, avšak majú veľmi dlhú životnosť.

Okrem materiálového prevedenia kuchynského robota sú dôležité aj funkcie, ktoré by mal mať každý kvalitný kuchynský robot.

Kuchynský robot Kenwood s celokovovým telom.

Bezpečnostné prvky

Bezpečnostné poistky a senzory zabránia náhodnému otvoreniu spotrebiča počas prevádzky a monitorujú tiež správne umiestnenie príslušenstva.

Poistka proti prehriatiu motora zabráni preťaženiu prístroja pri dlhodobom používaní a automaticky prístroj vypne a následne uvedie do chodu až vtedy, keď motor vychladne. Veľmi užitočnými bezpečnostnými prvkami sú tiež protišmykové nožičky, ktoré zabránia posunu spotrebiča na linke pri jeho maximálnych otáčkach a ich prítomnosť dokáže znížiť hlučnosť spotrebiča.

Praktické funkcie

Niektoré kuchynské roboty sú vybavené displejom, na ktorom si môžete jednoducho nastaviť čas miešania či tepelnej úpravy, a LED svetlo vám poslúži pri kontrole počas miešania a uľahčí dodatočné pridávanie surovín do cesta.

Skvelou funkciou je aj možnosť tepelnej úpravy potravín priamo v miske prístroja. Táto funkcia roztopí napríklad maslo alebo čokoládu a pripraví ich na následne miešanie s ostatnými surovinami.

Kuchynský robot s LED osvetlením a displejom.

Dĺžka prívodného kábla

Dĺžka prívodného kábla kuchynského robota vás bude tiež zaujímať pre správne umiestnenie prístroja. Štandardná dĺžka kábla sa pohybuje od 1,2 až 2 metrov. Niektoré modely majú špeciálnu praktickú zásuvku na prívodný kábel.

Prívodný kábel kuchynského robota je uložený v špeciálnej priehradke.

Spôsob pohybu metly

Kuchynské roboty majú rôzne spôsoby pohybu metly, ktoré ovplyvňujú ich výkonnosť a schopnosť miešať a spracovávať rôzne druhy cesta a zmesí. Stretnete sa s 3 spôsobmi pohybu metly v kuchynských robotoch:

  1. Planétarny pohyb je jeden z najpoužívanejších a najefektívnejších spôsobov pohybu metly v kuchynských robotoch. Metla sa pohybuje okolo osi a súčasne okolo misy. Tento pohyb zabezpečuje dôkladné premiešanie všetkých surovín v miske.
  2. Vertikálny pohyb je menej častý, ale stále používaný, spôsob pohybu metly. Pri tomto type pohybu sa metla pohybuje len nahor a nadol. Tento pohyb je efektívny pri miešaní tekutých zmesí, ako sú krémy a omáčky.
  3. Horizontálny pohyb je známy svojou rotáciou metly v jednom smere. Tento pohyb je často používaný na miešanie a hnetenie cesta na pečenie.

Kuchynský robot Sencor s planetárnym systémom miešania, šľahania a hnietenia dôkladne premieša všetok obsah misky.

Nadstavce a príslušenstvo kuchynského robota

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je kuchynský robot taký všestranný a efektívny pomocník v kuchyni, je jeho schopnosť využívať rôzne nadstavce a príslušenstvo. Tieto doplnky rozširujú možnosti prípravy jedál a umožňujú vám zvládnuť široké spektrum úloh.

Základné nadstavce sú bežnou súčasťou výbavy kuchynského robota a slúžia na základné úlohy spracovania potravín. Patrí medzi ne napríklad:

  • Miešacia metla určená na miešanie cesta, prípravu cesta na pečenie koláčov a tort a tiež na vytváranie jednoduchých cestovín.
  • Šľahacia metla na šľahanie vajec alebo prípravu jemných krémov.
  • Hnetacia metla, ktorú využijete na prípravu hutnejšieho cesta, napríklad cesto na chlieb.
  • Rôzne druhy strúhadiel, ktoré sú ideálne pre jemné či hrubšie strúhanie syra, zeleniny alebo ovocia.
  • Sekacie nože sú vhodné na krájanie a sekanie rôznych surovín, ako napríklad zeleniny, orechov, mäsa alebo byliniek.
  • Mixovací nadstavec, ktorý je skvelý na mixovanie smoothies, polievok, omáčok a dresingov. Pomocou mixovacieho nadstavca dosiahnete hladkú konzistenciu cesta bez hrčiek a hrudiek.

Mlynček na mäso ku kuchynskému robotu.

Ak sa chcete posunúť ešte ďalej vo vašej kulinárskej tvorivosti, môžete investovať aj do rozšíreného príslušenstva. Tieto nadstavce pridávajú ďalšie funkcie a otvárajú nové možnosti. Medzi rozšírené nadstavce patrí:

  • Mlynček na mäso vám umožní mlieť čerstvé mäso podľa vašich preferencií. Môžete si tak pripraviť vlastné mäsové guľky, hamburgerové placky alebo mleté mäso na rôzne jedlá.
  • Citrusový lis je skvelý na vytlačenie šťavy z citrusových plodov.
  • Odšťavovač je skvelým príslušenstvom pre tých, ktorí sa zameriavajú na zdravý životný štýl a výživu.
  • Miska na varenie je vyrobená z materiálu odolného voči teplu a umožňuje varenie priamo v kuchynskom robote. Táto funkcia je skvelá pre prípravu polievok, omáčok a jednoduchých jedál.
  • Mlynček na mletie maku, kávy alebo mletie čerstvých korenín nie je príliš bežným príslušenstvom, ponúkajú ho drahšie modely.

Bohaté príslušenstvo kuchynského robota Sencor.

Výber kuchynského robota podľa ceny

Kuchynské roboty môžeme rozdeliť aj podľa ceny. Tá sa môže líšiť v závislosti od značky, modelu a tiež funkcií, ktoré kuchynský robot ponúka.

Najlacnejšie kuchynské roboty sa pohybujú v cenovej kategórii v rozmedzí od 50 - 150 eur. Patria sem základné modely kuchynských robotov, ktoré ponúkajú základné funkcie ako mixovanie, miešanie a strúhanie. Sú ideálne pre občasnú prípravu jednoduchých receptov a základných úloh v kuchyni.

Zlatý stred predstavujú kuchynské roboty v cenovej kategórii v rozmedzí od 150 - 400 eur. Tieto modely ponúkajú rozšírené možnosti spracovania potravín, viacerých rýchlostí a programov a často majú aj väčšiu kapacitu. Sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú vyššiu výkonnosť a viac možností pri príprave jedál, no zároveň majú obmedzený rozpočet.

Cena najdrahších kuchynských robotov sa môže pohybovať od 400 eur až po viac ako 1000 eur. V tejto kategórii nájdete špičkové modely kuchynských robotov s pokročilými technológiami a širokou škálou funkcií. Sú vhodné pre nadšených kuchárov a profesionálov, ktorí si potrpia na vysoký výkon, kvalitu a rozšírené možnosti prípravy jedál.

Výber kuchynského robota.

Recept: Nadýchaná hrnčeková bábovka s karamelovou polevou

Ku káve alebo čaju si väčšina z nás nedokáže predstaviť nejaký ten zákusok. Vyskúšajte túto rýchlu a extra jemnú hrnčekovú bábovku s lahodnou karamelovou polevou, inú už nebudete chcieť piecť.

Bábovka s karamelovou polevou a orieškami.​​​​​​​

Čo budete potrebovať

Na bábovku

  • 1 hrnček (250 ml) polohrubej múky
  • 1 hrnček (250 ml) hrubej múky
  • 1 hrnček (250 ml) kryštálového (trstinového) cukru
  • štipka soli
  • 1 ks kypraci prášok do pečiva
  • 1 ks vanilínový cukor
  • 1 hrnček (250 ml) polotučné mlieko
  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 1 ks vajce
  • 1 PL kakaa

Na polevu

  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • 1 dcl šľahačková smotana 33 %

Ako postupovať

Všetky ingredience si zmiešame v jednej miske tak, aby vzniklo hladké a redšie cesto. Kuchynský robot dokáže cesto vymiešať úplne bez hrudiek a vznikne ideálna konzistencia cesta. Medzitým si dôkladne vymastite formu na bábovku olejom alebo maslom a vysypte strúhankou. Polovicu bábovkového cesta vylejte do formy a do druhej polovice pridajte kakao a zmiešajte. Potom vlejte toto kakaové cesto do formy k zvyšnému cestu.

Náš tip: ak použijete na vymastenie formy namiesto strúhanky strúhaný kokos, bábovka chytí ešte lahodnejšiu a exotickú chuť.

Do vyhriatej rúry vložte bábovku a pečte na 180 °C približne 45 až 50 minút. Čas pečenia sa môže líšiť od typu rúry, preto ku koncu pečenia bábovku kontrolujte pomocou špajdle. Ak je špajdľa po vytiahnutí z cesta čistá, bábovka je hotová.

Počas pečenia bábovky si pripravte karamelovú polevu. Na panvici, na miernom ohni zohrejte cukor. Akonáhle sa začne cukor roztápať a tvoriť sa pena, začnite miešať, až kým sa cukor úplne neroztopí. Potom pridajte maslo a dobre premiešajte. Následne vylejte šľahačkovú smotanu a miešajte pokiaľ sa všetky suroviny nespoja a vznikne karamelová hmota. Poleva by mala byť ani nie riedka, a ani nie hustá. Ak sa vám zdá poleva príliš hustá, pridajte ešte trošku smotany.

Upečenú bábovku rovnomerne polejte karamelovou polevou a máte hotovo!

Fantázii sa medze nekladú. Bábovku ešte pred servírovaním môžete posypať posekanými orieškami či mandľami.

Dobrú chuť!

Súvisiace kategórie

Kuchynské roboty