Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať multimediálne centrum

Ak váš súčasný televízor nie je dostatočne smart pre vaše potreby, môžete k nemu pripojiť multimediálne centrum, vďaka ktorému sa jeho schopnosti dramaticky rozšíria. Budete si môcť vychutnávať napríklad streamovanie filmov v úžasnej 4K kvalite, nahrávať svoje obľúbené televízne relácie alebo dokonca prezerať súbory uložené v cloude. Stačí si len vybrať také multimediálne zariadenie, ktoré bude vyhovovať všetkým vašim potrebám.

Začnite využívať smart funkcie vo vašej TV vďaka multimediálnemu centru.

Aké multimediálne centrá nájdete v našej ponuke?

V našej ponuke nájdete viaceré multimediálne centrá, ktoré sa líšia značkou, operačným systémom, funkciami a mnohými ďalšími parametrami. Na výber je niekoľko modelov, medzi najobľúbenejšie multimediálne centrá patria:

Apple TV - toto multimediálne centrum prichádza s elegantným operačným systémom tvOS, ktorý obsahuje obchod App Store. Okrem nekonečných možností pre prehrávanie obsahu sa môžete tešiť aj na široký výber hier. To všetko v kvalitnom rozlíšení až do 4K.

Chromecast - je malý, ale výkonný prístroj podporujúci zariadenia so systémami Windows, Android a Apple. Je skutočne kompaktný a jeho ovládanie je nesmierne jednoduché. Najnovšia verzia dokáže spracovať až 4K rozlíšenie a samozrejme, je vybavený WiFi konektivitou.

Android TV boxy - tieto zariadenia prinášajú všetky výhody inteligentných televízorov, vrátane dostatočného výkonu na hranie hier z oficiálneho obchodu Google Play. Umožňujú prehliadanie internetu a samozrejme aj prehrávanie obsahu až do 4K rozlíšenia.

Xiaomi Mi TV boxy - sa môžu pochváliť podporou až 4K rozlíšenia, rýchlym operačným systémom a špičkovými zvukovými technológiami Dolby a DTS, ktoré prinášajú úchvatný 3D zvuk.

Multimediálne centrum Google Chromecast.

Pozor na veľkosť multimediálneho centra

Podľa veľkosti sa multimediálne centrá zvyčajne delia na dva hlavné typy, "kľúčenky" a "krabice". Kľúčenky sú vhodné pre tých, ktorí chcú jednoducho streamovať obsah z telefónu alebo počítača, zatiaľ čo krabice sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú viac možností pripojenia a rozšírených funkcií pre spracovanie médií.

Kľúčenkové zariadenia, ako napríklad Google Chromecast, majú kompaktné rozmery, približne rovnaké ako štandardný flash disk. Tieto zariadenia zvyčajne prijímajú videosignál zo zariadenia, ako je telefón alebo počítač. Hoci sú menšie, poskytujú jednoduchú možnosť streamovania obsahu na vašu televíziu.

Multimediálne krabice, ako napríklad Apple TV alebo Android TV boxy, predstavujú plnohodnotnejšiu verziu prehrávača médií. Tieto zariadenia majú väčšie rozmery, porovnateľné s malým notebookom alebo routerom. Tieto krabice ponúkajú oveľa viac funkcií a možností. Majú širokú škálu portov pre pripojenie rôznych zariadení a periférií a môžu obsahovať vlastné ovládacie zariadenia alebo priestor na úložiskové médium.

Apple TV má veľkosť krabice.

Multimediálne centrá sa líšia operačným systémom

Operačný systém je neoddeliteľnou súčasťou každého multimediálneho centra, pretože poskytuje užívateľovi prístup k všetkým podporovaným funkciám. Operačný systém tiež vytvára prostredie, v ktorom prebieha interakcia medzi používateľom a zariadením. Výber operačného systému je dôležitý, pretože ovplyvní, akým spôsobom budete používať svoje multimediálne centrum a aký bude váš celkový zážitok zo sledovania obsahu.

Každý operačný systém má svoje vlastné charakteristiky a výhody, takže je dôležité zvážiť svoje potreby a preferencie pri rozhodovaní o výbere multimediálneho centra. Na trhu multimediálnych centier dominujú tieto operačné systémy:

  • Android TV
  • Apple TV
  • Nvidia

Android TV

Operačný systém Android poznáte zo smartfónov a podobne funguje aj v inteligentných multimediálnych centrách. Tento operačný systém, vyvinutý spoločnosťou Google, prináša užívateľom množstvo aplikácií. Rozhranie Androidu na vašom smart boxe je pomerne podobné tomu na mobilných telefónoch, čo znamená, že ak ste zvyknutí na Android na svojom smartfóne, budete sa v tomto prostredí cítiť ako doma.

V rámci multimediálneho centra so systémom Android si môžete stiahnuť váš obľúbený prehrávač a hladko prehrávať videá v rôznych formátoch. Operačný systém Android nájdete na väčšine dostupných multimediálnych centier.

Operačný systém Apple

Apple je ďalšia veľká technologická firma, ktorá má svoje zastúpenie aj v oblasti multimediálnych centier v podobe produktu nazývaného Apple TV. Pri výbere multimediálneho centra s operačným systémom od Apple sa môžete tešiť nielen na kvalitu, ale aj na dizajn, ktorý skvele zapadne do ekosystému ostatných Apple produktov. Podobne ako v prípade Androidu, aj na Apple zariadeniach nájdete široký výber aplikácií.

Objavte všetky funkcie multimediálneho centra.

Rýchlosť multimediálneho centra ovplyvňuje veľkosť operačnej pamäte

Operačná pamäť (RAM) má značný vplyv na výkon a rýchlosť reakcie vášho smart TV boxu. Pri výbere tohto zariadenia sa často stretnete s rôznymi veľkosťami RAM, ktoré sa pohybujú od 1 GB až po 8 GB. V zásade platí, že väčšia operačná pamäť prináša výkonnejší chod a rýchlejšie odozvy.

1 GB RAM - toto množstvo pamäte je dostatočné pre jednoduché aplikácie a základné funkcie. Ak hľadáte riešenie pre bežné prehrávanie obsahu, takéto multimediálne centrum vám poslúži.

4 GB RAM - pri tejto veľkosti pamäte už môžete očakávať plynulé prehrávanie filmov vo vyššom rozlíšení a dokonca aj hranie niektorých hier. Zlepšený výkon sa prejavuje v pohodlnom ovládaní a rýchlych prechodoch medzi aplikáciami.

8 GB RAM - ak si vyberiete zariadenie s touto štedrou pamäťou, budete schopní spracovať viac aplikácii súčasne a zároveň si udržať spoľahlivý chod v priebehu niekoľkých rokov. Výkon a hladké prechody medzi funkciami budú na vysokej úrovni.

Multimediálne centrá majú rozdielnu veľkosť úložiska

Nahrávanie vašich obľúbených relácií a programov je jednou z užitočných funkcií každého multimediálneho centra. Avšak, rozdiely sa prejavujú v tom, kam sa tento nahrávaný obsah ukladá. Na trhu sú dostupné dva hlavné typy multimediálnych centier, ktoré môžu obsah nahrávať na interný alebo externý pevný disk.

Multimediálne centrá s interným HDD ponúkajú možnosť pripojenia externého HDD, vďaka čomu máte možnosť uloženia vybraných programov na váš externý disk.

Multimediálne centrá bez interného HDD sú ideálne pre tých, ktorí nepotrebujú často nahrávať programy.

Google Chromecast 4 má klúčenkový tvar.

Aké vstupy a výstupy má multimediálne centrum?

Pri výbere multimediálneho centra by ste mali brať do úvahy, aké zariadenia k nemu chcete pripojiť a ako budete chcieť centrum ovládať. Vyberte si taký model, ktorý ponúka potrebné vstupy a funkcie pre vaše individuálne potreby a preferencie.

Multimediálne centrum môže mať vo výbave tieto vstupy a výstupy:

  • HDMI výstup - tento port je takmer neoddeliteľnou súčasťou všetkých modelov. Slúži na prenos obrazu a zvuku do televízie alebo iného zobrazovacieho zariadenia.
  • Napájacie vstupy - vstup pre elektrickú energiu je samozrejmosťou, zabezpečuje napájanie celej jednotky.
  • AV výstup - umožňuje pripojiť slúchadlá alebo kvalitné reproduktory, čo môže zlepšiť zvukový zážitok.
  • Ethernet LAN - niektoré modely poskytujú možnosť pripojenia k internetu pomocou káblového pripojenia, čím umožňujú stabilné a rýchle spojenie.
  • USB porty (verzia 2.0 alebo 3.0) - sú veľmi užitočné pre pripojenie externých zariadení. Port 3.0 umožňuje rýchlejšiu výmenu dát, ak je zariadenie kompatibilné. USB porty môžete využiť na pripojenie flash disku, externej jednotky alebo iných periférií ako klávesnice či herných ovládačov.
  • Čítačka pamäťových kariet - multimediálne centrum môže umožňovať vloženie SD karty, z ktorej si následne môžete prehrávať súbory.

Multimediálne centrá môžete ovládať buď priloženým ovládačom, alebo cez aplikáciu na vašom smartfóne, ak daný model podporuje túto funkciu. Aplikácia vám umožňuje pohodlne ovládať zariadenie a zobrazovať obsah pomocou vášho mobilného zariadenia. Niektoré najmodernejšie modely sú vybavené aj funkciou virtuálneho asistenta, vďaka ktorému máte možnosť ovládať multimediálne centrum hlasovými príkazmi.

Multimediálne centrum má vo výbave niekoľko vstupov a výstupov.

Multimediálne centrum má viacero užitočných funkcií

Každé multimediálne centrum má vo svojej výbave niekoľko praktických funkcií, ktorými sa jednotlivé modely odlišujú. Pred kúpou si preto premyslite, ktoré funkcie využijete a svojim požiadavkám prispôsobte finálny výber.

  • DVB-T2 rekordér - umožňuje jednoducho nahrávať vaše obľúbené televízne relácie priamo na interný alebo externý pevný disk. Už sa nemusíte obávať, že by ste zmeškali svoje obľúbené programy.
  • TV Tuner a digitálne vysielanie DVB-T2 - slúži na prijímanie digitálneho vysielania DVB-T2, čo znamená, že môžete sledovať televízne programy vo vysokom kvalitnom digitálnom formáte.
  • Možnosť pripojenia externého HDD - táto funkcia vám umožňuje pripojiť externý pevný disk, čím rozšírite úložný priestor a získate možnosť nahrávať alebo prehrávať súbory uložené na tomto disku.
  • Priestorový zvuk - s podporou zvukových technológií ako Dolby Atmos alebo DTS môžete zažiť pôsobivý priestorový zvuk, ktorý vás vtiahne priamo do diania na obrazovke.
  • 4K kvalita - multimediálne centrum podporuje streamovanie filmov a seriálov v úžasnej 4K kvalite. To znamená, že si môžete užiť každý detail vo vysokom rozlíšení.
  • Wi-Fi konektivita - možnosť pripojiť sa k bezdrôtovej sieti vám umožňuje ľahký prístup k online obsahu a aktualizáciám.
  • Prepojenie so smartfónom - umožňuje pripojiť váš smartfón k multimediálnemu centru a ovládať ho cez smartfón. Okrem toho môžete jeho obsah zobrazovať na väčšej obrazovke televízora.
  • Aplikácie streamovacích služieb - multimediálne centrum prichádza s predinštalovanými aplikáciami pre populárne streamovacie platformy ako Netflix, HBO Max, YouTube a ďalšie, čo vám umožňuje rýchlo a jednoducho pristupovať k obsahu.
  • Virtuálny asistent - umožňuje ovládanie hlasom.

Ovládanie multimediálneho centra je možné viacerými spôsobmi.

Multimediálne centrá podľa ceny

Pri výbere nového multimediálneho centra zohráva významnú rolu aj cena. V našom e-shope zakúpite multimediálne centrá za rôzne ceny, preto sme ich kvôli lepšiemu prehľadu rozdelili do viacerých kategórií.

Cena do 150 eur - v tejto cenovej kategórii sa nachádzajú multimediálne centrá vhodné pre bežných užívateľov. Zvyčajne podporujú prehrávanie rôznych formátov videa a obsahujú Android TV. Môžete sa stretnúť s podporou interného HDD alebo Wi-Fi adaptérom. Väčšinou podporujú Full HD s možným prítomným DVB-T2 tunerom pre nahrávanie programov.

Cena od 150 do 300 eur - za túto cenu kúpite zariadenia určené pre náročnejších užívateľov. Majú interný harddisk, podporu Wi-Fi a pokročilé funkcie ako 3D alebo kvalitný zvuk DTS True. Taktiež môžete nájsť produkty od Apple s výbornými vlastnosťami a operačným systémom.

Cena nad 300 eur - najlepšie multimediálne centrá ponúkajú kompletnú náhradu za viacero zariadení. Podporujú všetky formáty multimediálneho obsahu a umožňujú prenos streamu vo vysokom rozlíšení. Tieto zariadenia sú vhodné pre náročných užívateľov, streamerov a tých, ktorí očakávajú perfektný zážitok pri prehrávaní a nahrávaní obsahu.

Súvisiace kategórie

Multimediálne centrá