Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať mlynček na kávu

Predstavte si tú vôňu čerstvo mletej kávy, ktorá sa šíri ráno vo vašej kuchyni. Vedeli ste však, že najlepšiu kávu si užijete, keď ju pomelieme tesne pred prípravou? Tento jednoduchý krok môže premeniť bežný rituál pitia kávy na skutočný zážitok. Na to, aby ste dosiahli perfektnú šálku kávy, potrebujete ten správny nástroj na mletie a tým je mlynček na kávu. 

Výber správneho mlynčeka na kávu však nemusí byť jednoduchou záležitosťou. Každý kávičkár má svoje preferencie či už ide o spôsob prípravy, hrubosť mletia alebo chuť. A nielen to, ale aj to, koľko šálok kávy denne vypijete, má vplyv na výber mlynčeka. Poradíme vám, na čo sa treba zamerať pri výbere, aby ste si užívali šálku kávy presne tak, ako ju máte radi.

Ručný mlynček na kávu.

Príprava čerstvej kávy z celých zŕn je osobným rituálom, ktorý môže byť pre mnohých veľmi príjemným zážitkom. Každý máme iný vkus a preferencie, čo sa týka kávy a mlynček vám umožní prispôsobiť mletie podľa vašich predstáv. Taktiež jedným z dôvodov prečo mať doma mlynček na kávu je úspora peňazí, pretože je ekonomicky výhodnejšie kupovať celé kávové zrná a ich mletie ako kúpa vopred mletej kávy. Navyše, kvalitný mlynček vám poslúži na dlhý čas.

Teraz sa pozrieme podrobne na jednotlivé parametre, ktoré sú dôležité pri výbere správneho mlynčeka na kávu. 

Aký typ mlynčeka si vybrať?

Na základe typu pohonu môžeme mlynčeky na kávu rozdeliť na dva základné druhy, ručný mlynček na kávu a elektrický mlynček na kávu. 

Ručné mlynčeky na kávu si našli svoje miesto v srdciach mnohých kávičkárov, pretože vytvárajú príjemný rituál pri príprave kávy, ktorý je sprevádzaný nádhernou vôňou. Používajú mlecí kameň, ktorý kávu nespaľuje a zachováva jej chuť. Tieto mlynčeky majú aj dlhú životnosť než elektrické verzie, avšak, sú ideálne skôr pre tých, ktorí pripravujú približne iba 4 šálky denne. 

Ak by ste chceli v ručnom mlynčeku na kávu zomlieť väčšie množstvo kávy vyžadovalo by to viac úsilia. Medzi výhody ručných mlynčekov na kávu patrí aj nižšia obstarávacia cena a autentický zážitok spojený s prípravou kávy. Nevýhodou je dlhší čas mletia a obmedzené možnosti mletia kávy (len na hrubšie mletie kávy).

Elektrické mlynčeky na kávu sú rýchlejšie a pohodlnejšie a ideálne pre tých, ktorí sú zvyknutí pripravovať viac ako 5 šálok denne. Aj keď nie sú tieto mlynčeky také štýlové ako ručné mlynčeky, sú spoľahlivé a efektívne. Elektrické mlynčeky používajú mlecí kameň alebo keramické nože, pričom sa odporúča verzia s mlecími kameňmi, aby sa káva pri mletí nespálila. Ich výhodou je rýchlejšie mletie a možnosť presného nastavenia hrubosti mletia podľa potreby. Nevýhodou je vyššia obstarávacia cena a nie taký autentický kávový rituál, ako pri ručných mlynčekoch.

Elektrický mlynček na kávu.

Spôsob mletia mlynčekov na kávu

Ako sme už načrtli v predchádzajúcich riadkoch, mlynčeky na kávu môžu mať rôzne spôsoby mletia kávy. Predstavíme vám všetky druhy a uvedieme hlavné rozdiely medzi jednotlivými mechanizmami mletia.

Jedným zo spôsobov mletia kávových zŕn je mletie pomocou trieštivých nožov. Trieštivé nože sú zvyčajne vyrobené z ocele a slúžia na rozsekávanie kávových zŕn na rôzne veľké kúsky. Proces však nie je vždy rovnomerný, čo môže ovplyvniť chuť kávy. Pri vyšších otáčkach týchto nožov môže dôjsť k spáleniu kávy, čo môže negatívne ovplyvniť jej chuť a arómu. Jednou z výhod tohto prístupu je univerzálnosť, pretože tieto mlynčeky môžete použiť aj na iné suroviny, ako je napríklad mletie korenia.

Ďalšou fascinujúcou metódou mletia kávy je mletie prostredníctvom mlecích kameňov, ktoré sa rozdeľujú do dvoch hlavných kategórií, ploché a kónické mlecie kamene. Oba tieto typy mlecích kameňov majú schopnosť rovnomerne pomlieť kávu, čím pomáhajú uvoľňovať éterické oleje z kávových zŕn. Kónické kamene ponúkajú výhodu menšieho zahrievania a dlhšej životnosti. Výsledkom použitia mlecích kameňov je káva, ktorá si zachováva svoju výnimočnú chuť a arómu. V porovnaní s trieštivými nožmi majú však mlecie kamene jednostranné využitie a vyžadujú si o niečo náročnejšiu údržbu.
Elektrický mlynček s trieštivými mlecími nožmi

Stupne hrubosti mletia

Stupne hrubosti mletia sú často uvedené pri elektrických mlynčekoch na kávu. Tieto stupnice môžu mať rôzne hodnoty, napríklad 1 – 20 alebo 1 – 60, čo umožňuje nastavenie hrubosti podľa potreby. Pri ručných mlynčekoch sa hrubosť mletia nastavuje manuálne jednoduchým pritiahnutím alebo odtiahnutím mlecích kameňov.

Ak sa chystáte zomlieť kávu, mali by ste brať do úvahy druh prípravy. Veľmi hrubé mletie je ideálne pre studenú prípravu, zatiaľ čo o niečo jemnejšie, ale stále hrubé mletie je vhodné pre french press. 

Hrubšie mletie je skvelé pre drippery. Stredne hrubé mletie je perfektné pre moka kanvice. Naopak, pre espresso by mala byť káva zomletá veľmi jemne, až do konzistencie hrubej múky. Najjemnejšie mletie sa odporúča pre prípravu kávy v džezve. 

Nemenej dôležité je mlieť kávu tesne pred prípravou, pretože po rozdrvení absorbuje vzdušnú vlhkosť a rýchlo stráca chuť a arómu. Pri mletí by ste mali dbať aj na to, aby sa káva neprepálila, čo môže nastať pri rýchlych otáčkach a mechanizmoch s kovovými časťami. Ak je potrebné dosiahnuť jemné mletie, odporúča sa mlieť kávu s dostatočnými prestávkami, aby mlynček stihol vychladnúť a kávové zrná sa zbytočne nespálili.

Nastavenie hrubosti mletia

Nastavenie hrubosti mletia závisí od typu mlynčeka. V prípade ručných mlynčekov sa hrubosť reguluje jednoducho, pritiahnutím alebo odtiahnutím mlecích kameňov. Pritiahnutím dosiahnete jemnejšie mletie, odtiahnutím hrubšie mletie.

Elektrické mlynčeky umožňujú nastavenie hrubosti rôznymi spôsobmi. Niektoré majú páčku na nastavenie hrubosti, zatiaľ čo drahšie modely disponujú digitálnym displejom.
Hrubosť mletia.

Kapacita zásobníka mlynčeka na kávu

Objem zásobníka na kávové zrná a zomletú kávu by mal byť prispôsobený počtu šálok, ktoré plánujete pripraviť. Mlynčeky na kávu môžu mať rôzne veľké zásobníky. 

Malé mlynčeky na kávu obvykle pojmu menej ako 60 g, čo je dostatočné pre prípravu 1 - 2 šálok denne. 

Stredné mlynčeky zvládnu kávu pre 2 - 3 šálky denne, keďže ich zásobník môže obsahovať 80 až 250 gramov. Veľké mlynčeky na kávu sú vhodné vtedy, ak často pijete kávu alebo mávate početnejšie návštevy. Tieto modely si poradia aj s 3 alebo viacerými šálkami denne.

Elektrický mlynček na kávu Sencor so zásobníkom na 60 g kávových zŕn.

Hmotnosť a rozmery mlynčeka na kávu

Nielen kapacita zásobníka, ale aj hmotnosť a rozmery mlynčeka na kávu sú faktory, ktoré ovplyvňujú jeho praktickosť a vhodnosť pre vaše potreby.

Pri výbere veľkosti mlynčeka na kávu platí, že väčšie modely majú väčšie zásobníky a zvládnu pomlieť viac kávy naraz. Ak plánujete prípravu kávy pre väčšiu skupinu ľudí, zvážte väčší model. Na druhej strane, ak si pripravujete kávu iba pre seba alebo pre jedného hosťa, menší model by bol vhodnejší. Existujú tiež kompaktné cestovné mlynčeky na kávu, ktoré sú ideálne pre náročných cestovateľov.

Hmotnosť mlynčeka je dôležitým parametrom, ak plánujete často manipulovať s prístrojom alebo cestovať. Ľahké modely vážia len niekoľko stoviek gramov, čo je ideálne pre pohodlné presúvanie. Na druhej strane, veľké stolové mlynčeky na kávu môžu vážiť aj viac ako 3 kg, čo z nich robí stabilné zariadenie, avšak náročnejšie na presúvanie.

Cestovný mlynček na kávu.

Príkon a rýchlosť mletia

Vo všeobecnosti platí, že príkon elektrického mlynčeka ovplyvňuje to, ako rýchlo dokáže kávové zrná pomlieť. Tento parameter sa pohybuje v rozmedzí od 150 do 1 350 wattov, pričom vyššie hodnoty príkonu umožňujú rýchlejšiu prípravu mletej kávy. Príkon môže byť dôležitý, ak chcete, aby mlynček zvládol rýchlo pomlieť väčšie množstvo kávy, napríklad ak pripravujete kávu pre viac osôb naraz.

Rýchlosť mletia elektrických mlynčekov na kávu je oveľa vyššia v porovnaní s ručnými modelmi. Elektrické mlynčeky dokážu pomlieť celú kávu už do niekoľkých sekúnd. Samozrejme, rýchlosť mletia je ovplyvnená tiež druhom kávových zŕn a požadovanou hrubosťou mletia. Napríklad tvrdé zrná zelenej kávy budú vyžadovať dlhšie mletie v porovnaní s mäkkými opraženými zrnami. 

elektrické mlynčeky na kávu dokážu pomlieť kávové zrná do niekoľkých sekúnd.

Hlučnosť

Hlučnosť mlynčekov na kávu je aspekt, ktorý by tiež nemal byť prehliadaný pri výbere mlynčeka. Hlučnosť vzniká kombináciou zvuku motoru a zvuku drvenia kávových zŕn. Všeobecne platí, že najtichšie mlynčeky sú ručné modely, kde chýba hlučný motor, a preto je počuť iba zvuk drvenia kávových zŕn.

Hlučnosť elektrických mlynčekov je priamo spojená s rýchlosťou mletia. Pomalšie mletie môže byť síce tichšie, ale občas vytvára nepríjemné zvuky počas procesu drvenia. Naopak, rýchlejšie mletie môže byť hlasnejšie, ale môže byť menej rušivé vzhľadom na to, že trvá kratší čas. Rýchlejšie modely môžu dosahovať hlučnosť od približne 70 - 90 dB a viac. Pomalšie modely elektrických mlynčekov môžu byť tichšie, pohybujúc sa v rozmedzí približne 60 - 80 dB.

Pre porovnanie, normálny hovor človeka má zvyčajne hladinu hluku okolo 60 dB, zatiaľ čo rozhovor v reštaurácii môže dosiahnuť hladinu hluku približne 70 dB.

Ručné mlynčeky na kávu sú tichšie.

Ako na údržbu mlynčeka na kávu

Preto, aby vám mlynček na kávu slúžil čo najdlhšie, je potrebné sa oňho starať. Nielen jeho životnosť je dôvodom na údržbu, ale pravidelná údržba mlynčeka zabezpečuje aj to, že každá šálka kávy bude vždy čerstvá a chutná.

Ideálne je čistiť mlynček ihneď po každom mletí kávy, aby sa zabránilo usádzaniu zvyškom kávových zŕn, ktoré by mohli ovplyvniť ďalšiu dávku. Ak však nemáte čas na každodenné čistenie, raz týždenne je minimálna frekvencia. Na čistenie mlynčeka postačí zubná kefka alebo špeciálne čistiace tablety, ktoré absorbujú oleje a nečistoty.

Pri čistení mlynčeka na kávu sa stačí držať týchto 2 základných bodov:

  1. Po každom mletí (alebo raz za týždeň) použite zubnú kefku na vyčistenie mlecieho mechanizmu od zvyškov kávy. Tým sa odstránia hrubé nečistoty.
  2. Raz za mesiac môžete vykonať dôkladnejšie čistenie. Stačí zomlieť do mlynčeka suchú ryžu alebo špeciálne čistiace tablety, vďaka ktorým sa odstránia oleje z kávových zŕn, ktoré sa mohli usadiť v mlynčeku.

Čistenie mlynčeka na kávu.

Výber mlynčeka na kávu podľa značky

Výrobcovia mlynčekov na kávu prichádzajú s rôznymi dizajnovými prevedeniami a materiálmi, ktoré môžu ovplyvniť výsledný vzhľad a výkonnosť mlynčeka. Minimalistické modely sa skvelo hodia do moderných domácností, zatiaľ čo rustikálne mlynčeky z kovu a dreva dodajú vašej kuchyni osobitý šarm. Aj ručné mlynčeky sú k dispozícii v rôznych moderných prevedeniach.

Pre elektrický mlynček na kávu je dobrým výberom značka De'Longhi alebo Graef. V závislosti od ceny budete mať k dispozícii viac funkcií a nastavení, čím si môžete prispôsobiť mletie kávy vašim potrebám.

Ak hľadáte klasický ručný mlynček, stojí za to zvážiť českú značku Lodos, s tradíciou siahajúcou až do roku 1923. Ich kvalitné drevené a nerezové ručné mlynčeky sú osvedčeným výberom.

V našej ponuke nájdete týchto výrobcov mlynčekov na kávu:

  • Sencor
  • De'Longhi
  • ETA
  • Krups
  • Tefal
  • Sage
  • Catler

Ceny mlynčekov na kávu sa môžu líšiť v závislosti od značky, typu a kvality. Pre lepšiu predstavu uvádzame orientačný prehľad cenového rozpätia mlynčekov na kávu.

Najlacnejšie mlynčeky na kávu (do 30 eur) sú zvyčajne ručné a ponúkajú základné možnosti mletia.

Zlatá stredná cesta (od 30 - 150 eur) predstavuje kvalitné ručné mlynčeky na kávu a tiež elektrické modely s viacerými užitočnými funkciami.

Najdrahšie mlynčeky na kávu (nad 150 eur) patria k vrcholným modelom na trhu a často sa jedná o elektrické modely. Ich cena môže dosiahnuť aj niekoľko stoviek eur, najmä ak ide o špičkové profesionálne mlynčeky s pokročilými funkciami.

 

Elektrický mlynček na kávu De'Longhi.

 

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Mlynčeky na kávu Príslušenstvo ku kávovarom