Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať pákový kávovar

Pre tých, ktorí uctievajú umenie prípravy kávy, pákový kávovar je akýmsi svätým grálom, a to z niekoľkých dobrých dôvodov. Prvým z nich je kontrola. S pákovým kávovarom máte absolútnu kontrolu nad každým aspektom prípravy kávy, od množstva mletej kávy až po tlak vody. To znamená, že si môžete pripraviť kávu presne podľa svojich preferencií, bez ohľadu na to či uprednostňujete silné a robustné espresso alebo jemné a hladké cappuccino.

Pákový kávovar ponúka nekonečné možnosti a káva, ktorá je pripravená s láskou a starostlivosťou, je jednoducho neporovnateľná. Ak hľadáte skutočný umelecký zážitok pri príprave kávy a ste ochotný investovať čas aj peniaze do kvality, pákový kávovar je pre vás správnou voľbou. Pomôžeme vám vybrať si ten najlepší pákový kávovar.

Štýlový pákový kávovar.

Prečo si vybrať pákový kávovar?

Ak patríte medzi tých, ktorí radi experimentujú a chcú svojim návštevám predviesť výnimočné kávové kreácie, tento typ kávovaru je pre vás ako stvorený. Zároveň ak preferujete čerstvo namletú kávu pred pripravenými kapsulami, pákový kávovar vám poskytuje maximálnu slobodu vo voľbe zrnkovej kávy.

S pákovým kávovarom je vaša tvorivosť na vzostupe, pretože môžete pripraviť dve identické šálky kávy, pričom každá bude mať jedinečnú chuť a arómu. Kvalita výslednej kávy závisí na množstve, kvalite a správnej príprave mletej kávy, a to je presne to, čo milovníci kávy hľadajú.

No všetko má svoje výhody aj nevýhody. Pákové kávovary sú ideálne pre znalcov kávy, no príprava s nimi vyžaduje viac práce a zručnosti než s automatickými kávovarmi. Taktiež vyžadujú dôkladnú údržbu, a preto je dôležité premyslieť si, ako často budete kávovar používať.

Zároveň nezabudnite, že chuť vášho kávového zážitku závisí od kvality vášho pákového kávovaru. Investícia do kvalitného mlynčeka na kávu je nevyhnutná. Pri nákupe pákového kávovaru si preto nechajte finančnú rezervu aj na obstaranie tohto dôležitého doplnku.

Čerstvo pomletá káva.

Preto, aby ste si mohli každé ráno dopriať kvalitnú šálku obľúbenej kávy vám predstavujeme dôležité parametre, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní sa pre ten správny pákový kávovar.

Pákové kávovary – typy

Jedným z kľúčových parametrov, možno dokonca najdôležitejším, je samotný typ pákového kávovaru, ktorý sa dá kategorizovať podľa toho či je vybavený integrovaným mlynčekom na kávu, alebo či je mlynček na kávu samostatným doplnkom.

Pákový kávovar s integrovaným mlynčekom na kávu

Tento typ pákového kávovaru nielenže šetrí miesto na kuchynskej linke, ale tiež vám poskytuje možnosť pripraviť kávu na vysokej úrovni bez potreby samostatného mlynčeka. Toto kompaktné riešenie spojí kvalitu a štýl pri príprave vášho obľúbeného nápoja.

Predovšetkým vám pákový kávovar s integrovaným mlynčekom poskytuje kontrolu nad každým aspektom prípravy kávy. Môžete individuálne nastaviť hrubosť mletia a množstvo mletej kávy podľa vašich preferencií. Toto detailné nastavenie umožňuje dosiahnuť výraznejšiu chuť a arómu kávy, pričom si ju prispôsobíte presne tak, ako ju máte radi. Tieto kávovary však vyžadujú dôkladnejšiu údržbu a starostlivé čistenie, čo môže byť viac časovo náročnejšie.

Pákový kávovar Sage s integrovaným mlynčekom.

Pákový kávovar so samostatným mlynčekom na kávu

Samostatné mlynčeky na kávu prichádzajú do úvahy vtedy, ak preferujete rôzne spôsoby prípravy kávy a nechcete mať zlúčené mletie pre všetky nápoje. Elektrické mlynčeky na kávu sú pohodlné a umožňujú vám jednoducho upravovať hrubosť mletia podľa potreby. Výber správneho mlynčeka na kávu môže výrazne ovplyvniť chuť vášho nápoja.

Pákové kávovary so samostatným mlynčekom na kávu vám umožňujú mať čerstvo namletú kávu kedykoľvek a množstvo mletej kávy je výhradne vo vašej réžii. Napriek tomu, že samostatný mlynček na kávu vyžaduje dodatočnú investíciu, oplatí sa vám ak si chcete dopriať celý proces prípravy kávy sami.

Samostatný mlynček na kávu.

Kľúčom k dokonalej káve je správny tlak pákového kávovaru

Pre dosiahnutie kvalitnej prípravy kávy je dôležité, aby váš kávovar mal integrované čerpadlo a bol schopný udržiavať aspoň 9 barov tlaku. Ak túžite po skutočne vynikajúcom espresse, bude potrebný prístroj s tlakom aspoň 15 barov.

Čerpadlo je srdcom každého kávovaru, pretože čerpá vodu cez zomletú kávu v páke, čím zachytáva chuťové nuansy z kávových zŕn a prenáša ich do vašej šálky. Toto čerpadlo generuje potrebný tlak na prípravu kávy a číslo udávajúce barový tlak je maximálna hodnota, ktorú dokáže dosiahnuť.

Existujú dva hlavné typy čerpadiel, rotačné a vibračné. Rotačné čerpadlá obsahujú rotujúce lopatky, ktoré spoľahlivo udržujú konštantný tlak. Sú výkonnejšie, ale aj drahšie a väčšie.

Potom sú tu vibračné čerpadlá, ktoré sú často používané v domácich kávovaroch. Fungujú na základe kmitajúceho piestu a dokážu dosiahnuť vysoký tlak, hoci ho udržiavajú len počas určitého obdobia prípravy espressa.

Lahodná káva vďaka pákovému kávovaru.

Príkon pákových kávovarov

Pri výbere pákového kávovaru zvážte svoje preferencie ohľadom výkonu, energetickej efektívnosti a priestoru, ktorý ste ochotný venovať tomuto zariadeniu vo vašej kuchyni. Vaša voľba bude mať vplyv na to, akú kvalitnú kávu si budete môcť pripraviť a aké možnosti nastavenia budete mať k dispozícii.

Pákové kávovary majú hodnotu príkonu od 300 do 2 200 W. Prístroje s nižším príkonom majú nižšiu energetickú náročnosť a sú ideálne vtedy, ak chcete šetriť energiu a priestor vo vašej kuchyni. Tieto kompaktné zariadenia vám umožňujú pripraviť výbornú kávu, pričom nepotrebujú veľa miesta.

Pákové kávovary s vyšším príkonom majú síce väčšiu energetickú spotrebu a väčšie rozmery, ale zvyčajne ponúkajú nadštandardný výkon a množstvo pokročilých funkcií, ktoré vám umožňujú mať väčšiu kontrolu nad prípravou kávy.

Kompaktný pákový kávovar Sage s vysokým príkonom.

Objem vodného zásobníka

Nádržky na vodu u pákových kávovarov bývajú rôzne veľké, s objemom od 0,5 litra až po 2,5 litra. Ak pravidelne pripravujete kávu pre dve osoby, kávovar so zásobníkom 1 liter by vám mal stačiť. Týmto spôsobom môžete optimalizovať spotrebu vody a minimalizovať zbytočné plnenie nádržky. Dôležité je mať na pamäti, že objem vodného zásobníka má vplyv na cenu a celkovú veľkosť kávovaru.

Funkcie a príslušenstvo

Pri používaní pákového kávovaru máte možnosť využiť celý rad pokročilých funkcií, ktoré umožňujú prípravu kávy presne podľa vašich preferencií.

Jednou z týchto funkcií je príprava dvoch šálok naraz, čo urýchľuje proces prípravy kávy či už pre vás alebo pre návštevu. Výhodou je tiež vyhrievaná plocha na šálky, ktorá zabezpečí, že vaše šálky sú vždy pripravené na prípravu kávy, čím sa zachováva jej teplota a chuť.

Nastaviteľná výška podstavca je praktickým doplnkom, pretože umožňuje prispôsobiť kávovar rôznym veľkostiam šálok. Rovnako dôležité je nastavenie množstva kávy a vody, čo vám umožňuje prispôsobiť si kávu presne podľa vašich predstáv.

Režim úspory energie je ekologickým riešením, ktoré zabezpečí energeticky nenáročný proces prípravy kávy. Užitočnou je aj funkcia automatického vypnutia, pretože zabezpečí to, aby sa kávovar vypol po určitom čase nečinnosti.

Parná tryska je skvelá na ohrievanie a šľahanie mlieka na prípravu krémového caffe latte. Je praktické ak má pákový kávovar aj odkvapkávací systém, ktorý zabezpečí, že po odobratí šálky s kávou nedôjde ku kvapkaniu vody z kávovaru.

Odvápňovací systém a samočistiaci systém sú dôležité pre udržanie kávovaru v optimálnom stave. Táto vymoženosť pákových kávovarov vám ušetrí množstvo času pri čistení stroja.

Okrem toho pákové kávovary umožňujú využívať E.S.E. pody, hermeticky uzavreté a presne naporcované množstvo kávy, ktoré vám umožňuje vytvárať lahodnú kávu bez veľkej námahy. Pody sú kompatibilné s väčšinou pákových kávovarov a poskytujú vám kvalitu čerstvo pomletej kávy s minimálnou námahou pri čistení.

Pákový kávovar De'Longhi s parnou tryskou a s možnosťou prípravy dvoch šálok naraz.

Ako vybrať pákový kávovar podľa značky a ceny

Pri výbere pákového kávovaru bude dôležitý váš rozpočet a aké nároky máte na kvalitu a funkcie. S týmito informáciami sa vám budete jednoduchšie rozhodovať medzi konkrétnymi značkami a cenovými kategóriami a nájdete pákový kávovar, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

V našej ponuke nájdete pákové kávovary týchto známych výrobcov:

Najlacnejšie pákové kávovary (od 100 € do 300 €) - v tejto kategórii môžete očakávať jednoduchšie modely, ktoré však stále poskytujú kvalitný výkon. Sú ideálne pre tých, ktorí chcú vyskúšať prípravu kávy s pákovým kávovarom bez veľkých investícií.

Pákové kávovary strednej triedy (od 300 € do 800 €) - v tejto cenovej kategórii nájdete kombináciu kvality a cenovej dostupnosti. Tieto kávovary budú skvelou voľbou pre väčšinu kávičkárov, ktorí chcú kvalitnú kávu za rozumnú cenu.

Najdrahšie pákové kávovary (od 800 €) - tieto modely predstavujú vrcholný zážitok z prípravy kávy. Ponúkajú pokročilé funkcie, precíznu kontrolu a kvalitné materiály. Sú určené pre tých, ktorí sú ochotní investovať do najvyššej kvality a vychutnať si svoju dokonalú šálku kávy.

Kvalitný kávovar Sage.

Ako sa starať o pákový kávovar

Jednou z najdôležitejších údržbových úloh je pravidelné odvápňovanie pákového kávovaru. Prevencia proti usadzovaniu vodného kameňa je kľúčová pre dlhodobú funkčnosť stroja.

Prvým krokom k správnej a dlhodobej funkcii kávovaru je používať upravenú vodu, ktorá neobsahuje látky spôsobujúce usadzovanie vodného kameňa. Môžete použiť zmäkčovač vody, ktorý predlžuje intervaly medzi jednotlivými cyklami odvápnenia. Kávovar by ste mali odvápňovať pravidelne, pričom tvrdosť vody ovplyvní frekvenciu procesu odvápňovania. Používajte vodu s celkovou tvrdosťou do 0,7 mmol/l a v prípade potreby použite spomínaný zmäkčovač vody. Na odvápnenie kávovaru používajte vhodné odvápňovacie prípravky, nie koncentrovanú kyselinu citrónovú alebo ocot, aby ste predišli poškodeniu kávovaru.

Je dobré vedieť, že usadzovanie vodného kameňa v kávovare môže negatívne ovplyvniť jeho funkcie a môže spôsobiť zanesenie ventilov či zmenšenie objemu bojlera. Oprava je väčšinou nákladná a nepatrí do rámca záruky. Preto sa odporúča prevencia a odvápňovanie v závislosti od tvrdosti vody.

Okrem odvápňovania je potrebné myslieť aj na čistenie kávových usadenín v kávovare. To môžete dosiahnuť pomocou spätného oplachu, nazývaného aj backflush, ktorý by ste mali vykonávať minimálne raz týždenne. Budete potrebovať slepý filter, čistič kávových usadenín, kefku na čistenie hlavy a utierku.

Napokon, nezabudnite na servis vášho kávovaru. Odporúča sa pravidelná výmena tesnenia hlavy a sprchy, čo pomôže zachovať ich optimálnu funkciu.

Údržba pákového kávovaru.​​​​​​​

 

 

Súvisiace kategórie

Pákové kávovary